Így dolgoztak az ügynökök a Balatonnál

Így dolgoztak az ügynökök a Balatonnál

Balatonfüred egykor a Stasi egyik magyarországi központja volt, a nyaralókat ügynökök hada figyelte meg és kísérte titokban. A Hosszúlépés. Járunk? sétáján vettünk részt, ahol Balaton történetének kevésbé ismert fejezeteiről hallhattunk.

fortepan.jpg

Fortepan

A 60-as évek turisztikai fellendülésében nemcsak a Balaton szépsége - és viszonylagos olcsósága – játszott szerepet. Itt találkozhattak egymással azok a kelet-német és nyugat-német családtagok és barátok, akik a berlini fal miatt soha nem láthatták egymást. Több tízezer keletnémet utazott a Balatonhoz minden évben, és ez rengeteg munkát jelentett a titkosszolgálati feladatokat is ellátó Stasinak (Ministerium für Staatssicherheit, a Német Demokratikus Köztársaság állambiztonságért felelős központi államigazgatási szerve).

A Stasi külön operatív csoportot hozott létre a Magyarországon tartózkodók, nyaralók megfigyelésére. Attól féltek ugyanis, hogy az üdülés közben kapcsolatba kerülnek a nyugatnémetekkel, és egyre többen akarják majd Magyarországon keresztül elhagyni az NDK-t. A feladat a Stasi számára tehát a megfigyelésen kívül a disszidálások megakadályozása volt.

Nyaraló főiskolásokat is beszerveztek

Csak a Balatonnál kb. 1500 embert figyelt meg a Stasi a 70-es években, Siófokon és Balatonfüreden is volt egy-egy központjuk. Az operatív csoportok 4-5 főből álltak, az ő munkájukat segítette a nagyszámú ügynök és a besúgó. Mivel a szállodai portások, recepciósok egy része a magyar titkosszolgálattal állt kapcsolatban, így a Stasi saját állampolgáraival figyeltette meg a keletnémet turistákat.

fortepan_urban_tamas_hotel_europa_siofok.jpg

Fortepan, Urbán Tamás

Megfigyelőként működtek közre májustól szeptemberig Magyarországon „nyaraló” NDK-sok, a Magyarországon élő NDK-sok, és a Stasi itt nyaraló munkatársai is összekötötték a kellemeset a hasznossal. Voltak, akiket zsarolással vettek rá arra, hogy a Stasinak dolgozzanak – a tekintélyes ügynökhálózat fenntartása rengeteg pénzbe került.

Természetesen a legfogékonyabb, "legveszélyesebb" korosztályra is gondoltak: a fiatalokat korukbeli ügynökök figyelték – a Stasi potsdami főiskoláján, az NDK Kommunista Párt Ifjúsági szervezetének tagjai kéthetes balatoni „jutalomnyaralást” kaptak, ezért cserébe jelentéseket kellett írniuk.

fortepan_magyar_rendor_kemping.jpg

Fortepan, Magyar Rendőr

Az ügynököknek maximálisan kerülniük kellett a feltűnést, ezért például sorban állás közben, spontán barátkozás közben szereztek infókat, de arra is volt példa, hogy provokálták a megfigyelteket – pl. nyugati, „tiltott” magazinokat mutogattak nekik, vagy beszélgetést kezdeményeztek kényes témákról.

Mindenki gyanús volt

És hogy ki tartozott a megfigyeltek közé? Kb. mindenki. Az „az a gyanús, ami nem gyanús” elv itt is meghatározó volt. Az „átlagos család” gyanús volt, ha a berlini fal túloldalán maradt szeretteikkel, ismerőseikkel találkoztak a magyar tengernél. A párok is gyanúsak voltak, mert a Stasi egyszerűen nem hit a szerelemben, főleg, ha az egy NDK-s és egy NSZK-s fiatal között szövődött.

fortepan_2.jpg

Fortepan

Kiemelt csoportot alkottak az ún. „titokhordók”, akik különösen kényes és értékes információkkal rendelkeztek az NDK-ról, amelyek semmiképp nem kerülhettek „rossz kezekbe”. Ők voltak a Stasi dolgozói, a Belügyminisztérium munkatársai, kutatók, stb. Nekik egyáltalán nem szabadott NSZK-s turistákkal, rokonokkal barátkozni, rájuk 4-5 ügynököt is állíthattak. Ahogy a vakációzó titokhordók átlépték a magyar határt, azonnal csörgött a telefon Budapesten, onnan pedig azonnal leszóltak a siófoki vagy a balatonfüredi központba. Fotókat, rendszámot is küldtek, és kezdődött a megfigyelés.

fortepan_uvaterv.jpg

Fortepan, UVATERV

A jelentések egyébként sokszor hétköznapi, egyáltalán nem izgalmas eseményeket dokumentálnak. A legtöbb arról szól, hogy a megfigyeltek mikor keltek fel, hol ittak sört, stb. Ami az egészben mégis hátborzongató, az az, hogy az ügynökök a családok intim szférájába is betekintést nyertek.

Így dolgoztak az ügynökök a Balatonnál Tovább
Pálinkafőzde, ahol a gyümölcsök wellneszeznek

Pálinkafőzde, ahol a gyümölcsök wellneszeznek

„A felnőtteknek pálinkát, a gyerekeknek szörpöt, és boldogság van” – foglalta össze a Gyümölcs Wellness Központ lényegét Pach Gábor.

14040119_1158841100862668_8510287241584848705_n.jpg

A név alapján az ember Balatonra néző jakuzzikat, gyümölcsös testkezeléseket és szaunafelöntéseket vizionál, de itt valami egészen másról van szó. A wellness ugyanis itt nem a vendégeket illeti, hanem a gyümölcsöket, itt az a fontos, hogy a gyümölcsöknek legyen jó – mivel ez egy pálinkafőzde, ahol az alapanyag a tó környékéről érkezik.

gyw6.jpg

gyw2.jpg

Meg fogod ismerni a házat: a kerítésen virágkaspóként funkcionáló korcsolya lóg, a kertben pedig szuper kis mini játszótér van. Pach Gábor 21 éve él Zamárdiban. 2008-ig ingatlanokkal foglalkozott, 2008-tól pedig „a pálinka lett az élete” – de nem rossz értelemben. Az ingatlanpiac összeomlott, a pálinkapiac pedig fejlődni kezdett, a restikből a pálinka az éttermek asztalaira került meséli. 2014-ig a Zimek pálinkafőzdének dolgozott, két éve pedig a saját útját járja. Nemcsak pálinkát készít, hanem oktat is, és pálinkaversenyeken bírál. Legnagyobb sikere a 2016-os Destillata (pálinka világverseny) nemzetgyőztesi címe.

Nyitva tartási időben tehát Gábor várja azokat, akik bővítenék pálinkás ismereteiket, vagy csak beszélgetnének egy jót, vagy mindkettő. Megmutatja a steampunk univerzumba illő lepárló-berendezés működését (hasonlót már láttunk a badacsonyörsi Reneszánsz Pálinkaházban), és „eloszlatja a fejekben a pálinkával kapcsolatos káoszt”.
10-12 fajta pálinka készül itt. A gyümölcsök a Balaton déli részéről érkeznek, a meggy Somogyból, a birs a Káli-medencéből. Míg 80 kg almából 8-10 liter pálinka lesz, ugyanennyi málnából csak 2 liter, ugyanennyi kökényből vagy csipkebogyóból pedig 1 liter.

13323455_889654611163696_9186363349020487866_o.jpg

gyw3.jpg

Aztán persze jöhet a kóstolás, ami itt szintén kötetlen, Gábor egyfajta népművelésnek fogja fel. Néhány könnyebben felismerhető tétel után ki kell találnom, miből készült az elém helyezett ital. Elképesztő illata van, szinte érzem benne az erdőt. Azt tudom, hogy valamilyen bogyós gyümölcs, de azt is, hogy soha nem ettem még ilyet, ezért nem fogom tudni a nevét. A megoldás: sajmeggy. Gábor a félsikeremnek is örül.

Míg a legtöbben kóstolni és kikapcsolódni jönnek, van, aki tanácsért keresi fel a Gyümölcs Wellnesst, és olyan is van, aki a gyereket hozza el a játszótérre. Gábor mindenkit szívesen lát, mindenkinek örül. „A felnőtteknek pálinkát, a gyerekeknek szörpöt, és boldogság van”.

13301460_889653921163765_7017029840055355632_o.jpg

gyw5.jpg

Amikor van ideje, bővíti és szépíti a kertet. Lesz üvegfalas terasz kemencével, és tervben van egy oktatóterem is. És hogy mi a pálinkamester kedvenc pálinkája? Mindig más. Attól függ, családi ebéden, vagy pörköltfőzés közben fogyasztja az ember.

Ha erre jársz, érdemes tenni egy kitérőt ide (előtte nem árt érdeklődni, hogy a pálinkamester otthon van-e). Kevesebb jobb programot tudunk elképzelni a hidegben, az „igazi” wellnessen kívül.

Fotók: Szabó Miklós, ilovebalaton

Gyümölcs Wellness Központ
zamárdi, Csap u. 31.
06305258400

Pálinkafőzde, ahol a gyümölcsök wellneszeznek Tovább
A szürkemarha randija a wasabival: Borbarátok vendéglő

A szürkemarha randija a wasabival: Borbarátok vendéglő

Szuper, hogy Badacsonyban van már elég program ősztől tavaszig is – találsz nyitva tartó borbárt, borteraszt, borműhelyt – de mi a helyzet a gasztronómiával? Hova menjünk, ha a street food, pontosabban beach food lelőhelyek (Kishableány, Kalóz) már bezártak? Pánikra semmi ok: van olyan hely, ahol jól tudsz lakni normális árakon, ráadásul a hagyományos fogásoktól a szokatlanabb ízvilágú ételekig – a harcsapaprikástól a satay szószos bélszínig - széles a kínálat.

bb1.jpg

A Borbarátok olyan hely, ahol egyszerre érzed azt, hogy megállt az idő, és azt, hogy haladnak a korral. A Balatonnál ma már nagyon ritkán észlelt „igazi”, pincér üdvözöl, aki még tökéletesen ismeri a közvetlenség és a távolságtartás közötti határt.

Az étlap nem rövid, viszont így a hagyományos vonal mellé modernebb, izgalmasabb fogások is beférnek. A gulyás és a tyúkhúsleves mellett a vadmalacragu-leves, sütőtök-krémleves is opció, a szalonnás-héjasburgonyás sertésborda és a szürkemarhapörkölt mellett olyan ételek is vannak, amikre biztosan nem számítasz a Római úton (ahol pár éve még szinte csak műanyagpalackos szürkebarát meg a csárdafíling uralta a terepet).

13002438_1221110157933812_6009666312097904889_o_4.jpg

Szóval van kesudiós csirke saláta, guacamole dresszinggel, wasabival meg focacciával, tejszínes parajos garnélarákos pennetészta, kéknyelű szőlőchutney, sütőtökös batátapüré, satay szószos bélszín, stb. Az étlapon feltüntetik azt is, hogy melyik ételt készítik el gluténmentesen is.

Az első fogás a „mézes‐gyömbéres sütőtök krémleves, aszalt birsalma, juhar szirup”. 15 fok alatt kötelező, a szirup miatt kicsit édesebb, mint a hasonló nevű levesek. Örültünk volna, ha a birsalma-szeletből nemcsak egy darab árválkodik a leves tetején.

leves.jpg

„Sous vide mangalica tarja, kacsamáj lecsós jus, hagymás burgonyapürével”: azt senki nem mondhatja, hogy nem adnak eleget. Hát ez nem az a hely, ahol nagyítóval kell keresni a kaját a giga tányér közepén. Ahogy a képen is látszik, a méretes mangalicán egy szintén méretes májdarab pihen. A lecsós pecsenyelé (jus) és a krumplipüré is nagyon ott van, jó, hogy minden apró részletre figyelnek.

mangalica_sous_vide.jpg

A bőrén sült fogasfilét grillezett zöldséggel kértem (ilyen nincs az étlapon, de lehet variálni), és az is nagyon izgatott, hogy milyen egy szőlő chutney. A hal tökéletes volt, a chutney viszont alaposan „meg volt szelídítve”, kicsit hiányoltam a gyömbért és a hagymát.

hal2.jpg

hal3.jpg

Meg kell említeni a borlapot is. A „ház bora” kategóriával szemben mindig nagyon bizalmatlan vagyok, de most bevállaltam, mivel itt a családi vállalkozáshoz tartozó Fata Pincészet szállítja a borokat, és egyáltalán nem csalódtam. Van még sokféle palack a borvidékről, de ezekből nem lehet pohárral kérni.

14368839_1329623503749143_8891780952507680368_n.jpg

Összességében nagyon jó, hogy Badacsonyban télen is van élet, és látszik, hogy odafigyelnek arra, hogy minőségi hozzávalókat használjanak (szürkemarha, pankó morzsa, kecskesajt, házi lekvár) - igaz, ez lassan már alapnak számít. Szerencsére. Ami zavart, az a kereskedelmi rádió volt. Nehéz az evésre koncentrálni, ha közben reklámszövegeket hadarnak a fejünk felett. Biztosan jövünk még, elvégre egyszer a desszertet is le kell tesztelni.

fotók: facebook, ilovebalaton

Borbarátok Vendéglő, Borpince, Panzió
8258 Badacsonytomaj, Római út 88.
E-mail: info@borbaratok.hu
Tel./Fax: +36 87 471 000
Mobil: +36 30 467 3089

A szürkemarha randija a wasabival: Borbarátok vendéglő Tovább
Az úri manipuláció és a törökök elleni harc városa - Keszthely története

Az úri manipuláció és a törökök elleni harc városa - Keszthely története

Új sorozatunkban a Balaton melletti települések történetén szaladunk át röviden, mert biztosan tudunk újat mondani, és mert úgyis minden tudni akarsz a helyről, ahol éppen a szabadidődet töltöd. Az első részben Balatonfüred volt a téma, most Keszthely következik.

keszthely_6.jpg

A környék már több ezer évvel az időszámítás kezdete előtt lakott volt, sőt a Balaton csücske fontos csomópontnak számított. Teltek-múltak az évszázadok, aztán a rómaiak uralma idején - i. e. I-IV. században - a balatoni táj mediterrán arculatának hatására a földbirtokosok villákkal építették körül a Balatont, ami így Pannónia legsűrűbben lakott területe lett.

A honfoglaló magyarok 900 körül szállták meg a Dunántúlt. Keszthely területén tovább élt még az úgynevezett Keszthely kultúra keresztény, földművelő, iparhoz értő népe, ezért a vidékről hiányoznak a honfoglalók emlékei.

22.jpg

Keszthely első írásos említése 1247-ből maradt fenn, amikor egy oklevélben Szent Márton tiszteletére szentelt templomról esett szó. Ez a templom valahol a mai kastély parkjában állhatott. A településen később nagy építkezések kezdődtek, akkorák, hogy Keszthely a XV. században mintegy ezer lakójával a környék legnagyobb mezővárosa volt.

Tulajdonosai változtak, 1430-tól 1739-ig például a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb családja, a Gersei Pető család birtokolta. Kúriájuk a mai kastély helyén állt. A XVI. század közepén Pető János olasz hadmérnökök tervei alapján a templomot és a kolostort palánkkal vették körül, és bástyával is megerősítették. Nem volt ez hiábavaló munka, nagyon nem: az itt szolgáló védők sikerrel szálltak szembe a meg-megújuló török rohamokkal, s bár a törökök többször betörtek a városba, a várat elfoglalni nem tudták. A török időkben Keszthely polgárai katonai szolgálatot is teljesítettek.

a39d4f59-2cdf-4baa-f90f-84bd5c870957.jpg

A város későbbi életében meghatározó szerepet játszó Festetics család 1739-ben megvásárolta - akkor hatalmas összegnek számító 24 ezer forintért - Pető János keszthelyi birtokait. Festetics Kristóf majd öt évtizedig tartó aprólékos, a manipulációkat sem nélkülöző munkával (magyarul úgy trükközött, ahogy nem szégyellt) alakította ki hatalmas birtokát, amit aztán egységes uradalommá szervezett, s tette meg birtokközpontjává.

Az egykori Gersei Pető kúria helyén kezdte el építtetni 1745-ben a Festeticsek gazdagságát és hatalmát is tükröző kastélyát, amit az utódok aztán később folyamatosan bővítettek. Az ország negyedik legnagyobb kastélya ma is áll, mit áll, a Balaton egyik legmenőbb látványossága, túlzás nélkül kötelező program.

keszthelyi_kastely_3.jpg

A következő évtizedek maradandó nyomot hagytak a város életében. 1772-ben gimnázium nyílt a mezővárosban, aztán 1797-ben Festetics György megalapította Európa első felsőfokú mezőgazdasági tanintézetét, a Georgikont. Ő rendezte meg a "Helikon ünnepségeket" is, amelyek célja a tudomány és a magyar nyelv ápolása volt, vagyis jól gondolod, Keszthely nagyon fontos kulturális központ volt.

A város sokat köszönhet a közlekedés fejlődésének. Az első balatoni gőzhajó 1846-ban futott be Keszthelyre, majd a századfordulón szárnyvonal kötötte össze a Déli Vasúttal. A Balaton ugyan már a múlt század közepén is vonzotta a turistákat, de a rendszeres idegenforgalom csak az 1860-as években indult meg.

retro_613balatonszallo1_1.jpg

A századfordulón kiépült a keszthelyi Balaton-part, új gőzhajó-kikötő épült (1891), felépült a Hullám Étterem és a Balaton Szálló, majd megalapították a Balaton Múzeumot (1898). Keszthely 1954-ben kapott városi rangot.

(felhasznált forrás 1, 2)

(képek innen, innen, innen, innen és innen)

Az úri manipuláció és a törökök elleni harc városa - Keszthely története Tovább
A hely, amit nem hagyhatsz ki a Káli-medencében

A hely, amit nem hagyhatsz ki a Káli-medencében

A káptalantóti piac langallósa tavaly új helyre, a Liliomkert piac hivatalos határain kívülre költözött, és a Kemencés és Kézműves Udvar részeként folytatja a sütést, a kínálat pedig mesés házi sütikkel is bővült. A hely gyakorlatilag egy három egységből álló komplexum – langallós, melegkonyha és egy kávézó-cukrászda egyben.

langallos13.jpg

Kezdjük a langallókkal. A kemencéből még vasárnap kora délután is újabb és újabb tepsi langallók kerülnek elő. Kolbászos, szalonnás-hagymás és kecskesajtos – ennyi a kínálat, de Tóth Imre, a hely tulajdonosa szerint nem érdemes többfélét készíteni. 8 éve készítik a langallót a piacon, és sokféle ízesítést kipróbáltak már, de az a három maradt a sláger.

langallos1.jpg

kolbaszos.jpg

Nem is gondoltuk volna, hogy a vega, a kecskesajtos a legnépszerűbb. Nem sajnálják róla a cukkinit, a gombát és a paradicsomot, az egésznek karaktert adó kecskesajtot pedig a hegyesdi Dabosi-farm szállítja. A langallókat csírával, tejföllel, a bevállalósabbaknak fokhagymával és házi paprikakrémmel, Erős Lacival lehet turbózni. (Az Erős Lacit egyébként a közelben be is lehet szerezni, ha valakinek nagyon bejön).

lagallos3.jpg

eroslaci.jpg

A meseházra emlékeztető kávézó többek között a vicces coffee to go táblával hirdeti magát – ez pont nem az a hely, ahol az ember elvitelre kéri a kávét, és nem az a hely, ahonnan bárhová is sietni kellene. A fehér házikó a terasszal együtt igazi ékszerdoboz, olyan, mintha egy egészen másik világba kerülnénk. Csipkék, vintage bútorok, piros pöttyös terítők, a hangszórókból olasz popzene szól. Na nem a zene miatt, de valószínűleg akkor is tele lenne a hely, ha átlagos kávét és sütiket kínálnának. De nem az a helyzet.

langallos10.jpg

langallos11.jpg

langallos_9.jpg

A tortákat Imre festőművész felesége, Lilla készíti, és nemcsak nagyon finomak, hanem gyönyörűek is. Van paleós, cukormentes, gluténmentes is a választékban, ami követi az évszakokat. Most többek között brownie torta, citromos-gyümölcsös torta, áfonyás túrótorta, meggyes-mákos szelet alkotja a kínálatot, ami délre általában teljesen elfogy.

torta1.jpg

torta2.jpg

A melegkonyhát is Lilla irányítja. Egyszerű, magyaros ételek készülnek itt, nem törnek gasztronómiai babérokra. Gulyás, főzelék fasírttal, csirkecomb és más hasonló fogások közül választhat, akinek nincs kedve hazamenni innen vasárnapi ebédet főzni. A piacozók gyakran élnek az elvitel lehetőségével is.

langallos12.jpg

A Kézművesudvar nem a Liliomkert területén van, így a nyitva tartása nem korlátozódik a vasárnapra. Télen sem zárnak be, hétvégén biztosan be lehet ugrani ide. „Örülök annak, hogy egyre többen vagyunk, akik télen is látogathatóvá teszik a Balaton-felvidéket” - mondja Imre. A badacsonyi, köveskáli télen is nyitva tartó helyeket említi.

langallos6.jpg

Ha hidegben is erre jársz, ne hagyd ki a forró langalló és a forralt bor duóját. Alap. 

Káptalantóti Kemencésház és kézműves udvar
Káptalantóti, Petőfi u. 3.
06702523034

 

 

A hely, amit nem hagyhatsz ki a Káli-medencében Tovább
Az utolsó emelete is elkészült a Balaton-parti üdülőparknak

Az utolsó emelete is elkészült a Balaton-parti üdülőparknak

Legutóbb júliusban írtunk nektek a most épülő Balaton-parti üdülőparkról, a Leláról, ami szokás szerint nagyon sokatokat érdekelt, mindegyik, a témával foglalkozó cikkünk olvasottsága harmincezer közelében jár. Nyáron még csak arról tudtunk beszámolni, hogy elkezdett kinőni a földből az ingatlan, de az elmúlt két hónapban sem lazsáltak, mert konkrétan azóta felhúzták az egészet.

Na jó, nyilván van ebben valami túlzás, de ahhoz képest, hogy májusban kezdték az alapozást, júniusban a szerkezetépítést, most már lassan az utolsó, ötödik szint is a helyére kerül!

Szóval minden a tervek szerint alakul, okkal: a cél az volt, hogy a szerkezet a nyári időszakban elkészüljön, hogy mire bejön a rossz idő, az ablakok, ajtók a helyükön legyenek és az épület fűthető legyen belülről. Mindez azért volt fontos, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy néhány télen át pusztul a beltér, mert nem sikerült időre befejezni az épületet, ennek megfelelően a falazási munkálatok az első szinten már készen is vannak és szeptember végén ott már ablakok és ajtók is lesznek.

És mindez igaz lesz az összes szintre még mielőtt megérkezne a tél. Aztán amikor már hideg lesz, a fűtött épületben nekiáll dolgozni a szakipar, a beruházó állítása szerint magas minőségben, a cél legalábbis egy prémium kategóriájú üdülőpark, menő lakásokkal, jó kilátással, szuper kerttel, saját stranddal és személyzettel, amire elég nagy igény is van: az utóbbi évtizedekben néhány kivételtől eltekintve csak igénytelen házakat adtak át a környéken, a Lelának annyira megörült a piac, hogy nagy ütemben kezdték el felvásárolni a lakásokat. A földszintiek saját kertet kapnak, az emeletieknek meg csak azt kell eldönteniük, hogy milyen szögből akarják megnézni a Balatont.

Mindenesetre október nyolcadikán nyílt nap lesz, akkor találkozhatnak egymással a már meglévő tulajdonosok és azok is, akik még csak érdeklődők: a belső falak már állnak, szóval mindenki szabadon megnézheti a még eladatlan lakásokat és aki időben lecsap az ingatlanra, komolyan beleszólhat a lakás kialakításába és a szakemberek az ő elképzelései alapján dolgoznak tovább.

Ha valaki arra jár, kommentben mesélje már el, mit látott.

Mindenesetre izgalmas látni ahogy a semmiből, vagyis egy alapvetően rossz minőségű ingatlan helyén kinő valami, ami a leírások és a renderképek alapján tényleg olyasmi, amivel jobb tengerpartokon szokott találkozni az ember. Jövő nyárra kiderül, hogy a Lela a valóságban is ilyen-e.

Disclmaimer: a Lela az I love Balaton partnere.

Az utolsó emelete is elkészült a Balaton-parti üdülőparknak Tovább
A legjobb balatoni borteraszok őszre

A legjobb balatoni borteraszok őszre

Ősszel lehet igazán belemerülni a Balaton szépségeibe, és alaposabban, nyugodtan megismerni a borokat. Ha közben giccsesen szép naplementéket akarsz látni, jó zenét hallgatni, vagy fontos, hogy különleges palackokat is felbontsanak, ne hagyd ki ezeket a helyeket!

13775509_1088623664564376_39440573333124554_n.jpg

Homola Borterasz

Ha panorámáról van szó, kevés vetélytársa akad a paloznaki helynek, és nem nagyon fogsz belefutni olyan teraszba, ahol ennél lazábban tudnál elterülni egy kényelmes nyugágyban, kezedben egy pohár borral, a Balatonban gyönyörködve. A borterasz 2015-ben nyílt meg a pincészet mellett, hogy minél több vendéget tudjanak fogadni. Ősszel és télen is nyitvatartanak, sőt bulikkal, programokkal is készülnek, a pontos beosztást a pincészet weboldalán tudjátok megnézni. Ha pedig ahhoz is hideg lesz, hogy pokrócba tekerve élvezd az őszi Balaton látványát, a dizájnos belső helyiségben folytatódhat a kóstolás.

1916676_489562854579618_6572380587624029202_n.jpg

12039304_438439246358646_3927539968287118108_n.jpg

Mit ihatsz? Homola 100% és Homola borcsalád borai
Mit ehetsz? - borkorcsolyák, sajtok, sonkák

Jásdi borterasz

A kilátás hasonlóan mesés, hiszen a két borterasz nagyon közel van egymáshoz. Bár készítenek hidegtálakat serrano és mangalica sonkából, házi sajtokból, alapvetően a borokat helyezik előtérbe, nem funkcionálnak étteremként. A már Csopak területén található terasz az egyik legjobb hely, ha a balatoni vörösborokat is meg akarod ismerni, és nem bánod, ha nem csapnak a földhöz, és "hiányoznak belőlük a száj-összehúzó tanninok és a letaglózó alkoholosság" - ahogy Jásdi István borász fogalmazott a 2015. decemberben a Vörös Balatonon. A borterasz 14-20 óra között tart nyitva, hétvégén 12-től, kedd szünnap.

Mit ihatsz/ehetsz: Borkóstolás-pincelátogatás esetén 6 bort szolgálnak fel, mellé házi kenyeret, olívaolajat és ásványvizet kínálnak, ezenkívül hidegtálakat

Kredenc Borbisztró

Itt nincs panoráma, de óriási helyi borválaszték, zene, tépett malachúsos szendvics és hangulat viszont van. Nem kell gondolkoznod, hogy mit kezdj magaddal péntek vagy szombat este, ha boros programot keresel Balatonfüreden. Végigkóstolhatod a térség legjobb borait, segítenek megtalálni a hangulatodhoz legjobban passzoló pincét és fajtát. A házigazda-dj, Dobai Andris az aktuális programokról és a nyitva tartásról a borbisztró Facebook-oldalára pakolja ki az aktualitásokat.

pulled1_1.jpg

Mit ihatsz: környékbeli balatoni borok
Mit ehetsz: Pulled Pork szendvics, kecskesajtos szendvics, saláták, stb.

Laposa Birtok

Badacsonyban talán a legszebb kilátás jár itt a borokhoz, és olyan ételeket kapsz a bor mellé, hogy akkor is fotózni fogsz, ha egyébként nem szoktad megörökíteni az ebédet. Bár sok "étterem" elbújhat mögötte, ez elsősorban egy pincészet, ahol prémium minőségű ételeket kínálnak, környékbeli termelőktől beszerzett alapanyagokból.

Mit ihatsz: Laposa Birtok-borok
Mit ehetsz: gourmet tál, sajtválogatás

laposa.jpg

Istvándy Borműhely

Badacsony egyik panorámás borterasza, ahol az oldschool "bormozi" és jó időben az élőzene mellett az adja a pluszt, hogy itt bárki, de tényleg bárki borász lehet egy kicsit, és elkészítheti a saját cuvée-jét. Ehhez először is különféle illatmintákat kell felismerni, aztán meg kell kóstolni a cuvée alapjául szolgáló borokat, ki kell találni, mik legyenek az arányok. Ha elkészült a nagy mű, a palackozást is neked kell elvégezni egy dugózóval, és címkét is készíthetsz a saját borodnak. Persze mindez csak egy lehetőség, attól is odáig leszel, ha csak a teraszon kortyolgatod a kéknyelűből készült pezsgőt.

Mit ihatsz: Istvándy borokat és szőlőleveket
Mit ehetsz: borkorcsolyák, kutyakeksz (!)

Pláne Borterasz

Még mindig Badacsonyban vagyunk - reméljük, érzed, hogy ide egy komplett borozós hétvégét érdemes leszervezni. Csak július közepén nyílt, de a hardcore borrajongók már tudják, hogy a tulajdonostól, Ádámtól bármit kérdezhetnek a borvidékkel kapcsolatban, és olyan tételeket is találnak itt, amelyeket vagy csillagászati áruk, vagy kis palackszámuk miatt nem nagyon kóstolhatnak máshol, főleg pohárral. A Pláne Borterasz télen sem zár be, vendég borászokat is hívnak majd.

plane_2.jpg

Mit ihatsz: több, mint 50-féle bort a borvidékről
Mit ehetsz: sonkatálak, sajttálak, a Búzalelke kenyerei

Kristinus Borbirtok

Nemcsak a modern kóstolótérben, hanem jó időben a birtokon piknikezve is megismerkedhetsz a kéthelyi borászat palackjaival - amíg jó az idő, mindenképp nézd meg, milyen a déli partról a panoráma. Itt üvegfalak mögött, légkondicionált helyiségben készülnek a borok, a borkóstolást pedig összekötheted az ország egyetlen bormozizásával is.

12829352_734650560004437_8497807399075794843_o_1.jpg

Mit ihatsz: Kristinus borkóstoló csomagok
Mit ehetsz: a Gasztro Műhely heti ajánlatai és a la carte menü

Konyári Pincészet és Majthényi Présház

A balatonlellei Kishegyen találod a hangulatos teraszt és a mediterrán hangulatú ligetet. Ne várd meg, hogy túl hideg legyen a szabadban ücsörgéshez, mert ezt a teraszt tényleg kár lenne kihagyni. És ha már itt vagy, a Konyári-család által vezetett Majthényi Présházba is menj fel - nemcsak a kilátás, hanem az ételek miatt is.

Mit ihatsz: Konyári és IKON borok
Mit ehetsz: Hagyományos ételek a Majthényi Présházban


Ne felejtsd el, hogy a helyek nyitva tartása változhat, ahogy rövidebbek a nappalok, ezért mindig nézz utána, mielőtt útnak indulsz. Jó kóstolást!

Fotók: Homola Borterasz, Kirstinus Borbitrok, Pláne Borterasz

A legjobb balatoni borteraszok őszre Tovább
Ezért kell megkóstolnod a Big Mekket, az Év strandkajáját

Ezért kell megkóstolnod a Big Mekket, az Év strandkajáját

Zöldfűszeres kecskesajt házi rozskenyérben, isteni fokhagymás majonézzel és aszalt paradicsommal, amit a fris bazsalikom visz a mennybe. Kipróbáltuk az Év Strandételét, a Big Mekket.

big_mekk3.jpg

Ezúttal nem burger került a virtuális dobogó tetejére, és még a tavalyi sztár, a harcsa sem hódított. Minket is meglepett, hogy egy kecskesajtos szendvics ilyen babérokra törhet, de örülünk, hogy nemcsak a húsevők számára jó buli az Év strandétele verseny.

És hogy mi is ez pontosan? Másodszor hirdette meg a Balatoni Kör a versenyt, amelyre jó minőségű, egészséges, helyi alapanyagokból készült ételekkel pályázhattak a balatoni büfék és vendéglátóhelyek. Az is szempont volt, hogy egyszerű, de kreatív, nyárias, viszonylag gyorsan és büfékben elkészíthető ételek versenyezzenek, amelyek elvitelre is alkalmas tálalást kapnak. Tavaly a fövenyesi Kalóz harcsa&krumplija, a balatoni Fish&Chips nyert, a Balatoni Kör gyorsételei közül pedig a Vízikutya nevű harcsahurkás hot-dogot díjazták.

bigmekk5.jpg

Az idei győztes, a Big Mekk a Kishableány és a balatonboglári Paletta specialitása. A Kishableányban próbáltuk ki, ahol nyoma sem volt a szezonvégi fásultságnak, ami sok balatoni vendéglátóhelyen azért már érezhető néha augusztus vége felé.

A Big Mekk lelke a cserszegtomaji zöldfűszeres kecskesajt, ami grillrácsra kerül. A rozsbagett annyira finom, hogy legszívesebben dupláznánk belőle, de ez kicsit olyan, mint amikor a gyerek a drága ajándék dobozával kezd játszani, így beérjük a normál adaggal.

Jégsaláta, aszalt paradicsom, házi aioli (fokhagymás olívás szósz, házi majonéz funkcióban) kerül még bele, és az egészet friss bazsalikom koronázza. Annyira friss, hogy ha becsukod a szemed, miközben leveszed a szendvics tetejét, egy fűszerkertben érzed magad. Valójában a paradicsom, az aioli és a bazsalikom triója, és az általuk képviselt harmónia az, amiért ez a szendvics annyira üt.

bigmekk2.jpg

bigmekk1.jpg

big_mekk4.jpg

Az ára kicsit azért húzós: 1950 forint. Nem biztos, hogy mi ezt választottuk volna az első helyre, de az kétségtelen, hogy nagyon finom (a Manga Lacinak is drukkoltunk többek között). Aki dupla burgerekhez szokott, annak lehet, hogy kevés lesz egy kicsit, de átlagos kalóriabevitel esetén több, mint laktató a fogás. Ha a Kishableányhoz már hideg lesz, a boglári Palettában még találkozhatsz vele.

Paletta Bistrobar és Vinoteca
Balatonboglár, Kikötő u.6.
https://www.facebook.com/PalettaBistro/

Kishableány
Badacsony, Park u. 1.
https://www.facebook.com/kishableanybadacsony/?fref=ts

Ezért kell megkóstolnod a Big Mekket, az Év strandkajáját Tovább
A legmenőbb borbár a legmenőbb épületben: Pláne Badacsony

A legmenőbb borbár a legmenőbb épületben: Pláne Badacsony

Volt egyszer egy nagyon menő kiskocsma Badacsonyban, ahová a vonattal vagy hajóval érkezők azonnal betérhettek, hogy kipihenjék az utazás fáradalmait, és egyúttal megismerkedjenek a helyi borokkal. is. Az egykori Poharazó, majd Nádas borozó, amelynek történetéről az Urbanista blog számolt be, 1957-ben épült, Callmeyer Ferenc tervei alapján. 

plane_3.jpg

A nádtetős épület amolyan "csodabogár", a különleges bazaltfalával, ami lekerekített ablakok díszítenek - már a régi fotók alapján is imádni való, a nagy teraszával együtt. Nem csoda, hogy a Tóth-testvérek, Ádám és Miklós, annyira beleszerettek a csaknem feledésbe merült épületbe - és persze a badacsonyi borvidékbe -, hogy újra megnyitották a helyet, Pláne Badacsony néven. 

13245221_1045411778885565_1850871496164035975_n.jpg

Az egykori Poharazó - forrás: egykor.hu

Ádám filozófiát tanult, majd egy logisztikai cégnél helyezkedett el, mindeközben képzett borász és sommelier lett. A gyakorlatban is meg akarta tanulni a borkészítést, ezért home office-ra váltott, Badacsonyba költözött és a közeli Málik pincében sajátította el a szakmát - és nem az irodai munkákból vette ki a részét. Ő volt az, aki "megfertőzte" Miklóst is, aki építőmérnöki tudását adta a projekthez.

plane_2.jpg

Az egykori borozó reinkarnációja egy olyan borbár lett, ami kizárólag a borvidék borait kínálja, de abból olyan keresztmetszetet ad, ami a haladókat is elkápráztatja. Kb. 50-féle borral indultak, amelyikből mindet hajlandók felnyitni és kimérve kínálni. A drágákat is. A kínálatban kicsi, kevésbé ismert pincészetek borai is megtalálhatók. A koncepció az, hogy borászatok egy "lazább" és egy "komolyabb" tétellel szerepelnek, de hat tételes kóstolósorokat is összeállítanak egy-egy fajtából. 

13445306_1064740220286054_6148027516524321809_n.jpg

13407097_1064740446952698_6078627266378042906_n.jpg

A borokat 0,7 decis pohárban is kérheted, hiszen ennyi is elég, hogy megismerj egy tételt, viszont egy kicsit többfélét is meg tudsz így kóstolni. Van olyan kis pincészet, ami a Pláne Badacsonyban debütál, és Ádám azt is elárulta, hogy egyszer a saját borukat is árulják majd itt: már megvan a szőlőműveléshez a terület, természetesen a Badacsony hegyen.

Az ételkínálat borkorcsolyákat jelent, környékbeli sajtokat, sonkatálakat és isteni pástétomokat kérhetsz a borok mellé, a kenyereket a Búzalelke szállítja.

13775509_1088623664564376_39440573333124554_n.jpg

13902723_1096962607063815_5168322417051798257_n.jpg

És a Pláne bevállalta azt, hogy télen is nyitva tart. Sőt: vendég borászokkal dobják fel a hosszú őszi és téli estéket. Badacsony tényleg belehúzott ebben a szezonban, beach food és borbár téren egyaránt. A jó hír, hogy az év más időszakaiban sem fog megállni itt az élet, is nyugodtan szervezhetsz ide ősszel, vagy télen is programot. 

Fotók: Pláne Badacsony borterasz

Pláne Badacsony Borterasz
Badacsonytomaj, Park utca 18.
(20) 482 8084

A legmenőbb borbár a legmenőbb épületben: Pláne Badacsony Tovább
Ha nem koncentrálsz, azonnal csobbansz

Ha nem koncentrálsz, azonnal csobbansz

A vízen egyensúlyozva egyáltalán nem tudsz azon azon agyalni, hogy milyen munkával maradtál el, vagy mi lesz, ha kimész a partra. Ha nem vagy ott teljes mértékben, csobbanni fogsz - kipróbáltuk a SUP jógát.

13882487_1242421272443814_2888587146507908029_n.jpg

A siófoki SUPport bázisa volt a terep, ahol elkezdtem az ismerkedést a vízen lebegő deszkával. Éppen SUP-tábor zajlott itt, mindenhol felszabadult és kedves emberek, akik egy hétvége alatt a lehető legtöbbször vízre szállnak, hogy aztán elégedetten heverésszenek a fűben. Én is ilyen arccal akarok visszajönni.

sup.jpg

13892253_1251238244895450_2650744182582396183_n.jpg

Rövid felkészítés a parton, és már indulunk is be a vízbe a deszkákkal. Addig nincs is semmi gond, amíg nem kell evezni rajtuk és szlalomozni a strandolók között. Jobb lenne egy néptelen partszakaszon lenni így SUP-szűzként, de ez van.

A felegyenesedés folyamata sokkal kevésbé szexi, mint ahogy azt elképzeltem, eleinte tényleg minden figyelmem leköti az, hogy ne csobbanjak idő előtt, Amikor viszont sikerül, és evezek, már amazonnak érzem magam, és legszívesebben meg se állnék Tihanyig.

Lassan megérkezünk az óra helyszínére, messzebb a strandolóktól, ahol már mélyebb a víz. Az oktató, Ami, lehorgonyoz, és csillag alakban egymáshoz kötözzük a SUP-okat. Erre egyrészt azért van szükség, mert a legkisebb szélben is áramlik a víz, és nagyon hamar elsodródnánk egymástól, kezdőként pedig éppen elég dologra kell koncentrálni így is. Másrészt ilyenkor az oktató szerint ilyenkor jobban hat a csoportenergia, ami segíti a gyakorlást.

13873059_1242423702443571_8681721927769526806_n.jpg

13900222_1242421955777079_3264441663390431981_n.jpg

Megmártózunk a vízben, és kezdődik a móka. Ez jógaóra és nem edzés (van olyan is), számíts arra, hogy szó lesz olyanokról, hogy "belső egyensúly, a folytonos változás, áramlás megtapasztalása", stb. A jógás múlt egyébként nem feltétlenül jelent előnyt, mondja Ami, mert lehet, hogy egy jógás mindenféle elvárásokkal érkezik ide, pedig sok ászanát egészen máshogy kell a vízen kivitelezni, mint a jógaszőnyegen. Tény, hogy egészen máshol érzi az ember a kihívásokat.

Például én már a lefelé néző kutyánál is érzem. Nem elég, hogy egyensúlyozni kell és olyan izmokat kell használnom ehhez, amikről szerintem eddig nem is tudtam, enyhe szédülés fog el, amikor helyet cserél a víz és az ég. Aztán rájövök, hogy a legrosszabb, ami történhet, az egy váratlan csobbanás a kellemes, 26 fokos vízben, és nem görcsölök rá. Nagyon, de nagyon koncentrálok a további pózokra, és élvezem, ahogy a lebegő deszka újabb és újabb kihívásokat teremt. A haladók kitartóan próbálkoznak a fejenállással is, itt-ott egy-egy csobbanás, majd vigyorgó fejek bukkannak ki a vízből. Ezt én most így elsőre nem vállalom be.

13939355_1244542892231652_1083082188877513797_n.jpg

Később Ami elmeséli, hogy sokáig keresett valami olyat, amiben találkozik a két "szerelem": a Balaton és a jóga. 2013-ban kezdett el SUP-jógával, majd SUP-túrákkal foglalkozni. És hogy mi a különbség a jóga és a SUP-jóga között? "Azonkívül, hogy a vízen ringatózás, a napsütés lelazít, sokkal inkább előtérbe kerül a koncentráció - ha a vízen nem vagyunk teljesen a gyakorlatban, egy csobbanással jutalmazza a Balaton. Az egyensúlyozás közben megtanult fókuszálás pedig a jógamatracon, sőt, a munkánk, a hétköznapok során is segít" - mondja Ami.

A SUP-port bázis augusztus 31-ig lesz nyitva, de a napfényes őszi napokon is lesznek túrák, lehet bérelni deszkát is. Ezenkívül a télen Budapesten is tartanak medencés órákat. Ez nyilván más, mint egy naplementés óra a Balatonon, de a függőknek segíthet kibírni a következő szezonig.

13872847_1240436179308990_6987578515244598722_n.jpg

Közben eddig fel nem fedezett izmaim sajognak, viszont el kell ismernem, hogy ez a mozgásforma már az első alkalom után függést okoz.

Fotók: SUPport, Lendvai Réka

SUPport - SUPyoga & SUPfitness
Siófok, Móricz Zs. u. 20

Ha nem koncentrálsz, azonnal csobbansz Tovább
Sütimennyország Siófokon: Villa Gréta

Sütimennyország Siófokon: Villa Gréta

Édességfüggők, hedonisták, tejérzékenyek, diétázók, paleók, szevasztok - itt tényleg mindenkinek jár egy kis gasztronómiai orgazmus.

13892186_1130999053646822_5336459142241763521_n.jpg

fotó: Villa Gréta Facebook-oldala

A Szilágyi házaspár, Ágnes és Lajos Nagykőrösről költöztek Siófokra, hogy Ágnes mesébe illő desszertjeit ne csak a család és a barátok ismerjék és élvezzék. A helyszín a Petőfi sétány nyugisabb része, egy dizájnos kockaépületben, terasszal. Tavaly októberben nyitottak, és természetesen mindenki azt gondolta, hogy őrültek, és hogy szomorú vége lesz az őszi szezonkezdésnek. Hát nem így lett: a cukrászda időjárástól függetlenül zarándokhely lett.

p1070260.JPG

p1070241.JPG

Már az első percekben kiderül, hogy a személyzet tökéletesen tisztában van azzal, hogy a sokféle sütiből melyek azok, amelyeket megehetnek a liszt-, tejcukor, stb. érzékenyek, cukormentes étrendet követők, paleók, stb. Ez sajnos ma sok helyen még nem alap, itt viszont tényleg szinte mindenki talál magának az étrendjébe beilleszthető sütit, és nem kell beérnie egyféle ilyen-olyan mentes desszerttel, még választhat is. Helyet foglalunk a lila székekben, és munkához látunk.

A Gréta szelettel kezdünk, ami főzött vaníliás habbal készül, eperrel, szőlővel, barackkal. Egyáltalán nem olyan az íze, mint a hasonlóan kinéző krémeseknek: nem édes, hanem lágyan savanykás, igazi nyári süti.

greta_szelet.jpg

Ez a körtés csoda brownie tésztával, tejszínben felfőzött liofilizált (fagyasztva szárítva tartósított) körteporral készül, és nem igazán tudjuk visszaadni, hogy mennyire bejön:

p1070250.JPG

p1070256.JPG

A vaníliás borzast kávéhoz ajánlják. Ha szétvágod, gyümölcsös töltelék folyik ki belőle.

p1070227.JPG

Ahogy írtuk, a cukrászda paleo vonalon is erős. A paleo sütik általában nem arról híresek, hogy finomak, ezért sok paleós inkább nem eszik olyan desszertet, amit nem ő maga készít. Na itt más a helyzet, ez egy igazi paleo paradicsom. Az aszalt szilvás paleo szeletet mondjuk csak annak ajánljuk, aki itt már nem akar többet enni, sőt az elkövetkező órákban egyáltalán nem akar enni, olyan laktató. A Sacher torta pedig az, amit mindenki megehet, mert nem került bele tejtermék és cukor - és még paleo is.

És egy sütiért 450-590 forintot kérnek, ami összehasonlítva a porokból gyártott, illetve cukros-margarinos, félig műanyag cuccokhoz képest korrekt ár (a paleósok kicsit drágábbak).

És a fagyik. Ha még tudsz helyet szorítani legalább egy gombócnak, ne hagyd ki. Itt is megvan a paleo volal, a sárgadinnye fagyi például a szentjánoskenyérlisztnek köszönhetően olyan lágy, mintha tejes lenne.

p1070259.JPG

p1070252.JPG

És néhány fontos infó: augusztus 25-ig a kapacitásuk korlátozottsága miatt, elvitelre sajnos nem tudank süteményt adni, csak helyben sütizés lehetséges, Ági nem tud nagyüzemi mennyiségeket készíteni a kézműves sütikből, viszont szeretnék mindenkinek biztosítani a kóstolás lehetőségét. 

A Villa Gréta ősztől csütörtök délutántól vasárnap estig tart majd nyitva, egy kis szeptemberi pihenő után.

Villa Gréta
Siófok, Petőfi sétány 38.

Sütimennyország Siófokon: Villa Gréta Tovább
Szent György-hegyi pinceparti, ahol a dj főz

Szent György-hegyi pinceparti, ahol a dj főz

A Szent György-hegy déli oldalán, Kisapáti és Hegymagas között találod a Killer pincét, ahol szombatonként este hattól igazi kis gasztroszeánsz veszi kezdetét. A házigazda, Caspar hozza a borokat, Papa Aron és Karina pedig a vega kajáról gondoskodnak.

killer6.jpg

Ismét egy olyan helyet találtunk, amit még nem fedeztek fel a tömegek - a helyiek viszont igen, és azoknak a boroknak, amit a helyi borászok is szívesen isznak, te is örülni fogsz.

Caspar 16 éve készít itt borokat, a szürkebarát, rozé, kéknyelű, stb. mellett szörpöket és verjus-t is kóstolhatsz nála (éretlen termésből kipréselt, szűrt szőlőlé). Egy borfesztiválon ismerkedtek meg Papa Aronnal, aki amellett, hogy isteni zakuszkákat és csatnikat készít, dub dj is, és koppenhágai lemezboltját hagyta ott a Szent György-hegyért Karinával, aki korábban üzleti innovációval és dizájnnal foglalkozott. Caspar és Papa Aron hegyi értelemben"szomszédok: Aronék a közelben élnek, és permakultúrás, mesés panorámás kertjükben termesztett zöldségekből gyümölcsökből, fűszerekből és gyógynövényekből főznek itt szombatonként, vasárnap pedig a Liliomkert piacon árulnak.

killer1.jpg

killer11.jpg

killer3.jpg

killer4.jpg

killer5.jpg

A "Gasztro-pincék" természetesen nemcsak a borokról és az ételekről szólnak, itt vegyülnek a helyiek, a turisták, és a véletlenül erre járók is. Van, aki gumicsizmában sétál át a közeli szőlőből, hogy egy kicsit szocializálódjon, mások nagy társasággal érkeznek, és letudják a vacsorát is. és Előadásokkal, zenével is készülnek a házigazdák, amikor ott jártunk, éppen India est volt, és ennek megfelelően indiai ételek is készültek. (Papa Aron évekig élt Indiában, reggel 4,30-kor kelt és főzött egy helyi családdal, de erről majd egy másik posztban írunk).

killer8.jpg

killer7.jpg

killer9.jpg

Nagyon ajánljuk, ha olyan programokat keresel, ahol gyönyörű a panoráma, ütősek borok, lehet egy jót enni és nincsenek sokan. Érkezz azonban időben, mert gyorsan elfogy a menü, és be kell érned a borokkal meg a társasággal - persze ez sem rossz.

killer10.jpg

Augusztustól csak vegetáriánus ételek készülnek itt, Papa Aron borait pedig a Liliomkert piacon és egy új helyen veheted meg, erről hamarosan beszámolunk!

Killer Pince
Szent György-hegy 1120/4
Kisapáti
06309297968
GPS is: N 46.83675 E 17.45592

Szent György-hegyi pinceparti, ahol a dj főz Tovább
Ahol a harcsa lenyomta a hekket: Kalóz Strandbisztró, Badacsonytomaj

Ahol a harcsa lenyomta a hekket: Kalóz Strandbisztró, Badacsonytomaj

A második Kalóznak köszönhetően Badacsonytomaj is csatlakozott a minőségi strandkajákat kínáló helyekhez. Látványkonyha, jókedv, giga harcsafilé a burgerben.

kaloz1.jpg

A „nagy testvér”, a fövenyesi Kalóz Strandbisztró 2003-ban nyílt meg (akkor még Kalóz Büfének hívták). Tulajdonosai mindig is „egy jó strandbüfét szerettek volna, minőségi, helyi alapanyagokból, és a bisztróra való váltás is jelzi, hogy a beach food egyik ikonikus helyéről van szó. 2015-ben a Harcsa&Krumpli ételünk az ‘Év Balatoni Strandétele’ lett, az idén pedig megnyílt a badacsonytomaji kirendeltség is.

Sajnos hasonló a helyzet, mint a The Spot esetében, itt sem lehet megúszni a strandbelépőt. Ha délután 4 után jössz, csak félárat kell fizetni. A bejárattól balra, pár méteres séta után már látod a kék feliratot, és hirtelen el sem hiszed, hogy hová kerültél. Ülj le, nyugodj meg, kérj egy fröccsöt vagy egy balatonvilágosi kézműves sört, és tanulmányozd az étlapot.

kaloz5.jpg

kaloz8.jpg

A "hekktelenítés" jegyében aztán olyan fogások készültek, mint a csiliburger, az uborkás borjúleves, a grillkolbász zakuszkával, és a különféle töltött lepények. A Bergmann cukrászda fagyijait árulják, a sör pedig többek  között a balatonvilágosi Hedon sörfőzdéből érkezik. A csapolt is,

kaloz4.jpg

kaloz7.jpg

Mi végül egy harcsaburgert kértünk, mivel ez a szegény hal még mindig kicsit alul van reprezentálva, annak ellenére, hogy a 2015 látszólag az ő éve volt, a díjnyertes strandételeket tekintve legalábbis (a másik befutó a harcsahotdog volt).

A látványkonyha nem kívül van, de azért mindenképp megnyugtató látni, hogy minden frissen és előtted készül el. A személyzet ráadásul tök jól szórakozik közben, mintha nem is lenne kőkemény meló a melegben állni, még énekelgetnek is.

kaloz2.jpg

Először kicsit meglep a menü ára (1990 Ft), de ebben a krumpli és a szósz is benne van, plusz egy fél harcsát beleraktak, isteni, omlós filé formájában, ami annyira laktató, hogy ma már nem is fogunk enni semmit, pedig még csak délután van. A pocsolyaíz-parával küzdőknek is ajánljuk, mert szó sincs ilyenről. Nagyon rendben van ez a burger, még ha nehéz is vele megbirkózni.

A zakuszkás kolbász pedig szintén elég csábító:

kaloz9.jpg

Közben kiderült, hogy a 2016-os „Év strandétele” díjat a kecskesajtos-bazsalikomos Big MEKK nyerte, ami a badacsonyi Kishableány és a boglári Paletta specialitása. Az „Év felfedezettje” különdíjat pedig a vonyarci The Spot Grill & Bar strandbüfé kapta, ahol nemrég mi is leteszteltük a lángosburgert

Kalóz Strandbisztró
Badacsonytomaj, strand

 

Ahol a harcsa lenyomta a hekket: Kalóz Strandbisztró, Badacsonytomaj Tovább