Meghalt a szezon a Balatonon

Meghalt a szezon a Balatonon

Az úgy volt, hogy mióta a világ a világ, augusztus 20-án bezárt a Balaton és a következő év júniusáig ki sem nyitott. Amikor még új volt az I love Balaton, írtunk egy cikket arról, hogy milyen szomorú szezon után Siófok, és egyben elkezdtük pedzegetni, hogy amúgy egyáltalán nem törvényszerű a nyár utáni hirtelen halál: ez csak egy rossz beidegződés, amitől ideje lenne szabadulni.

Tulajdonképpen sok egyéb mellett ezen is dolgozunk évek óta: megmutatni, hogy a környék mennyire fantasztikus és milyen sok program van itt ősszel, télen, tavasszal is, és tényleg, mert képtelenek vagyunk kifogyni a szezonon kívüli témákból.

De van ennek a kérdésnek egy másik vetülete is: a vendéglátós. Annak az elfogadása, hogy minőségi szolgáltatást csak akkor tudsz nyújtani, ha egész évben nyitva vagy. Ha egy étterem elzavarja a személyzetet ősszel, és három hónap alatt kell megtermelni a hasznot, akkor a nyári kínálat nemcsak drága lesz, de vacak is.

Viszont kisebbfajta öngyilkosság fizetni a szakácsokat, pincéreket akkor, amikor a kutya sem látogat a Balatonra. De ha nincs senki se nyitva, vendégek se lesznek, hiszen nincs hova beülni, szóval igazi róka fogta csuka szopoda ez.

Az egyik első hős ebben a harcban a Kistücsök volt, aki bevállalta, hogy akkor is nyitva tart, ha egy vendég sincs a környéken. A recept bevált, az étterem most már télen-nyáron tele van, de a Kistücsök csak a szabályt erősítő kivétel, a Balaton többi része továbbra is álomba zuhant ősszel, vagy ha nem, arról nem tudott senki.

És ebben a szomorú, vagyis inkább kilátástalan helyzetben volt nagy újítás tavaly ősszel a Balatoni gasztrotérkép: Szauer Judit gasztro pr-os az északi part keleti felének legjobb éttermeivel közösen készített egy kiadványt, ami megmutatta, hogy van hova menni ősszel-télen is. Hogy a Márgától a Karolináig, Sparthelttől a Carpaccióig egy rakás hely nyitva van szezon után is: van hol enni, a természet ilyenkor is gyönyörű, tömeg sincs, irány a Balaton.

0b1rmxa2hjuhszjnywkxlsmjhc1e.jpg

A térkép legfőbb célja talán nem is a térkép maga volt, hanem a hírverés a térkép körül, annak az üzenetnek a megfogalmazása, hogy van itt élet egész évben, induljon már be végre az a motor. És a projekt olyan jól sikerült, hogy múlt héten bemutatták a térkép második kiadását is, immár az északi part nyugati felét és tucatnyi igazán menő helyet bevonva.

12642429_813540598775098_2306028935999421530_n.jpg

img_1481_1280.jpg

dsc00011_1280.jpg

dsc00013_1280.jpg

Aki ránéz erre a két kiadványra, azonnal látja, hogy a nyáron látogatásra érdemes éttermek, pincészetek szinte kivétel nélkül nyitva vannak télen is, és a strandoláson kívül szinte minden szórakozás ott van egész évben. És persze a csobbanásnál kevés jobb dolog van, emiatt mindig is a nyári Balaton lesz az elsőszámú menőség az országban, de mostanra a sok fejlesztéssel eljutottunk odáig, hogy közvetlenül a nyári Balaton és az egész éves Budapest után a szezonon kívüli Balaton lett az ország harmadik számú menősége.

A térkép bemutatójára egyébként olyan melegben került sor, hogy már a pulóvert is le kellett venni magunkról, minden partnerétterem megjelent valami finomsággal, a Pura Vida konkrétan olyan vörösboros kolbászt készített, hogy arra évekig emlékezni fogok, de folyt a jó balatoni bor, és további tucatnyi fogás bizonyította, hogy ide el kell jönni télen is.

Induljatok el a Balatonra, van miért!

Meghalt a szezon a Balatonon Tovább
Borkereskedő főzi a Balaton-felvidék egyik legfinomabb szörpjét

Borkereskedő főzi a Balaton-felvidék egyik legfinomabb szörpjét

A házi szörpkészítés már rég nem a nagymamák hobbija, az azonban minket is meglepett, hogy a Balaton-felvidék egyik legfinomabb szörpjét egy fiatal borkereskedő főzi Tapolcán, egy kis családi műhelyben. Hajsz Péter 2014 májusában indította el a CsupaSzörpöt, sok kísérletezés után. A dizájn párja, Pész Zsófi munkája, és ő a főkóstoló is - csak az a szörp kerülhet az üvegekbe, amire ő is azt mondja, hogy ok.

Hirtelen, és nagy lelkesedéssel jött létre ez a vállalkozás. Péter szakmai úton volt, amikor megkóstolt egy isteni házi málnaszörpöt egy jó nevű vidéki étteremben. "Valami akkor bekattant. Arra gondoltam, hogy annyi helyen járok Budapesten - hogy lehet az, hogy nem találkoztam ilyen természetes ízzel? - meséli. "Elkezdtem céltudatosan a piacokat járni, termelői szörpöket venni, eleinte csak saját magunknak. A kevés tisztességes, de nem feltétlen magas minőségű szörp mellett sok volt az egyértelmű csalódás, így inkább nekiálltam otthon főzögetni.”

10453330_672890489457905_8468606148444150440_n.jpg

A szörpöket aztán megmutatta néhány éttermes és boltos partnerének, és pozitív visszajelzéseket kapott. Ezen felbátorodva megszerezte a szükséges engedélyeket és megindultak a főzések. Először a szomszédtól kölcsönkért 20 literes lábasban, majd jött az 50 literes, nem sokkal később pedig a 100 literes. A mai napig ezekben készülnek a szörpök, kis mennyiségben, 2014 májusa óta.

12322971_934629566617328_5740519278882128607_o.jpg
A kezdetektől fogva Tapolca volt a bázis, itt készült el végül a műhely is, Zsófi családjának a közeli Véndek-hegyen vannak területei. Innen érkezik az alapanyagok egy része, ezenkívül Veszprém és Zala megyei termelőktől. Saját termés a citromfű, levendula, menta egy része is.

A nagymama szörpje másképp

Péter a kísérletezések eredményeként igyekezett saját, egyedi ízeket palackba tenni. A CsupaSzörp málnaszörpjébe rózsa, a meggyszörpbe kardamom, az eperszörpbe bazsalikom került. Az alapízek mellett szezonális szörpök is vannak a kínálatban, ilyen volt pl. a karácsonyi fűszerezésű vegyes gyümölcsökből készülő szörp, és ilyen az ünnepek utáni Detox szörp, amiben különféle gyógyfüvek segítenek a méregtelenítésben. "A cél, hogy egyszerre emlékeztessen gyerekkori ízekre, de legyen benne valami újszerű is" - mondja.

10527414_672892866124334_2376272960538110553_n.jpg

Van, ami pár óra alatt kész, és van olyan, ami az áztatással együtt több napot vesz igénybe. "Bár minden fajtának megvan a buktatója, nem egy bonyolult dolog, de mindenképp sok kísérletezés kell hozzá. Én már több száz liter szörpöt öntöttem ki, sokszor olyat is, amit már lepalackoztunk és felcímkéztünk, és talán még fogok is. Egyáltalán nem tartom magam szakértőnek, megpróbálom a körülményekhez képest a legjobban csinálni. Folyamatosan kóstolok, kérdezek és kísérletezek, ezt nem lehet máshogy kitanulni."

Zsófi főállású grafikusként dolgozik, így adta magát, hogy ő tervezi meg a csatos üvegekre kerülő címkéket, amelyek "egyszerűek, de megfogják a tekintetet."  Bár nem volt sok ideje, Zsófi külön betűtípust készítettt a szörpnek.

15763896625_82e3d18a00_b.jpg

2_1.jpg

A CsupaSzörp hobbiként indult, hétvégi vállalkozás lett belőle. Tavasztól nyár végéig gyakorlatilag fix program minden péntek estétől vasárnap estig, szeptembertől pedig a gasztrofesztiválokon, nagyobb budapesti piacokon való részvétellel telik Péter szabadideje.

10646772_719532904793663_8596286595151948144_n.jpg
A szörpöket olyan helyeken kóstolhatod meg, mint Sarki Fűszeres, a Culinaris, a Cake Shop vagy a tapolcai Pura Vida Dine étterem. Péter egyelőre nem tervez komoly bővülést: "Odafigyelek arra, hogy milyen mértékben növekedjen a dolog, és csak annyi partnerrel dolgozom, akiknek biztosan tudok majd szállítani. A növekedés egy ilyen kicsi vállalkozásnál a minőség megtartásának a  felelősségével jár, próbálom fokozatosan felvállalni. Nagy álmunk viszont, hogy ebből egyszer egy önfenntartó családi gazdaság legyen, ami nem csak nekünk beteljesülés, de akár a környéknek is további értéke lehet."

Fotók : CsupaSzörp

CsupaSzörp
www.csupaszorp.hu

Borkereskedő főzi a Balaton-felvidék egyik legfinomabb szörpjét Tovább
Chill out Füreden: Zöld Teaház

Chill out Füreden: Zöld Teaház

Egy hely, ahol kellemes félhomályban alfázhatsz akár órákon át, miközben minőségi szálas teákkal, kávéval vagy gyógysörrel próbálod kibírni a másnapot, vagy pihenheted ki a kirándulások, borkóstolók és egyéb programok fáradalmait.

zt2.jpg

A teaház Arácson, a vasútállomástól egy 15 perces sétára található, távol a part zajától. A vendégtér az emeleten van, a zöld falak, Buddha-szobrok, babzsákok között simán kiesel majd az időből. Két helyiség van, a belsőben hétköznap jógaórákat, hétvégén néha külön programokat, gyerekfoglalkozásokat tartanak.

72492_158455067528363_1959023_n.jpg

419667_361609593879575_1345407516_n.jpg

67725_158455134195023_1639891_n.jpg

Kb. 60-70-féle szálas tea közül választhatsz (ebben benne vannak a szigorú értelemben teának nem számító, gyümölcs-, rooibos és gyógyteák is). Akár a felpörgés, akár a chill out a cél, biztosan lesz olyan a kínálatban, ami tetszeni fog. A haladó teafogyasztók is találnak itt izgalmakat, és vannak savcsökkentett és a biotermesztésből származó teák is. Egy kanna tea 460-490 Ft-ba kerül, ez a mennyiség kb. 3 csészére elég.

A forró csoki választék szintén nagyon széles: van eper- és mentalikőrös, almás-fahéjas, pannacottás, narancsos-fahéjas, kókuszos, stb. Laktózmentes- és rizstejjel is kérheted. Én rumos ízesítésűt ittam (ebben nincs alkohol) és még most is fel tudom idézni az érzést. Sűrű, nagyon csokis, eszméletlenül finom. Ebből sajnos az következik, hogy azóta elégedetlen vagyok azzal a híg izével, amit sok budapesti kávézó forró csoki néven kínál sokkal több pénzért.

zt1.jpg

422889_549882041718995_82964766_n.jpg

375674_447518671955333_594967741_n.jpg

És ha ez nem lenne elég indok, hogy idelátogass, ott vannak a sütik. Zamárdiból, a Mauróból érkeznek, és könnyen lehet, hogy a tervezett tisztítókúra valami egészen másba fordul át miattuk. A kínálat mindig változó, és tényleg ne menj el úgy el innen, hogy nem kóstoltad meg valamelyik tortaszeletet.

De kérhetsz rövidet, sört és balatoni borokat is, és itt még bulik is vannak néhanapján. A teázó előadások, kézműves vásárok, kubai táncestek, koncertek helyszíne.

zt3.jpg

18103_485120941528439_1298364602_n.jpg

Ha nincs túl hideg, érdemes sétálnod egy kicsit a környéken. Annyira más, annyira nyugis, hogy szinte hihetetlen, hogy ez is Füred része, és hogy csak pár kilométer választ el a parttól. Nyáron majd a teraszon is lehet relaxálni, addig is élvezd a jó meleg italokat bent. Északi parti bulik után másnap kötelező.

Fotók: Zöld Teaház Facebook-oldala és ilovebalaton

Zöld Teaház
Balatonfüred (Arács), Lóczy Lajos utca 50.
Tel.06303243016
E-mail: zoldteahaz@gmail.comNyitva tartás

Nyitva tartás:
Egész évben, minden nap
Hétfő-szombat: 9:00-22:00
Vasárnap és ünnepnapokon: 14:00-22:00 (szeptembertől-áprilisig), 09:00-22:00 (Pünkösdtől-augusztusig)

Chill out Füreden: Zöld Teaház Tovább
Olyan szép a befagyott Balaton, hogy nem hiszed el

Olyan szép a befagyott Balaton, hogy nem hiszed el

Miközben a nagyvárosokban, például Budapesten egészen enyhének tűnik a tél, itt  a Balatonon azért időnként masszív hideg és fagy van. A napokban el is árasztották a netet a befagyott tóról készült felvételek, a portálunkon még mi is leközöltünk egy anyagot, most viszont befutott egy olyan lélegzetelállító drónvideó, hogy az már a blogra is kikívánkozott: valahol a 36. másodperc környékén kezded el úgy érezni, mintha az Interstellart néznéd.

A felvételt Flying camera készítette és egy napja töltötte fel a Vimeóra:

Frozen Balaton from Flying Camera on Vimeo.

És végül két mai kép az MTI jóvoltából:

download-1_aspx_jpeg_1280.jpg

download_aspx_jpeg_1280.jpg

 

Olyan szép a befagyott Balaton, hogy nem hiszed el Tovább
Így nyaralt Kádár és Castro a Balatonon

Így nyaralt Kádár és Castro a Balatonon

A BUPAP urbánus sétáján bennfentes infókat tudtunk meg a legendás aligai pártüdülőről, korábbi cikkünkben a komplexum történetéről és főleg az Aliga I. mindennapi életéről írtunk. A második részben arról lesz szó, hogyan és mivel töltötték az idejüket a pártvezetők és külföldi vendégeik, Csonka Laura történész információi alapján.

12239617_1022159261138124_4523542160673279480_n_1.jpg
Aliga II. területére csak a kiváltságosok léphettek be - a párt legmagasabb szintű vezetői, az MSZMP mindenkori Politikai Bizottságának és Központi Bizottságának tagjai, valamint az hivatalban lévő miniszterek. Kivétel volt Aczél György, a Kádár-korszak kulturális életének legfőbb irányítója, Biszku Béla belügyminiszter és Hofi Géza. A "határt" őrbódé védte, Aliga I.-ről illetékteleneknek tilos volt az átjárás. Ez egyébként a Balatonra is vonatkozott, még véletlenül sem szabadott átúszni Aliga II. strandjára, és megnézni, milyen fürdőnadrágot visel Kádár elvtárs.

Az egykor elzárt területre érkezve úgy éreztük, megállt az idő. Az épületek egy része életveszélyes állapotban van, az egykori menő villák pusztulásra vannak ítélve. Más részük a mai napig bérelhető, az üdülők dizájnja szinte semmit nem változott az elmúlt 60 évben.

10432152_849393808414671_4623784295815901564_n.jpg

Akkoriban nem lehetett csak úgy átsétálni

A párthierarchia természetesen Aliga II. térképén is nyomon követhető: a bejárathoz közelebbi üdülőkben magas rangú elvtársak kaptak szobát - a XI. számú kockahotelben például Hofi Géza is megfordult. A belső, elszigeteltebb villákban pedig Rákosi Mátyás, Aczél György, Kádár János nyaralt. Ezt a részt hatalmas fák takarták el a kíváncsi tekintetek elől.

Rákosi elvtárs húsvéttól őszig minden szombat délután leutazott, és vasárnap délutánig tartózkodott a villájában. Nem igazán érintkezett a kollégáival, bekerítette a villáját. Saját testőrsége volt, és légvédelmi ütegeket is telepített az üdülő természetes határa, a löszfal tetejére. Biszku Béla lányai pedig vízisí-pályát kaptak.

aliga_villa3.jpg

aliga_villa1.jpg


Kádár elvtárs magánszigete

Míg az átlagemberek szabadsága két hét volt, Kádár János a hetvenes években évente másfél-két hónap, később két és fél hónap szabadságra vonult el. Télen Dobogókőn pihent, az augusztust és a hosszú hétvégéket Aligán töltötte. "A nép egyszerű gyermeke" imidzshez ilyenkor is ragaszkodott. Nem akart "urizálni", túl nagynak tartotta a IV. számú, modernista, 80 négyzetméteres villát, ami ugyan a párt tulajdona volt, mint itt minden a legutolsó evőeszközig, de mégis csak ő használhatta. A Kádár-villa felszereltségéhez olyan extrák tartoztak, mint a légkondi vagy a színes tv. A villa ma életveszélyes állapotban van, itt láthatók fotók arról, hogy is néz ki belülről.

A párt első titkára nem élt nagy társasági életet, szabadidejében sakkozott vagy horgászott. Hogy tökéletes nyugalomban hódolhasson a hobbijának, külön szigetet alakítottak ki a számára, ahová bármikor elvonulhatott. Egyedül diszkrét távolságban lakó szomszédja, Aczél György engedhette meg magának, hogy bejelentés nélkül meglátogassa. A telefont a már említett őrbódéba vezettette, és csak akkor lehetett zavarni, ha "kitört a harmadik világháború".

kadarszigete.jpg

kadarszigete_2.jpg

AligaI II. éttermét a kor "celebséfje", Kurucz Tóni vitte. Ide bármikor jöhettek étkezni a pártvezetők. Kádár elvtárs a gasztronómiát tekintve sem volt sznob: kedvenc ételei a káposztás tészta, a krumplis tészta, valamint a bableves voltak, ezekből külföldi útjaira is készíttetett. Rákosi idejében ételkóstolók is dolgoztak itt, és ez az étterem volt a titkos filmvetítések színhelye is - a Szelíd motorosok mellett pornófilmek is voltak műsoron.

Bulik az elnöki villában

Az "elnöki villa", vagy Castro-villa az üdülőtelep keleti végére került, és olyan magas rangú vendégek szálltak meg itt, mint Honecker, Hruscsov, Brezsnyev, Gagarin vagy Fidel Castro. A kubai elnök imádott pingpongozni, és Siófokról kellett neki asztalt hozatni - eredetileg azért nem gondoskodtak erről, mert ha pingpongasztal volt a közelben, a politikus állítólag semmi mással nem volt hajlandó foglalkozni.

castro_villa.jpg
A villa előtti területen óriási bulikat rendeztek ökörsütéssel, cigányzenével. Kádár elvtárs ezeknek egyáltalán nem örült. Soha nem vett rész ezeken, úgy gondolta, ez a fajta lazulás nem illik a párt vezetéséhez.

Sétánk zárósztorija pedig azé a francia politikusé, aki az itt talált csigákból készített vacsorát, miután Kurucz Tóni átengedte neki a konyhát. Az elvtársak udvariasságból megkóstolták a fogást, aztán rang ide vagy oda, az Aliga I. presszójába menekültek életmentő konyakért.

Fotók: Club Aliga és ilovebalaton

Így nyaralt Kádár és Castro a Balatonon Tovább
A legjobb balatoni hamburger nyomában: Bor és Szóda

A legjobb balatoni hamburger nyomában: Bor és Szóda

A Bor és Szóda lebilincselő hangulatáról és a szuper pizzájukról már írtunk, most azt teszteltük le, hogy is állnak a street food-vonalon. Nem könnyű ma már újat mutatni ezen a téren, és ez nem csak a fővárosra, hanem a Balatonra is igaz. Ott van a nálunk listavezető Pura Vida Angus marhás, karamellizált hagymás cheddaros burgere, a harcsa felemelkedését bizonyító Vízikutya, a Söptei pince szarvasburgere, stb. Mohos Ádám, a hely tulajdonosa és házigazdája ennek ellenére belevágott.

11816992_617080868394615_5849545590574583259_n.jpg

boresszoda2_1.jpg

A  "börger" választék október közepére forrta ki magát, így kimaradt a nagy balatoni hamburgertesztünkből. A "Szóda börgerbe" pl. 200 g marhahús, karamellizált bacon és vörös cheddar került friss zöldségek és egy kis jalapeno társaságában. Nagyon rendben van az egész: igazi húsok, normális alapanyagok.

img_20151128_213604_hdr.jpg

11811495_617080865061282_3800878557485795946_n.jpg

A Lazacbörger halpogácsája pedig lazacsteak-darabokból és kapribogyóból készül, és almaecetes cole slaw, paradicsomkarikák és házi kapros-tormás szósz koronázza meg az élményt. Egy árnyalattal lehetne markánsabb a pogácsa íze, de ezt leszámítva nagyon ott van a fogás. A szezámmagos bucik és a szószok is helyben készülnek.

img_20151128_221540_hdr.jpg
A Skinny börger a gluténérzékenyek és a különféle kenyérmentes étrendeket követők miatt került a menübe. A húst és a zöldségeket karalábélevélben tálalják. A választékban ezenkívül többek között házi sült krumpli, 11-féle fűszerbe pácolt Buffalo csirkeszárny, csípős csirkeszárny is szerepel, így biztosan nem maradsz éhes, és lesz mivel leküldeni a balatoni borokat, cseh söröket és a zöldségpárlatokat (zeller, cékla, medvehagyma, stb.)

img_20151128_221500_hdr.jpg

img_20151128_221607_hdr.jpg
A másik vonal, ami szintén a Bor és Szóda merészségét bizonyítja, a vega és vegán napi menü és napi ajánlat. Dél és három között egészséges, húsmentes kajával készülnek, de este is lehet csak növényi hozzávalókból készült pizzát, vagy egy felturbózott salátát kérni. És akármilyen hihetetlen, Anikó, a vega ételek készítője szerint a húsevők is nyitottak a krémlevesek, fűszeres főzelékek és a zöldségek dimenziójára. Ha vegán vagy, és aggódnál, hogy mit fogsz enni a nyaralás idején, nyugodtan válaszd Almádit úti célnak. 

img_20151128_213807_hdr.jpg
A jó hír az, hogy ezeket az ételeket télen is kipróbálhatod, a Bor és Szóda nem zárt be. És ha már itt vagy, érdemes összekötni a gasztronómiai élvezeteket egy bulival, szombatonként - és néha pénteken is - újabb és újabb dj-k nyomják a zenét, természetesen hajnalig. Nincs vesztenivalód.

Bor és Szóda
Balatonalmádi, Baross Gábor u. 2. (Tulipán udvar)
0670532 3342

A legjobb balatoni hamburger nyomában: Bor és Szóda Tovább
Menő házak a Balatonnál: a titkos paradicsom a tihanyi dombokon

Menő házak a Balatonnál: a titkos paradicsom a tihanyi dombokon

Olyan házat mutatunk nektek, amiért nagyon sokan, nagyon sok mindenüket azonnal odaadnák. Mi legalábbis biztosan.

A tihanyi dombokról emelkedik a Balaton fölé a tópart egyik legszebb, de kétségtelenül legértékesebb telke, amelyért rendkívüli árat fizetettek, de még így is akadt volna olyan, aki erre is rálicitál. A tihanyi Öreg-hegyen lévő, szinte minden rálátástól elzárt telket egy óriási szakadék határolja, amelynek tetejéről lenézve olyan érzés keríti hatalmába a nézelődőt, mintha a lábai alatt heverne a Balaton teljes keleti medencéje.

A villa az utca és a ritkán lakott település felé csak a hátát mutatja, egy visszafogott, kőfallal határolt nádtetős, leginkább présházra emlékeztető traktusával, míg igazi arca a Balaton felé tárul fel. A tó irányában a kőházhoz mind anyagában, mind hagyományában jól igazodó kortárs szárny kapcsolódik, amely minden irányból rejtve marad, így használóinak teljes intimitást nyújt.

A modern rész arányai is tök jók, az épület távolról, hunyorítva talán Mies van der Rohe csodálatos barcelonai pavilonját idézi, a beltér meg a negyvenes-ötvenes évek legjobb építészei előtt tiszteleg.

season2_1.jpg 

Az épület háromszintes, borászat hatását imitáló pincerendszert is építettek benne. A ház a 2000-es évek elején épült, közel egy évtizeddel később azonban a tulajdonos ismét megbízta Murka Istvánt és kollégáit a ház bővítésével, mert azt egész évben szerette volna használni, és ehhez egy nagyobb nappalira volt szüksége.

A házban később aztán több olyan, előre nem tervezett elem jelent meg, mint a minigolfpálya vagy a pálmafák. És természetesen medence is van, még jó.

(via, fotók epiteszforum.hu)

Menő házak a Balatonnál: a titkos paradicsom a tihanyi dombokon Tovább
Fura lények a Balatonban: a háromkezű madárijesztő

Fura lények a Balatonban: a háromkezű madárijesztő

A Balaton nem csak fej nélküli zsiráfokkal van tele, ugyanígy háromkezű madárijesztőkkel is együtt fürdesz. A képen látható élőlényt úgy hívják, Daphnia cucullata, jellegzetes formája miatt azonban magyar nevet is kapott: sisakos vízibolhaként emlegetik.

0582.jpg
A sisakos vízibolha is a Balaton zooplanktonjában található, a nőstények hossza 0,8-3 mm, a hímeké 0,7-1,5 mm. A Daphnia-félék populációinak növekedése tavasszal, 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletnél kezdődik, tavasszal és ősszel vannak jelen a legnagyobb egyedszámban.

A Daphnia-félék szaporodására jellemző a szűznemzés ciklusa, amellyel hetente újítják meg populációikat. Táplálkozásuk tipikus automatikus finomszűrés: szűrőkészülékük a bakterioplankton és a 20 mikrométernél kisebb algák nagyon hatékony gyűjtését teszi lehetővé.

img_4375.jpg
Azaz csak tenné, de a Balaton vizének nagy ásványi lebegőanyag-tartalma miatt az emésztőcsatornájuk sokszor tele van emészthetetlen részecskékkel, ami visszaveti fejlődésüket és termelékenységüket. Ez különösen viharos időben, az alaposan felkavart vízben jelent problémát, de szegény vízibolhák kényszerhelyzetben vannak: a szűrést magas lebegőanyag-tartalomnál sem képesek szüneteltetni, különben megfulladnának.

Kellemetlen.

Még több fura balatoni lény itt.

(via Balatoni természetkalauz, szerk.: Dr. Vörös Lajos)

Fura lények a Balatonban: a háromkezű madárijesztő Tovább
Menő házak a Balatonnál: Szentkirályi-villa, ahol saját ásványvized lehet

Menő házak a Balatonnál: Szentkirályi-villa, ahol saját ásványvized lehet

A csodálatos balatongyöröki panorámát és mikroklímát kihasználva még a történelmi Magyarországon épült a jelenleg eladó Szentkirályi-villa. A ház közelében található egy golfklub is, amelyet mi is kipróbáltunk már, és a panoráma miatt meleg szívvel tudunk ajánlani mindenkinek, aki megismerkedne a sportággal.

A villa 9620 négyzetméter alapterületű parkosított telken található, a 71-es út hegyoldal felőli oldalán. A hatalmas területen több épület is helyet kapott: egy 325 négyzetméteres kúria, egy 150 négyzetméteres melléképület, és egy 80 négyzetméteres kisház.

A villa különlegessége az udvaron található kút, amely napi 50 köbméter alacsony deutériumtartalmú ásványvíz kivételére engedélyezett. A kinyert víz a tulajdonosok által már korábban megszerzett ÁNTSZ-engedéllyel természetes ásványvízként forgalmazható.

További képeket még itt is találhatsz a félmilliárdos villáról.

Menő házak a Balatonnál: Szentkirályi-villa, ahol saját ásványvized lehet Tovább
Vulkánkitörés lehet a Balatonnál

Vulkánkitörés lehet a Balatonnál

Na, nem kell egyből pánikolni, valószínűleg nem holnap és nem is holnapután kell erre számítani. De bizony benne van a pakliban, hogy egyszer újra megtörténik. Újra, mert a Balaton környékén egykor nagyon aktív vulkáni működés zajlott, Tihanyban egy tényleg szuperizgalmas állandó kiállításon is megemlékeznek erről a Levendula Házban. Ha teheted, menj el.

deger20100705065.jpg

De összefoglalva: a Balaton-felvidéken mintegy nyolcmillió éve kezdődött a bazaltos vulkáni működés, ekkor alakult ki Tihany több központból álló, különleges vulkáni együttese, valamint a Hegyestű tűzhányója. A több mint kétmillió évvel később újrainduló vulkáni működés aztán egyre több helyen hozott létre kisebb-nagyobb bazaltvulkánt (például az eredeti formáját máig őrző Kab-hegy pajzsvulkánja, a távolabbi Ság-hegy vagy a Balaton partján lágyan megbújó kis vulkáni halmokból álló Szigliget), és az ismétlődő aktív vulkáni fázisok során egy kiterjedt vulkáni mező jött létre.

A Balaton-felvidék mai területén a sokszor több százezer évig is eltartó szünetekkel tagolt ismétlődő vulkáni kitörési sorozat jelenlegi tudásunk szerint 2,6 millió éve fejeződött be. A legfiatalabb ismert vulkán itt a Szentbékkálla mögött megbúvó füzes-tói salakkúp.

De attól, hogy valamiben szünet van, még nem biztos, hogy véget is ért. Magyar kutatók most új modellt alkottak, amely szerint lehetséges, hogy térségünkben a közeljövőben vulkáni működésre kerül sor. Az MTA–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője, Harangi Szabolcs szerint résen kell lenni, mert a bazaltvulkánok máshogy működnek, mint az égig érő tűzhányók. Jóval hosszabb ideig, akár négy-ötmillió évig is aktívak lehetnek, de ezen belül több százezer évig is szünetelhet a működés. Összességében tehát ritkán következik be vulkánkitörés, és ami nagyon fontos: soha nem pontosan ott, ahol korábban történt.

qwq.jpg

Hogy pontosan miért is lehet újabb kitörés, azt ebben a cikkben részletesen elmagyarázták a kutatók, ebből kiderül, hogy a Balaton környékén, de akár teljesen máshol is lehet kitörés - mert ezt pontosan kiszámítani nem lehet.

"Százezer évvel ezelőtt a környezet nagyjából olyan volt, mint a mostani időszakban, tehát nem tudjuk kizárni, hogy újra megtörténhet ugyanaz az esemény” - mondja Harangi Szabolcs. "Korábban is voltak olyan vulkánkitörések a Földön, amelyekről senki sem gondolta, hogy bekövetkezhetnek. Ennek az esélye térségünkben megvan, a vizsgálataink pedig kimutatták, hogy a bazaltos magma rendkívül gyorsan, a keletkezés után néhány nap alatt át tudja törni a földet. Hangsúlyozom, hogy az esély, a lehetőség nem azonos a biztos bekövetkezéssel, azaz félnünk nem kell, de talán érdemes minderről tudni."

Abból mondjuk baj nem lehet, ha feltöltitek az éléskamrát. Legfeljebb betermelitek a készletet, ha véletlenül jön már egy keményebb tél, és akkora cidri lesz, hogy ki sem lehet mozdulni a szobából.

(fotó mti, bfnp.hu; forrás tuzhanyo.blogspot.hu, mno)

Vulkánkitörés lehet a Balatonnál Tovább
Melyik a legjobb balatoni vörös?

Melyik a legjobb balatoni vörös?

A balatoni borokról még főleg az olaszrizling, vagy legrosszabb esetben a kannás szürkebarát jut az eszünkbe. Ezt akarta megtörni az első Vörös Balaton nevű rendezvény, aminek a Jásdi Borterasz adott otthont december 5-én.

Tizenkét északi parti és káli-medencei borász hozta el ide a vörösborait, a szervezők pedig csak száz jegyet adtak el, pedig kétszer ennyire is lett volna kereslet. 

A legtöbb vörösbor-rajongó persze azonnal felteszi a kérdést: balatoni és vörös? Mi van?

img_0609.jpg

Arról már írtunk, hogy a régióban a kékszőlő volt az őshonos, és a rómaiak is nagyra tartották többek között a Káli-medencéből származó vörösborokat. „A hazai borivók zöme még mindig úgy véli, hogy a Balaton partja valójában csakis fehérborok termelésére alkalmas. Úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy bebizonyítsuk nekik és a kereskedőknek is, hogy a legszebb, legösszetettebb vörösök is mifelénk teremnek” - mondta Jásdi István az eseményről. 

De melyik a legjobb vörös a Balatonnál?

Az északi part és a Káli-medence dűlőin ma már nagyon sok helyen terem cabernet franc, merlot, shiraz, pinot noir és kékfrankos, a Szent György-hegyen pedig még egy ősi etruszk fajta, a sangiovese is jól érzi magát. A tihanyi Belső-tó melletti területek mikroklímája például kifejezetten kedvez a kékfrankosnak, az itt készült kékfrankos pedig nemzetközi vakteszteken is bizonyított, és ugyanazt a tisztaságot hozza, mint az osztrák kékfrankosok” - mesélte korábban Homonna Attila, aki nemcsak Tokaji borászatában, hanem a paloznaki Homola Pincészetben is készít borokat.

img_2302.jpg

"Még nincs elég tapasztalatunk, hogy megmondjunk, melyik vörös fajta a legjobb, és melyik mutatná meg hosszú távon is azt, amit a Balaton tud" - mondta Török Csaba, a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok tulajdonosa. Ehhez az kellene, hogy egy-egy pincészet éveken keresztül prémium kategóriás bort készít. De nem is az a fontos, hogy egyetlen fajta legyen a Balaton-felvidék zászlóshajója. Inkább az lenne a lényeg, hogy a területnek egy állandó minőségű vörösbora, mint. pl az olaszországi Chianti esetében, ahol mindig változik a cuvée összetétele. Így készülhetne pl. "balatoni kékfrankos" a jövőben.

Jásdi István szerint a Balaton-felvidék geológiailag egy mozaikhoz hasonlítható, ugyanaz a fajta mást mutat a káli-medencében, a Szent György-hegyen és Csopakon is. Egységes bor nem lesz, de ez nem is baj, a termőhelyi és fajtabeli változatosságon túl a Vörös Balatonon bemutatott minden tétel hordozta a termőhely különlegességét. Ezeken a termőhelyeken nem lehet elkészíteni a nagy volumenben, egységes minőségben, könnyen elmagyarázható borokat. 

img_2336.jpg

img_2329.jpg

A balatoni vörösek kevésbé maszkulin, szofisztikáltabb borok, a könnyebben iható borok pedig éttermekben is könnyebben eladhatók, jegyezte meg Liszkay Mihály, a monoszlói Liszkay Borkúria tulajdonosa.

És hogy mi a helyzet a déli parttal? A rendezvény az északi partról szólt, a déli part híres vöröseit senkinek nem kell bemutatni, Egyébként a szekszárdi, villányi borokhoz ezek amúgy is közelebb állnak stílusban.

Könnyű és gyümölcsös

A balatoni vörösborok egy része elvileg ilyen, vagy ilyen akar lenni, nem csapnak földhöz, meleg nyári estéken sem állunk fejre tőlük. Ahogy Jásdi István fogalmazott az itt bemutatott borokkal kapcsolatban, "hiányoztak a száj-összehúzó tanninok és a letaglózó alkoholosság." Nem titok, hogy inkább ezekre hajtottunk, amikor nekiálltunk a kóstolásnak. A továbbiakban teljesen szubjektív, a testes vörösboroktól vállaltan távolságot tartó benyomásainkat osztjuk meg. 

img_2410.jpg

img_0720.jpg

Az első az volt, hogy egyelőre tényleg nem lehet egységet keresni a vörösborok között, annyiféle stílussal és karakterrel találkoztunk. A Káli Kövek első vörösbora egy 2013-as Cabernet Sauvignon, amiből csak 600 palack készült. Ez is könnyebb és gyümölcsösebb stílus, akárcsak a Guden Birtok kékfrankosa, amit szintén bevállalnánk 20 fokban is. 

"Egy nagy termőhelynek fehérben és vörösben egyaránt meg kell tudnia mutatkoznia. A Balaton képes erre" - vallja Kovács Tamás (Szent Donát Pince, Csopak), aki meggyszörpöt idéző, idei kékfrankos-hordómintákat hozott. A 2HA Syrah-ja és a Csobánci Bormanufaktúra cuvée-je szintén ez a kategória, ez utóbbi pincészet Pinot Noir-ja pedig az a bor, amit egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia, aki eddig nem szavazott bizalmat a balatoni vörösöknek. Egyébként egyszer a legjobb tétel lett a Vince Budapest versenyén.

jasdikod_1.jpg

A balatoni borászok azzal is tisztában vannak, hogy nem könnyű meggyőzni a villányi, szekszárdi, egri vörösborok híveit arról, hogy kipróbálják a balatoni fajtákat is. Jásdi István szerint a Balaton-felvidék a vörösborok esetében, ugyanúgy, mint az olaszrizlingnél, az izgalmas borkalandozások területe. 

Fotók: Szebényi Éva, Bagi Péter, ilovebalaton

Melyik a legjobb balatoni vörös? Tovább
Ilyen luxusban éltek az elvtársak Aligán

Ilyen luxusban éltek az elvtársak Aligán

Hogyan kapcsolódott ki a kommunista elit? Miért voltak légvédelmi ütegek Balatonaligán, és hogyan került pornófilm a pártüdülő kertmozijának vásznára? A BUPAP őszi kihelyezett sétáján a legendás nyaralóhely történetéről és híres lakóiról mesélt Csonka Laura történész.

Az egykori pártüdülőnek otthont adó terület 2007 óta magántulajdonban van. Egy része fesztiválhelyszín, a retró üdülők és a villák egy része mai is kibérelhető, az épületek másik része azonban nagyon rossz állapotban van. Sok közöttük életveszélyes, és csak a korhadó spalettákon, homályos ablaküvegeken át lehet belesni, és elképzelni, hogyan lazultak itt azok, akiket a párt méltónak talált a beutalóra.

latkep.jpg
Miért éppen Aliga?

A párt több üdülőt tartott fenn az 1950-es évektől, hogy a kádereket és családtagjaikat nyaraltassák. Volt ingatlanjuk Balatonföldváron, Tihanyban, Balatonőszödön, Dobogókőn és Leányfaluban is. Valójában Vadas Sári, Vass Zoltán, az Országos Tervhivatal vezetőjének felesége volt az, aki beleszeretett az 50 hektáros, gyönyörű ősfás aligai arborétumra, és meggyőzte a férjét, hogy béreljenek itt villát. Az üdülésre elhívták a kollégájukat, Rákosi Mátyást is, és ezzel Balatonaliga sorsa eldőlt.

Rákosi elvtárs ugyanis 1948-ban kisajátította a területet  - az itt lakókat egyszerűen a környékbeli falvakba telepítették. Minden magas rangú politikus választhatott magának villát, így Gerő Ernő, Rajk László, Szakasits Árpád és Kádár János is. A nagyszabású beruházást egyáltalán nem reklámozták, csak "aligai objektumnak" nevezték a készülő luxus üdülőhelyet.

seta.jpg

aliga1000.jpgA villák egy része nagyon rossz állapotban van

Aki menő volt, lakosztályt kapott

Pontosabban nem is egy, hanem két üdülőhely épült itt: az Aliga I. a közép- és felsővezetők, megyei és fővárosi pártbizottság-tagok, valamint az oktatási és médiaszakemberek helye volt, az Aliga II. pedig a párt első embereinek drótkerítéssel elzárt és szigorúan őrzött birodalma volt. Itt a paranoia határát súroló biztonsági intézkedéseket követeltek meg a lakók, főleg Rákosi elvtárs. Fegyveres őrök voltak szolgálatban, a vízen motorcsónakok cirkáltak. Rákosi Mátyásnak saját testőrsége volt, ő bekerítette a villáját, és biztos, ami biztos, légvédelmi ütegeket is telepített az üdülő természetes határa, a löszfal tetejére. Aliga II. gyakorlatilag a későbbiekben is "láthatatlan" maradt, hatalmas fenyők takarták el a pártvezetők villáit, hogy a Balatonról se lehessen kikémlelni, mivel töltik az idejüket.

xxiii.jpg

A XXIII. számú villa - az egykori Aliga I. területén van és ma is bérelhető

Először az Aliga I. ma is használatban lévő épületeit jártuk körbe. Az, hogy milyen jellegű és fekvésű szállást kaptak az Aliga I-en az elvtársak, tökéletesen jelezte a pártban betöltött funkciójukat is, mesélte Csonka Laura. Akinek partra néző lakosztályba szólt a beutalója, nyugodtan hátradőlhetett, de aki egy földszinti, vagy parttól távolabbi kis bungalót kapott, az aggódhatott az előmenetelével kapcsolatban. A szobaelosztás szempontjából Kolozs Jenő, az üdülő vezetője volt az isten, és természetesen mindent tudott a telep vendégeiről. Gyakran hívták meg az itt vendégeskedő külföldi elvtársak, de túl sok információ volt a birtokában, ezért jobbnak látta a pártvezetés, ha Kolozs elvtárs inkább itthon marad.
aliga2_1000.jpgAliga II - elrejtik a fák

A párthierarchia különféle szintjein levők nem igazán barátkoztak egymással, leszámítva a gyerekeket és természetesen a tiniszerelmek is kivételt képeztek Aliga kimondatlan etikai kódexe alól. Az aggódó szülők igyekeztek időben "lekáderezni" gyerekeik új barátait, vagy remélni, hogy a nem megfelelő szintű kapcsolatok nem folytatódnak a nyaralás után.

All inclusive fegyveres őrökkel

Az Aligán nyaralók az akkori körülményeket figyelembe véve luxusban töltötték az akkor szokásos két hetes szabadságukat. Minden villaépületben telepakolt hűtő várta az elvtársakat, ételekkel és persze alkohollal, és az akkoriban exkluzívnak számító déli gyümölcsökkel. Az aligai nyaralás "all inclusive" volt, nem volt limit a fogyasztásban. Az Aliga I. éttermének konyháján folyamatosan jelen volt egy KÖJÁL ellenőr, vacsora közben pedig az akkori celebekkel lehetett találkozni.

A konyhát a pártüdülő saját kertészete látta el zöldségekkel és gyümölcsökkel, és minden nap friss virágot vittek a szobákba. A főkertész, Jordanics János abban a kutatóintézetben is dolgozott, ahol állítólag tényleg folytak kísérletek a magyar naranccsal kapcsolatban.

mozi.jpg

1011616_723347894352597_770133081_n.jpg

12239617_1022159261138124_4523542160673279480_n.jpg
A pártüdülő teniszpályával és röplabdapályával is rendelkezett, a "dollárboltban" pedig a környékről toborzott személyzet is vásárolhatott. Olyan presztízs termékeket is be lehetett itt szerezni, mint a színes TV. Aliga I. ma is működő kertmozijában természetesen nem ugyanazt vetítették, mint Aliga II. bennfentes bulijain, ahol "tiltott" filmek (pl. Szelíd motorosok) és pornó is szerepelt a választékban. Egy délutáni családi vetítésen állítólag rossz filmet indított el a kertmoziban a gépész, és egy 18+-os alkotás futott a matinén, amíg észre nem vették a hibát.

Folytatjuk!

Aliga II. lakóiról és arról, hogy miért Castro volt a legnagyobb partiarc, cikkünk második részében olvashatsz.

Fotók: Club Aliga Facebook oldala és ilovebalaton

Ilyen luxusban éltek az elvtársak Aligán Tovább
A legmenőbb vár Magyarországon

A legmenőbb vár Magyarországon

A világ tele van menő várakkal, de Magyarországon csak romokat találni. Nem azért, mert a mi váraink jobban mállanak a nemzetközi átlagnál, hanem mert a szabadságharcok után divat volt ezeket felrobbantani, hogy ne legyen mit elfoglalni a csapatainknak.

Ez baj, mert várakban mászkálni amúgy szuper móka, amit kevés helyen, de azért itthon is átélhetsz. Az egyik legjobb döntés, amit meghozhatsz: ellátogatni a sümegi várba, amit a fél évszázada tartó rekonstrukció során olyan szépen kipofoztak, hogy nem hiszel a szemednek.

kep.jpg

(fotó: Peter Stehlik

Már a környék is szuper, a vár alatt faltörő kosokat, hajítógépeket és királyi sátrakat találsz, hogy legyen valami elképzelésed arról, hogyan nézett ki egy ostrom.

De ha felbaktatsz a várhoz, vagy fejenként ötszázért felmész a vártaxival, őrült izgalmas képet kapsz a másik oldalról is. Odabent ugyanis sikerült olyan jól berendezni a terepet, hogy hiteles és izgalmas képet kapj egy vár mindennapjairól.

dsc09278_1280.jpg

imgp0045_1280.jpg

Remekül sikerült ugyanis a restaurálás, minden ízléses, semmi sem olcsó, vagy kirívóan modern, az egész épület úgy néz ki, mintha korlátlan mennyiségű pénz állt volna rendelkezésre a korabeli hangulat megteremtésére, ami nyilván nem igaz. Még a várkaput is fantasztikusan állították helyre a korabeli tervek alapján, és viszonylag sűrűn bemutatót tartanak a működéséről.

És a legjobb, hogy mind apróságra figyeltek: hogy van egy kis ketrec, amibe be lehet zárni a gyerekeket: ők is örülnek, te is örülsz. Ugyanígy nagy móka nekik a lovagi torna. Hogy ki lehet próbálni a kalodát. A kínpadot. Hogy az udvarba korabeli fűszernövényeket ültettek. Hogy lehet íjazni. Hogy vannak baromfik. Hogy a kínzókamrában el tudod képzelni, mennyire nem volt jó egy középkori várban kínlódni. Hogy a kürtőskalácsot a várkonyhában készítik, történelmi díszletek közt. Hogy… még száz hasonló apróság vár odabent.

dsc02792_1280.jpg

dsc09285_1280.jpg

dsc09288_1280.jpg

dsc09292_1280.jpg

dsc09295_1280.jpg

dsc09300_1280.jpg

dsc09310_1280.jpg

dsc02829_1280.jpg

dsc02808_1280.jpg

dsc02844_1280.jpg

dsc02852_1280.jpg

Egyszóval: minden igazinak, élőnek tűnik, és ettől százszor jobb a sümegi vár, mint a legtöbb hasonló Magyarországon. Nézd meg, de akkor is, ha pár éve már láttad, mert itt folyamatos a változás és a fejlődés.

Sümegi vár
Sümeg
Jegyek: 800-1500 Ft
Ny: 9-17

A legmenőbb vár Magyarországon Tovább
A legjobb balatoni hotelek nyomában: Echo Residence

A legjobb balatoni hotelek nyomában: Echo Residence

Korábban írtunk már erről a helyről, és alapvetően odavoltunk érte. Egyrészt a Balaton egyik legjobb részén van, Tihanyban, annak is a szélén, ahonnan gyönyörűen látszik az egész tó és ahonnan autóval három percnyire van a szombati piac, öt percnyire a belváros, tíz perc alatt meg átérsz Füredre, aminél ugye kevés szórakoztatóbb, elegánsabb, európaibb része van a Balatonnak (konkrétan nincs).

dsc09252_1280.jpg

Szóval programok bőven akadnak, de nemcsak a nyár közepén, hanem ilyenkor, ősszel is. Sőt, bizonyos szempontból még jobb is ilyenkor menni. Ez a környék ugyanis bőven kinőtte már a napozós-pancsolós korszakát, és bár pont az Echo alatt van az egyik legjobb strand az egész tó körül, gyönyörűre nyírt gyeppel, színvonalas szolgáltatásokkal, ezek könnyen elterelik a figyelmet arról a milliónyi jóságról, amit a környék tartogat. Kezdve Füred múzeumaitól, éttermeitől, akváriumaitól Tihany számos nevezetességéig van itt egy rakás dolog, amiért bármikor érdemes idejönni és amik megérdemlik, hogy a lángosfalás ne terelje el róluk a figyelmet.

Az Echo Residence tök jó terep egy ilyen túrához, mert kevés nagyvonalúbb, szellősebb hely van a környéken. A szobák közt akadnak hatalmasok, amit mi próbáltunk, az például két hálószobás, az egyiket egy üvegfal választja le a nappaliról, amin keresztül akár a Balatont is láthatod, szóval reggel, amikor felkelsz, máris tudod, merre jársz.

dsc09255_1280.jpg

dsc09254_1280.jpg

dsc09251_1280.jpg

A nappali is tágas és van egy konyharész is, de tudni kell, hogy a helyet nem apartmannak szánják, ez inkább csak arra jó, hogy ha felhozatod az ételt a szálloda étterméből, legyen hova elpakolni a szennyest. 

dsc09245_1280.jpg

dsc09253_1280.jpg

dsc09249_1280.jpg

A fürdő nagy és jól felszerelt, sőt, annyira jól, hogy szauna is van benne.

dsc09257_1280.jpg

dsc09260_1280.jpg

dsc09259_1280.jpg

Az egyetlen negatívum ezzel a prémium lakosztállyal kapcsolatban talán az, hogy már látszanak rajta az elhasználódás jelei. Még nem öreg, még nem foszlik, pont a határán vagyunk annak, hogy fel kelljen újítani, a következő szezon után már biztosan nem lehet megúszni egy alaposabb festést. Bármennyire is új a Residence, látszik rajta, hogy sok a vendég.

A másik neuralgikus pont az étkeztetés volt korábban, a reggeli és a vacsora minősége egyszerűen messze elmaradt a többi szolgáltatásétól, elsősorban azért is látogattunk vissza, hogy csekkoljuk, tényleg javultak-e ebben a versenyszámban, ahogy több olvasó is jelezte.

És szerencsére igen. Azért ha a félpanziós ellátáson felül igénybe vehető, szintén az épületben berendezett Karolina fűszerkertjét választod, nyilván sokkal jobbakat eszel, de ott egy főre kifizetsz majdnem annyit, mint amennyibe ez az egész csomag kerül szobával, reggelivel, vacsorával, wellnessel, szóval felesleges az összevetés.

A korábbi, időnként hitvány kínálatot a térség legjobb péksüteményei váltották fel, szenzációs kenyereket, csigákat, kalácsokat adnak reggelente, a hazai elvárásoknak megfelelő sajt-, és felvágottkínálattal, sőt, ezeket is valamelyest az átlagos színvonal fölé pozicionálták. 

dsc06177_1280.jpg

dsc06178_1280.jpg

dsc06180_1280.jpg

dsc06181_1280.jpg

dsc06183_1280.jpg

A vacsora is jobb lett, korábban szerintem többet akart mutatni a konyha, mint amire képes volt, most javítottak valamennyit az alapanyagok minőségén és egyszerűsítettek a recepteken, szóval ez a kör is pipa.

dsc06159_1280.jpg

dsc06164_1280.jpg

dsc06161_1280.jpg

dsc06169_1280.jpg

Az ár viszont a körülményekhez képest meglepően jó. Két főnek két éjszaka 43 ezer forint, amiben benne van a reggeli és a vacsora is, ha a szaunás prémium lakosztályt kéred, 59 ezerre ugrik az ár, ami persze már nem a filléres kategória, de ezen a helyen egy ekkora szállásért ilyen ellátás mellett teljesen rendben van a személyenkénti, éjszakánkénti 15 ezer forintos ár, hiszen ez mégis a prémium kategória. Sőt, gyerekekkel érkezve tovább javul a matek, hiszen mindenféle kedvezményt kínál a hotel.

A legjobb balatoni hotelek nyomában: Echo Residence Tovább