A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: Liszkay Borkúria

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: Liszkay Borkúria

Liszkay Mihály csaknem 50 év után költözött vissza Magyarországra, és menő borászatot varázsolt egy elhagyott Balaton-felvidéki pincéből. Imád szembemenni az árral, és ütős vörösborokat készít.

A Káli-medence egyik legeldugottabb települését, Monoszlót általában két okból választja úti célnak az ember. Az egyik, hogy meg akarja „mászni” a Hegyestűt, vagy tényleg le akar menni a térképről, de úgy hogy azért a Balaton ne legyen túl messze, és jó borokért se kelljen sokat túrázni.

liszk4.jpg

Van egy harmadik ok is: az, hogy eltéved. Ez történt Liszkay Mihállyal is, a Borkúria tulajdonosával és vezetőjével, aki a kétezres évek elején vetődött erre egy vadászat miatt, és eredetileg nyaralónak vette az elhagyott pincét. A Borkúria ma egy igazi komplexum: borászat, pince, 9 szobás, medencés luxus szálláshely. Nem hiszed el, hogy nem Toszkánában vagy, ha körülnézel a teraszról.

liszk6.jpg

Liszkay Mihály a 70-en is túl van, de ez egyáltalán nem látszik rajta, kora reggeltől késő estig pörög. Néha még tovább is, mert gyakran ad koncerteket – elismert zongoraművész. Nem szívesen adja ki a kezéből az irányítást, és alig van ideje pihenni.

liszk1.jpg

16 évesen hagyta el Magyarországot. A szerencsén múlt csak, hogy 1956-ban át tudott szökni a határon, és nem lőtték le, mint a társát. Hollandiába került, Maastrichtban vendéglátóipari főiskolát végzett, megtanult négy nyelvet. 24 évesen már éttermet nyitott, sikeres üzletember és zongoraművész lett. 1975-ben Kanadába költözött, és egy hatalmas birtokot igazgatott a Sziklás-hegységben. Amikor megjegyzem, hogy filmet kellene forgatni az életéből, mosolyogva mondja, hogy a könyv már készül. És hozzáteszi azt is, hogy máshogy tekint az egészre ennyi év távlatából. „Az, hogy 1956-ban teljesen új életet kezdhettem, tett azzá, aki ma vagyok” – mondja.

liszk3.jpg

Amikor megvette a monoszlói birtokot, nem voltak borászattal kapcsolatos ambíciói. Aztán kiderült, hogy a terület a természeti adottságainak köszönhetően az ország legértékesebb dűlői közé tartozik. Már az ókori rómaiak is imádták a környéken készült vörösborokat. Igen, vöröseket, itt ugyanis a kék szőlő volt őshonos. „Amikor kitaláltam, hogy borász leszek, a barátaim azt hitték, megbolondultam” – meséli Mihály. Tudtam azt is, hogy nem fogok rizlinget telepíteni, hanem vörösbort akarok készíteni. Szembemenni az árral egyébként is tipikus Liszkay-tulajdonság.”

liszk5.jpg

Így pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot terem a 10 hektáros birtokon, az egyetlen fehér fajta a szürkebarát. A borok a nemzetközi borversenyeken is arattak (a 2008-as Cabernet Franc ezüstérmes lett a londoni Decanter World Wine Awards-on és arany a Nemzetközi „Páneurópa” Vörösborversenyen, stb.) Liszkay Mihály szerint akár világhírű is lehetne az itteni vörösbor, ha a környék átállna ennek a fajtának a telepítésére.

liszk2.jpg

A Borkúriában hatféle bort lehet megkóstolni, bejelentkezésre. Amit mindenképp érdemes, az a tulajdonos személyes nagy kedvence, a Giulia nevű cabernet franc. Nemcsak azért, mert üt, hanem azért is, mert nem kapható máshol. És ha ezzel kiülsz a teraszra, rájössz, hogy nem is kell elutazni Toszkánáig.

Liszkay Pincészet és Borhotel

Monoszló, Hrsz. 48/2
www.liszkay.com
06303982777

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: Liszkay Borkúria Tovább
Így újult meg a Balaton: Tihany

Így újult meg a Balaton: Tihany

Új sorozatunk első felében bemutatjuk néhány fontos balatoni település mostanában lezárult fejlesztését, míg a második blokkban azt nézzük meg, hogy milyen tervek vannak a következő évekre nézve. Szóval belenézünk a varázsgömbbe és csekkoljuk a tó jövőjét.

Első körben nézzük Tihanyt, a Balaton egyik legkedvesebb települését, ami elég komoly fejlődési szakaszon van túl néhány jópofa beruházásnak köszönhetően.

tihany-balaton.jpg

Így újult meg a Balaton: Tihany Tovább
"Amikor zuhantam, nem féltem"

"Amikor zuhantam, nem féltem"

A barlangászáshoz nemcsak technikai tudás és tapasztalat, hanem hatodik érzék is kell. Mészárosné Hardi Ágnes ötgyerekes családanyaként sem adja fel a hobbiját, ami időnként a hivatása is.

mha_5.jpg

17 éves kora óta tagja a tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoportnak. A balatonedericsi Csodabogyós barlangban is vezet túrákat, és ott volt az ország legnagyobb víz alatti tavát is magában foglaló Berger Károly-barlang alsó járatrendszerének felfedezésekor. Jelenleg angolt tanít egy gimnáziumban.

Miért kezd el az ember szabadidejében barlangászni? Ennél kényelmesebb hobbit is el tudok képzelni egy fiatal lánynak.

A természet szeretetét a családból hoztam, és fontos volt, hogy hasonló gondolkodású emberek vegyenek körül. 17 éves voltam, amikor egy barlangkutató barátom elhívott a Tapolcai-tavasbarlangba. Először féltem, de sikerült legyőzni a félelmet, és sikerélményben is volt részem. Ez alatt azt értem, hogy olyat csinálsz, amire addig fizikailag nem voltál képes. Megmászol egy falat, átmászol egy lyukon, stb., a barlangászat önbizalomnövelő hobbi. Persze volt kudarcom is, előfordult, hogy begörcsölt a lábam, és nem tudtam tovább haladni.

mha_1.jpg

Négygyerekes anyukaként kezdted újra a barlangászatot, és egyből túravezetőként.

A barlangászcsapatban ismertem meg a férjemet, Lacit. Öt aktív évem volt a kutatásban, aztán érkeztek sorban a gyerekek. Több évet ki kellett hagynom, és csak akkor kezdtem újra lejárni, amikor az egyik gyerekünkről kiderült, hogy asztmás. Akkor már nagyon hiányzott a barlangászás, de négy gyerek mellett nem tudtam időt szakítani rá. Megtudtam, hogy a balatonedericsi Csodabogyós barlangba tapasztalt túravezetőt keresnek. Átgondoltam mindent, jelentkeztem, és azonnal megkaptam az állást. Újraszerveztük a családon belül a feladatokat, és háziasszonyból újra sportoló lett belőlem.

Aknákba ereszkedtek, köteleken lógtok, csúszós falakon másztok. Hogyan lehet felkészülni a veszélyes helyzetekre?

Barlangász- és kötéltechnikai tanfolyamokat kell végezni. És csak olyan emberekkel járok barlangba, akikben megbízom. Akik olyan régóta barlangásznak, hogy kialakult a hatodik érzékük.

mha_3.jpg

Voltál már komoly veszélyben?

2011-ben történt. A bakonyi Öreg-köves barlangban a létrázási munkák közben elszédültem, és lecsúsztam a szikláról. Egy 17 méteres akna tátongott alattam. Amikor zuhantam, nem féltem, és valahogy ösztönösen rámarkoltam az első dologra, amit a kezem zuhanás közben a falat simítva kapaszkodónak vélt - egy kötélre. Számomra is hihetetlen, de kb. egy méter zuhanás után a lendületben lévő testemet fél kézzel megtartottam, mindezt rándulás, ficam, horzsolás nélkül, és ki tudtam mászni. Megúsztam, de végig kellett gondolnom, hogy ha baleset történik, a felelősség a csapat legmagasabb barlangász képesítéssel rendelkező tagját terheli. Eldöntöttem, hogy a jövőben én akarok felelősséget vállalni magamért, ezért elvégeztem a kötéltechnikai tanfolyamot. Ma már pontosan tudom, hogyan kellett volna biztosítanom magam, hogy ilyesmi ne történhessen.

atmegy_a_vizsgan_2011.jpg

Ez a kép a kötéltechnikai vizsgán készült, 2011-ben (Forrás: Mészárosné Hardi Ágnes)

Hogyan fedeztétek fel a Berger Károly-barlangot?

A hivatalos bejelentés előtt, 2010. szeptember 1-jén történt. A barlangkutató csoporttal többször jártunk már arrafelé, én akkor voltam először 17 év szünet után feltáró kutatáson. Abban sem voltam biztos, hogy a lejárati akna függőleges szűk hasadékán át tudok menni, de végül sikerült lekecmeregnem. Ez idő alatt a kutatótársam, Horváth Sándor arra figyelt fel, hogy az egyik járatból enyhe huzatot érez. Bemászott, és könnyes szemmel jött vissza. Közölte, hogy olyan helyet talált, amilyet még életében nem látott. Követtem. Mindent csupa kristály borított, a tó alján tűkristályok voltak, hat lépés után Sanyi lába vérezni kezdett. Tudtuk, hogy alapfelszereléssel nem tudunk továbbmenni, ezért felmentünk a felszínre, és kesztyűvel, tornacipővel tértünk vissza. Megbeszéltük, hogy egyelőre titokban tartjuk a felfedezést. Ezért lett a hely neve a Titkok tava.

2010_nagy_tavak_berger.jpg

Kutatás közben a Berger Károly-barlangban. Forrás: Nagy Tibor

Hogyan lehet egy ilyen felfedezést titokban tartani?

Nehéz volt, főleg, hogy a tűkristályok mélyen belefúródtak a talpunkba. Én is napokig sántítottam, és így kellett túrákat vezetnem a Csodabogyósban. A férjemet beavattuk, és 3-4 nap múlva ő is jött velünk. Bontottuk a szűkületet, ahol éreztük, hogy áramlik a levegő. A kristályok védelmében teljes váltóöltözetet vittünk. A következő túrához a Plecotus Barlangkutató Csoport csapatvezetője, Szilaj Rezső is csatlakozott, és valóságos felfedezéshullám indult el. Részt vettem a Nagy Tavak és a Déli labirintus feltárásában is. Igazi csapatmunka volt. Mindig más haladt elöl, hogy mindenki átérezhesse, milyen, amikor először lép olyan helyre, ahol még soha, senki nem járt.

És milyen érzés?

A helyszínen észnél kell lenni, a lógó sziklákra és az ingókövekre kell figyelni és arra, hogy ne tévedjünk el. Jönnek az érzelmek azonnal, de később ez erőteljesebb, a felfedezés jelentőségét ismerve.

mha_4.jpg

Van rá esély, hogy amatőr barlangászok vagy bevállalós turisták is láthassák a föld alatti tavakat?

A Berger Károly-barlang nem látogatható, és nem is lesz az. Csak barlangászok mehetnek le, szakmai céllal és kutatási engedéllyel.

Ki nevezi el a barlangokat?

Az elnevezés az első bejárók joga, persze van néhány kivétel.

mha_2.jpg

Miért addiktív a barlangászat?

A mozgás, a társaság, a nyugodt környezet miatt. A családomtól távol fel tudok töltődni, és így sokkal jobban teljesítek anyaként. Ha barlangászom, teljes ember vagyok, ha pedig teljes embernek érzem magam, a legtöbbet tudom nyújtani a családban és a munkahelyemen.

A mintegy 12 km hosszú, és 34 méter vertikális kiterjedésű Tapolcai-barlangrendszer az ország negyedik leghosszabb barlangrendszere. A Berger Károly-barlang alsó járatrendszerét és a kilenc föld alatti tavat 2010 őszén fedezte fel a Plecotus csoport.

"Amikor zuhantam, nem féltem" Tovább
A legjobb balatoni wellness nyomában: Mala Garden

A legjobb balatoni wellness nyomában: Mala Garden

A siófoki Mala Garden szállodát két éve teszteltük utoljára, és már akkor is nagy kedvencünk volt, de még ne spoilerezzünk, hogy miért. Az egyetlen problémánk az volt vele, hogy hiányzott belőle a wellness. Adtak ugyan belépőt a közeli Galérius fürdőbe, de hát oda autóba kell szállni, ami eggyel nehézkesebb, mint köpenybe bújva, nedves gumipapucsban lecsaffogni a wellnessbe.

Na de ennek:

VÉGE!

A Mala Garden ugyanis egy sejtosztódásszerű folyamat során megduplázta önmagát, és az új szárnyba már nemcsak sokkal több szoba került, de wellness is, szóval sikerült végre megoldást találni a siófoki hotel legnagyobb problémájára. Miközben a régi jóságok megmaradtak. 

dsc03821_jpg_1280.jpg

A legjobb balatoni wellness nyomában: Mala Garden Tovább
Ahol a bor és a jazz találkozik

Ahol a bor és a jazz találkozik

Homola Szabolcs, a Homola pincészet alapító-tulajdonosa mindig is imádta a Balaton-felvidéket. A tó közepéről, egy vitorlásról nézte ki annak idején a Paloznak felett található Hajnóczy-dűlőt. Először csak egy nyugis helyet akart egy kis szőlővel, aztán rákattant a borkészítésre. Hat éve készült el az első önálló évjárat.

hom1.jpg

Szabolcs tisztában volt vele, hogy a bor egyelőre nem tartozik azok közé a dolgok közé, amikben profi, viszont elég maximalista volt ahhoz, hogy ne csak hobbiborászatot vigyen. Ezért 2011-ben felkérte szakmai vezetőnek az elismert tokaji borászt, Homonna Attilát, aki borászati ismeretei bővítése és tapasztalatszerzés céljából beutazta a fél világot, a dél-franciaországi és kaliforniai pincészetektől Üzbegisztánig, és saját, erdőbényei birtokán mesés száraz furmintokat és hárslevelűket készít. 

attilaszabolcs-1024x682.jpg

„Balatoni panoráma, kékfrankos, erre hülyeség nemet mondani” - meséli Attila, miért vállalta el 2011-ben a távolság ellenére is a megbízást. Azóta Tokaj és Paloznak között ingázik. Mindig is vonzotta a „flying winemaker” nevű foglalkozás, amit utazó borászati tanácsadónak lehetne fordítani.

nyl_5481_01.JPG
4 évvel ezelőtt tehát új irányt vett a pincészet. Áttértek a kézműves borkészítésre, és  a hagyományos borkészítés (hordós erjesztésű Csopaki Kódex Rizling, Sáfránykert Olaszrizling) mellett a kísérletezés is belefér (Shiraz, Syrah). Amivel a legnagyobb eséllyel találkozunk a birtokon kívül is, az a könnyed 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé). Szabolcs rengeteget tanul a borászatról. "Egyszerre előny és hátrány, hogy ilyen profi csapattal dolgozom, mert nem vagyok rákényszerülve, hogy tanuljak, ezért kicsit lassabban haladok" - mondja Szabolcs. "A cél az, hogy 50 éves koromra megtanuljak minőségi borokat készíteni. Még van 7 évem".

homonna_attila_nyl_5471_01.JPG

Ami Attila szerint igazán izgalmas itt, az a kékfrankos. Az olaszrizling mellett ebben a vörös fajtában látja a borvidék jövőjét. Véleménye szerint a rizling jó alapborokat ad, de nemzetközi szinten nem fog átütő sikereket elérni. A tihanyi Belső-tó melletti területek mikroklímája kifejezetten kedvez a kékfrankosnak, és ha visszamennénk az időbe kétszáz évet, a borvidék nagy részén kék szőlőt találnánk. „Az itt készült kékfrankos nemzetközi vakteszteken is bizonyított, és ugyanazt a tisztaságot hozza, mint az osztrák kékfrankosok” - mondja Attila. 

nyl_5447_01.JPG

A Homola pincészet vörös borainál az elegancia a fontos, ezért könnyedek, az alkoholtartalom nem magasabb 12,5 foknál. „A Balaton mindig nyáron jut eszébe mindenkinek, ehhez hangoljuk a vörösöket” - mondja Attila. Vagyis nyári csillagnézős alkalmakra is tökéletesek, így nem kell attól tartanod, hogy két pohár vörösbor kiüt az augusztusi hőségben.

nyl_5488_01.JPG

Ide bármikor jöhetsz kóstolni és pincét látogatni. Állandó nyitva tartás nincs, viszont be kell jelentkezni. Tavasszal megnyílik a pince mellett a panorámás, laza hangulatú Borterasz, a faluban pedig borétteremmé alakul egy régi vendéglő, mesél Szabolcs a tervekről.

hom3.jpg

A Jazz, Bor, Piknik fesztivál fellépőiről Szabolcs egyelőre nem árul el semmit, azt viszont igen, hogy az idén egy harmadik, akusztikus koncerteknek helyet adó színpad is lesz. A fesztivál nem lesz hosszabb, mert nem szeretnének lejjebb adni a minőségből. A fesztivál kiváló alkalom arra, hogy felfedezd a hely hangulatát, de ha ránk hallgatsz, eljössz akkor is, amikor semmilyen rendezvény nincs errefelé. Vagy tavasszal. 

Homola Pincészet

Vincellér utca 0534. hrsz, Paloznak, 8229

+36703608169

 

Ahol a bor és a jazz találkozik Tovább
A legjobb balatoni hotel nyomában: BonVino

A legjobb balatoni hotel nyomában: BonVino

Régen egyszerű volt szállodát építeni a Balatonon: előre kijelölték, hogy hol jelentkezik majd az igény, aztán a megbízott bement a házgyárba és elkezdett legózni az építőkockákkal. Aztán ahogy teltek az évtizedek, úgy kezdett el nőni a lehetőségek száma (egyről), és úgy akartak egyre többet a turisták is: nagyobb szobákat, izgalmas belső teret, többfunkciós wellnesst, masszázst happy finish-sel, vagy nélküle.

És ma már eljutottunk odáig, hogy egy szállodának definiálnia kell magát: nem elég ha szép, kényelmes, szerethető, sokkal jobbak az esélyei, ha tematizál, és a badacsonyi Bonvino pont ebben nagy. Az elhelyezkedésből és a névből gondolom már kiderült, hogy egy borhotelről van szó.

A legjobb balatoni hotel nyomában: BonVino Tovább
Elkészült "A" Balaton-film

Elkészült "A" Balaton-film

Alakul az utóbbi idők egyik legfurább-érdekesebb balatoni projektje, kijött az első előzetes a Balaton Method című filmből.

Oké, mondjuk a lényeget: Szimler Bálint rendező (Itt vagyok) és Rév Marcell operatőr (Fehér Isten) még 2013-ban kezdett el pénzt gyűjteni közösségi alapon egy, a Balaton hangulatait bemutató élőzenés filmhez. A büdzsé összejött, hárommillió forintot adományoztak a felhasználók a projektnek, így tavaly júniusban nekiálltak forgatni és idén januárig le sem állt a kamera.

A felvételek olyan zenekarokkal készültek, mint a Akkezdet Phiai, a Bin-Jip, Hó Márton és a jégkorszak, a Middlemist Red, a Quimby, vagy a Soerii & Poolekt, akik élőben játszva adják az aláfestést a balatoni hangulatokhoz.

Az első trailer ez utóbbi zenekar dalára készült el:

 

A tervek szerint a bemutató március hatodikán lesz az Akvárium Klubban egy buli keretében, aztán körbeviszik az országon a mozit.

Elkészült "A" Balaton-film Tovább
Streetfood harcsával: borbisztró lett a keszthelyi TéliKert

Streetfood harcsával: borbisztró lett a keszthelyi TéliKert

Imádjuk Keszthelyt. A fullos strandoktól a gyertyafényes kastélytúrán át a szexpanoptikumig elég széles a programkínálat, a gasztronómia azonban nem tartozott a hely erősségei közé. Eddig. A Fröccsterasz téli bázisa, a TéliKert ugyanis hivatalosan is „borbisztró” lett. A helyi alapanyagokra és a streetfoodra építő konyha február 6-án debütált egy egész estés kóstolómenüvel.

tk1.jpg

A TéliKert egyébként december eleje óta színesíti Keszthely kissé megfakult szórakozóhely-kínálatát. Bezerics Dani, a hely tulajdonosa (és borász) a kezdetektől egy „underground” borbisztrót vizionált a belvárosba. Az volt a cél, hogy a „Fröccsterasz rezgése télen is kitartson, mint egy jó napkollektor”. Ez sikerült, hétvégén innen nem mennek haza hajnali 4 előtt a népek, és akkor is csak azért, mert muszáj.

tk2.jpg

A hely legmeghatározóbb dizájneleme a plafonra rögzített szőlőtőkék mellett az az egész falat elfoglaló kép, ami a keszthelyi Petőfi Csárdában megrendezett ipartestületi banketten készült az 1930-as években. A Balatoni Múzeumból van, és látszik rajta, hogy azért akkoriban is nagy bulik voltak errefelé.

tk3.jpg

A bisztró fogalmának megfelelően az étlap rövid, átlátható és nem kell hatsoros ételnevekkel küzdeni. A kínálat összeállításában Ruprecht László séf is részt vett gasztronómiai tanácsadóként (ő a felelős pl. a veszprémi Chianti elképesztően jó étlapjáért is). „Éhségtapaszok”, kencék, levesek, tészták, pizzák és burgerek alkotják a menü alapját, és természetesen vannak sütik és saláták is. 

tk4.jpg

A borbisztró alapvetően a húsimádó kategóriába tartozik. Mangalicasonka, szürkemarha-szalámi, marhahúsos pho-leves, mangalicaszalonnás carbonara, borjú lasagne, csakhogy néhány fogást említsünk, a burgerekbe pedig marhanyak, vesefaggyú és mangalicaszalonna kerül. Vagyis valószínűleg nem ez lesz a vegák törzshelye, de azért ők sem fognak éhen halni, ha itt kell enniük. Választhatnak a helyi sajtokból, és van akasztott túró, meg margherita pizza.

tk5.jpg

tk6.jpg

A TéliKertben helyi alapanyagokat használnak, a sajtok például a sümegi Kalla-birtokról és a hegyesdi Dabosi-kecskefarmról érkeznek, a burgerekbe kerülő marhanyakat és a vesefaggyút a gércei Szélessy-birtokról hozzák. Tonhal helyett szürkeharcsával dolgoznak, az olajos harcsapástétom annyira durván finom, hogy az se érdekel majd, ha utána kb. ötször kell kezet meg fogat mosni, ha még szeretnél emberek között lenni aznap. Amit mindenképp ki kell még próbálni, az a házi sültkrumpli és a szintén házi ketchup páros. Megbánod az összes gyorséttermi bűnödet.

tk7.jpg

A borkínálatban csak balatoni borok, pontosabban a Balatoni Kör borai szerepelnek. Itt még az üdítőket is fröccsnek hívják (helyi gyümölcslevekből készülnek). Az árképzés nem alacsony, a burgerek pl. 1250-2000 forintba, a pizzák 1200-1950 forintba, de teljesen korrekt, ha belegondolsz abba, hogy nem szemetet és mirelitet, hanem helyi alapanyagokból készült ételeket eszel. A kétfogásos déli menü pedig csak 990 forint Kicsit irigyeljük most a keszthelyieket.

Fotók: Penzer PIX

TéliKert
Keszthely, Pethő utca 21.
06704317413

Streetfood harcsával: borbisztró lett a keszthelyi TéliKert Tovább
A legjobb balatoni hotel nyomában: Hotel Margaréta, Balatonfüred

A legjobb balatoni hotel nyomában: Hotel Margaréta, Balatonfüred

Több okból is kedveljük ezt a szállodát, a legjobb, ha végigfutunk rajtuk. Egyrészt Balatonfüreden van, aminél kevés menőbb pontja van a Balatonnak. Hátrány, hogy nem a belvárosban, ahol az élet zajlik, előny, hogy nem túl távol tőle, hogy a felújított Széchenyi úton kellemes a séta a Karolina-Kredenc-Kedves-alliterációig (az utóbbi kettőt létrehozó Dobai Andrással készített interjúnk itt olvasható), hogy a közelben van a Tesco, ha gyorsan kéne valami, és hogy egy köpésre van a csúszdapark is.

A hotel főépülete régi, de ezt is szépen karbantartják, az új szárny viszont annyira új, hogy igazából még csak most készült el: tavaly tavasszal nyitották az egyébként megfizethető szobákat, füredi viszonylatban legalábbis több mint rendben vannak az árak, főleg, hogy ezért cserébe a Balaton legújabb szobáit kapod. Ráadásul ezek a szokásosnál tágasabbak, kellemesen berendezettek, és bár némi susnyás intermezzóval, de mindegyikből látod a Balatont.

Dsc04910

Dsc04912

Dsc04915

Dsc04918

A wellnessrészleg is okés: csak egy nagy úszómedence hiányzik belőle, de a szabadtéren van ilyen is, odabent meg többféle szauna, pezsgőfürdő, sőt, van gyerekmedence és egy játszósarok is, hogy tök egyértelmű legyen: ez egy családbarát szálloda.

Dsc04874

Dsc04875

Dsc04877

Dsc04878

Dsc04879

Dsc04881

Az ételek minősége meg sokkal jobb, mint az ebben a kategóriában általános. Csak hogy helyre tegyük a dolgokat: a hazai négycsillagosok ételei annyira izgalmasak és korszerűek, mint a Szomszédok első évadjának valamelyik mélypontja. Béna alapanyagok, unalmas felvágottak és tökéletesen érdektelen, silány meleg ételek sorakoznak a svédasztalon. Persze a Margaréta sem kínál Michelin-csillagos fogásokat, de legalább arra rájöttek az üzemeltetők, hogy ha már hibátlan ételeket nem tudnak adni, adjanak legalább valamilyent: éppen ezért van itt egy rakás erősen fűszerezett, szaftos és szerethetően zsíros étel a sok konfekció száraz unalom helyett. És bár a látszat ellene szól, ezek csak finomabb, de semmiképp sem egészségtelenebb ételek a szokásos kartonpapírnál.

Dsc04883

Dsc04892

Dsc04907

Szóval: a Margaréta tágas, szép szobákat ad a Balaton egyik legjobb városának a határában, az ételek sokkal izgalmasabbak a szokásosnál és a wellnessrészleg is rendben van. Magyarul: ajánlott.

A legjobb balatoni hotel nyomában: Hotel Margaréta, Balatonfüred Tovább
Balaton a levegőből, NYÁRON!

Balaton a levegőből, NYÁRON!

Körülbelül nulla Celsius fok van odakint és jellemzően így néz ki mostanában a Balaton:

screen_shot_2015-02-04_at_08_18_16.png

Rosszabb napokon megy így:

screen_shot_2015-02-04_at_08_18_44.png

(fotók az Instagramunkról, nézz át, van még egy rakás jó kép).

A helyzet a következő hetekben nem változik, ami alapvetően rendben is van így, hiszen télen legyen tél, meg elviselhetetlenül hideg, hogy majd lehessen örülni a tavasznak és a nyárnak, és hogy 2015. ne minden idők legmelegebb éveként vonuljon be a történelembe, ahogy sorban az összes elődje.

Na de: ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett nehéz elképzelni, hogy nyaranta fürdőnadrágban mászkálunk a parton elviselhetetlen hőségben, ezért volt olyan jó Billapó felvételeibe belefutni, aki jó két évszakkal ezelőtt filmezte le a tó környékét egy drónnal. Szóval ilyen a Balaton fentről, nyáron:

 

Balaton a levegőből, NYÁRON! Tovább
Pincészet a legszebb balatoni panorámával

Pincészet a legszebb balatoni panorámával

Nem túlzás, hogy a Szent Donát Birtok az egyik legszebb panorámával rendelkező pincészet a Balatonon. De az is lehet, hogy a legszebbel. Sokat látott Balatonra járóknak is nyomdafestéket nem tűrő kifejezések hagyhatják el a száját, ha végre felkapaszkodtak Csopak legmagasabban fekvő birtokára. A teraszról lehet gyönyörködni a Tihanyi-félsziget, a Kerekedi-öböl és a Balaton keleti medencéjének a semmihez nem hasonlítható látványában. Ha pedig éppen naplemente van, és mondjuk van a kezünkben egy pohár bor is, akkor már fájdalmasan közel járunk a tökéletességhez. Ilyenkor nem szép dolog borvirágos szelfiket posztolni és idegesíteni kevésbé jó helyeken tartózkodó ismerőseinket.

nyl_6639_1000.jpg
_nyl_6565.jpg

Kovács Tamás, a birtok vezetője már végzett közgazdászként döntött úgy, hogy visszatér a családi vállalkozáshoz. A Szent Donát Birtok története egy apró szőlőbirtokkal kezdődött, amit a kilencvenes évek elején kapott kárpótlásként a család, a dédapa egykori paloznaki szőlője után, meséli Tamás. Újratelepítették szőlőt, bővítették a birtokot, de csak 2001-ben döntöttek úgy, hogy a borkészítés nemcsak családi hobbi lesz.

Pincészet a legszebb balatoni panorámával Tovább
Hol van a Balaton Mariana-árka?

Hol van a Balaton Mariana-árka?

Itt van január, innen már csak egy nagyot kell nyújtózni és indul is a balatoni szezon, feltöltik olajjal a lángossütőket, hogy le se engedjék őket augusztus 26-ig (persze majd összegyűjtjük nektek azokat a helyeket, ahol mégis), kinyitnak a strandok, csörögnek a sörösüvegek, és a többi.

Addig viszont kigyűjtöttünk nektek néhány tréfás tanyasi tényt innen és innen a kedvenc tavunkról, mert januárban is szórakoztatni akarunk titeket.

balatoni_viharos_idojaras_252925_65039.jpg

- Ismert, mégis fontos infó, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, 594 négyzetkilométeres a felülete és 1800 millió kőbméter víz van benne, amikor épp van benne víz, és mostanában bizony dúskál a vízben a Balcsi. Főként a Zala tölti fel.

Hol van a Balaton Mariana-árka? Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Pura Vida Dine

A legjobb balatoni étterem nyomában: Pura Vida Dine

Néhány héttel ezelőtt nyílt meg Tapolca legújabb étterme, a Pura Vida Dine. Az étterem tulajdonosai, Attila és Erika 2006-ban döntöttek úgy, hogy eladják budapesti lakásukat, és a Balaton-felvidéken kezdenek új életet. Végül egy csendes kis falu, a Tapolca melletti Zalahaláp külterületén találták meg a tökéletes helyet. A ház azonban sokáig üresen állt, a tulajdonosok ugyanis egy időre Spanyolországba költöztek. Új tervekkel tértek haza 2011-ben: a házat prémium kategóriás magánszálláshellyé alakították. Családi okok miatt tavaly ezt is abbahagyták, és úgy döntöttek, inkább nyitnak egy éttermet.

 

pv10.jpg

 

pv15.jpg

 

A villában is ők készítették az ételeket. Utazásaik és dél-spanyolországi tartózkodásuk idején ugyanis főzni is megtanultak. Nem is akárhogy.

A legjobb balatoni étterem nyomában: Pura Vida Dine Tovább
Barlangász akarsz lenni, ha ezt megnézed: látogatóközpont nyílt a Tapolcai-tavasbarlangban

Barlangász akarsz lenni, ha ezt megnézed: látogatóközpont nyílt a Tapolcai-tavasbarlangban

Az északi part egyik legnépszerűbb esőprogramja ezentúl sokkal izgalmasabb lesz: január 20-án megnyílt a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja. 2012-ben már felújították a barlang látogatók által is bejárható részét és a világítást, most pedig egy 770 négyzetméteres, 2 szintes látogatóközpontot alakítottak ki.

uj_epulet.jpg

Ami nagyon jó hír. Mert valljuk be, csónakázni nagy élmény, és még romantikus is, ha nem kell előtte több órát sorban állni, és nem kezd el vízi dodzsemezni a kevésbé tehetséges, mögöttünk evező versenyző. Mégis egy kis hiányérzet van az emberben, amikor visszatér a felszínre. Hogy csak ennyi volt. Mert a Tavasbarlang 3 kilométernyi járatrendszeréből a csónakázható szakasz kb. 180 méter, gyalog pedig 70 métert lehetett eddig bejárni.

Barlangász akarsz lenni, ha ezt megnézed: látogatóközpont nyílt a Tapolcai-tavasbarlangban Tovább
Badacsonyi skizó

Badacsonyi skizó

Ha csak egy pincészet nevét bírod másnap felidézni egy jól sikerült balatoni boros rendezvény után, akkor valószínűleg a Skizobor lesz az. Nemcsak a név és a címke miatt „lóg ki a sorból”. Mező Sándor és Sike Balázs egyáltalán nem misztifikálják túl a borkészítést, viszont fontosnak tartják, hogy az alapboraik mindenki számára elérhetőek legyenek.

 

nyl_6265.jpg

 

Egy turista általában nem utazik direkt Badacsonytördemicre (pedig kellemes hely), a külföldiek pedig már a helységnév kiolvasásánál feladják. A Skizobor a falu főutcáján található, egy kovácsoltvas kapu mögött, házőrzőnek kikiáltott, ámde barátságos kutyával és nem túl nagy udvarral.

Badacsonyi skizó Tovább
A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel

A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel

Az Anna Grand Hotellel kapcsolatban akkorák az elvárásaid, hogy azoknak alig lehet megfelelni.

Lássuk, miért:

- A Balaton egyik legmenőbb településének a legmenőbb részén van
- Hatalmas, klasszicista épületről beszélünk, ilyenbe alig futsz bele a tó körül
- Itt rendezik az Anna bált, aminél nincs arisztokratikusabb parti a Balaton partján, mégis szereti a munkásosztálytól a császárig mindenki
- 2011-ben és 2012-ben is ezt választották az ország legjobb wellness hotelének

Ilyen körülmények közt nyilván sanszos a csalódás, de a hotel szerencsére tényleg hozza a legtöbb versenyszámban, amit elvársz tőle.

Az épület és az előtte található park tényleg pont olyan gyönyörű, mint a képeken, ilyen urbánus, 19. századi nagyvárosi környezetet alig néhány helyen látsz a Balaton partján (A keszthelyi Festetics kastély még befér a mezőnybe, annak ellenére, hogy az se nem 19. századi, se nem klasszicista).

A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel Tovább
Elözönlötték az oroszok a Balatont

Elözönlötték az oroszok a Balatont

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly 2013-as évhez képest, döntően az orosz vendégeknek köszönhetően a reptér ügyvezető igazgatója szerint.

Benkő Attila elmondta, hogy a 2013-as 28 ezres utasszám után 2014-ben 33 ezer utas fordult meg a Balatonhoz közeli repülőtéren.

92228981_xsx9vv9m_flybalatonrepltrflybalatonairport.jpg

Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas pedig a néhány utast szállítani képes kisgépeket.

Elözönlötték az oroszok a Balatont Tovább
Szamuráj a pincében

Szamuráj a pincében

A Káli-medence közepének is a közepén, Köveskál főutcáján található Káli Kövek egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy borászat, csak egy hordóra kitett palack és egy tábla árulkodik arról, hogy alattad kincseket rejtő pince húzódik. A műfaj: garázsborászat, keleti filozófiával átszőve.

nyl_6099.jpg

nyl_6117.jpg

Szabó Gyula nagyszülei a második világháború után vették a szőlőbirtokot. A fiuk is itt született, Gyula azonban már Budapesten, és ott is töltötte élete első három évtizedét. Kimaradt egy generáció „ittlét”, meséli. Gyerekkorában sok időt töltött itt, és a szőlőben is segített, bár akkor még közel sem mutatott olyan lelkesedést, mint felnőttként.

Egy sportruházati cég igazgatója volt, amikor úgy döntött, kiszáll, és a köveskáli birtokon termő mandulát fogja árulni. Aztán jött a borászat. Először csak érzelmi döntés volt, szabadidős tevékenység. Megvette a szomszéd telket, néhány szakkönyvet és egy metszőollót, és kérdezgette a helyieket. Az első olaszrizlingje sikerén felbuzdulva beiratkozott egy borászati iskolába, három évvel később, 2009-ben pedig néhány barátjával közösen megalapította a garázsborászatát.

nyl_6215.jpg

A Káli Kövek több szempontból is „kilóg” a hagyományos pincészetek sorából. Például nincsenek saját szőlőterületeik, a szőlőt különböző területekről (a Hegyestűről, a köveskáli Fekete-hegyről, a Nivegy-völgyből, Balatongyörökről és a Szent György-hegyről) vásárolják, és a ház alatti, 1850-es években épült pincében dolgozzák fel, „technológia nélküli technológiával”. Kézzel végzik a préselést, a prémium kategóriás borokhoz pedig a színmustot használják – ami kifolyik a bogyózást követően.

nyl_6144.jpg

Nincs rusztikus környezet, hosszú és unalmas felvezetés a borkóstolás előtt. Minden olyan laza és egyértelmű, egy kis idő – és néhány pohár – után azt érzed majd, hogy csak beugrottál egy régi ismerőshöz koccintani. A Káli Köveknél a fehérborok vannak a főszerepben- egyelőre. Gyula szerint az olaszrizling az, amivel ezt a vidéket a legjobban lehet jellemezni.

A Kavics a könnyed kategória, 1,5 literes palackos igazi fröccsbor. A Klasszikus borcsalád tagjai különböző termőhelyekről származó szőlőkből készülnek, és egyszerűen Olaszrizling, Sauvignon Blanc és Rizling (ez egy olaszrizling és rajnai rizling cuvée) nevet viselnek, vagy pedig a több területről származó olaszrizlingek házasításából születnek (pl. a Rezeda). A Válogatásban egy-egy termőhely, pontosabban konkrét dűlő mutatkozik be – Monoszló Furmint, vagy Köveskál Olaszrizling, stb. Gyula saját furmint telepítésén gondolkozik, és egy ideje izgatja a pinot noir és a kékfrankos is, hatalmas lehetőséget lát a környékbeli vulkanikus hegyekre telepített kékszőlőkben.

nyl_6183.jpg

Gyula 25 éve foglalkozik harcművészettel, ezen belül a kendó (japán kardvívás) filozófiája pedig a borkészítésnél is meghatározó. A borász szerint meg kell találni a megfelelő ritmust és az áramlást az élet minden területén. Az alapelvek a fegyelem, a tisztaság, az őszinteség és az alázat. „Amit kitalálok, azt végigviszem, de a borban zajló folyamatokat, szüreti időpontokat türelemmel ki kell várni. Akkor kell beavatkozni, ha az ember eltérést tapasztal az ideálistól” - mondja.

nyl_6248.jpg

nyl_6121.jpg

nyl_6204.jpg

Ha nyáron jársz erre, a hatalmas kertben koncerteket hallgathatsz, szalmabálákról nézheted a csillagokat egy pohár rizlinggel a kezedben. A pincészet a falu gasztronómiai kínálatát is erősíteni fogja, Gyula annyit árult el, hogy megpróbálkoznak a street fooddal. Ha eddig esetleg elmentél a Káli Kövek mellett, mert behúzott a Kővirág, a Miakő, a Kali Art Inn vagy a Kerékbár, itt az ideje, hogy átértékeld az olaszrizlinggel kapcsolatos emlékeidet. Meg a „tipikus” pincészetekkel kapcsolatosakat is.

Fotók: Nyul Zsuzsanna

Káli Kövek
Köveskál, Fő u. 11.
0036302172019
email: kalikovek@gmail.com
Borkóstolás, árusítás:
Október végéig pénteken, szombaton és vasárnap 12 órától 20 óráig, nyitvatartási időn kívül és novembertől előzetes bejelentkezéssel

Szamuráj a pincében Tovább
A legjobb balatoni hotelek nyomában: Chateau Visz

A legjobb balatoni hotelek nyomában: Chateau Visz

Távolról jó szállodát sokat találsz Magyarországon, de olyat már sokkal ritkábban, ami részleteiben is színvonalas. Belépsz az ajtón, a szoba első blikkre ízléses, aztán jobban megnézve észreveszed, hogy a tükör nem passzol a tapétához, a kép az ágy fölött egyszerű naplementés giccs, a hallban a Modern Talking szól, a fürdőben meg gombás a fuga.

Chateau Visz viszont részleteiben is jó. A kastély nem hivalkodó, kívül-belül minden túlzás nélkül ízléses és elsőre talán kevésbé tűnik izgalmasnak, mint egy minden hájjal megkent négycsillagos szuperwellness, a részletek felfedezése után viszont minden a helyére kerül. Rájössz, hogy a szobák nem egyszerűek, hanem visszafogottak, a bútorok nem furnérlemezből, hanem tömör fából készültek, a falakon lógó képek nem sokszorosított szemetek, hanem XX. század eleji magyar festők munkái, olyanoké, akinek a művei a Nemzeti Galériában is megtalálhatók. A szalonban klasszikus zene szól (Bach szonáták overdose), a szivarszobában, a falon meg ott van Ferran Adriá könyve, csak hogy tudd, hogy ha a főzés kerül szóba, itt a legjobbakhoz mérik magukat. Ha meg olvasni szeretnél, a magyar szerzők mellett olyan fajsúlyos írok könyveit veheted le a polcról, mint Alejo Carpentier.

teli_ch_teau_visz.jpg

Dsc05971

A legjobb balatoni hotelek nyomában: Chateau Visz Tovább
A színésznő búvóhelye

A színésznő búvóhelye

Télen sem ülünk a meleg szobában, hanem keményen dolgozunk, hogy minél több infóval rendelkezzetek, amikor a Balaton felé veszitek az irányt. (Reméljük, nem várjátok meg ezzel a nyarat, mert télen is elég sok mindent lehet errefelé csinálni). Például végigjártunk néhány izgalmas pincészetet, beszélgettünk a borászokkal, és összeszedtük, mit érdemes megkóstolni, ha erre jártok. Nem vagyunk borszakértők, és nem is borszakértőknek írunk. Ezért nem fogunk elegánsan hűvös savakról, citrusos aromákról meg virágporos lecsengésekről értekezni, de azt megtudod, milyen izgalmas sztorik és emberek állnak a borok mögött, mit érdemes megkóstolni, és olyan gyakorlati infókat is összegyűjtünk, hogy adnak-e szállást, vagy mit tudsz enni.

nyl_8755_01.JPG

A Villa Tolnay Borházzal kezdünk. A tapolcai és a Káli-medence határán vagyunk, a Csobánc oldalában. A szőlőbirtok annak idején Tolnay Klári első férjének tulajdonában volt, a színésznő itt vészelte át a második világháború egy részét. A helyiek azóta is Tolnay Villának hívják a házat.

A jelenlegi tulajdonos, Philipp Oser svájci üzletember úgy döntött, nem változtatja meg a birtok nevét. Tiszteletben akarta tartani a villa történetét - meg hát az sem elhanyagolható szempont, hogy ezt a nevet a külföldiek is ki tudják ejteni. Philipp bejárta és végigkóstolta a világot, mégis ez a vidék fogta meg a legjobban, és úgy döntött, itt fog elkészülni a saját bora. Időt és pénzt nem sajnálva élesztette újra a pincét, Olyan borokat akart, amelyek a nemzetközi megmérettetéseken is megállják a helyüket.

tolnay-klari-csobancon.JPG

Tolnay Klári a birtokon (forrás: Villa Tolnay)

Bár tervezi, hogy egyszer végleg a hegyoldalba költözik, Philipp még néhány évig üzleti vállalkozásaira is koncentrál. A birtokot 2008 óta Nagy László vezeti, aki vincellérnek és ügyvezetőnek – és nem borásznak - vallja magát, ha a Villa Tolnay-s pozíciójáról van szó. (Egy Sabar Borház nevű borászatot is visz a közeli Sabar lejtőin, hat hektáros szőlővel.) A vincellér feladata egyébként a Wikipedia szerint „a szőlőtermesztés és alapvető pinceműveletek technológiai folyamatainak önálló ellátása”, de László ennél sokkal több dologgal foglalkozik. Kóstolásokat tart, értékesít, felügyeli a birtokon zajló építkezéseket. 

A Villa Tolnay pincéjében 10 évvel ezelőtt készült az első bor. „Ma 20 hektáron terem a szőlő, ebből négy a Badacsony oldalában található” - mondja László. A hegyen annak idején öt nagy pince volt, de lerombolták őket. Csak ez az egy maradt épen, ezen kívül van egy másik, amit rendbe lehetne hozni, de rengeteg pénzt kellene ráfordítani.

nyl_8802_01.JPG

Philipp Oser (balra) és Nagy László (jobbra)

A pincében az olaszrizlingen kívül többek között rajnai rizling, zöldveltelini és pinot noir készül, a jövőben pedig furminttal és kékfrankossal bővítik a repertoárt. Igen, kékfrankossal. Ez a fajta is jelen van ezen a borvidéken, de a borászok általában csak cuvée-khez használják fel, vagy beáldozzák a rozékhoz, pedig többet érdemelne, mondja László. A Villa Tolnay-ban hosszú érlelésű, közepesen nehéz vörösök készülnek, most a 2007-es, 2008-as évjáratok vannak a piacon. Úgyhogy akkor is nyugodtan felveheted a balatoni borvidékeket az úti céljaid közé, ha a vörösborokat szereted inkább.

nyl_8737_01.JPG

A 2009-es pinot noir-t mindenképp kóstold meg (amíg van belőle), van cabernet sauvignon, merlot, de a 2008-as Névtelen (merlot, cabernet sauvignon, kékfrankos cuvée) is filozofikus-tájnézős hangulatba ringat majd. László szerint ebben a borban van még 5-6 év. Persze akkor sem fogsz csalódni, ha inkább a fehérborok felé húz a szíved, kóstolhatsz rizlingeket, zöldveltelinit, kéknyelűt és chardonnay-t is.

A borvacsorákon kb. 30 főt fogadnak. Az 5-6 fogásos menüt László felesége, Bea készíti, hogy még különlegesebb legyen az élmény. Azt viszont nem szeretik, ha elkésel: ha fél órával a megbeszélt időpont után még nem vagy a helyszínen, nem tartják meg a kóstolót.

nyl_8869_01.JPG

A Tolnay Villa folyamatosan bővül, készül egy kétszer 200 négyzetméteres pince, ami főleg a palackos érlelés helyszíne lesz. Az ötszobás vendégház májusra készül el, így nem kell a borvacsora után lemenni a hegyről. Úgyse akarsz menni utána innen sehová.

(És ha már itt vagy, megnézheted a balhés középkori várkapitány várát, nézelődhetsz a Csigó Malomban, bedobhatsz egy ikonikus velős pirítóst, és megnézheted a káptalantóti Liliomkert piacot.)

fotó: Nyul Zsuzsanna

Villa Tolnay
Gyulakeszi, Csobánchegy 24. 
0687709010

A színésznő búvóhelye Tovább
Vetkőzés és jeges csobbanás: szilveszter a Balatonnál

Vetkőzés és jeges csobbanás: szilveszter a Balatonnál

Ha csatlakoznál azokhoz, akik menekülnek a nagyvárosokból az ünnepek idejére, töltsd az idén a Balatonnál a szilvesztert! Mert a Balatonnál konkrétan megőrülnek az emberek ilyenkor. Fürdenek a tóban, partit csapnak a Káli-medence közepén, vagy körbefutják a tapolcai Malom-tavat, mielőtt beleugranának. Talán nem több ezer emberrel fogsz bulizni, ha a kisebb balatoni helyekre szavazol az idén, de az biztos, hogy nem kell fél órákat várnod a taxira, a ruhatárra, és sokkal kevesebb pénzből is kijössz. Új embereket ismerhetsz meg, másnap és azután pedig a Balatont vagy a Káli-medence dombjait bámulva relaxálhatsz.

10349143_518574844908877_1063584956192849531_n.jpg

Káli Kapocs

Vetkőzés és jeges csobbanás: szilveszter a Balatonnál Tovább
Balatoni mesék 5: Kamor, Sió, Kelén és Helka együtt

Balatoni mesék 5: Kamor, Sió, Kelén és Helka együtt

A mese elsőmásodikharmadik és negyedik része.

Helka – miután köszöntötte szerelmesét – sietett Horkához a varázsszerért. De csak az elfogyasztott vadkannyelv maradványait és az üres kulacsot találta. Bánatában szerelméhez, Kelénhez sietett a remetelakba. A két fiatal leült egy padra a sír mellé, s ott búslakodott.

- Hej, Kamor, Kamor, hiába volt minden segítséged! Ha Kamor itt lenne, biztosan tudná a megoldást bajainkra! –sóhajtott Kelén.

Ekkor szél támadt, s hamarosan ott termett a varázsló a fiatalok előtt.

-Kimondtad háromszor a nevem, hát itt vagyok! –mondta.

Szép sorban elmondták a történteket a varázslónak. Kamor sejtette, hogy mi történt Horkával és Thuzzal. Segített a két fiatalnak.

- Minden nap gyűjtsd össze a fiam sírjáról a virágok harmatcseppjeit – mondta a varázsló Kelénnek – de csak Helkának add oda, senki másnak! Azzal locsolja meg Rohan herceg szemét, s visszatér a látása! – ezzel elbúcsúzott a fiataloktól, s a szél hátán visszatért a Bakonyba.

kep1.jpg

Három nap múlva az öreg herceg újból láthatta a napvilágot. Nagy örömében azt sem bánta, hogy Helka kezét egy szegény ifjú kéri tőle. Horkát és Thuzt senki sem kereste. Pár nap múlva dühös vadkan rontott a remete életére, feje felett holló keringett. De Kelén a közelben volt, s íjával leterítette a két undok állatot, így a remetének nem esett bántódása. A holló és a vadkan teste lezuhant a sziklákon.

Helka és Kelén egybekeltek, hatalmas lakodalmat csaptak. De véget sem ért a mulatság, a két fiatal csónakba szállt. Vitték magukkal az aranyszörű kis kecskét és egy arany ollót is. Mikor beértek a tó közepére, Siót szólították. A tündér kiemelkedett a vízből, Helka pedig odaadta neki a gödölye szőrét. Sió fejéről lehullottak a csúf kígyók, gyönyörű aranyfürtjei ragyogtak a napfényben. A fiatalokat Füreden sodorta partra a víz. Kamor, a Bakony öreg varázslója várta ott őket. Megáldotta hűséges szerelmüket. Cserfa varázsbotját a földre dobta, Sió pedig aranybuzogányos nádját, s így szóltak:

- Ezen a helyen gyűljenek össze hegyeim érceinek legjótékonyabb erői! – kiáltotta Kamor.

- És vizeimnek legjótékonyabb forrásai –mondta Sió.

Azon a helyen gyógyító forrás fakadt. A két fiatal boldogan élt, emléküket már csak az öreg balatoni emberek és néhány szépséges hajó őrzi.

Itt a vége a mesének.

A történetet Bezzeganyától kaptuk kölcsönbe. Az eredeti mesét Fáy András vetette papírra 1836-ban. A történet új verziója megvásárolható a Bookline webáruházban.

Balatoni mesék 5: Kamor, Sió, Kelén és Helka együtt Tovább
Balatoni mesék 4: Kelén találkozik a félelmetes vadkannal!

Balatoni mesék 4: Kelén találkozik a félelmetes vadkannal!

A történet elsőmásodik és harmadik része.

Horka nagyon csodálkozott, mikor húgát viszont látta, azt remélte, hogy szerelmével, Kelénnel együtt odavesznek a Balatonba, amikor megpróbálják ellopni a tó tündérének, Siónak a kedvenc aranyhalát. Nem sejthette, hogy Sió, akit már többször átvert, a szerelmesek szövetségese lesz.

Horka arra gondolt, nem baj, kitalálnak majd egy másik tervet az elpusztítására. Elkérte Helkától a halat, hogy apjának finom vacsorát főzzön belőle. De maga falta fel a halacskát, Rohan hercegnek egy közönséges halból készített vacsorát, igy a herceg továbbra is vak maradt.

Horka és Thuz újra felkereste a cigányasszonyt. Úgy gondolták, az is elég, ha Kelént elpusztítják, hiszen Helka annyira szereti, hogy úgyis utána hal.

Azt mondták ezért a fiúnak: áll a Bakony közepén egy hatalmas cserfa, melynek tetején lakatlan hollófészek árválkodik. A fészekben összegyűlt harmatvíz varázserővel bír, azt kell megszereznie Kelénnek, hogy az öreg Rohan visszanyerje szeme világát. A fát azonban hatalmas vadkan őrzi, meg kell küzdenie vele annak, aki a fa kincsére áhítozik.

05-SpitPaint-WildBoar.jpg

Kelén azonnal útnak indult, hiszen látta, hogy Helka milyen bánatos. Hét nap hét éjjel bolyongott a Bakonyban, de nem találta meg a fát. A bakonyi szél megsajnálta a fiút és elvezette Kamorhoz, az öreg varázslóhoz, akinek fia belehalt Sió iránt érzett szerelmébe, és aki Sió fejére űzte a vad kígyókat bosszúból. Felismerte a fiút, tudta, hogy ő az, aki a remetével őrzi fia sírját a barlangban.

Kelén elmesélte történetét. Kamor rögtön átlátott Horka és Thuz gonosz tervén, s megígérte, hogy segít a fiúnak. Elvezette a cserfához, maga végzett a vadkannal, segített feljutni Kelénnek a fa csúcsára a harmatvízért. Mikor végeztek, elkísérte a fiút a Bakony széléig.

-Tudd meg, hogy a sírban, melyet apáddal gondoztok, a fiam nyugszik. Bármikor bajba kerülsz, mondd ki nevem háromszor a sír mellett, s én ott termek a bakonyi szél szárnyán.

Mikor Kelén hazatért, Horka nagyon elcsodálkozott, de továbbra sem tett le tervéről. A vadkan nyelvéből férjének reggelit készített, ő maga pedig tükre elé ült, és arcára locsolta a harmatvizet. A varázslat azonban máshogy hatott a két gonosz lélekre. Thuz csúf vadkanná változott, Horka pedig – miután magára locsolta a harmatvizet – egy fekete holló alakját öltötte magára. A két riadt állat elmenekült a palotából, mielőtt bárki észrevette volna őket.

Holnap múlva folytatjuk a mesét, melyből kiderül, hogy tud-e az öreg Kamor segíteni a fiataloknak.

A történetet Bezzeganyától kaptuk kölcsönbe. Az eredeti mesét Fáy András vetette papírra 1836-ban. A történet új verziója megvásárolható a Bookline webáruházban.

Balatoni mesék 4: Kelén találkozik a félelmetes vadkannal! Tovább
Balatoni mesék 3: Sió találkozik a szerelmesekkel

Balatoni mesék 3: Sió találkozik a szerelmesekkel

A történet első és második része.

Sió követet küldött Thuzhoz az aranygyapjúért, ami megszabadíthatta volna a fején tekergőző kígyóktól, de a herceg kinevette, nem teljesítette ígéretét. Nemsokára az öreg remete, aki annyi éve keresztül vigyázott a sárga köves gyűrűre, szintén elkezdte hiányolni az ékszert, és mert beteg lett, fiát, Kelént küldte Thuzhoz. De a fiú hiába könyörgött Horkának és Thuznak az ékszerért, hogy apja csak a gyűrű erejétől gyógyulhat meg, nem adták vissza neki.

A magába roskadt fiút gyönyörű lány szólította meg a palota folyosóján. Helka volt az, a gonosz Horka kedves testvére, és hogy jóvá tegye nővére gonoszságát, Kelénnel tartott, hogy segítsen ápolni idős apját. A remete a sok szeretetnek és gyógyszereknek köszönhetően meggyógyult, a két fiatal pedig egymásba szeretett az együtt töltött idő alatt. De szerelmüket titkolni kellett, mert Kelén szegény ember fia volt, s Rohan herceg, Helka apja, nem tartotta volna méltónak a palotába.

image.ashx.jpeg

Eközben Horka és Thuz ahelyett, hogy boldogan éltek volna, azon kezdték törni a fejüket, hogyan szerezzék meg Rohan herceg többi kincsét is. A jóságos Helka útjában állt gonosz tervüknek, ezért először őt akarták eltávolítani apjuk közeléből.

A hegy alatt élt egy cigányasszony, aki boszorkány hírében állt. Hozzá fordultak segítségért. Tudták, hogy Helka mindent megtenne apjáért, Rohan hercegért, aki akkoriban már nagyon rosszul látott, majdnem vak volt.

Gonosz tervet eszeltek ki. Élt a Balaton közepén egy varázserejű hal, Sió kedvenc halacskája. Horka azt mondta Helkának, ha megszerzi az aranyhalat, és az apjuk, Rohan eszik húsából, megjön a szeme világa. Tudta Horka, hogy Sió nem fogja hagyni elvenni a halat, így húga nem tér vissza veszélyes küldetéséből.

Helka azonnal útnak indult, Kelén elkísérte útján. Mikor Sió rájött, hogy a pár aprócska csónakján kedvenc halacskáját akarja megszerezni, éktelen haragra gerjedt. Hatalmas, sötét hullámokat kavart a tó szelíd vizén, a kis lélekvesztő szinte eltűnt közöttük. Sió el akarta pusztítani őket, de látta halált megvető bátorságukat és igaz szerelmüket, és reménykedni kezdett: talán a fiatalok képesek lennének feloldani az őt sújtó átkot. Alkut ajánlott nekik. A halacskáért cserébe kérte a kis kecske arany szőrét. A szerelmesek megesküdtek, hogy teljesítik ígéretüket, Sió pedig odaadta a halat.

Holnap folytatjuk a mesét, melyben Kelén megküzd a hatalmas vadkannak és találkozik Kamorral, az erdő varázslójával.

A történetet Bezzeganyától kaptuk kölcsönbe. Az eredeti mesét Fáy András vetette papírra 1836-ban. A történet új verziója megvásárolható a Bookline webáruházban.

Balatoni mesék 3: Sió találkozik a szerelmesekkel Tovább