Fura lények a Balatonban: a vándorló polip

Fura lények a Balatonban: a vándorló polip

Fogadjunk, hogy sose gondoltad volna, polipok is élnek a Balatonban. Na jó, nem klasszikus polipra kell gondolnod, a tóban élő fajt úgy hívják, hogy hidroidpolip (Cordylophora caspia).

03_9.jpg

Ezt az inváziós fajt nem is olyan régen, 2001-ben fedezték fel, egy telepes csalánozóról van szó. Ahogy a latin nevéből is remekül látszik, a Kaszpi- és Fekete-tenger vidékéről származik, ennek ellenére édesvizekben is remekül érzi magát, és gyakorinak számít.

A faj terjedése hajófenékre, növényekre és egyebekre tapadva történt, bejárta a tengereket, folyókat, mindent. Megtelepedéséhez szilárd aljzatra van szükség, a Balatonban a köveket, fadarabokat és kagylóhéjakat kedveli.

02_9.jpg

A parti övben megtalálható hidroidpolip elágazó telepeket alkot, az ágak végén ülnek a kis polipok - ezek az elágazódás mértékétől függően lehetnek első-, másod-, harmad- és negyedrendűek.

A táplálkozását tekintve ragadozó, apró rákokat, férgeket, rovarlárvákat, vízi atkákat fogyaszt. Ősszel úgynevezett áttelelő képleteket képez, amelyek a gyökerekbe húzódnak vissza, tavasszal aztán a gyökerekből fejlődnek ki a polipok.

01_9.jpg

Áttelelő állapotban a telepes hidroidpolip könnyen tud passzív módon vándorolni, ilyenkor nagy távolságokra is eljuthat. A kolóniák nagyon érzékenyen reagálnak a hőmérséklet-változásra és a fény erősségére - de ez legyen az ő bajuk, nem igaz?

Még több fura lény itt.

(via Balatoni természetkalauz, szerk.: Dr. Vörös Lajos)

Fura lények a Balatonban: a vándorló polip Tovább
Menő házak a Balatonnál

Menő házak a Balatonnál

Úgy pörög a balatoni ingatlanpiac, mint a régi szép időkben: az idei első négy hónapban negyven százalékkal nőtt az adásvételek száma a térségben, hál' istennek újra divat nyaralóba önteni a pénzt. Siófokon és Balatonfüreden már-már a budapesti árszintet nyaldossák a lakások és a házak is, ami azért nem kis dolog.

A kínálatban szerencsére bőven vannak igazán menő ingatlanok is, ezekből válogatunk csak úgy hasraütésre. Ez a játék azonban úgy az igazi, ha ti is elkülditek nekünk a kedvenc házaitokat, szóval ne tartsátok vissza magatokat! Erre a címre várjuk a képeket, linkeket, akármiket, küldjetek minél többet!

siofokkepes.jpg

Ennél a háznál ne tévesszen meg a külső, tényleg felújításra vár, de ott van benne a potenciál. És kifejezetten híres is: az 1930-as években építtette magának dr. Campian Aladár, a Rókus Kórház Igazgató Főorvosa Siófokon. A maga korában kívételes épület még egy akkori képeslapra is felkerült.

kastelyka.jpg

Igazi mesekastély-hangulat Balatonbogláron. Eladó az 1904-ben épült Négyessy-villa, amelynek 2300 négyzetméteres telkéhez vitorlástároló épület is tartozik. A Balaton-part 24 méter - az nem túl sok.

siofokvill.jpg

Akarsz egy igazi, a szó szoros értelmében vett klasszikus villát? Na, akkor Siófokon vehetsz egyet, és aztán akár hotelként is használhatod. Az épületben három sima, négy superior, négy családi szobát és egy 75 négyzetméteres lakosztály alakítottak ki, szintenkénti társalgókkal, erkélyekkel, teraszokkal. Ez az épület egyébként konkrétan az a Jókai hotel, amit korábban mi is teszteltünkHa ez nem varázsol el, akkor semmi, rongyos 299 millió forintért elvihető (ami egyébként nem is tűnik olyan soknak a budapesti, egymilliós négyzetméterárak mellett, itt mégiscsak több mint 565 négyzetméternyi _alapterületről_ beszélünk).

foldvar.jpg

Van ám villa Balatonföldváron is, nem is akármilyen. Az 1900-as években épült, közvetlenül a part mellé, és olyan a hangulata, hogy elájulsz. Jelenleg panzióként üzemel - egy családnak kissé nagy is lenne.

eszter.jpg

Vagy itt van az Eszterházy család 1890-ben épített vadászvillája, amelyet három évvel ezelőtt restauráltak és modernizáltak. Panoráma? Minden irányból megvan a Balatonra, a berendezés sem akármi.

Folytatjuk még!

Menő házak a Balatonnál Tovább
A legjobb balatoni hamburgerek: a TOPLISTA

A legjobb balatoni hamburgerek: a TOPLISTA

Sokak szerint a Balaton esetében eleve hiba hamburgerről beszélni és egy jóval autentikusabb irányba kéne eltolni a helyi gyorsétkeztetést, ami persze tökre igaz, ezért is örülünk a halakra és egyéb környékbeli sajátosságra építő beachfood-mozgalomnak. Sőt, részt is vettük a Balatoni Kör megbízásából Balaton legjobb beachfoodjának a kiválasztásában, ami az I love Balaton zsűrije szerint egyértelműen a vízikutya, erről az ételről itt írtunk korábban, tegnap volt a verseny eredményhirdetése, beszámoltak a választásunkról a tévében (46:30-tól lehet megnézni), ünnepeljük tehát a szuper balatoni kaját!

De:

a hekk sem valami balatoni izé, mégis elég sokáig jól elvoltunk vele.

Attól tehát még, hogy egy étel nem autentikus, lehet Balatonhoz kötődő, és mivel a minőségi hamburgernek van már budapesti előképe, nagyon sokat tehet a műfaj a térség gasztrokulturális fejlődéséért: ahol van egy rendes burger, ott nem lehet többé hulladék halakat, elégetett lángosokat és vacak kolbászokat eladni és ha megágyaztunk a minőségi vendéglátásnak, jöhetnek a helyi sajátosságra építő ízek, olyasmik, mint például a kedvencünk, a vízikutya.

Na de addig is nézzük meg, hogy az egész nyáron át tartó kóstolás után mik a kedvenceink. Nézzük a toplistát a tó körül!

1: Pura Vida - Tapolca

dsc06391_1280_1.jpg

A tapolcai étterem alapburgerében is Angus marha, karamellizált hagyma és cheddar van, és szenzációsan jó. A buci remek, kívül kicsit ropog, de belül sem száraz, a szósz izgalmas, bár lehetne valamivel karakteresebb, a sajt jó választás, csak én ebből is el tudnék képzelni eggyel rafkósabbat, a hús meg tökéletesre darált, remek alapanyag, jól ízesítve, igaz, egy kicsit túlsütve: ha eggyel korábban megállnak, szaftosabb lenne a végeredmény.

2: Kishableány/Paletta/Fröccsterasz - Badacsony, Boglár, Keszthely

dsc06343_1.jpg

Ha szigorúan vesszük, hogy mi balatoni, ez a nyertes burger, hiszen a tapolcaival szemben ez tényleg ott van a part mellett. Sőt, egyszerre három helyen is megkapod ugyanazt a hambit, méghozzá az egyik legjobbat a tó körül: Badacsonyban, Bogláron és Keszthelyen. Az előtted sülő hússzelet a szintén vaslapra helyezett zsemlével együtt emlékezetes cucc. Végre nem valami ipari, vagy házi, de édeskés bucit kapunk, aminek a renoméját eléggé megtépázta, hogy az íze összeforrt a csalamádés KGST-burgerekkel. a zsemle állagra, ízre jó, a hús alapanyaga kiváló, a sütési ideje pont, ahogy a nagykönyvben meg van írva és az alapanyagok minőségébe sem tudsz belekötni.

3: Malackrumpli - Balatonfüred

dsc06551_1.jpg

Minden egyenesen a biogazdaságból: a főleg saját kertből származó friss zöldségek, amik egyrészt megvadítják a burgert, de folyton alakítják is: mivel Tamásék szezonális alapanyagokkal dolgoznak, a hamburger egészen más tavasszal, mint nyár végén. És ott a hús, ami az egésznek a gerincét adja, és ami folyamatosan szenzációs: nagy, szaftos, tökéletesre darált, hibátlanul elkészített, annyira jó, hogy ha semmi más nem lenne mellé, akkor se panaszkodnánk. De kiegészítve ezzel a házi sütésű bucival és a remek zöldségekkel nemcsak kiváló, de egyedi, helyi alapanyagokra építő, saját útját járó hamburgere is van a Balatonnak.

4: Söptei pincészet - Csopak

dsc07449_1.jpg

A Söptei burgere egyértelműen a legjobbak közt van a Balatonon, nem túlzás valahova a dobogó közelébe pakolni, óriási a különbség ugyanis e között, és nemcsak az átlag, de még a felső kategória között is. Fogtak egy tényleg remek szarvashúst, amit ugyan a kelleténél egy kicsivel tovább sütöttek, de legalább remekül fűszerezték, az egészet belerakták egy friss, jó házi buciba, raktak rá egy értelmezhető sajtot, néhány friss zöldséget, és az egész produkciót nyakon öntötték egy jó, sőt, az élményhez nagyon sokat adó szósszal, házi aiolival.

5: Bistro Classico - Keszthely

dsc06497_1.jpg

A kikötőben annyit csavartak az alaprecepten, hogy marha vagy sertés helyett egyenesen vaddisznót tömködtek a zsemlék közé, ami önmagában garantálja, hogy ez más legyen, mint a többi. Kicsit talán túl tömör a hús és a vad hátránya, hogy illik rendesen megsütni, ami általában is igaz a disznóra, szóval a nagykönyvben megírt nyers közepű húspogácsát itt el kell felejteni, viszont ezt ellensúlyozza a jól eltalált, jól befűszerezett karakteres íz. A helyben készült zsemle szuper, a rukkola ebben a környezetben telitalálat, a saját szósz is sokat dob a végeredményen: ez a hamburger mindenképpen ott van a figyelmet érdemlő darabok közt a Balaton partján.

6: Neked főztem - Zánka

neked.jpg

A zánkai Neked főztem kábé ott jár, ahol a budapesti high-end hamburger öt éve, ami most már csak a középmezőnyhöz elég, de attól még jó minőségről beszélünk, és ez a szint bőven elég a balatoni top-10-hez. 2015-ben legalábbis mindenképp. Odafigyeltek a koncepcióra, jópofa a brandingelt papírtálca, jó a házi krumpli, az alapanyagokkal láthatóan a minőségi irányba indultak el, és hogy mégis kapjon valami regionális ízt a hambi, a hús mangalicából készült és tényleg jó: nem áll össze mócsingos darabkákba, szaftos, megfelelően van sütve és karakteres is.

7: Vén Kalóz - Balatonudvari-Fövenyes

dsc07406.jpg

Ott van a strandon ez az egyébként nagyon menő hely, ami ráment a beachfood-vonalra, de készített egy hamburgert is, méghozzá akkorát, hogy az nagyobb, mint a fejed. Nem ez a legszofisztikáltabb kaja a Balaton körül, a klasszikus vonalat nyomja, akár a bucit, akár a csalamádét figyeled, de a hús jó és az egésznek sokkal jobb a minősége, mint a strandos kajának általában, miközben nem kerül többe a normál hamburgernél. Bár innen indulnánk.

8: Matróz - Balatonfüred

dsc07469.jpg

Kicsit túlgondolt buci, amiben a marhahúst addig pimpelték, amíg a végén már annyira nem lett marhahússzerű, hogy meg kellett kérdeznem, milyen hús van benne. A kevesebb néha kicsit több, és az ár is kicsit magas, de ezzel együtt is értékelhető kezdeményezésről beszélünk.

9: Marina Gyors - Balatonföldvár

dsc07377.jpg

Abszolút basic burgert adnak annak minden attribútumával, mondjuk csalamádé szerencsére nincs benne, de attól még édes a buci, a szósz sima ipari ketchup, de a hús nem a fagyasztott-nyomorult vonalat támogatja, hanem a figyelemre méltót. Tipikus büfé ez a déli parton, nagyon jó környezetben, nagy befogadóképességgel és az átlagosnál sokkal-sokkal élvezhetőbb hamburgerrel.

10: Ham & Ham Burger bár - Balatonfüred

dsc06153_1.jpg

Nem ez a legjobb hamburger a Balaton partján, de mindenképpen szólni kell róla. Mondom, mivel van gond: a zsemle semmi különös, előrecsomagolt, a zöldségek frissek, de nem egy bioangyal keltette ki őket szárnyaival egy haute cuisine-tojásból és használnak ipari alapanyagokat is, a sajtszósz például valószínűleg az a mártogatós, amit a nachoshoz adnak. Viszont láthatóan sokkal több energiát öltek ebbe a burgerbe, mint a strandokon szoktak, jobban összeáll valamivé az egész, és a legfontosabb, a hús is messze maga mögött hagyja a balatoni mezőnyt: ez legalább nem ipari, hanem saját készítésű, és azt is tudják, hogy kell megsütni ahhoz, hogy a végeredmény jó legyen.

 

A legjobb balatoni hamburgerek: a TOPLISTA Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Aranypatkó

A legjobb balatoni étterem nyomában: Aranypatkó

Ez az étterem pontosan úgy néz ki, mint egy turistákat lehúzó, jól kitalált csapda. De nem az, sőt.

aranypatko1.jpg

Az első dolog, ami miatt gyanús, az a fekvése. Tökéletes. Szigliget központjában, az Alkotóházzal szemben van, akár a várba, akár a strandra indulsz, nem kerülheted el. A másik, hogy a Keszthelyi-hegységre néző panoráma elég ellenállhatatlan.

aranypatko11.jpg

aranypatko2.jpg

A kiszolgálás ötös. (Ez is gyanús). Igazi, oldszkúl pincérek dolgoznak itt. Nem nyári munkát vállaló diákok, akiknek mi szurkolunk, hogy ne ejtsék el a kaját, hanem fiatal, képzett, felkészült és kedves pincérek, akik egyszerre lazák és udvariasak. Nevetgélnek, sőt, az egyik énekel is, amikor azt hiszi, nem figyelünk. Pedig elég nagy szívás lehet 37 fokban hosszú ujjú fehér ingben és fekete hosszú nadrágban futkosni a napon.

aranypatko3.jpg

Házias konyhát visznek, ahol a marhapörkölt, a hagymás rostélyos, a halászlé és a túrós csusza mellett megtalálhatók a gasztroforradalom fanatikus híveinek rémálmai, a bécsi szelet és a cordon bleu is. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy az Aranypatkó nem halad a korral, mert gondoltak azokra a vendégekre is, akik kifinomultabb fogásokra vágynak, nem disznóba töltött marhába göngyölt csirkét akarnak enni a kánikulában, vagy egyáltalán nem esznek húst. Mert van pl. "csirkemell szteak körtében sütött mézes, diós márványsajttal, fettuccinivel".

Így néznek ki a csirkemellcsíkok dijoni mártásban, zöldsaláta ágyon. Rendben van, de semmi izgalom, viszont simán megüti azt a szintet, amit ki lehet hozni ebből az ételből.

aranypatko4.jpg

A fogas mandulás bundában rántva parmezános krumplipürével szintén teljesen korrekt. A panírozás profi, és bár nem erre találták ki, a parmezán tök jó a krumplipürével.

1000.jpg

És akkor jöjjön a társadalmat megosztó jelenség, az utóbbi évek gasztronómiájának ütközőzónája, ami egyszerre szerez rajongókat és a ellenségeket egy étteremnek: a tányérról (majdnem) lelógó rántott hús. Egyébként finom, és nemcsak nyomokban tartalmaz húst a panírban. Nem mélyhűtött sült krumplival, hanem tepsis burgonyával tálalják (bár teljesen kitakarja a szerencsétleneket a képből).

aranypatko7.jpg

aranypatko8.jpg

Látszik, hogy odafigyeléssel készülnek az ételek, a dizájnra is adnak, mint például ennél a desszertnél, ahol a csokitortát vaníliahabbal tálalták.

aranypatko10.jpg

A borlapot nem bonyolították túl, de legalább mindent lehet kérni pohárral is, és a ház borát termelő pincészet tényleg konkrétan néhány km-re van innen (Szászi Pince, Hegymagas.)

Akármilyen gyanús volt az elején, az Aranypatkó kifejezetten kellemes csalódás volt. Nem itt fogják feltalálni a spanyolviaszt, hagyományos ételeket kínálnak, jó ár-érték arányban. És ami a nagy erősségük: odafigyelnek a vendégekre.

Aranypatkó Vendéglő
Szigliget, Kossuth u. 15.
063687461300
Nyitva: H-Cs és V: 11-22h, P-Szo: 11-23h

A legjobb balatoni étterem nyomában: Aranypatkó Tovább
Malackrumpli: a hamburger, ami évekig készült

Malackrumpli: a hamburger, ami évekig készült

Sok jó hamburger van már a Balaton partján, de a Malackrumplié mindegyiktől különbözik, ezt ugyanis évekig készíti a tulajdonos.

Évekig.

A legtöbb étteremben úgy állnak neki a hamburgerkészítésnek, hogy ledarálják a húst, Járosi Tamás viszont a térség legismertebb biofarmját is viszi, szóval a sztori úgy kezdődik, hogy megellenek a mangalicái. Utána jön a takarmányozás, nevelgetés, aztán amikor az állat már elég nagy, a kíméletes vágás, ami iszonyú fontos része a projektnek, mert Tamás evett már olyan disznóból, amit az Istennek se tudott normálisan leszúrni a böllér: az adrenalintól lényegében ehetetlen lett a hús, szóval igazi win-win helyzet, amikor a mangalicát kíméletesen, nyugodt körülmények közt ölik le, szinte halálba untatva érdektelen sztorikkal.

Amikor kész a hús, indulhat a sütés, ezekhez egyre több spéci berendezést szereztek be az elmúlt években és ott vannak a kizárólag biogazdaságokból, főleg saját kertből származó friss zöldségek, amik egyrészt megvadítják a burgert, de folyton alakítják is: mivel Tamásék szezonális alapanyagokkal dolgoznak, a hamburger egészen más tavasszal, mint nyár végén.

dsc06551.jpg

De a hús, ami az egésznek a gerincét adja, folyamatosan szenzációs: nagy, szaftos, tökéletesre darált, hibátlanul elkészített, annyira jó, hogy ha semmi más nem lenne mellé, akkor se panaszkodnánk. De kiegészítve ezzel a házi sütésű bucival és a remek zöldségekkel nemcsak kiváló, de egyedi, helyi alapanyagokra építő, saját útját járó hamburgere is van a Balatonnak.

dsc06557.jpg

Malackrumpli
Balatonfüred, Széchenyi u. 28. (a kempingtől jobbra Tihany felé)
06206198074

Malackrumpli: a hamburger, ami évekig készült Tovább
A legjobb balatoni hamburger nyomában: Bistro Classico

A legjobb balatoni hamburger nyomában: Bistro Classico

Az a jó a gasztronómiai dögkútból feltámadó Balatonban, hogy ott is találsz tök jó ételeket, ahol a legkevésbé számítanál rá. A Keszthelyi Phoenix Kikötőbe például csak azért ugrottunk be, hogy megnézzük az egyik kedvenc hotelunk, a Zenit új szolgáltatását, a kibérelhető elektromos motorcsónakot, amivel egyébként egy hihetetlenül szórakoztató kört mentünk a Balatonban (de erről majd egy későbbi cikkben):

dsc06487.jpg

Aztán ha már ott voltunk és amúgy is megéheztünk, úgy döntöttünk, hogy megkóstoljuk a kikötő hamburgerét, és baromira meg voltunk lepődve, amikor kiderült, hogy a kaja nemcsak ehető, de kimondottan jó. Meglepő azért, mert még sosem hallottunk a helyről ebben a kontextusban, pedig ha valaki kitalál valami jót a Balatonon, annak gyorsan híre megy, mert egyelőre még nem akkora a minőségi mezőny, hogy bárki is elvesszen a zajban.

dsc06498.jpg

dsc06499.jpg

dsc06500.jpg

A kikötőben annyit csavartak az alaprecepten, hogy marha vagy sertés helyett egyenesen vaddisznót tömködtek a zsemlék közé, ami önmagában garantálja, hogy ez más legyen, mint a többi. Kicsit talán túl tömör a hús és a vad hátránya, hogy illik rendesen megsütni, ami általában is igaz a disznóra, szóval a nagykönyvben megírt nyers közepű húspogácsát itt el kell felejteni, viszont ezt ellensúlyozza a jól eltalált, jól befűszerezett karakteres íz.

dsc06492.jpg

A sajt a húson sajnos hitvány, függetlenül attól, hogy ha reszelve érkezik, az nálam mindig beindítja a nosztalgiacunamit és eszembe juttatja a győri buszpályaudvaron árult dupla sajtos-dupla csirkés burgert, amit szintén reszelt sajttal árultak, és amit annak ellenére zabáltam hatalmas endorfinlöketek közepette jó 15 éve, hogy valószínűleg ehetetlen volt külön-külön mindegyik része.

Sebaj, ha a sajt nem is a legjobb, a helyben készült zsemle szuper, a rukkola ebben a környezetben telitalálat, a saját szósz is sokat dob a végeredményen: ez a hamburger mindenképpen ott van a figyelmet érdemlő darabok közt a Balaton partján.

dsc06497.jpg

És mondhatod persze, hogy oké, de ki a fene jár ebben a kikötőben, amire viszont én azt mondom, hogy egyrészt egy köpésre van Keszthely belvárosától, másrészt kellemes a környezet, szóval megéri, harmadrészt meg ott van pont a Libás strand mellett, szóval ha napozás közben valami jót akarsz enni, simán átsétálsz és tolsz egy jó hamburgert, mindezt 1600 forintért. 

Bistro Classico
Keszthely, Phoenix kikötő
06301923377
H-V: 10-23:00

A legjobb balatoni hamburger nyomában: Bistro Classico Tovább
Fura lények a Balatonban: az alga, ami ANNAK néz ki, de nem AZ

Fura lények a Balatonban: az alga, ami ANNAK néz ki, de nem AZ

Először szegény árvaszúnyogok maradványait nézték csúnya gusztustalanságnak a Balatonban, most az algák vannak soron. Itt-ott valóban megjelentek furcsa, gyanús foltok a vízfelszínen, de semmi pánik: most sem arról van szó, hogy a strandolók egy része nem tudja, hol találja a vécét.

01_8.jpg

A Limnológiai Intézet szerint legfeljebb kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyek több helyen is felbukkantak. Elmagyarázzuk, mi a helyzet.

Az utóbbi években jelentősen javult a Balaton vízminősége, ezzel párhuzamosan a lebegő mikroszkopikus algák mennyisége is csökkent. A vízben korábban tömegesen elszaporodó egysejtű algák leárnyékolták az üledék felszínét, a vízminőség javulásának köszönhetően azonban szélcsendes időben most már a tó egész területén lejut a napsugárzás a tó fenekére. Igen, ennyire tiszta a víz.

Ennek az új jelenségnek a hatása, hogy az üledékben egy különleges algaflóra tenyészik, amelyet elsősorban nagyobb méretű kovamoszatok és fonalas algák alkotnak. Ezeket gyakorlatilag csak akkor látni, ha erős szélben vagy a sok strandoló miatt felkavarodik a tó üledéke.

02_8.jpg

Az utóbbi napok, hetek szélcsendes időjárása elősegítette ennek az algagyepnek a kifejlődését. A gyepben zajló fotoszintézis során oxigén termelődik, amely buborékok formájában válik ki, a gázbuborékok pedig a felszínre emelik az algákat a hozzájuk tapadt üledékrészecskékkel együtt. Ezek a kisebb-nagyobb (pénzérme nagyságú vagy akár tenyérnyi méretű) algagyepdarabok úsznak a víz felszínén, aztán néhol összegyűlnek, kellemetlenséget okozva a strandolóknak.

Nem kell megijedni, ezek az algák (mondjuk ki) gusztustalanok ugyan, de nem jelentenek egészségügyi veszélyt. A Limnológiai Intézet szerint a jelenség a szél megerősödésével megszűnik majd.

Nem ez az első eset amúgy, hogy hasonló történik, a balatoni algák korábban is okoztak már gondokat. A partközeli sekély, 10-20 centiméter mélységű és akár 35 Celsius-fokra is felmelegedő vízben az érdes békanyál (Cladophora glomerata) nevű, világszerte elterjedt fonalas zöldalga képes gyorsan, nagy tömegben elszaporodni, vattaszerű állományokat létrehozva.

05_5.jpg

2002-ben és 2003-ban, majd legutóbb 2012-ben volt akkora aszály, hogy a Balaton vízszintje mintegy fél méterrel volt alacsonyabb a megszokottnál. Igaz ugyan, hogy az alacsony vízállás hatására nem romlott a tó nyíltvizének minősége, de a déli parti sáv egy jelentős része szárazra került. 

03_8.jpg

A Cladophora glomerata meg köszönte szépen a lehetőséget, és jól elszaporodott, 2002-ben és 2003-ban 50 kilométeres partszakaszt borított átlagosan 100 méteres szélességben a déli parton. Aztán a vízszint emelkedésével eltűnt, mert terjedésének a vízmélység szab határt - már a 40-50 centi is túl sok neki, ezért van, hogy a gyorsabban mélyülő északi parton nem képes tömegesen elszaporodni.

Hasonló állapotok alakultak ki a déli parton 1934-ben, amikor is - a szakirodalom tanúsága szerint - ennyire súlyos volt a helyzet: "Olyan tömegben lepi el a partot, hogy a fürdőtelep vezetőségének egészen komoly gondot okoz. Időről időre eltakarítják, kupacokba szedik, de néhány nap alatt újból ellep mindent. A fürdőzők undorodnak ettől a partot elborító nyálkás zöld anyagtól." (Mihályi, 1936)

04_7.jpg

A lényeg, hogy undorodni lehet, de félni nem kell, minden ilyen randa alga ártalmatlan. Még több fura lény itt.

(via mta, fotó mta/somlyai imre)

Fura lények a Balatonban: az alga, ami ANNAK néz ki, de nem AZ Tovább
A legjobb balatoni hamburger nyomában: a Söptei szarvasa

A legjobb balatoni hamburger nyomában: a Söptei szarvasa

Amikor már azt hitted, hogy ezt a hamburgerdolgot nincs hova fokozni a Balaton környékén, akkor váratlanul belépsz a Söptei pincészetbe és találkozol az XXL szarvasBORJÚ burgerrel

  • - XXL
  • - szarvas
  • - BORJÚ!!!

Ezek után a 2490 forintos ár nem is annyira meglepő, bár persze nem is alacsony. De a lényeg, hogy a környezet adott, ott hever a lábaid előtt a Balaton a csodálatos panorámával, és az étterem sem egy strand melletti kifőzde, hanem a térség egyik megbecsült high end csárdája. Szóval mindezeket figyelembe véve az ár érthető, 2490 forintért akkora menüt kapsz, hogy azzal garantáltan jól laksz és még ezzel a burgerrel úszod meg a legolcsóbban az ebédet a Söpteiben, mert a többi főétel 3-4 ezer forintba kerül. 

Lássuk, mit kapunk a pénzünkért. Méretben mondjuk egészen biztosan nem valami XXL-t, ez inkább csak L-t:

dsc07449.jpg

A hús talán 15 dekás lehet, legjobb esetben 20 dekás, ami átlagos, vagy az átlagosnál kicsit nagyobb ebben a mezőnyben, persze egy deka szarvas ér vagy másfél deka marhát az SI mértékegységrendszer szerint és további ötvenszázalékos bónusz jár a BORJÚSÁGÉRT, szóval azért, hogy aranyos kis gyerekszarvast öltek le a kedvünkért.

dsc07440.jpg

Na de a lényeg persze az íz. Bontsuk ezt ketté: a krumpli tévedés, túl van sütve, száraz, kemény izé.

Viszont a többi: na az tényleg ötcsillagos. A Söptei burgere egyértelműen a legjobbak közt van a Balatonon, nem túlzás valahova a dobogóra pakolni, óriási a különbség ugyanis e között, és nemcsak az átlag, de még a felső kategória között is.

dsc07452.jpg

Mert ahelyett, hogy a csalamádés burgert alkották volna újra jobb alapanyagokkal, fogtak egy tényleg remek húst, amit ugyan a kelleténél egy kicsivel tovább sütöttek, de legalább remekül fűszerezték, az egészet belerakták egy friss, jó házi buciba, raktak rá egy értelmezhető sajtot, néhány friss zöldséget, és az egész produkciót nyakon öntötték egy jó, sőt, az élményhez nagyon sokat adó szósszal, házi aiolival. És szeltek mellé még egy adag jópofa zöldséget is, ami szintén saját trutymót kapott és így az összhatás már nemcsak minőségi, de izgalmas, figyelemreméltó.

Söptei Pince
Csopak, Istenfia u. 5, 
Telefon:+36 87 340 201
Nyitva: Húsvéttól szeptember végéig H-V: 11-23

A legjobb balatoni hamburger nyomában: a Söptei szarvasa Tovább
Végre igazi látványpékség nyílt a Balaton felé

Végre igazi látványpékség nyílt a Balaton felé

Tudjátok, általában mit jelent az, hogy “látványpékség”? Hát hogy a szemed előtt rakják be a sütőbe a zacskóban érkező, fagyasztott péksüteményt, amit aztán a szemed előtt is vesznek ki onnan.

Ennyi.

A kifejezés baromi jól hangzik, csak éppen nem sokat ad hozzá az ízekhez, mert az alapanyag többnyire ipari és a végeredmény pont annyira finom, mintha valahol hátul, titokban, szégyenkezve sütötték volna ki. A látványpékség általában nem tár fel semmi olyan titkot, ami a péksütemény minőségéről árulkodna.

Ebből lett elege régi partnerünknek, a Budapest és Balaton közt félúton található Albaparknak, amikor fogták a már legendás Erzsike nénit, kiszedték hátulról, kialakítottak neki egy üveggel leválasztott kis konyhát a bejárat mellett és azt mondták, hogy csinálja, amit közel negyed évszázada, csak most már közönség előtt: készítgesse a saját kis süteményeit.

Igen, a legendás fahéjas csigát, a szuper pogácsákat, a fantasztikus rákóczi túróst, mindazt, ami miatt pörög az étterem.

Aki esetleg lemaradt volna róla, a péksütikről itt írtunk, ezekben a videókban meg Erzsi néni mesél arról, hogy mitől lesz jó egy édesség, miután a Konyhafőnökből ismert Ági lefőz egy-egy szuper balatoni receptet nektek:

 

 

 

Szóval Erzsi néni most már élőben is megfigyelhető, ahogy dagaszt, sodrófázik, sütöget, így biztos lehetsz abban, hogy amit elveszel a kosárkákból, az friss és helyben készült. 

Az egész környezetben sokkal kevesebb a flanc, mint a bájosan szerethető, őszinte retró, ami egyébként illik is Erzsike néni karakteréhez, meg a látványkonyhasághoz úgy általában.

Szóval ha Budapest és a Balaton közt félúton megéheznél, és vennél egy finom péksüteményt közvetlenül a mestertől, akkor nyugodtan állj meg az Albaparknál, nem fogod megbánni. Ide kattintva tudjátok megnézni a pontos címet.

Disclaimer: az Albapark az I love Balaton partnere.

Végre igazi látványpékség nyílt a Balaton felé Tovább
A legjobb balatoni éttermek - update

A legjobb balatoni éttermek - update

Az, hogy lassan vége a nyárnak, szerencsére egyáltalán nem érinti a Balaton legjobb éttermeinek nagy részét. Egyre többen vállalják be ugyanis a szezon meghosszabbítását, illetve a téli nyitva tartást. 

nyl_4053.jpg

fotó: Nyul Zsuzsanna

A legjobb helyeket bemutató listánk nem lett rövidebb, sőt. A tesztelést folytatjuk, ezért semmi sincs kőbe vésve. A lényeg, hogy egyre több fantasztikus hely van, ahol lehet jót enni a Balatonnál. Tény, hogy ezek nem olcsó helyek, de a jó alapanyagnak megkérik az árát. A legjobb helyek szerintünk:

Baricska Csárda, Balatonfüred

baricska.jpg

A veszprémi Chianti étterem csapata sikeresen ötvözte a csárdák ételeinek hagyományait a 21. századi konyhai eljárásokkal, az eredmény pedig egy érthető, egyszerű, de színvonalas konyha lett. A Baricska a harmadik szezonjában sem adott alább a színvonalból, és bár az alapkoncepció maradt, a törzsvendégeknek sem unalmas az étlap, mert az alapfogásokat új köretekkel párosították. Az étterem számára nevelt birkákból készült pörköltet kínálni pedig nagyon kúl.

Bistro Sparhelt, Balatonfüred

photo_2015_04_29_13_13_33_1.jpg

fotó: Nyul Zsuzsanna

Tavaly bezárt, az idén pedig új koncepcióval indult újra. Ez az a hely, ahol már az üdvözlőfalatnál tudod, hogy ez nagyon durva lesz (pl. szarvasgombás házi vajas kenyér). Aztán rájössz, hogy tulajdonképpen fogalmad sincs, mit rendelsz, az étlapon ugyanis csak a fogások hozzávalóit tüntetik fel. Kezdődik a játék, rá kell bíznod magad a séfre, aki csodákat hoz ki pl. a" céklapüré, tokhal, sárga cékla, vaníliás piskóta" vagy a "lazac, bácshegyi kecskesajt, sümegi szalámiolaj, beluga lencse és római saláta" halmazból. Gasztronómiai élmény a javából, amit nem érdemes kihagyni.

Chateau Visz, Berencsepuszta

chateauvisz.JPG

Fehér kesztyűs fine dining, a minőségének megfelelő árakkal és díszletekkel. A négyfogásos vacsora igazából hetet jelent, a tányérokon ízlésesen elrendezett gasztronómiai műalkotásokkal találkozol. Ha kiveszel egy szobát, csomagajánlatban már egész jó áron megkapod a vacsorát, ami egyébként tényleg megéri a kiruccanást és azt a néhány kilométeres utat a Balaton partjáról. 

Káli Art Inn, Köveskál

kali_art_inn.JPG

Filmbe illően romantikus környezet, szigorúan helyi alapanyagok. Mindent helyi termelőktől szereznek be, mindent maguk csinálnak, vagy ha nem ők, név szerint ismerik a nénit, vagy a bácsit, akit felelős az ételért. Nem a Kali Art Innben fogsz koleszterintúladagolásban elpusztulni, de a provence-i hangulat, a hibátlan koncepció és az ízek miatt eszedbe sem jut, hogy hogy milyen jó lenne egy tányérról lelógó jó kis rántott szelet. 

Karolina Fűszerkertje, Tihany

dsc06100_1280.jpg

A hely első körben nem saját jogon lett híres, hanem a balatonfüredi a Karolina kávéháznak köszönhetően. Második körben viszont megérdelmi az elismerést. A környezet fantasztikus, ott hever a lábaidnál a Balaton, a teraszétterem közepén ott van a fűszerkert azokkal a fűszernövényekkel, amikből a vacsora készül, a hangulat barátságos, a kiszolgálás udvarias. Szinte tök mindegy, mit rendelsz, valamilyen szempontból izgalmas lesz a fogás.

Kistücsök, Balatonszemes

kistucsok.JPG

Lassan tényleg unalmas lesz leírni, hogy a legjobb étterem a környéken. A dobogó második és harmadik helyéről már borzasztó nehéz lenne dönteni - pár éve még sokkal egyszerűbb dolgunk volt -  de az első hely nem kérdéses. Csapody Balázs tulajdonos Jáhni Lászlóval, a konyhafőnökkel karöltve továbbra is fantasztikus ételeket készít a helyi alapanyagokból, és harcol elszántan a Balatont még mindig túl nagy arányban uraló gagyi ellen. 

Kővirág, Köveskál

kovirag.jpg

Komoly bajba kerül a Köveskálra látogató vendég, ha döntenie kell, hová megy be enni. A Kővirág a hagyományosabb vonalat képviseli, bátrabban nyúlnak a nagy húsokhoz, szószokhoz, ismertebb fogásokat készítenek el némiképp új felfogásban. A belső kert hangulata ellenállhatatlan, az ételek többsége szuper, és az idén végre a kiszolgálás hiányosságait is sikerült megszüntetni. Aki jót akar enni egy romantikus helyen, annak jó választás a Kővirág.

Malackrumpli, Balatonfüred

malac11.jpg

Ha fontos, hogy honnan származik és milyen hozzávalókból készül az étel, irány a Malackrumpli - az alapanyagok nagy része a tulajdonosok saját biofarmjáról fut be. Semmit nem bonyolítanak túl, folytatják azt az egyáltalán nem könnyű és romantikus utat, amit a biogazdálkodás és a minőségi vendéglátás jelent. A rendelést a legtöbbször maga a tulajdonos, Járosi Tamás veszi fel. Kérdezni ér, sőt, kell, senki nem siet sehová. Több ilyen kéne és mindenki boldog lenne.

Márga Bisztró, Csopak

139_marga_food_resize.jpg

A csopaki Szent Donát Birtok tulajdonosai tavaly decemberben úgy döntöttek, hogy a bisztró a borászattól különválva, önálló brandként kezdi a 2015-ös szezont. Nem akartak feszengős helyet, lekerültek az asztalról az abroszok, színvonalban viszont magasra lőtték be a mércét. Az alapanyagokkal kapcsolatban azt vallják, hogy abból kell összeszedni a hozzávalókat, ami van. Csak pár hete nyitott a hely, amikor teszteltük, de minket meggyőzött arról, hogy nemcsak a panoráma miatt érdemes idejönni.

Miakő, Köveskál

maiko1.jpg

Megint Köveskál. Jó hír a házias konyha kedvelőinek, hogy ezen a helyen minden egyszerű, érthető - színvonalban mégis nagyon ott van.  A hatalmas, hangulatos kert, a juhtúrós céklasaláta, a bőrén sült fogas és a kecskesajt a legjobb éttermek közé emeli a helyet. A desszertek büntetnek, szoríts nekik helyet!

Pura Vida Dine, Tapolca

dsc06391_1280.jpg

Tapolca nem a világ közepe, ezért elég nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki pont itt nyisson magas színvonalú éttermet. Egy jó vacsoráért azonban megéri utazni, ha a Balatonnál nyaralunk, és ebben a helyben nem csalódtunk eddig. A tésztákat, piadinákat, salátákat, halakat és steaket is kínáló étlap mellett a napi ajánlatot különösen ajánljuk, főleg a séf, Erika sajttortái miatt. Nem veszik szigorúan a mediterrán vonalat, mert van néhány magyaros fogás is (borjúpaprikás), és burgert is adnak a streetfood rajongóinak. Nem is akármilyet, ez a legszebben elkészített hamburger az egész Balaton körül, az alapverzióban is Angus marha, karamellizált hagyma és cheddar van.

Terazza Bistro Bar, Sümeg

b14.jpg

Bár nem a hagyományos értelemben vett "balatoni" hely, a távolság könnyen leküzdhető, és megéri a hely azt a kis túrát. Nem túlzás, hogy a Balaton környékének egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetsz, amíg a borodat kortyolgatod. Különleges nevű, szokatlan ételek vannak az étlapon, és a tálalás is tartogat meglepetéseket: a puccos levest narancssárga fémbögrében hozzák ki, a pisztrángfilét pszichedelikusan, piros karfiollal, polentával, káposztával és szürreális tésztával tálalják. Az ízek pedig felejthetetlenek. Gondolj arra, hogy ezt a minőséget a fővárosban sokkal drágábban kapod meg.

A legjobb balatoni éttermek - update Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Miakő

A legjobb balatoni étterem nyomában: Miakő

Arról már írtunk, hogy Köveskál már megkerülhetetlen úti cél, ha az északi parton nyaralsz. Egy egész hétvégét eltölthetsz itt anélkül, hogy unatkoznál, vagy kétszer ugyanott kellene kajálnod.

 

A Miakő próbaüzeme tavalyelőtt, nyár végén indult el. A tulajdonos, Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész a nyolcvanas évek közepén költözött a Káli-medencébe, és nemsokára már saját bort készített. Az éttermet is a bor hozta, mindig főznie kellett valamit a borkóstolásra érkező vendégeknek. Az irány a vidéki, egyszerű, de minőségi konyha, érthető, házias ételekkel.

 

maiko1.jpg

 

miako10.jpg

 

Az esti csúcs előtt érkezünk a Miakőbe, és rajtunk és a személyzeten kívül csak egy nem túl szociális macska van az étteremben. (Ez csak az első fél órában van így, amikor végzünk, már tele a hely.) A Miakőnek hatalmas, hangulatos kertje van, nagy napernyőkkel, és olyan kilátással a falu kevésbé ismert részére, hogy ide akarsz költözni. Legalábbis nyárra. A kert hátsó részében található lugasos asztalokhoz érthetetlen okokból nem ülhetünk, pedig az lenne az igazi fíling, kőfallal meg nyugalommal.

 

p1010933_1.JPG

 

A kaja viszont elképesztően finom. Sült céklás, érlelt juhtúrós, kakukkfüves salátával kezdünk (na jó, valójában egy rozéval). Nagyon eltalálták, komolyan kedvet kapunk ahhoz, hogy végigegyük az étlapot. Ami persze lehetetlen, előétel, három leves és kb. 15 főétel van a kínálatban, plusz néhány desszert.

 

miako8.jpg

 

A "Bőrén sült fogas zöldborsómártással és burgonyapürével" gyönyörű, valóságos kompozíció, amiben egyedül a pak choi, vagyis kínai bordáskel (az a magas levélszerű dolog) mutat furcsán. Az ízekkel viszont nincs baj, a hal tökéletesre pirult és omlós.

 

miako3.jpg

 

miako4.jpg

A sült kecskesajt is rendben van, de ha már kecskesajt, egy kicsit lehetne markánsabb az íze, olyan, ami után átgondolja az ember, megy-e még aznap társaságba.

 

miako2.jpg

 

A desszertek nagyon laktatóak, átlagos étvággyal három fogást szinte lehetetlen végigenni. A meggyes rétes és a barackos palacsinta büntetnek. Én néhány kilóval nehezebb vagyok a tesztelés óta.

 

miako5.jpg

 

miako6.jpg

 

miako7.jpg

Ami egy kicsit még javíthatná az élményt, az a kiszolgálás. Amikor ott jártunk, a tulajdonosok nem voltak ott, és kedves, de kissé bizonytalan, fiatal felszolgálók hozták ki a fogásokat. Tudjuk, hogy nem a Miakő hibája ez, és nem ez az egyetlen hely, amelyik ezzel a problémával küzd, hiszen alig lehet pincért találni a Balatonon. De akkor is.

 

A Miakőbe egyébként nemcsak az ételek miatt érdemes bemenni, kóstolhatsz és és vehetsz borokat a Káli-medencéből. És ami nagyon fontos: egész évben nyitva tartanak, mert Trombitás Tamás saját bevallása szerint "elég makacs" ahhoz, hogy télen is kinyisson, minden nap.

 

Miakő Borház és Étterem
Köveskál, Fő u. 25.
0687468277
Nyitva: H-P 12-21h, Szo-V 10-21h

A legjobb balatoni étterem nyomában: Miakő Tovább
Rengeteg induló az I love Balaton 2X-en!

Rengeteg induló az I love Balaton 2X-en!

Ma reggel kezdetét vette a harmadik I love Balaton 2X, ami abban különbözik a többi átúszástól, hogy itt oda-vissza megvan a tó: indulás Zamárdiból, forduló Tihanyban, ahol a résztvevők, két kilométer leúszása után vízet, iso-italt, szőlőcukort és banán kapnak (illetve néhányan már kaptak, mert jó páran túl vannak már a fordulón), aztán irány vissza Zamárdiba, hogy a 4,5 kilométer megtétele után elégedetten mondhasd: megvolt. Kétszer is.

dia2.jpg

Mivel ma is őrületesen meleg van, de pont még az elviselhető fajtából, rengetegen indultak a versenyen és ott volt köztük Nyári Dia, a Barátok közt Hannája is, aki nemrég még arról mesélt az RTL Klubnak, hogy miként készül a versenyre. 

És ott van a mezőnyben Kis Gergő Európa-bajnok úszó is, amire különösen büszkék vagyunk.

nyari-kiss_20150715-015.jpg

De nemcsak ő jött el, összesen közel 1200-an indultak a versenyen, ami elég jó ütemű növekedést mutat: 2013-ban, az első 2X-en négyszázan indultak, tavaly már több, mint nyolcszázan, és most a bővülés ütemét tartva már az eredeti mezőny közel háromszorosa verődött össze a Balaton partján.

A verseny jelenleg is tart, rövidesen befuthatnak az első úszók, update és eredménylista a délután-kora este várható.

Rengeteg induló az I love Balaton 2X-en! Tovább
Balatoni nyaraláskor is legyen kéznél a 4G!

Balatoni nyaraláskor is legyen kéznél a 4G!

Közel teljes* lefedettséget­ élvezhetnek a Balatonra látogatók a Telekom 4G mobilinternet hálózatán. Nézzük meg, mi mindenre használható a szupergyors mobilnet nyaralás közben!  

ilb_kopf_644x372.jpg

Az okostelefonok és a tabletek rohamtempóban terjeszkedő világában már útközben is böngészhetjük kedvenc weboldalainkat, webes tartalmainkat. Különösen jól jön a szupergyors 4G mobilnet nyaralás közben. Nyaranta pihenni vágyók tömegei özönlenek a Balaton partjára, a minőségi kommunikációs lehetőségekhez való hozzáférés pedig már mindenütt elvárás. Vezeték nélküli internethálózat (Wi-Fi) nem mindenhol érhető el a part menti településeken, a 4G-hálózattal azonban nem kell a véletlenre bíznunk magunkat. A Telekom dinamikus mobil hálózatfejlesztésének eredményeképpen országszerte már 2032 településen elérhető a legkorszerűbb mobilinternet szolgáltatás, ezzel az országos lakossági kültéri lefedettség már elérte a 87%-ot.

17417_644.jpg

17420_644.jpg

17401_644.jpg

A Balatonpart a nagy adatigény miatt előnyt élvez a kevésbé látogatott üdülőhelyekhez képest, a főszezonra készülve nemrég kötötték be a Telekom 4G hálózatába Balatonszentgyörgyöt, Balatonkeresztúrt és Balatonberényt is.

A hagyományos vízparti láblógatás mellett a Balaton ma már menő fesztiválhelyszínné is előlépett. A Mastercard Balaton Sound július 8. és 12. között várta a zenerajongókat. Ma már a fesztiválélmény is nehezen képzelhető el nagy sebességű internethálózat nélkül.  A Telekom 4G hálózatának segítségével villámgyorsan feltölthetjük pillanatképeinket, szelfijeinket vagy akár HD videófelvételeinket kedvenc közösségi oldalainkra.  A Telekom közösségi oldalak adatopciójának köszönhetően akár 890 forintos havidíj ellenében korlátlanul is böngészhetjük kedvenc közösségi oldalainkat. **

17432_644.jpg

Idén nyáron már nincs szükség pénztárcára vagy plasztik bankkártyára a fesztiválozáshoz, hiszen MobilTárcával is lehet fizetni minden hazai készpénzmentes fesztiválon, többek között a soproni Telekom Volt Fesztiválon, a Zamárdiban megrendezett MasterCard Balaton Soundon, valamint az augusztusi budapesti Sziget Fesztiválon. A MobilTárca a legkényelmesebb és legbiztonságosabb fizetési módok közé tartozik.

Nyáron a diszkókban, a szórakozóhelyeken is felpezsdül az élet, ha esetleg egy ismeretlen dallam mászna a fülünkbe, egy zenefelismerő  applikációval (pl.: Shazam, Soundhound) az előadó személyét és a zeneszám címét is pillanatok alatt kinyomozhatjuk. Ha pedig a parton fekve szeretnénk kedvenc számainkat meghallgatni, a Spotify zenei streaming szolgáltatás 10 milliós kínálatából válogathatunk. A program elérhető ingyenes és havidíjas (prémium) változatban is.

17443_644.jpg

17448_644.jpg

A Spotify Premiummal igazi zenei élményben lehet részünk: reklámok megszakítása nélkül, kiváló hangminőségben élvezhetjük arra alkalmas készülékünkkel kedvenc zenéinket, akár internetkapcsolat nélkül, offline üzemmódban is.  Akinek mindez fontos, érdemes a Telekom Music díjcsomagjai közül választania, amelyek regisztrációt követően hozzáférést biztosítanak a - 60 napig díjmentesen kipróbálható - Spotify Premium szolgáltatáshoz.

Autós, kerékpáros utazásaink során is jól jöhet a szélessávú mobilinternet, ha navigációra vagy az aktuális helyadatok lekérésére van szükségünk. De ha éppen az aktuális tömegközlekedési vagy vasúti menetrendet szeretnénk böngészni, akkor a Play Áruházban, App Store-ban vagy a Windows Áruházban is beszerezhető Menetrendek applikációval könnyedén megtudhatjuk, mikor indul a buszunk vagy a vonatunk.

További információ a Telekom 4G szolgáltatásáról, lefedettségéről, illetve a Spotify-ajánlatokról a Telekom honlapján található.

*     95% feletti

** Szöveges és képi megjelenítésű tartalom a Facebook, LinkedIn, Instagram, MySpace,
Snapchat, Twitter, Tumblr, Badoo, Foursquare, Pinterest és Regram közösségi oldalakon

Disclaimer: a Magyar Telekom az I love Balaton hirdetője

Balatoni nyaraláskor is legyen kéznél a 4G! Tovább
Vasárnap kétszer is átúszhatod a Balatont, mégse fáradsz el

Vasárnap kétszer is átúszhatod a Balatont, mégse fáradsz el

Egyszer átúszni a Balatont óriási eredmény. Kétszer még ennél is több: az menő. Most vasárnap harmadszor rendezzük meg az I love Balaton 2X-et, aminek a keretei közt nagyobb kockázatok nélkül teljesíthető a táv: ez a Zamárdi-Tihany-Zamárdi útvonalat jelenti. A start a Zamárdi szabadstrandron lesz, úszás közben a csodás Tihanyban tudsz gyönyörködni. Aztán visszafelé már a lendület visz magával, hogy az oda-vissza 4,5 kilométeres táv teljesítése után elégedetten dőlhess hátra: átúsztad a Balatont, méghozzá kétszer. 

11794223_1109659632382120_883386205385536007_o.jpg

De ne aggódj, féltávon gondoskodunk rólad, két kilométer leúszása után víz, iso-ital, szőlőcukor és banán vár Tihanyban, hogy legyen elég erőd a visszaútra. Nagy erőkkel készülünk az eseményre, hogy biztosan jusson mindenkinek mindenből minden, elég öltöző, mobilvécé, tényleg, minden.

Hogy nyomon tudd követni, milyen változáson estél át úszkálás közben, lefotózunk amikor belépsz a vízbe, meg azt is, amikor megérkezel a célba, a képeket a helyszínen és a honlapunkon is megnézheted.

A lényeg: a nevezés a 2x távra vasárnap reggel 8:00 és 12:30 közt lesz, a 2000 méteres távon 8 és 11 között. A rajt a 2x távra 9-11-ig és 12-13-ig lesz, 2000 méterre 11:10 és 11:50 között. Szintidő a hosszabbik távra 4 óra 20 perc, a fordítónál 2 óra 10 perc.

2x_cikkhez.jpg

Az eredményhirdetés az utolsó beérkező versenyzőt követően várhatóan 17:30-kor lesz, de kérjük figyeld a rendezvény kommentátorát, aki értesíteni fog mindenkit a pontos időpontról. A nyertesek serleget és ajándékcsomagot vihetnek haza magukkal, 

És akkor a nevezési díjak:

screen_shot_2015-08-06_at_08_52_11.png

A nevezési díj kiegyenlítése történhet: Banki átutalással. Kérjük, hogy a közlemény rovatban rögzítsétek az előnevezésnél kapott sorszámot.

Kedvezményezett neve: ilovebalaton.hu Kft.

Kedvezményezett számlaszáma: 10700505-68348634-52200005

Közlemény: a regisztrációkor kapott azonosító szám

Nevezni itt lehet. További információkat itt találsz a versenyről.

És egy fontos kiegészítés: az úszófolyosó személyszállító hajók közlekednek, amiket a rendőrség vezetésével át kell engednünk, ilyenkor előfordulhat, hogy a versenyzőknek 2-4 percig várakozniuk kell, a korábbi évekkel ellentétben azonban idén a vitorlásokat már nem engedjük át a folyosón.

Várunk mindenkit szeretettel augusztus kilencedikén a versenyen! 

Vasárnap kétszer is átúszhatod a Balatont, mégse fáradsz el Tovább