A legjobb hotel nyomában: Kali Art Inn

A legjobb hotel nyomában: Kali Art Inn

Az elmúlt években egyre jobban érik bennünk a felismerés, hogy a Balatonban nem feltétlenül a Balaton a legjobb, hanem a Balaton-felvidék. Imádjuk a tavat, de az a dombos táj ott tőle északra, az nemcsak a Balaton közelsége miatt, hanem saját jogon is az ország talán legszebb régiója. És ennek a környéknek az eszenciája a Kali Art Inn vendégház, ami olyan gyönyörű, hogy az már Provence, pedig nem.

És amit kedden az ország legjobb szálláshelyének választottak a szallas.hu-n, ami külön apropót jelent a poszt közlésére.

Lássuk a háttérsztorit: a szálló eredetileg művésztelepnek indult, az fejlesztették-alakítgatták, hogy a végén egy ilyen, józan ésszel nehezen felfogható szépséget kapjál (a fotók nyáron készültek):

Dsc04975

Dsc05040

Dsc04967

Dsc04971

Ja, és a medence az utolsó képen egy tó, természetes forrásból táplálkozó, kikövezett aljú tó. Csak mondom. Megőrülsz.

És a szobák: van többféle, változó áron, de ha igazán jót akarsz magadnak, valamelyik nagyobbat választod, például a Fehér Szobát, ami annyira népszerű, hogy hétvégére például már esélyed sincs a következő hónapokra foglalni, pedig nem olcsó, nagyon nem. De hasonlót tényleg alig találsz Magyarországon.

Dsc04945

Dsc04946

Dsc04949

És közben ott az étterem, ami a helyi alapanyagokra építve készít csodálatos fogásokat, nem csoda, hogy egyebek közt a Kali Art Innben forgattuk a balatoni receptsorozatunkat, a videókat itt nézheted meg. De itt van az egyik kedvencünk:

 

De az ételek amúgy is kiválók. Csak ízelítőül, így néz ki a vacsora nyáron:

Dsc05006

Dsc05008

Dsc05017

Dsc05021

Dsc05024

És így a reggeli:

Dsc05041

Dsc05051

Dsc05045

Dsc05053

Dsc05056

Minden fogásban érzed a jó technikát, de még inkább a friss alapanyagokat, roppannak, robbannak a szájban, és még az olyan hétköznapi dolgoktól is komoly izgalmi állapotba jössz, mint a lekvár. Mit szóljunk akkor a libához, vagy a házi sajtokhoz, esetleg a spenótleveshez?

A téli időszakban persze más vonalon erősek, van például mangalicasült, malackocsonya, sok lencse és mák, az amúgy csöndesnek, békésnek ígért szilveszter esti menü meg ilyesmi lesz: libamáj házi kalácson, pikáns harcsaleves, őzragú burgonyafánkkal, csupacsoki trio, valamint pezsgő, éjfél után meg malacsült és lencse. És persze télen kevéssé lehet úszkálni a medencében, ilyenkor inkább túrákat szerveznek a környéken a szállásadók, és ha esik a hó, felcsatolják a sífutóléceket és mehet a sífutás. Ha meg nincs hó, akkor van disznóölés.

A Kali Art Inn távolról sem olcsó hely, pontosabban azzal érdemes számolni, hogy elég drága. A sima kétágyas szoba 29 ezertől indul, reggelivel 35 ezer két főre, ezeknél szerintem jobban megéri valamelyik lakosztályt, spéci szobát választani, mert a 20-30 százalékos felárért cseré sokkal nagyobb és igényesebb teret kapsz. Másként mondom: szerintem csak a lakosztályokat éri meg igazán választani, mert bár azok majdnem tízezerrel drágábbak, mint az alapszobák, máshol sem kapnád meg ezt a minőséget sokkal olcsóbban, míg a kisebb szobák a méretükhöz képest kicsit drágának tűnnek.

Kali Art Inn

A legjobb hotel nyomában: Kali Art Inn Tovább
„Ez jobb, mintha béna zenész lennék"

„Ez jobb, mintha béna zenész lennék"

A Brains zenekar egykori MC-je először a fővárosban álmodta meg az „avantgárd” borbisztrót. Aztán Budapest helyett végül Balatonfüreden nyílt meg a Kredenc, ahol mindig szól a zene, és öt perccel az érkezésed után már otthon érzed magad. Dobai András a téli szezon szépségeiről és a főváros kísértéseiről mesélt.

Mi a pozíciód a Kredencben?

Tulajdonos, pincér, sommelier - és mosogató. Minden. Nyáron minden feladatra megvan az ember, de télen másfél személyesre szűkül az üzlet.

nyl_3525_01.JPG

Miért ért véget a zenei karriered?

„Ez jobb, mintha béna zenész lennék" Tovább
Zenit Hotel Balaton: a közel tökéletes balatoni hotel

Zenit Hotel Balaton: a közel tökéletes balatoni hotel

Mert ŐRÜLETESEN messze van - ezt a választ kaptam Robitól arra a kérdésre, hogy mégis miért nincs folyamatos telt ház a vonyarcvashegyi Zenit Hotelben.

Összefoglalom, miért mert fel a kérdés: mert a hotel messze színvonalasabb, mint a balatoni átlag, a legjobbak között van, miközben saját kategóriájában a legolcsóbb. Nem állt össze. Őszintén szólva még most sem áll: hatalmas tévedés azt hinni, hogy a Balatonon vannak távolságok. Egyrészt ha nem hajtasz fel az északi partra, hanem végigszáguldasz az autópályán délen a nyugati csücsökig, és Keszthelyen keresztül közelíted meg a Vonyarcvashegyet, két óra alatt odaérsz. Másrészt Balatonfüredről már csak 60 kilométernyire van hotel, annyi plusz meg bőven megér az a sok jóság, amit egy nyaralás alatt a Zenitben kapsz.

Mert sok jó hotelt teszteltünk a környéken, de ez közülük is kiemelkedik. Az elhelyezkedés remek: fent van ugyan a hegy tetején, szóval autóval kell menni a strandra, de ezért kárpótol a tiszta levegő és a csodálatos kilátás, ráadásul a tél közepén ez pont nem is jelent gondot.

A személyzet néha kedvesen amatőr, néha kedvesen profi, hullámzó a minőség, de a hozzáállás egy pillanatig sem az, és igazából ez a legfontosabb: nyaralás közben tök mindegy, hogy fél, vagy hét perc alatt kapod meg a kávét, a lényeg, hogy közben senki se nézzen hülyének és ne érezd kellemetlenül magad a dolgozók hozzáállása miatt. Itt ettől nem kell félned.

És akkor térjünk rá a szobákra, amik tényleg zseniálisak: nagyok a terek, jók az arányok, a burkolatok, és fiatal, vagy idősebb pároknak nem is tudok jobb előjátékot elképzelni a nappalitól egy üvegfallal elválasztott zuhanyzónál: csak a körvonalak látszanak, de ennyi pont elég. Tetszettek a felhasznált anyagok is, a gazdagon használt, elegánsan sötét fa, és az ezt remekül kiegészítő zöld szőnyeg, az ágy kényelmes, a wifi meg olyan gyors, hogy hasonlóval nem találkoztunk sehol a Balaton körül.

A wellness szintén toplistás: nem a föld alatt, hanem a második emeleten van, a jacuzzi a napozóteraszon, ahonnan a Balatont látod (hidegben azért vannak kockázatok), bent egy nagy, úszásra is alkalmas medence, pezsgőfürdő és gyerekmedence vár (a hotel gyerekbarát, van jól felszerelt játszószoba, játszótér is). És ott van a szaunaterem, aminél jobban én még nem voltam: csendes, félhomályos, szellős, a finn szaunában óriási a hely és általában véve is nagyon rendezett az egész. Talán ez az első olyan szálloda, amelyikben nem találkoztam a mindent elcsúfító, celluxszal felragasztott A4-es papírlapokkal (általában ezeken kommunikálják, hogy hova ne lépj, mint ne csinálj, melyik nem a bejárat). Apróságnak tűnik, de az ilyesmin múlik, hogy tényleg igényes egy hely, vagy csak annak akar látszani.

És akkor a kaja: eleve nem lehet rossz az, amit ilyen hatalmas üveglapok választanak el a kilátástól:

De az ételek ettől függetlenül is jók. Ettünk füstölt pisztrángos és pácolt vadlazacot, amik bőven jobbak voltak, mint a legtöbb hotelben kínált bármelyik előétel. Mindig is mondtam, hogy nem nagy választék kell, hanem jó minőség, mi már ezzel a két hallal elégedettek lettünk volna.

De megkóstoltam a henteslevest is, ebbe minden húst beleraktak, amit találtak, izmos is volt:

Az oldalast, ami remek, szaftos fogás, ügyesen megválasztott szósszal:

És Lady Hamilton pulykamellet, ami nem volt olyan izgalmas, de jó menekülőútvonal lehet azoknak, akik utálják a halat és az oldalast.

A reggeli nem volt ennyire változatos, viszont itt ettük hosszú ideje a legjobb kenyeret nemcsak a Balaton körül, hanem országos szinten: kívül ropogós, belül tömör, de puha. Fantasztikus. És alig kétezer forintért a szobádba rendelheted a reggelit, ami mondjuk az utójátéka lehet a félig átlátszó zuhanyzóval felvezetett éjszakának.

Szóval: ez egy minden szempontból jó szálloda, a szolgáltatásokhoz képest szenzációs áron, ne sajnáld a plusz kilométereket, ha teheted, mindenképp próbáld ki a Zenit Hotel Balatont is, főleg, hogy éjszakánként már 9 ezer alatt is vannak ajánlataik. És ha nem tudod, hogy mi a fenét lehet a Balatonon télen csinálni, akkor itt a cikkünk, olvasd el!

Zenit Hotel Balaton: a közel tökéletes balatoni hotel Tovább
Ha jön a vihar, a legkeményebbek is belefulladnak a Balatonba

Ha jön a vihar, a legkeményebbek is belefulladnak a Balatonba

Idén a hűvösebb nyár miatt a szokásosnál valamivel kevesebb dolguk volt a vízimentőknek, tudtuk meg Tar Mihálytól, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivőjétől, aki azt is elmondta, hogy érdekes módon pont a nyugodt, veszélytelen idő jelent nagyobb kockázatot a tó környékén. Ilyenkor ugyanis sokkal többen úsznak, míg viharban csak egy-egy eltévedt szörföst, vitorlázót vagy horgászt kell kimenteniük, akiknek bemenni még volt erejük, de kijönni már nem tudnak.

A szikrázó napsütésben viszont tízezrek vannak a tóban, őket a partról figyelik távcsővel a folyamatos szolgálatban álló vízimentők. Nyaranta ezres nagyságrendben van tennivaló, sok beteg, gyenge vagy legyengült ember úszik túl mélyre, ahonnan saját erejükkel már nem tudnak kiúszni, de a feladatok közé tartozik a kagylóvágta sebek ellátása is.

the-libertine-magazine-baywatch-emily-didonato-by-dan-martensen-for-double-magazine-summer-2013-2.jpg

Kiemelt időszak a Balaton-átúszást (vagy a mi versenyünket, a Balaton 2x-t, amiben könnyedén úszhatod át a Balatont, méghozzá KÉTSZER!) megelőző néhány hét, amikor sokan a versenyre gyakorolva túl mélyre jutnak, mert ahelyett, hogy a parttal párhuzamosan úsznának, inkább befelé próbálkoznak: viszont amikor nincs verseny, nincsenek bóják, kísérő hajók, nagyobb is a kockázat.

A vízimentők folyamatosan megfigyelés alatt tartanak 45-50 strandot, járőröznek a hajóikkal és figyelik azokat, akik túl mélyre úsznak. Akit lehet, már a bójáknál visszafordítanak, aki átcsúszott a szűrőn, azt távcsővel ellenőrzik, és ha azt látják, hogy túl rég óta van egy helyben, esetleg néha eltűnik a feje, megindul a mentés. Erre azonban kár építeni: bár a vízimentőknek már rendelkezésükre áll a Rupert nevű hajó, ami akár 90 kilométeres óránkénti sebességgel is képes haladni (itt egy videó arról, hogy milyen kemény a cucc), ez Tihanyban állomásozik és már Siófokra is közel negyed óra, mire elér.

Sokan nem is gondolnák, de a vízibicikli is veszélyes: gyorsan halad, hamar beér a mély vízbe, az erek kitágulnak tekerés közben, és ha valaki ezek után beugrik a hideg Balatonba, könnyen felléphetnek a keringési problémák, extrém esetében szívmegállás is.

icexeapw_2_700x460.png

Tar Mihály szerint alapvetően továbbra is a felelőtlenség a vezető halálok, sokszor még utólag sem tudják megmagyarázni, miért kerül sor a tragédiára. Például amikor nemrég fiatalok bevízibicikliztek a mély vízbe, majd a két fiú a biciklin hagyva két lányt fejest ugrott a vízbe - de egyikük sem tudott úszni. A holttestük három nappal később került elő. Mások meg félméteres vízbe ugranak fejest, kockáztatva ezzel az életre szóló lebénulást.

Ezzel együtt a tendenciák kedvezők, évről évre csökken a halottak száma: míg a 80-as években még 40-50 halott volt évente, most már stabilan öt alatt van a halálos balesetek száma. Jobb lett a jelzőrendszer, ha kiadják a másodfokú viharjelzést, 90 százalék az esély rá, hogy tényleg jön a vihar és ilyenkor ki kell menekülni a vízből. Tar Mihály elmondta, hogy nagyobb szélben, viharban vízpárlat keletkezik, ilyenkor a víztükör felett akár ötven centi magasságig is elfogy a levegő, és hirtelen pokolian nehéz lesz a felszínen maradni, nemhogy úszni. Ilyenkor még a legedzettebbek is a Balatonba fulladhatnak, ezért nagyon fontos figyelembe venni a viharjelzéseket.

Ha jön a vihar, a legkeményebbek is belefulladnak a Balatonba Tovább
Mit lehet csinálni télen a Balatonnál?

Mit lehet csinálni télen a Balatonnál?

Az lehet, hogy néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag semmi nem történt télen a Balatonon, az idén azonban nem áll meg a pörgés a hidegben sem. Az idei tél főleg azoknak lesz izgalmas, akik szeretik a borokat és a bulizást, illetve valamilyen okból szívesen csobbannak közel nulla fokos vízben, de legalább egy-egy hétvégére mindenképp megéri ideutazni.

csobb.jpg

Attól nem kell félned, hogy éhes és szomjas maradsz, mert például egyre több balatoni étterem és pincészet tart nyitva télen is, igaz, ezek közül van olyan, amelyik csak a hétvégén (érdemes utánanézni, mielőtt útnak indulsz). 

A termelői piacok hangulata ilyenkor teljesen más, a nyári idegesítő tömeg helyett nyugalom van, több idő jut arra, hogy beszélgess az árusokkal. Jó alternatívát jelentenek a zsúfolt adventi vásárok helyett, mivel itt valószínűleg élvezni is fogod a bevásárlást. Nem zár be a káptalantóti Liliomkert piac sem, ahol a langalló+forralt bor (bevállalósabbaknak ugyanez pálinkával) párosítást érdemes kipróbálni a hidegben. December végéig biztosan kávézhatsz és sütizhetsz a Kővirág étterem piaci kirendeltségében is.

tóti piac1.jpg

tóti piac 2.jpg

Mit lehet csinálni télen a Balatonnál? Tovább
A legjobb balatoni hotel nyomában: Residence Hotel

A legjobb balatoni hotel nyomában: Residence Hotel

A siófoki Residence Hotelben már voltunk néhány éve. Akkor eszünkbe se jutott volna, hogy a szállodát nemsokára felújítják, hiszen sem leharcoltnak, sem korszerűtlennek nem tűnt. De a Residence üzemeltetői tudják azt, amit nagyon kevesen Magyarországon: hogy egy hotel nagyon sokat veszít a presztízséből, ha hagyják lerohadni, és valószínű pénzügyileg is jobban megéri korábban beavatkozni, mint túl későn: így folyamatosan fenntarthatják a menő szálloda imidzsét, nem kell tíz év múlva mindent a nulláról kezdeniük, egy határidő után érkezett felújítás miatt.

Az új belső egyfajta stílusváltás is: rátaláltak a lila színre és ezt az egész szállodán végigvezették, legyen szó akár az előtérről, akár a hotelről, akár a szobákról. Egyébként ez jó irány: karaktert kapott a Residence, nehéz bármivel összetéveszteni és a mezőnyhöz képest tágas szobák jó terepet is adnak a hangulat megteremtésének. Jók a kiegészítők, a fürdőszoba hibátlanul felszerelt, problémát csak az olyan apróságok utaznak, mint a nyugati négy-, és ötcsillagosokban is rendre felbukkanó, túl erős éjszakai jelzőfénnyel világító tévé (párnákkal orvosolható), vagy a wc fölé helyezett hajszárító, amiről ha leesik a szűkítő, az könnyen a vécébe zuhan.

Dsc06158

A legjobb balatoni hotel nyomában: Residence Hotel Tovább
Bölcsészből sajtkészítő

Bölcsészből sajtkészítő

Dabosiné Tusz Emese nem félt szakmát és életformát váltani: az egykori tanárnő profi sajtkészítő lett. Ssorozatunkban a Balatonnál és környékén élő izgalmas, kevésbé ismert arcokat mutatjuk be, az első epizódban egy üzletembert, aki biogazda lett.

Aki már járt a hévízi termelői piacon, valószínűleg találkozott már Dabosiné Tusz Emesével, és az elképesztően finom kézműves kecskesajtjaival. A nap végén is mosolyog, és úgy beszél a sajtokról (németül, angolul és lassan oroszul is), hogy akkor is venni akarsz, ha eredetileg nem akartál kecskekefírt vacsorára.

NYL_4493_01.JPG

Bölcsészből sajtkészítő Tovább
A hely, ahol bárki borász lehet

A hely, ahol bárki borász lehet

Az őszi Balatonnal egyszerűen nem bírunk betelni. Tömeg és sorban állás helyett nyugalom van, a levegőben mustillat terjeng, és szinte több a nyitva tartó borászat, mint élelmiszerbolt (legalábbis az északi parton biztosan.) Badacsony (vagyis közigazgatásilag most már Badacsonytomaj) és környéke ideális úti cél egy őszi hétvégére. Főleg, ha a pincéket nemcsak kívülről szeretnénk megnézni.

ib1_1.jpg

A hely, ahol bárki borász lehet Tovább
Embermagasságú hullámok a Balatonban

Embermagasságú hullámok a Balatonban

Balatoni rekordos sorozatunk első részéből többek között már megtudhattátok, hogy mekkora volt az eddigi legmagasabb és legalacsonyabb vízszint, vagy hogy hol és a felszíntől mennyire messze van a tó legmélyebb pontja. Megírtuk azt is, hogy mekkora volt az eddigi legmagasabb vízhőmérséklet, de jogosan mondhattátok magatokban: oké-oké, de mi van a levegővel?

balaton-1600x1029.jpg

Embermagasságú hullámok a Balatonban Tovább
A legjobb balatoni csárda nyomában: Öreg harang borozó

A legjobb balatoni csárda nyomában: Öreg harang borozó

Azt igyál otthon - mondja a pincér, amikor kólát kérünk tőle, és azonnal tudtam, hogy jó helyen járunk. És ez az érzés a vacsora végére érte el a csúcspontját, nem bicsaklott meg sehol az ív.

Hévíz mellett vagyunk, az Öreg harang borozóban, amit az év kisvendéglőjének választottak a Gault&Millau-sok, tök megérdemelten: nem tudom, mikor ettem utoljára olyan jót, mint náluk, a hegyoldalban.

Az élmény egy szerethetően nyegle pincérrel kezdődik, aki tulajdonképpen visszahozta a nyegle szót az aktív szókincsembe és pozitív értékekkel ruházta fel. Képzeljétek el, ahogy a fiatal Keith Richards már erősen Sparrow kapitányosodva kitántorog a konyhából és egy táblát a kezében tartogatva Szőke András humorával motyogni kezdi maga elé az étlapot. Malacka, a malacka mangalica, megsütögetjük, van hozzá gombás, tejszínes köret, nem érdekes, viszont ezt figyeld, ez érdekelni fog: nyuszika, imádják, friss zöldségekkel adjuk, omlik szét a nyuszika, puha, szaftos, te is imádni fogod.

Dsc05286

A legjobb balatoni csárda nyomában: Öreg harang borozó Tovább
Kincsvadászat a középkori malomban

Kincsvadászat a középkori malomban

Lehet, hogy a Gyulakeszi határában található Csigó Malom ma már csak egy életveszélyes rom lenne, ha nem jár arra 9 évvel ezelőtt egy erdélyi iparművész, és nem szeret bele a rossz állapotú épületbe. Pusztulófélben levő ingatlan volt, amin látszott, hogy több évnyi munkát kell beleölni. Bartunek Katalin mégis ideköltözött, és a fejébe vette, hogy újjáéleszti az egykori malmot, és egy kulturális és művészeti központot hoz létre a területén.

csm8_1.jpg

Kincsvadászat a középkori malomban Tovább
Őrületes rekordok a Balatonon

Őrületes rekordok a Balatonon

Az lassan már óvodai tananyag, hogy a Balatont nagyon meg kell becsülnünk, mert egész Közép-Európa legnagyobb taváról van szó. Hogy mennyi víz van az 594 négyzetkilométeren elterülő mederben? 1,9 köbkilométer (1 900 000 000 000 liter vagy ha úgy jobban tetszik 1 900 000 000 köbméter), ami pokolian sok, de európai szinten azért messze nem rekord, mert az egész kontinenst figyelembe véve a Balaton "csak" a 22. legnagyobb tó.

big_20140922_173401.jpg

Őrületes rekordok a Balatonon Tovább
Üzletemberből biogazda

Üzletemberből biogazda

Több hektáros biogazdaság, egy sikeres bisztró és egy biopiac, hajnali ötös kelés. Járosi Tamás négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy budapesti ingatlanfejlesztőből balatonhenyei biogazda lesz.

NYL_4347.JPG

Feleségével, Líviával zöldségeket termesztenek és mangalicákat tenyésztenek, blogjukat sokan olvassák. Az egész úgy hangzik, mint a mesében, de a gazdálkodás sokkal keményebb, mint amire számítottak, ráadásul néha a természet egyszerűen hazavágja a rengeteg munkát. De nem adták fel, nyitottak egy bisztrót és egy biopiacot is. Saját kolbászt és sonkát készítenek, a farmon termelt alapanyagok pedig a tavaly megnyílt balatonfüredi bisztrójuk, a Malackrumpli konyhájára kerülnek.

Üzletemberből biogazda Tovább
Megfőztük a Balatont 7: Gyümölcsös desszert 2 perc alatt a Kővirágból

Megfőztük a Balatont 7: Gyümölcsös desszert 2 perc alatt a Kővirágból

Screen Shot 2014-10-17 at 10.08.43.png

Heti sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket, és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány izgalmas, otthon is elkészíthető ételt. Hetedik, utolsó áldozata újra a Zakar Kata, a csodás Kővirág tulajdonosa, akivel egy könnyű desszertet hoztak össze - és máris csökkentették a szintidőt kábé két percre:

 

A korábbi receptek:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - A legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 4 - Szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Megfőztük a Balatont 5 - Galambleves akár csirkéből is

Megfőztük a Balatont 6 - Paprikáskrumpli kolbásszal és vaddisznóval

Megfőztük a Balatont 7: Gyümölcsös desszert 2 perc alatt a Kővirágból Tovább
Tényleg él szörny a Balatonban?

Tényleg él szörny a Balatonban?

Ha van előtted egy bazi nagy tó, aminek nem látsz rá az aljára, elkezdesz sejteni benne dolgokat. Olyan lényeket, amiket képtelenség megmagyarázni, de szerencsére ilyesmire nincs is szükség, hiszen még soha nem másztak ki a partra, hogy boncolást kelljen végezni rajtuk, esetleg Voight-Kampff tesztet, elég elfogadni, hogy amit nem látunk, az rettenetes és máris kész a Balatoni Szörny.

Természetesen még soha, senkinek nem harapta le a lábát, nem jelent fenyegetést a környéken élőkre, de időről-időre akad valaki, aki megtalálja a maradványát (tehát megdöglött), készít róla egy fotót (feltámadt), vagy csak elmesél róla egy sztorit.

Ezek alapján megpróbáljuk felállítani a Balatoni SZÖRNY személyiségrajzát.

Itt van például ez a fosszília, amit egy tízéves fiút talált úszkálás közben még 2000-ben. A balatonakarattyai Peák István azóta se tudja, hogy mi volt ez, de 25 millió forint kér érte, ha esetleg valakinek szüksége lenne rá. Állítólag még a biológiatanárok sem tudták megmondani, hogy mit guberált ki az iszapból, de akad, aki szerint valami őskígyó vagy ősgyík maradványa lehet.

97498.jpg

Tényleg él szörny a Balatonban? Tovább
Ahol még a kávéba is pálinka kerül

Ahol még a kávéba is pálinka kerül

Egy gigantikus steampunk pálinkafőző, eszméletlenül finom pálinkák és egy filmbe illő történet – a Reneszánsz Pálinkaházban még a kávét is bodzapálinkával turbózzák fel.

rp10.jpg

A látványfőzde Badacsonyörsön (Badacsonytomaj része), egy kis mellékutcában található, így attól nem kell tartanod, hogy egy snapszra utazó beeső vendégekkel találkozol. Ez teljesen más műfaj.

Ahol még a kávéba is pálinka kerül Tovább
Megfőztük a Balatont 6 - Paprikáskrumpli kolbásszal és vaddisznóval

Megfőztük a Balatont 6 - Paprikáskrumpli kolbásszal és vaddisznóval

Screen Shot 2014-10-17 at 10.07.31.png

Heti sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket, és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány izgalmas, otthon is elkészíthető ételt. Hatodik áldozata újra a Kistücsök, ahol egy fantasztikus ételt készített a sztárséffel:

 

A korábbi receptek:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - A legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 4 - Szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Megfőztük a Balatont 5 - Galambleves akár csirkéből is

Megfőztük a Balatont 6 - Paprikáskrumpli kolbásszal és vaddisznóval Tovább
Egyre biztonságosabb a Balaton

Egyre biztonságosabb a Balaton

Már írtunk arról, hogy aki jövőre száguldozni akar az M7-esen, az kegyetlenül megszívja, mert annyi traffipaxot fognak felszerelni a környéken, hogy akár mozgóképpé is össze lehet majd állítani a Balatonra haladó autós útját a fotókból.

Nem viccelünk.

Más kérdés persze, hogy ha már megérkezünk valahogy a tóhoz, mekkora biztonságban leszünk, és a 2014-es adatok alapján folyamatosan javul a helyzet. Nem kaptunk infókat arról, hogy mihez képest és mennyit, de a kérdésünkre a rendőrség azt válaszolta, hogy a statisztikák egyre szebb képet mutatnak a tó biztonságáról.

Az idei szezonban négy megye rendőrségi munkáját hangolta össze a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság, a fokozottabb rendőri jelenlétet állítólag kedvezően fogadták a turisták és a térségben élők is.

big_lead_617.jpg

Egyre biztonságosabb a Balaton Tovább
Megfőztük a Balatont 5 - galambleves akár csirkéből is

Megfőztük a Balatont 5 - galambleves akár csirkéből is

Screen Shot 2014-10-17 at 10.06.11.png

Heti sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket, és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, öt perc alatt otthon is elkészíthető ételt. Ötödik áldozata újra a Kali Art Inn, ahol egy könnyű nyári húslevest készített a séffel:

 

A korábbi receptek:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - A legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 4 - Szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Megfőztük a Balatont 5 - galambleves akár csirkéből is Tovább
Aki jövőre gyorsan hajt az M7-esen, azt elkapják

Aki jövőre gyorsan hajt az M7-esen, azt elkapják

2012-2013. legnagyobb slágere az M7-esen még a kitereléses ellenőrzés volt: akadt, amikor egyetlen nap alatt négyezer autót vizsgáltak meg a rendőrök, aminek persze nem annyira örültek az utazók, hiszen egy-egy ilyen akció masszív dugókat okozott az autópályán

Két éve például 9982 autós igazoltattak ezzel a módszerrel, ami négy és fél méteres átlagos autóhosszal, egy méteres átlagos autótávolsággal és két autópályasávval számolva egy 27,5 kilométeres tömött dugót jelent, körülbelül mintha Siófoktól Balatonszemesig állna az autópálya. Szerencsére nem egyetlen időpillanatban, még csak nem is egyetlen hónapban történtek az ellenőrzések, így nem alakult ki ekkora torlódás.

Az elterelések során egyébként több mint egymillió forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok, volt, akit hiányzó matrica miatt vettek elő, volt, akit ittas vezetés és akit gyorshajtás miatt, mást azért, mert nem tartotta be a kötelező pihenési időt (ez főleg a kamionosokat és a buszvezetőket érinti), egy bolgár fickónak meg azért akadt izgulni valója, mert a megengedett kilenc személy helyet tízet utaztatott a kisbuszában.

Idén aztán már stratégiát váltottak a rendőrök: mivel folyamatosak voltak az útépítések az M7-esen, ahelyett, hogy maguk idézték volna elő a dugót, odamentek egyhez és ott vizsgálták át az autókat. Az ellenőrzések során arra is keresték a választ, hogy mi lehet a leggyakoribb oka a baleseteknek, és a tapasztalatok szerint a fáradtság és a kialvatlanság jelenti a legnagyobb kockázatot.

4588292_0f6ee52d7927b390a85a657b79025365_wm.jpg

Aki jövőre gyorsan hajt az M7-esen, azt elkapják Tovább
A Balatoni RÉME: a Sió-csatorna. Kell-e félnünk tőle?

A Balatoni RÉME: a Sió-csatorna. Kell-e félnünk tőle?

A Sió-csatornáról a legtöbben csak annyit tudnak, hogy a patás burzsujdémon legfőbb támasza, a rendes balatoni ember antagonistája, aki a vitorlázókkal szövetkezve tesz meg mindent azért, hogy a Balatonban ne legyen víz (mert az a vitorlázóknak állítólag jó).

Pedig ennek a 120,8 kilométeres csatornának az előítéletes leegyszerűsítésnél jóval izgalmas a sztorija, Siófoknak meg az etimológiája, szóval érdemes szánni rájuk két percet.

Screen Shot 2014-09-01 at 13.39.11.png

A Balatoni RÉME: a Sió-csatorna. Kell-e félnünk tőle? Tovább
Megfőztük a Balatont 4: szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Megfőztük a Balatont 4: szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Screen Shot 2014-10-13 at 08.55.38.png

Heti sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, öt perc alatt otthon is elkészíthető ételt. Negyedik áldozata a Kővirág, ahol egy remek nyárias májas fogást készített a hely tulajdonosával:

 

A korábbi receptek:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - A legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 4: szuper nyári májas étel 4 perc alatt Tovább