A Balaton legmenőbb hajói egy helyen

A Balaton legmenőbb hajói egy helyen

A legszebb, legdurvább, leggyorsabb hajókat láthattuk a Balatonfüred Boat Show-n, amit május 12-14. között rendeztek meg a Balatonfüredi Hajógyári Kikötőben. 

boat_show_1.jpg

Természetesen nem hagytuk ki a lehetőséget, hogy megcsodáljuk a Hajógyári Kikötő elképesztően gyönyörű, földi halandók által szinte sosem látható „lakóit”, és a most kapható legmenőbb vitorlásokat. Mintegy 25 kiállított vitorlás és elektromos hajó előtt lehetett sóhajtozni és bámészkodni, olyan márkák modelljeinek fedélzetén képzeltük el magunkat, mint a Jeanneau, Passion Line, Schäfer Yacht, Scholtz 8.8, E-mission jacht, vagy a Suncamper 30.

1494840862_mg_7474_kicsi.JPG

1494841146_mg_7877_kicsi.jpg

Parkolt bent egy Stickl E-volution elektromos hajó, amely egy 6-7 fős társaságot is elvisz túrázni, és egy GreenCruzer is, amiből van olyan modell, amelyhez jogosítványra sincs szükség (E-175 BR). Csak bepattansz és mehetsz vele horgászni vagy lazulni.

Gyönyörködtünk a Speeder 40-es jachtban, a sörcsappal és minden bulikellékkel ellátható partihajóban, a Pontoon Boatban, és a felboríthatatlan óceáni evezőshajóba, a Sámsonban. „A fedélzet kialakításának és a magasan elhelyezett térfogatnak köszönhetően borulás esetén tőkesúly nélkül is pillanatok alatt visszaáll, miközben a kokpit szinte száraz marad” – írja a hajót építő Flaar.

boat_show_2.jpg

boat_show_3.jpg

A kiállításnak volt egy olyan küldetése is, hogy közelebb hozza a vitorlázást a emberekhez, mondta M. Kiss Bence, az esemény házigazdája. „A kikötőbe máskor nem lehet csak úgy besétálni, az eseményre azonban ingyen bárki bejöhet regisztrációval. Jó belelátni egy ilyen zárt világba.” Bence szerint a hajózásról az él az emberek fejében, hogy egy megfizethetetlen dolog, pedig nem kell hozzá egy vagyon. Egy wellnesshétvége árából például már lehet 3 napra hajót bérelni kapitánnyal.

Egyre több hajó van az országban, az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) statisztikái szerint több mint 240 ezer hajós jogosítványt adtak ki. Ez nem azt jelenti, hogy ennyien hajóznak, mert azokat, akiknek motoroshajóra és vitorlásra is van jogosítványuk, két személynek számolják, de így is nagyon magas ez a szám.

1494842540_dsc_5907.JPG

A használt hajóbiznisz annyira nem pörög, a prémium hajók piacára pedig a válság sem volt hatással. A kiállítók elmondásai alapján kb. 30-at adnak el ezekből évente, és az elektromos hajók mennek jobban, mondta a házigazda.

Akinek olyan mázlija volt, hogy nem esőkabátban kellett érkeznie, Flyboard-bemutatót, SUP-jógát és egyszemélyes vízibicikli-tekerést is láthatott. A kiállítással egy időben zajlott a Balatoni Nagyhajós Évadnyitó Regatta, így a leggyorsabb katamaránok ugyanitt, a Balatonfüred Boat Show-n horgonyoztak.

1494841146_mg_7701_kicsi.jpg

1494840863_dsc_5916_kicsi.JPG

Ha az idén kihagytad az eseményt, jövőre ne kövesd el ezt a hibát.

(A kiállítást egyébként a Budapest Boat Show-t is jegyző Hungexpo Zrt. rendezte.

A Balaton legmenőbb hajói egy helyen Tovább
Egyetlen térképen a Balaton legjobb helyei

Egyetlen térképen a Balaton legjobb helyei

A Balatoni Gasztrotérkép elkészítése ma már tulajdonképpen hagyomány, végre megjelent a legújabb, 2017-es kiadás is.

A Balaton 1. Gasztrotérképe a Tihany-Balatonfüred-Csopak-Paloznak-Alsóörs régió télen is nyitva tartó helyeit gyűjtötte össze, majd követte a második, a Badacsony-Keszthely-Sümeg régióval. A harmadik Gasztrotérkép a déli partról (és kicsit lejjebbről) szólt.

balatoni_gasztroterkep_team_2017.jpg

Az idén több mint 60 vendéglátóhely, éttermek, borászatok és szálláshelyek összefogásával jelent meg legfrissebb kiadás. Ahogy eddig megszokhattátok, a kiadvány az egész évben nyitva tartó szolgáltatókat népszerűsíti, és segít abban, merre induljatok a jó helyekért.

ni7a7953.jpg

A rendhagyó térkép egy baráti összefogásból nőtte ki magát, de annyira kinőtte, hogy az összefogásban résztvevő vendéglátóhelyek száma két év alatt az ötszörösére nőtt.

Az idei térképen már a teljes balatoni régió megjelenik, de a készítők megőrizték az eddig bevált és szerethető grafikus arculatot. Újdonság, hogy a térkép hátlapján lévő leírások a magyar mellett angol nyelven is szerepelnek, megcélozva ezzel a külföldi turistákat is.

ni7a8044.jpg

Az új térképet innen tölthetitek le.

Egyetlen térképen a Balaton legjobb helyei Tovább
24 pincészet készítette el idén a BalatonBort

24 pincészet készítette el idén a BalatonBort

Budapesten is bemutatkozott a balatoni régiós borbrand, a BalatonBor 2016-os új évjárata. Ha a képen szereplő világoskék-sárga dizájnt látod, biztos lehetsz benne, hogy szuper bort kóstolsz, ami ráadásul fair trade közösségi termék. 

bb4.jpg

Balatoni borászokkal telt meg április 18-án a DiVino Gozsdu, itt volt ugyanis a BalatonBor új évjáratának budapesti permierje. 24-féle BalatonBor készült az idén, a tavalyról ismerős dizájnnal. A projekt egy régió „szimbóluma, közösségi brandje és zászlóshajója, mely a balatoniak számára fontos értékeket közvetíti” – vallják a készítői.

A brand 2015-ben, több mint húsz tóparti pincészet összefogásával jött létre, speciális minőségbiztosítási rendszerrel és egységes arculattal. Az első évjárat 2016. áprilisában debütált, kb. 30 ezer palackkal. Az idén piacra kerülő BalatonBor palackmennyisége a tavalyihoz képest idén megduplázódik, mely a termelők növekvő lelkesedését és a termék piaci létjogosultságát bizonyítja.

18010440_1457386067666538_5728511212049336957_n.jpg

laposa1.jpg

A rendezvény nemcsak az új évjáratról és a borkóstolásról szólt, hanem az itthon még új régiómarketingről is. Az új évjáratot Laposa Bence borász, a balatoni Kör elnöke mutatta be, és kiemelte, hogy mennyire fontos a minőségbiztosítás, Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke pedig elmondta, hogy fair trade közösségi termékről van szó, és hogy fontos a szőlőből élőknek a 130 forint feletti felvásárlási ár. 

A borok mellé – pontosabban a borokhoz - Lexa András és Pongrácz Péter, a Costes Downtown csapata készített falatokat. Előre lekóstolták a borokat, és úgy döntöttek, hogy a cékla- és kecskesajt-variációk, valamint a pácolt makréla illik a friss olaszrizlingekhez.

bb_2.jpg

csoportkep_1000.jpg

Az évjárat igazi bemutatójának helyszíne azonban természetesen a Balaton. A következő áprilisi hétvégén, 29-30-án, a „Nyílik a BalatonBor!” programjaiban több mint harminc pincészet, borbár és a borokhoz ételeket készítő étterem vesz részt. Így már nemcsak azért érdemes Balatonra menni, mert a tavaszi virágözönben a legszebb a tópart, hanem a borok és gasztronómiai programok miatt is.

De mi az a BalatonBor?

Olaszrizlingből készülő, „jó ivású, ugyanakkor tartalmas” balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. Bárki elkészítheti, aki a tó körül gazdálkodik, és hajlandó megfelelni a tagok által összeállított kritériumrendszernek.

bb3.jpg

A BalatonBor egységes arculattal jelenik meg, csak a termelő neve a különbség. Ára 1500 Ft körül alakul. 

Alkoholtartalma 11,5-12,5 % vol között van. (Az egyéb szőlészeti-borászati paraméterekről itt találsz bővebb információt.)

Küldetése: „A Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.” (Forrás: Vinea Balaton Facebook-oldal).

Fotók: Pintér Árpád, Balatoni Kör, Vinea Balaton

24 pincészet készítette el idén a BalatonBort Tovább
Kisvasút és remetelányok: a Balaton-felvidéknek még sok titka van

Kisvasút és remetelányok: a Balaton-felvidéknek még sok titka van

Tudtad, hogy a Keszthelyi-hegységben is épült egy kisvasút? És hogy a Hévízi-gyógytó története 400 méter magasan kezdődött? Egy profi geotúra-vezető meg is mutatja ezeket, ha csatlakozol a programjaihoz, és azt is megoldja, hogy helyi gasztrós-boros élményekben is részesülj.

turafalok1.jpg

A „méltatlanul elhanyagolt, látnivalóktól hemzsegő Keszthelyi-hegység” olyan arcát mutatják be Dr. Szentes Szilárd túrái, amelyről az útikönyvek nem írnak. Szilárd Keszthelyen nőtt fel, gyerekkorától túrázik a Keszthelyi-hegységben és a Balaton-felvidéken, meséli.

Agrármérnökként végzett, doktori fokozatot szerzett, később ökoturisztikai látogatóhelyek - a keszthelyi Festetics Imre Állatpark és a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpont – szakmai vezetője volt, és ekkor döntött úgy, hogy geotúra-vezető lesz. Sok ismeretterjesztő túrát szervezett kisebb-nagyobb csoportoknak a környéken, és mivel korábban az egyetemen is tanított, a tudás átadásával nem volt gond. Tavaly úgy döntött, családi vállalkozásban viszi tovább azt, amit egyébként is imád csinálni, és megszületett a Túrafalók.

szentes_szilard.jpg

turafalok2.jpg

turafalok3.jpg

A túrák már pörögnek, mindig pár nappal előbb kell bejelentkezni rájuk. A Vállus környéki kiruccanás például a Szent Miklós-völgyet, az itt található forrást, és a Festetics Tasziló által építtetett kisvasút vonalát is érinti. A „Hévízek nyomában” nevű programon a Hévízi-gyógytó kialakulásában szerepet játszó „őshévizek” feltöréseinek helyeit járhatjuk végig - az első ilyen 400 méteres tenger feletti magasságban történt, a Rezi vár közelében.

220 éves bükkfák és a „vadlánylikak” is szerepelnek a túracélpontok között. Ez utóbbiak kisebb, szobányi barlangok, amelyekben a legenda szerint a társadalomból kivonult, gyönyörű fiatal remetenők éltek. Egy másik történet szerint a gyenesdiásiban titkos pálinkafőző is volt itt, ez talán egy kicsit hihetőbbnek hangzik.

turafalok7.jpg

turafalok4.jpg

turafalok6.jpg

Lesznek 2-2,5 km-es séták és többnapos, az egész Keszthelyi-hegységet átszelő gyalogos és kerékpáros túrák sőt, éjszakai túrák is, mindenki megtalálhatja a kondijának, a komfortzónájának és az idejének megfelelő programot. Egyelőre a Keszthelyi-hegységet és a Tapolcai-medencét lehet így megismerni, de a Túrafalók programjai idővel a Balaton-Felvidék keletibb részeit is beveszik.

Szilárd fontosnak tartja, hogy a természeti értékek mellett a környék gasztronómiai és kulturális értékeit is bemutassa, borkóstolókat, piknikeket is szervez majd, a Szent György-hegyen és a Badacsonyon pedig a szőlőtermesztés és a helyi termelők is fontos szerepet kapnak majd. A lényeg, hogy a túrabakancsot se hagyd otthon, ha legközelebb a környéken jársz.

dsc_3192.JPG

Fotók: Dr. Szentes Szilárd

Túrafalók
szentes.tura@gmail.com
305075706

Kisvasút és remetelányok: a Balaton-felvidéknek még sok titka van Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Kristinus Borbirtok

A legjobb balatoni étterem nyomában: Kristinus Borbirtok

Egészen elszállt, zseniális ételkompozíciókat ettünk a kéthelyi Kristinus Borbirtokon. Persze nemcsak a henger alakú vaddisznófilé és társai miatt éri meg Kéthelyre látogatni.

kr4_1.jpg

Jogos a kérdés, hogy egyébként mit lehet csinálni itt, és megéri-e beiktatni ezt a kerülőt. A válaszunk az, hogy már egy ebédért is megéri idejönni, de ezenkívül annyi programot találhatsz csak a birtokon, hogy simán eltölthetsz itt egy napot, vagy többet. Itt van például a bormozi, ahol grissinivel és borral fokozhatod a moziélményt, a hi-tech „pince”, lehet piknikezni és kirándulni, és bejárni a környéket – aminek pont az az egyik varázsa, hogy még „nem fedezték fel” igazán a turisták.

kristinus.jpg

De térjünk vissza a gasztroműhelyre. Klaus Deutschmann a karmester a konyhában, és ahol ő megjelenik, ott egészen elképesztő, néha kifejezetten formabontó ételekre lehet számítani. (Ő főzött a sümegi Terazza Bistro Barban is). Minden fogás önmagában egy vizuális élmény, egy külön sztori.

kr11.jpg

Az üdvözlőfalathoz, a kacsazsíros kenyérhez a zsír egy befőttesüveg lecsavarható tetejében érkezik.
Ez pedig a „Tigrisrák-csipsz rizshabbal, lazaccal és ehető virággal”. Ez valami egészen durva kompozíció, egyértelmű jelzés a vendégnek, hogy a séf azt akarja, hogy túladagold az érzékszerveidet ingerekkel.

kr1.jpg

kr2_1.jpg

A főételeknél csak a hozzávalókat sorolják fel, így tudja is az ember, hogy mit rendel, meg nem is – pontosabban azt tudja, hogy miből áll össze a fogás, de azt már nem, hogy milyen textúrában, halmazállapotban, stb. fognak megjelenni a hozzávalók, de éppen ez az izgalmas az egészben. A „vaddisznófilé, vaddisznósonka, vadbrokkoli, gombarizottó, hosszúbors mártás” nevű étel például egy építőjátékra emlékeztetett, hengerekkel, rudakkal és más geometriai formákkal. És hogy ne vesszünk el a formákban, a vajpuha vaddisznóhús, a gomba és a brokkoli együtt nemcsak látványra jó. Mindent mindennel érdemes megízlelni, ami már szinte követhetetlen, de tök jó játék. 

kr3_1.jpg

Vegetáriánus étel nem volt a vacsoramenüben, így az ebédmenüben rendelhető „Zöldségburger, chilis tofu, burgonyachips, paradicsom-szójakrém, fekete olíva tapenád” nevű burgert ajánlották. Tisztességes adag volt, és egy 3-féle burgonyából készült csipsz is járt hozzá, papírzacskóban.

kr6.jpg

kr7.jpg

kr5.jpg

És a desszertek. Az első a „csokoládé, kávé, pisztácia habcsók” – négy összetevőből egy ilyen tájkép lett. Itt is lehet legózni az ízekkel, bár ennyi élmény után kicsit nehéz befogadni ezt a sok ingert.

kr10.jpg

A zöldalma sorbet szintén hibátlan, bár arra nem sikerült rájönni, mik azok a rudak a pohárban.

kr8.jpg

Az árfekvés magas, de a színvonal is - különleges alkalmakra nagyon ajánljuk.

Kristinus Borbirtok
Kéthely, Hunyadi utca 99.
Telefon: 06 85 539 014
E-mail: info@kristinus.hu
Az étterem nyitva tartása: Sze-V: 12:00 - 22:00 óra között

A legjobb balatoni étterem nyomában: Kristinus Borbirtok Tovább
Itt a legújabb strandkaja: pulled ponty

Itt a legújabb strandkaja: pulled ponty

Sajtkrém, bébispenót, marinált ponty és fokhagyakompót egy bagelnek tűnő kifliben. Bemutatjuk a pulled pontyot.

ponty1.jpg

Nemrég cseréltük le a télikabátot, de már azon pörgünk, mivel fogjuk pótolni a strandon a kalóriákat. És nemcsak mi, hanem a palettások is. A balatoni street food-őrület tényleg nemcsak egy fellángolás volt, itt is van az idei szezon első új strandkajája. A szendvics a keszthelyi Télikert-Paletta tengely kreációja. Az alap: egy bagelnek tűnő vajas kifli, amit gyűrű formára húztak össze, erre kerül a zöldfűszeres sajtkrém, amit a Korosajt sajtjából készül. Ez az a nemesbüki farm, ahol a Jersey fajtájú tehenek boldogan élnek és legelnek, és saját nevük is van. (Innen érkezik a Paletta legendás rántott sajtjának alapanyaga is).

ponty3.jpg

A következő réteget a friss bébispenót alkotja, aztán következik maga a ponty, pontosabban a ponty "hasaalja" nevű húsrész, aminek az a nagy előnye, hogy egyáltalán nem szálkás. Elég merész húzás a nem kicsit megosztó pontyra alapozni egy strandételt, mivel sokan alapból idegenkednek az édesvízi halaktól, vagy van egy rossz ízélményük. Ugyanakkor jó PR ez a pontynak, mert így sokkal izgalmasabb és szexibb, mint olajtól csöpögő panírban, infralámpák alatt izzadva, és megtörheti a jeget azoknál, akik csak a pocsolyaízre emlékeznek. Aminek nyoma sincs, a húsát ugyanis 12 órán át marinálják, majd 3 órán át füstölik, leszedik a bőrét és cafatokra tépik.

ponty2.jpg

A hal egyébként egy balatonboglári tógazdaságból érkezik. Bezerics Dani megemlíti, hogy továbbra sem örülek a vendéglátósok, hogy jelenleg nincs arra legális út, hogy a hal a tóból kerüljön a tányérra, de addig is a legideálisabb megoldást választják.

A pontyhúsdarabokra "fokhagymakompót" (konfitált fokhagyma vajjal) és marinált lilahagyma kerül. Ideális első randi a pontyfogyasztással, és az egész laktató szendvics csak 950 Ft. (Gondolj bele, mint kapsz kicsivel olcsóbban pl. "hamburger" néven egy büfében.) És nem kell megvárni vele a strandolást, már most is kipróbálhatod.

ponty4.jpg

Az előkészített alapanyagokból gyorsan össze lehet rakni, és ez azért is fontos tényező, mert a Paletta egy strandbüfé-hálózatot is létrehoz, ahol várhatóan nagy tételben fogy majd a pulled ponty a többi beach food társaságában. Az első büfé Fonyódon nyílik majd.

Paletta Keszthely
Keszthely, Phoenix u. 1.
06704317413

Paletta Bistrobar és Vinoteca
Balatonboglár, Kötő u.6.
06709474971

 

Itt a legújabb strandkaja: pulled ponty Tovább
Morzsa Bisztró: csúcs ebédmenü Füreden

Morzsa Bisztró: csúcs ebédmenü Füreden

Ahogy a korábbi posztban már megírtuk, Balatonfüreden akkora pörgés van, hogy ősszel és télen is nyitnak új helyek. A Nem Kacsa után a Morzsa Bisztrót is kipróbáltuk, ami januárban nyílt meg. 

Hiánypótló a hely, mert ez egy napközben nyitva tartó, reggeliző és menüs étterem, ami este 6-kor bezár. A tulajdonosok zseniálisan éreztek rá a piaci résre, és valahol a kifőzdék és a magasabb árfekvésű éttermek között helyezték el a Morzsa Bisztrót, afféle prémium menzaként, a szó pozitív értelmében.

16299216_1811657695740653_1863629744160753841_n.jpg

(Morzsa Bisztró facebook)

Nem most kezdték a műfajt: az egykori legendás, Szegedről startoló Morzsa Guruló Bisztró food truck sorra vette be a fesztiválokat és a nagyobb gasztronómiai rendezvényeket. A kínálat mindig változott. A bisztrónyitás régi álom volt, és végül nem Szeged, hanem Balatonfüred lett a helyszín. (Attól, hogy van egy nem guruló étterem is, a büfékocsi továbbra aktív lesz bizonyos fesztiválokon.)

12376861_1683230398583384_8188257468614988104_n.jpg

A guruló verzió (Morzsa Bisztró facebook)

A Morzsa Bisztróban nem a belsőépítészeti megoldásokkal fognak levenni a lábadról, a hely annyira minimál, hogy itt tényleg semmi nem fogja elterelni a figyelmed a gasztronómiáról, ami körítés nélkül is üt. És ez jobb, mint ha fordítva lenne. Mivel ez a bisztró nem gurul, a kínálat is eltávolodott a street food univerzumtól. Egyszerű, de nagyon igényes bisztrófogásokat készítenek. 2-3 leves, főétel és desszert közül lehet kiválasztani és összerakni az ebédmenüt. Levesből és főételből is van vega verzió, a kétfogásos menü pedig kijön 1650 forintból.

morzsa2.jpg

Az ételek nincsenek túlbonyolítva, de mindegyikben ott van az a bizonyos morzsabisztrós csavar. A karajhoz paprikás krumpli, vagy répa és koriander társul, a gnocchihoz cékla és csirkecomb. A menü természetesen minden nap más, így valószínűleg a leírtaktól teljesen eltérő párosításokkal fogsz találkozni, ha kipróbálod a helyet - már csak a szezonalitás miatt is. 

Így néz ki egy minestrone leves. Annyira laktató volt a sok zöldséggel, hogy a főételt csak részben sikerült elpusztítani. Egy csipetnyi csilipaprikát még kértem hozzá, de ez az én hisztim, enélkül is tökéletes volt.

morzsa1.jpg

A főfogás egy hortobágyi húsos palacsinta volt, morzsabisztrós változatban. Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen nevet viselő étel le fog nyűgözni, de itt sikerült. Először is, a tálalás szép, a szokásos, narancssárga szószban tocsogó cucc helyett egy kompozíciót adtak. Az egész valahogy könnyű, nem érzed azt, hogy a tészta odaragadt a torkodra, és hogy mozdulni sem bírsz. Igaz, ez nekem nem sikerült megenni az egészet, de anélkül, hogy kértem volna, felajánlották, hogy elcsomagolják a maradékot.

morzsa3.jpg

Ami nem tetszett: a szagok elszívásán még lehetne javítani. Klassz dolog a látványkonyha, de egyelőre nemcsak a látvány jön át. Egyébként erősen ajánljuk a helyet.

Morzsa Bisztró
Balatonfüred, Blaha Lujza u. 9
06704226988
Nyitva: 9-18h

Morzsa Bisztró: csúcs ebédmenü Füreden Tovább
Gasztrotrip kacsanyelvvel és téli Balatonnal

Gasztrotrip kacsanyelvvel és téli Balatonnal

Váratlan belsőségek, gombának kinéző süti és téli balatoni panoráma a balatonfüredi Nem Kacsában.

Míg a legtöbb balatoni helyen a "szezon" előtt szokás megnyitni az új helyeket, Balatonfüreden a hagyományos értelemben vette szezon után, végén, vagy azon kívül is simán nyitnak új helyek - a Nem Kacsa ősszel, a Morzsa Bisztró pedig télen kezdte meg remélhetőleg hosszú karrierjét. Ez is tökéletesen alátámasztja, hogy olyan, mint "szezon", már nincs a Balatonon. A gasztrokínálat felfedezése ilyenkor sokkal nyugisabb, nem kell annyit várni, nem csattognak a mokaszinok a sétányon, és ilyenkor a kevésbé ismert és népszerű alapanyagokból is izgalmas dolgok készülnek.

nk_hal.jpg

A Nem Kacsát az általunk (is) egekig magasztalt Bistro Sparhelt csapata nyitotta, Elek Balázs mellett Takács Lajost kérték fel kreatív séfnek. Őt a budapesti Olimpiából és a Laci!Pecsenyéből ismerheted. (Azt már kevesebben tudják róla, hogy ő is a Balaton-felvidékről származik, és régi vágya volt, hogy visszatérjen főzni a régióba).

nk_2.jpg

Az étlap nem hosszú: 5 előétel, 3 leves, 4 főétel, amihez 5 köret közül választhatunk, és 3 olyan főétel, ami egy kerek, egész kompozíció körettel együtt, plusz 3 desszert. Nem kell túlmisztifikált dolgokra gondolni: van pontyhalászlé, húsleves, kacsacomb párolt káposztával és almával, rántott sertéstarja, szalonnás túrós csusza, stb., aki pedig nem vágyik a magyarosabb vonalra, választhat sütőtökös rizottót munster sajttal és aszalt gyümölccsel, vagy egy keleties ízvilágú halat - de erről később.

nk1_2.jpg

Rendelés után üdvözlőfalat érkezik, egy kacsabelsőség. Épphogy megkóstolod a helyi bort, vagy a kimérve is kapható pezsgőt (ami a "Kacsapezsgőfürdő" fejezetben található a menüben), egy kisebb tálnyi, tejszínes szószban úszó kacsanyelvet helyeznek az asztalodra, és ezzel egy gasztronómiai trip veszi a kezdetét. Az első állomás, a kacsanyelv esetében el kell távolítanod a csontos részt, és már csak el kell felejtened, mit is készülsz megenni - ha zavarna esetleg a nyelvfogyasztás ténye. 

nk_3.jpg

Pontyhalászlét kérünk, ami nem egy fotogén étel, ezért most eltekintünk a fotótól. A boldogságunk teljesebb lett volna, ha kicsit kevesebb a leves és egy kicsit több a hús, de így is rendben volt. Ez a fogás magában hordozza azt a veszélyt, hogy nagyjából jóllaksz vele, ezért ne ezzel kezdj, ha valami komolyabb ízélményre vágysz.

Pl, az Édes csilis halra, tamarinddal és kelbimbóval. Soha nem jutott eszünkbe, hogy a tamarind és a kelbimbó valaha egy tányéron találkozhat, és hogy ez jó lesz. Az eredmény egy gyönyörű kompozíció, ahol minden egyes alapanyag speciális kapcsolatban van a többivel, és mindent meg kell kóstolni mindennel, még a külön köretként rendelt vajas, zöldfűszeres répa is illik a történetbe.

nk_5.jpg

A desszert - Csokoládés fatörzs - pedig egy egész mese. Pontosabban egy erdő, ha már a tripeknél tartunk. A fatörzsön kívül csokifagyi és gombának kinéző habcsókszerű kreációk is helyet kapnak.

nk_6.jpg

A Nem Kacsa tehát szuper helyszín, hogy mélyebben is elmerülj a téli balatoni gasztronómiában. Az asztalodról közvetlenül a kikötőre látsz, ha belefér, nézd meg közelebbről is a vizet. Nyáron lehet, hogy nagyon sokan lesznek.

Nem Kacsa
Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca
(70) 364 7800

Gasztrotrip kacsanyelvvel és téli Balatonnal Tovább
Ilyen egy utolsó, csodálatos repülés a befagyott Balaton fölött

Ilyen egy utolsó, csodálatos repülés a befagyott Balaton fölött

Egyszer minden véget ér, ez történik hamarosan az idei kemény téllel is. A Balaton jege az elmúlt napokban több helyen életveszélyessé vált, ha jót akartok magatoknak, nem kockáztattok valami nagyon csúnya dolgot, és nem léptek rá.

screen-shot-2017-02-16-at-22_54_02.jpg

Annyira olvad a jég, hogy lassan a komp újraindításáról is szó lehet, a jövő héten próbamenetet tartanak a hajózási társaságnál.

Mielőtt azonban végleg eltűnne a jég, egy utolsó, csodálatos repülést mutatunk nektek a Balaton felett. A videót Dénes küldte nekünk, az alábbi szöveggel: "jég, Tihany és a végén ködpornó."

Tökéletes összegzés, ennél jobbat mi sem tudtunk volna írni, íme hát:

Ilyen egy utolsó, csodálatos repülés a befagyott Balaton fölött Tovább
Kávé és süti a legszebb balatoni panorámával

Kávé és süti a legszebb balatoni panorámával

Amikor nem kell más, csak egy kiadós, finom reggeli, vagy egy forró tea, egy süti, meg egy kis nyugalom: a Tündérsziget minden évszakban nyitva tart.

tsz5.jpg

Kivételes poszt következik: egy olyan helyet mutatunk be, amit nyáron és télen is leteszteltünk.

A Tündérsziget Tihany központjában, az Apátságtól rövid sétára található, igazi mesebeli hely kerttel, régi sparhelttel, lekvárokkal, teákkal és gyönyörű kilátással. A ráérős, beszélgetős reggelik, merengős kávék, isteni házi sütik helye ez. A forróság és a mínuszok elől is el lehet bújni ide egy kicsit.

Tény, hogy nyáron elég nagy a tömeg. Ha gyors kiszolgálásra vágysz, és olyan állapotban vagy már, hogy csaknem bármire kapható vagy egy kávéért, és korog a gyomrod, akkor nem ez a te helyed. Eltelik egy kis idő, mire megkapod, amit rendeltél. Ha nem ez a helyzet, akkor viszont megéri itt várakozni, mert már itt lenni is feltöltődés. A kertből látod a Belső-tavat, és van játszótér is van a gyerekeknek, és amíg vársz, megnézheted a gyapjúból és lenből készült ruhákat, terítőket a Tündérszigethez tartozó üzletben.

tsz9.jpg

tsz8.jpg

A tojásrántotta, amit egy nyári vasárnap délelőtt ettünk, elképesztően finom volt. Kérheted sonkával, vagy provence-i fűszerekkel. Szükségünk volt a kalóriákra, mert egy SUP-os programra készültünk (burnout szindrómára nagyon jó, és még beach body-t is ad). Nan sajtos omlettjük, debreceni, paraszttál, péksütik lekvárral, vajjal - jobb, mint egy brunch egy szállodában.

tsz4.jpg

Télen persze egész más minden. Olyan, mintha a nagymamád nappalijában ülnél. Ha ép a téli Balatont fedezed fel, amit erősen ajánlunk, igazi nyugis pihenőhely. Kapkodás ilyenkor sincs, de a hely méretőből adódik, hogy nincsenek bent sokan, a kinti pokrócos teázást pedig azért kevesen vállalják be. Ez a tökéletes alkalom, hogy degeszre edd magad sütikkel. Glutén- és tejmentes is van, mindenkire gondolnak.

tsz1.jpg

tsz2.jpg

tsz3.jpg

A kredencekben házi lekvárok, levendulás teakeverékek és más saját készítésű levendulás termékek sorakoznak. Inkább egy ilyet vigyél emlékbe vagy ajándékba, mint egy sokadik bögrét a bazársorról.

Tündérsziget
Tihany, Kossuth utca 29.
06302430105

Kávé és süti a legszebb balatoni panorámával Tovább
Jégbe zárt világ a Balatonnál

Jégbe zárt világ a Balatonnál

Annyira rég láttuk ilyen gyönyörűnek a Balatont, egyszerűen nem tudunk betelni a téli látvánnyal.

received_1315227108537256.jpg

Így volt ezzel a Viharvonal viharvadász csapata is, akik egy egész napot töltöttek a tó mellett, hogy szebbnél szebb fotókon tudják megörökíteni a téli Balaton utánozhatatlan szépségét.

dji_0135.jpg

Noha a csapat elsősorban a viharokat üldözi, nem bírták ki, hogy ne örökítsék meg ezt a látványt. Teljesen meg tudjuk érteni, Lászlónak köszönjük a képeket!

Még többet itt tudtok megnézni.

Jégbe zárt világ a Balatonnál Tovább
Hétvégén Borparádé a Balatonon!

Hétvégén Borparádé a Balatonon!

Teljesen nyilvánvaló, hogy a mínuszoktól még nem kell bezárkózni a lakásba és elbújni egy nagy rakás dunyha alatt, mert annak csak a teljes befordulás lesz a vége. Ehelyett érdemesebb inkább programokat tervezni és elsőre talán furcsának tűnhet, hogy pont a Balatonra (TÉLEN?), de csak azok gondolják így, akik

  1. 1: semmit sem tudnak arról, hogy mekkorát változott a környék az elmúlt tíz évben
  2. 2: nem látták azokat a fantasztikus képeket, amik az elmúlt héten készültek a befagyott Balatonról.

dsc_0084_2-edit.jpg

Fotó: Badics Gergely

Igen, ez most az egyik legszebb része az országnak, ami autópályán gyorsan elérhető, és ha már úgyis ott vagyunk nézelődni, egy éjszakára meg is lehet szállni a tél közepén, kevés ennél pihentetőbb dolog van januárban.

És ha már úgyis ott alszunk, akár ihatunk is egyet és erre tök jó lehetőség a II. Vince napi borparádé. Az eseményen tíz pincészet vesz részt, és (figyelem!) korlátlan kóstolási lehetőség van. Mindezek mellett szakmai előadások, kézműves vásárok, balatoni sajt és sonkavásárok lesznek most szombaton, azaz január 21-én.

A következő borászatok lesznek ott: Büttner Borászat, Istvándy Pince, Laposa Birtok, Szászi Pince, Kristinus Borbirtok, Feind Borház, Pampetrics Borkereskedés Keszthely, Takler Pince, Árvay Családi Pince, összesen 6 borvidék 50 borát kóstoltatják. Főleg balatoni borok lesznek, de Tokaj, Villány és Szekszárd is felbukkan.

dsc04279.jpg

A napijegy 5600 forintba kerül, de ez nem vészes összeg, ha figyelembe veszed, hogy cserébe egész nap korlátlanul ihatsz 11 és 18 óra között, és a szakmai előadásoknak köszönhetően délutánra, kora estére sokkal jobban képbe jössz a borokkal, mint gondoltad volna.

Az eseményre a Zenit Hotelben kerül sor, ami tök jó hír, ez egy modern, világos szálloda remek környezettel, jól jön az ilyesmi ebben a félsötét hidegben, meg a kisvárosnyi wellness is, ahol vasárnap ki lehet pihenni a szombaton tanultakat. Ja, és a Bock Bisztróban a fesztivál ideje alatt lesz kedvezményes menü, 2700 forintért adják a két fogást, ami elég spéci ár.

Részletek itt.

Hétvégén Borparádé a Balatonon! Tovább
Igazi tündérmesébe illő képek a jeges Balatonról

Igazi tündérmesébe illő képek a jeges Balatonról

Ha korcsolyázni (még) nem is lehet hivatalosan a Balatonnál, a tomboló mínuszok szebbnél szebb alakzatokat formálnak a part mentén. A téli Balaton elképesztő csodákat tud produkálni, nem győzünk ámulni a mostanában készülő lenyűgöző fotókon.

dsc_0084_2-edit.jpg
Feltorlódott jégtáblát az elmúlt napokban rengeteget láttunk, de olvasónk, Gergő tudott olyat mutatni, amivel levett minket a lábunkról. Egy kicsit más perspektívából mutatta meg a jég csodáit, mi pedig most megosztjuk veletek. A fotók Balatonszemes partjainál készültek.

dsc_0076.jpg

Csak emlékeztetőül: a jég ugyan egyre vastagabb, de még veszélyes, egyelőre egyetlen önkormányzat sem jelölt ki hivatalos korcsolyapályát.

dsc_0078.jpg

Igazi tündérmesébe illő képek a jeges Balatonról Tovább
Ahol középkori szőlőből készül a pezsgő: Bencze Családi Birtok

Ahol középkori szőlőből készül a pezsgő: Bencze Családi Birtok

A Szent György-hegy egyik legújabb szőlőbirtokán többek között amforában érnek borok, egy csaknem elfelejtett, középkori szőlőfajtából készítenek pezsgőt, több palackjuk pedig egy Michelin-csillagos étterem étlapján is szerepel. A hegymagasi Bencze Családi Birtokot azonban nemcsak ezek miatt érdemes megismerni.

10689459_504870202988865_6254766000420086449_n.jpg

Bencze István, a birtok tulajdonosa informatikai karrierjét cserélte a vidéki életmódra. "14 éves koromban kaptam egy Commodore 64-et, onnantól fogva igazi kocka voltam" - meséli. Szoftverfejlesztőként nagyszabású projektekben vett részt – bankoknak, telekommunikációs cégeknek és a közigazgatásnak is dolgozott, később pedig saját szoftverfejlesztő céget alapított. Ez napi 10-12 óra munkát jelentett, szoros határidőkkel - a kiégés borítékolható volt.

"Elkezdtem érdeklődni a borok és a gasztronómia iránt, az élet úgy hozta, hogy egy évet Toszkánában tölthettem. Az alapfokú WSET képzést karácsonyra kaptam a családomtól, majd elvégeztem a többit is. A felsőfoknál, Burgundia dűlőinek magolása közben jöttem rá, hogy ennél sokkal jobban érdekelne a borokkal való kísérletezés".

img_9056.jpg

István akkor még azt gondolta, hogy majd 50-60 éves korában lesz szőlője és pincéje, de egy Szent György-hegyen készült bor mindent megváltoztatott. Egy 2006-os olaszrizling volt Szászi Endrétől. "Legendás évjárat, legendás dűlő - a szigligeti Kabócás. Nem sokkal később már egy 3000 nm-es eladó szőlőt nézegettünk édesapámmal."

Bakator és más kísérletek

Végül 2011 novemberében született meg a birtok ezzel a kis parcellával, amiből mára 20 hektár szőlő lett. István egyre többet járt a hegyre, IT konferenciák helyett szakmai kóstolókon vett részt, majd eldöntötte, hogy felhagy az eredeti szakmájával. Az első saját bor egy 2012-es olaszrizling volt, akkor még Szászi Endre segítette a szőlőművelésben és a borkészítésben.

_dsc5220.jpg

_dsc7136.jpg

Jelenleg három, egymáshoz viszonylag közel eső, de különböző karakterű területük van a Szent György-hegy déli, hegymagasi oldalán. A kezdetektől fogva organikusan, majd 2015-től biodinamikusan művelik a szőlőt. "Jól kell megválasztani a szüreti időpontot, és ha a szőlő egészséges, a bornak már semmi más nem kell" - vallja István. "Mi egész évben a szőlőben készítjük a bort, utána szinte nem csinálunk velük semmit, nincs technológia, a borkészítés során kizárólag ként használunk, és ebből is évről-évre egyre kevesebbet".

Most a rajnai rizling és a pinot noir azok a fajták, melyek számunkra a középpontban állnak, ezen kívül nagyon sokat kísérleteznek. Például többféle érlelési móddal, a tartályok és hordók mellett terrakotta és gránit amforákban is készülnek borok. A furmint, a hárslevelű és a kéknyelű mellett egy középkori, csaknem feledésbe merült szőlőfajta, a bakator jelentheti a jövőt. István nemcsak a pinor noir-ból, hanem ebből a régi magyar fajtából is készíttet pezsgőt Budafokon, Szentesi József segítségével.

10409510_573070959502122_8468028363264371708_n.jpg

A 2013-as Rajnai rizling "Venus" borkülönlegesség és a Gemini Rosé 2013 Brut Nature pezsgő a Michelin-csillagos Costes étlapjára is felkerült, és a Piros Bakator is be fog mutatkozni a sziveszteri menüben. (Ehhez a borhoz egyébként a tapolcai Pura Vidában is főznek, borvacsorát is rendeznek a pincészet rendhagyó boraira hangolva).

István szerint nagy kár, hogy a Szent György-hegy ennyire kiaknázatlan, rengeteg az elhagyatott szőlő. Mint vulkanikus termőhely, tehetsége kiemelkedő, és olyan egyedülálló tételeket lehetne itt készíteni, mint Európa számos már jól ismert borvidékén. A vendéglátáson is van mit fejleszteni: a tapolcai Pura Vidán kívül nincs olyan étterem a szűken vett környéken, ami egész évben nyitva van. Hiányzik innen egy kávézó, vagy egy vinotéka, mely a hegy minőségi boraira fókuszál.

10151425_397075147101705_526665931317911489_n.jpg

10632603_467527306723155_409572030226847846_n.jpg

A birtok a toszkánai agroturismók (farmházak) hangulatát idézi a vendégházakkal, szőlőkkel, teraszokkal. Akkor is érdemes megnézni innen a panorámát, ha nem hoznak lázba a különféle talajok, szőlőfajták és évjáratok - biztos lehetsz benne, hogy ez nem marad így, ha eltöltesz itt egy kis időt.

Fotók: Bencze Családi Birtok

Bencze Családi Birtok
Hegymagas, hrsz. 1054/18
info@benczebirtok.hu

Ahol középkori szőlőből készül a pezsgő: Bencze Családi Birtok Tovább