Új a Balatonnál: Sáfránkert

Új a Balatonnál: Sáfránkert

Nagyon úgy tűnik, hogy Csopak és Paloznak térsége is önálló úti cél lehet, főleg, ha a nyaraláshoz a borkóstolás és a gasztronómia és hozzátartozik. Ráadásul nemcsak a rövid főszezonra terveznek, egyre több hely vállalja be az egész éves nyitva tartást. A Balaton talán legszebb panorámájával rendelkező Szent Donát birtokról, és az itt megnyílt prémium kategóriás Márgáról, valamint a Víg Molnár csárdáról már mi is beszámoltunk, ezenkívül itt van a Jásdi borterasz, a Tamás és a Söptei Pince is. És most újabb két hellyel - egy borterasszal és egy étteremmel gazdagodott a régió.

img_7595.jpg

A paloznaki Homola Pincészetről már korábban írtunk, az egykori kis családi borászat 6 év alatt egy hatalmas birtokká nőtte ki magát 18 hektárnyi szőlővel, díjnyertes borokkal és egy híres bor- és jazzfesztivállal. Most tovább bővülnek, és a gasztronómia területén is erősítenek.

img_6969.jpg
Az új Borterasz a pincészet mellett nyílt meg. Minimalista dizájn, szinte minden raklapokból van, és olyan a panoráma, ami azonnal bor után kiált. Egyébként itt a pincészet valamennyi tételét meg lehet kóstolni, és ha valami nagyon megtetszik, haza is ehet vinni, palackkal vagy kartonnal. A borokhoz hidegtálakat kínálnak - ha valami komolyabbat akarsz, le kell sétálnod a falu központjába, a Sáfránkert étteremhez.

img_6958.jpg
Ez az egykori Akác kocsma, ami egy 80 fős étteremmé alakult. Nem bonyolítják túl a kínálatot, a menü alapját a különféle húsok adják (borjú, csirke, pisztráng, kacsa, szürkemarha, stb.), a köretek pedig folyamatosan változnak majd a szezonális hozzávalók függvényében. A séf, Kerekes Sándor, egy smokerben (melegen füstülő) készíti a húsokat. A gép kb. 5 óra alatt süti készre a kacsát, ami szaftos és omlós marad, ezenkívül pikáns, füstös ízt kap. Ezt le is teszteltük a megnyitás előtt, egy gombás pecsenyekacsamájjal és egy hideg uborkalevessel együtt.

img_7406.jpg
A húsok tényleg nagyon finomak a smokernek és a séfnek köszönhetően. A kacsamájhoz kínált kenyér a kelleténél egy kicsit jobban megpirult, a gomba pedig lehetett volna izgalmasabb, de kit érdekel - a máj tényleg nagyon ott van.

img_7681.jpg
A hideg uborkaleves - amit egy bödönre emlékeztető tárgyból öntöttek a tányérra - wasabis tejfölhabbal készült, és hibátlan volt. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné túlélni a másnaposságot és pont olyan mázlija van, hogy a környéken jár.

img_7710.jpg

És ne felejtsük el, hogy ez még csak a kezdet, és próbaüzemben kóstolunk. Lesz borjúburger is kovászos uborkával és grillzöldségekkel, és a vegákra is gondoltak, őket grillezett kézműves sajtokkal várják.

A Sáfránkert hiánypótló a régióban. Pont ez az a műfaj, amire nagy szükség volt a csárdák, fine dining éttermek és a büfék mellett. Egy olyan hely, ahol minőségi, egyszerű ételt kapsz, ahol lehet lazulni a barátokkal vagy a családdal, ahová jöhetsz rövidnadrágban is. Kicsit olyan, mintha a kertedben grilleznél, és mégsem. A séf egy szabadtéri grillpultban főz, így akár meg is kérdezheted, éppen mi történik a vacsoráddal.

És nem csak a főszezonban, télre sem zárnak be.

Fotó: Bagi Péter

Sáfránkert Vendéglő
Fő utca 1.
Paloznak
06706244448

Új a Balatonnál: Sáfránkert Tovább
Fura lények a Balatonban: a kígyószerű hal

Fura lények a Balatonban: a kígyószerű hal

A Balaton történetében nemcsak jól sikerült fajbetelepítés (pontusi tanúrák) fordult elő, mellényúlásra is volt példa: az angolnával (Anguilla anguilla) mindenki csúnyán elszámította magát.

7201.jpg

A nem túl bizalomgerjesztő megjelenésű, kígyószerű hal fogyóban van ugyan, de még mindig tele van vele a tó, egyébként már akkor is itt volt, amikor még el sem kezdődött a telepítés. Ez nagy szó, mert az angolnák bölcsője Európától 6500 kilométerre, a Bermudáktól nem messze, a Sargasso-tengerben található, innen indulnak el világhódító útjukra. Kétféle angolna ívik itt, az európai ivadékok (115 csigolya) a mi kontinensünk folyói, az amerikaiak (107 csigolya) az ellenkező irányba indulnak. A legtöbb európai angolna Franciaország atlanti partjaihoz érkezik.

Már az 1835 és 1914 között élt híres természetkutató, Hermann Ottó is figyelt meg angolnát a Balatonban, az első példányok a vizenyős, lápos rétekkel összekapcsolt európai vízrendszereken keresztül vándoroltak a tóba. Sokáig korlátozott számban volt jelen a faj, aztán valaki az 1950-es évek végén kitalálta, hogy mivel remek (vagy legalábbis ehető) a húsa, gazdasági érdekből nagy arányban emelni kéne az állományt.

7202.jpg

A mesterséges angolnatelepítés 1961-ben indult, és egészen 1990-ig tartott, évente 3-4 millió ivadék kihelyezésével. A túlnépesedés kockázatát minimalizálni látszott, hogy az angolna nem szaporodik a Balatonban, és a visszafogás angolnacsapdával a Sió-zsilipnél, valamint elektromos vonóhálóval könnyedén megvalósítható.

Csak a telepítés stratégiája volt teljesen elhibázott, mert a gazdasági haszon fontosabb volt az ökológiai károk kockázatánál. Úgy számoltak, hogy a kihelyezett ivadékok nyolcvan százaléka elpusztul, ezért biztos, ami biztos, jó sokat telepíttek belőlük. Hamar látni lehetett, hogy ennek nem lesz jó vége, és a katasztrófa be is következett: sosem pusztult el a kihelyezettek ivadékok nyolcvan százaléka, jóval kevesebb hullott el. A túlnépesítés aztán látványos, a Balaton PR-je szempontjából nem túl hasznos angolnapusztulásokhoz vezetett 1985-ben, 1991-ben és 1992-ben. 

720.jpg

Mindezek tetejébe az angolna mohó fogyasztója és táplálék konkurense számos nagy természeti értékű, őshonos állatnak, a csíkféléknek, menyhalnak, amely már nincs is a tóban, kétéltűeknek, eszi az árvaszúnyogot, a bolharákot, a fogassüllő, kősüllő, vágódurbincs, küsz ikráit és parti övben növekvő ivadékát. Sőt, az egyetlen olyan halfaj, amely kígyószerű testével a parti kőszórások legmélyebb zugaiba is beférkőzik, ahol a hajdani Balaton korábban jellegzetes kecskerákja és folyami rákja vedlés után visszavonulva várta az új páncélja megkeményedését. Nem csoda, hogy a tízlábú rákok pont az angolnatelepítés utáni első két évben tűntek el a Balatonból.

Ma már nem telepítenek angolnát a tóba, de az évekig tartó intenzív halászat ellenére is maradt még belőlük bőven, így még évekig pusztítják majd a Balaton gerinctelen és gerinces állatvilágát.

(felhasznált irodalom)

És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

Fura lények a Balatonban: a kígyószerű hal Tovább
A legjobb balatoni halsütő nyomában: Casanova büfé

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Casanova büfé

A vonyarcvashegyi strandon található Casanova büfé egy egész komplexum, ami egy több száz férőhelyes étteremmé és szórakozóhellyé nőtte ki magát az elmúlt években. Szinte mindent lehet kapni a gyrostól a pizzáig, és a halválaszték is korrekt.

cb4.jpg
A hekk, rántott ponty és a rántott fogas mellett "natúr" is kérheted a fogast, ezenkívül tenger gyümölcsei és tintahalkarikák is szerepelnek a menüben. Ez utóbbi kettő egy kicsit fura lehet a Balaton partján, de ne felejtsük el, hogy ez egy nagy kapacitású hely, ahol mindenféle más is kapható. Ennek az a nagy előnye, hogy különféle salátákkal is lehet párosítani a halakat, ami tök jól jöhet, ha valamilyen diétát követsz.

cb2.jpg
És van még két tényező, ami miatt ez az egyik legnépszerűbb hely a strandon. Az egyik a panoráma. Ha szerencséd van, a víz mellett, vagy a fenti teraszon, vagy a "vízi színpadon" (a vízbe épített kis szigeten) foglalhatsz helyet. Innen rálátsz a vízisí-pályára is.

cb3.jpg

A Casanova másik nagy vonzereje pedig a hangulat. Többszöri látogatás után is azt gondoljuk, hogy itt valami nagyon jól működik. A személyzet ugyanis jól érzi magát és kedves, ami elég ritka ilyen pörgés mellett. Olyan, mintha napszaktól függetlenül egy buliba kerülnénk - és így az sem zavar, ha néha várni kell a kajára.

cb1.jpg
De térjünk rá a tesztelésre. Egy pisztránggal kezdünk, amihez görög salátát kérünk. Nagyon értékeljük, hogy nem csak a klasszikus kovászos uborka - fehér kenyér- sült krumpli trióból lehet "köretet" választani. Kicsit furcsa, hogy a pisztrángot a farkától a feje búbjáig panír borítja, és ezért elég hekkes külsőt kap, de legalább nem látszik a feje.

Ez azért jó, mert velünk tart egy barát, akinek ez élete második édesvízi halas gasztroélménye, az első pedig nem sikerült valami jól egy pocsolyaízű pontynak köszönhetően. A pisztráng egyébként finom, semmi döbbenetes, de teljesen rendben van.

cb5.jpg
A keszeg olyan ropogósra sült, hogy a farka és az uszonya egy része is fogyasztható, ami jelentősen javítja az ár-érték-arányt. Itt is nagyon korrekt a panírozás, és ugyanazt mondhatjuk el, mint a pisztráng esetében: finom, ízletes, és tökéletesen alkalmas arra, hogy egyél egy jót. Ennyi. És plusz pont a fatálakért, sokat dobnak az összképen.

cb6.jpg

A Casanova büfét nagyon ajánljuk, ha a panorámáért hajlandó vagy egy kicsit sorban állni, ha fontos, hogy a pultosok vigyorogjanak, és ha szereted, hogy nagy a választék. De ha zavar a tömeg, akkor kerüld el a helyet, és főszezonban az egész vonyarcvashegyi strandra érvényes.

Casanova Büfé
Vonyarcvashegy, Lidó strand

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Casanova büfé Tovább
A fesztivál, ahol végigeheted a Káli-medencét

A fesztivál, ahol végigeheted a Káli-medencét

Végigettük a második Kálibulit, és még nincs vége a napnak.

 

Volt, akinek az idei első volt az első Kálibulija, és úgy véli, számos ponton rávert a budapesti gasztrofesztiválokra. „Sokkal szellősebb a fő- és nagyvárosi verzióknál, az ott megszokott klausztrofóbiás kísérőérzés is elmaradt” - mondja egy vendég.

 

kb8.jpg

 Rozé kacsamell (Kővirág)

 

A tavalyi esemény sikerén felbuzdulva a köveskáli vendéglátóhelyek az Északi part magazinnal közösen az idén is belevágtak a gasztrofesztivál-szervezésbe. Beszállt két másik falu is (Szentbékkálla és Mindszentkálla), de a nappali programok jelentős része Köveskálon maradt. Most is ugyanaz volt a rendszer: előre megvett kóstolójegyekkel lehetett három étterem fogásaihoz és a borokhoz hozzájutni.

 

kb4.jpg

 

Mi a Káli Art Innben kezdtünk, és az összes (összesen 9) ételkupon után az ottani csokifagyi az, ami a legélénkebben megmaradt. Mentába tekert kecskesajttal tálalt eperlevessel indítottak. Utána választhatunk a spenóttal vagy báránnyal töltött házi tésztabatyuk között. A menü csúcspontja a házi csoki- és levendulafagylalt, amit pirított mandulával szórnak meg - az a kategória, amiért bicikliznénk akár 10 kilométert is.

 

kb2.jpg

 

Tavaly a Miakős felhozatal és hangulat is felejthetetlen volt, ennek sajnos most nem igazán láttuk nyomát. A káposztafőzelék kicsit levesszerű volt, de szerencsére akadt lelkesebb asztaltársaságunk is, aki vidáman megivott belőle három műanyagtálnyit.

 

kb1.jpg

 

A hangulat szempontjából nekünk idén a Kővirág adott sokat, mindenféle korosztály tömörült itt, és bebizonyosodott, hogy az ilyen rendezvényekhez az élőzene alap. A főfogás – rozé kacsamell borsópürével – pedig a legkiadósabb és legemlékezetesebb volt a felhozatalból.

 

kb7.jpg

 

A Káli Kövekben családi grillaparti-hangulat fogadott. A borászat nem szállt be a kóstolójegyes rendszerbe, itt szürkemarha-pörköltet, lazac-, sajt- és kolbászkrémes kenyereket kínáltak.

 

kb10.jpg

 

kb9.jpg

 

A borkínálatot (Liszkay, Istvándy, Laposa, Borbély, Villa Tolnay, Sabar, Szent Donát, Káli Kövek, Pálffy, stb). végigvinni az edzettebbeknek is komoly kihívás lett volna, ezért szelektálni kellett (mi a rozékra szakosodtunk).

 

kb3.jpg

 

A Kálibuli továbbra sem vonz tömegeket, de ez nem feltétlenül baj. Rugalmasabb árképzéssel és több nappali zenei műsorral egy kicsit szélesebb közönséget csábított volna az amúgy nagyon nyugis és igényes gasztrofesztivál. Mi örültünk volna, ha többféle étel közül lehet választani, de jövőre is elnézünk ide, nyilván. 

A fesztivál, ahol végigeheted a Káli-medencét Tovább
A leglazább gasztrofesztivál Füreden van

A leglazább gasztrofesztivál Füreden van

Már az első nap sem volt egyszerű szabad asztalt találni a felújított Tagore sétányra telepített standoknál, pedig főleg a kirándulásból hazatérő családok vetették bele magukat a Hal-és Borünnepbe (június 25-28), pedig az igazi partiarcok még el sem indultak otthonról.

bh2.jpg
A 13. alkalommal megrendezett Hal-és Borünnep négy Balaton-parti település közös bulija. Csopak, Paloznak és Tihany is csatlakozik a hétvégén különféle családi, gasztronómiai és zenés programokkal. A rendezvény célja az, hogy felhívják a figyelmet a balatoni halakra, a környékbeli vendéglátókra és a kis családi pincészetekre.  

Az első nap, június 25-én még csak Balatonfüreden fogytak a helyi borok és a balatoni halak, de hangulat már itt is elég jó volt estére. És jobb, ha ezt megszokjuk, mert Füreden lassan több a fesztivál, mint a sima hétköznap, ami ugye szintén elég pörgős tud lenni.

Kezdjük a gasztróval: egy kicsit csalódtunk, mert összesen két helyen lehet halat kapni, viszont nagyon megörültünk, amikor felfedeztünk a Malackrumpli és a Biobalaton piac standját. Járosi Tamás, az üzletemberből lett biogazda hideg töklevest, pontyot, busát, zsírban sült krumplit és busagolyót árult.

bh1.jpg
Ez utóbbi egy busa-alaplével, busahússal és rizzsel készült "busarizottó" panko morzsában, olajban kisütve. Jó kezdet azoknak, akik amúgy idegenkednek az édesvízi halaktól, mert volt egyszer egy pocsolyaíz-élményük. A pécselyi céklás-almás relish és csilis birsmustár zseniális ötlet a busagolyó mellé.

bh6.jpg

bh8.jpg

Szétvágva ilyen:

bh7.jpg
A másik halsütőnél, ahol a klasszikus irdalt keszeg, harcsa, süllő és halászlé a menü, már az első nap elég hosszú volt a sor. És ha igazi ízorgiát akarsz, próbáld ki a száraz fehérbor-kecskesajt párosítást a Garabonciás Sajtmanufaktúránál.

bh5.jpg
A halaknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy elég gyorsan fröccsért/borért kiáltanak. A helyi borászatok közül a Hudák Pince, a Jásdi Pince, a Koczor Pince, a Lídia Borház, a Mészáros Pince és a Csiszár Pince van jelen, a vendég pedig a szekszárdi borvidék. Mindent megkóstolhatsz az olaszrizlingtől a cserszegű fűszeresen át a rozékig, késői szüretelésű olaszrizlingekig és a különféle cuvée-kig. Egyetlen este természetesen nem lesz elég, hogy képbe kerülj.

bh4.jpg
De még mindig van 3 napod, és tuti, hogy nem fogsz unatkozni. Ingyenes koncerteket ad többek között a Muzsikás Együttes és barátai és a szerb Trio Balkan Strings. Szombaton lesz a Sárkányhajó roadshow, a Kredenc Borbisztróban pedig hajnalig folytatódik a parti.

Ha kicsit besokallsz a tömegtől, mert az biztosan lesz, nézd meg, mi a helyzet Paloznakon vagy Tihanyban, ahol horgász- és halászléfőző versenyek, kézműves foglalkozások és természetesen borkóstolók lesznek. Tihanyban ingyen látogatható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.  És ha az idő nem romlik el, még egy csobbanás is belefér.

És ha valami igazán jó programot keresel nyárra, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

A leglazább gasztrofesztivál Füreden van Tovább
Levendula Porta: a farm, ahol élnél

Levendula Porta: a farm, ahol élnél

Elvarázsolt hely a Káli-medence szívében, ahol mesés szörpök, lekvárok és sajtok készülnek.

Nem hiszed el, hogy nem valamilyen romantikus filmbe csöppentél, ha megérkezel Kékkút főutcájának legszélső házához. A Levendula Porta a béke szigete a nyáron egyre pörgősebbé váló Káli-medencében a hatalmas udvarral, az istállóval, a lakóház alatti nagy konyhával és a ház mögötti levendulással. Az istállóban kismalacokkal barátkozhatsz, és tehenek között sétálhatsz a levendulaültetvényhez.

levendulaporta1_1.jpg
A házigazdák, Keszthelyi Eníd és Tibor Budapestről költöztek vissza a családi birtokra. Mindketten agrármérnökök, ezért mindenképp növénytermesztéssel és állatokkal akartak foglalkozni. 2011-ben ültették el az első, Tihanyból származó levendulatöveket, és már a következő évben levendulaszörp és levendulazselé készült. A Liliomkert piacon kezdték el árulni a termékeiket, és olyan sikerük volt, hogy hamarosan bővítették az ültetvényt. Jelenleg kb. 2400 tő levendula van, hogy legyen valami elképzelésetek, így néz ki ez a mennyiség:

levendulaporta8.jpg

levendulaporta9_1.jpg

Francia levendulát termesztenek, mert ez jobb minőségű, mint az egyébként több illóolajat adó angol, meséli Eníd, miközben a levendulásban sétálunk. Még mindig nehéz elhinni, hogy ez a valóság.

Eníd a növényekkel és a szörpökkel, lekvárokkal foglalkozik, Tibor pedig az állatokkal. Teheneket, vietnami csüngő hasú malacokat, merinói juhokat tartanak, és a tehéntejből natúr és füstölt sajt is készül. Az állatokat meg is lehet simogatni, és a legtöbb farmmal ellentétben itt nemcsak a villanypásztor túloldalán, hanem mellettünk és körülöttünk legel és pihen a jószág.  

levendulaporta5_1.jpg
levendulaporta7_1.jpg
A portán olyan programok közül választhatsz, mint a Levendula séta, ahol a vezetett túra után szörpkóstolón vehetsz részt. A sajtkészítő workshopokon elkészítheted a saját sajtod, nagyobb társaságoknak pedig interaktív sajtkészítő-bemutatókat is tartanak.

A Levendula Porta reggelije pedig az igazi királyság. Házi joghurt, körözött, házi kolbász, rántotta és kakaó friss tejből, és ehhez olyan panoráma, hogy komolyan elgondolkozol azon, hogy egy ilyen farmon akarod leélni az életed. A reggeli hétköznap reggel 8-10-ig van - kelj korán, a háziaknak rengeteg dolguk van még. Hétvégén egész nap betérhetsz, ilyenkor készül a friss tehéntúrós batyu (ha nem fejtek elég tejet, akkor a levendulás kalács). Tökéletes alternatíva, ha túl sokan vannak a közeli Liliomkert piacon.

levendulaporta2.jpg

És hogy milyen íze van a tömény levendulaszörpnek? Semmihez sem hasonlítható. Nagyon durván finom, és lelassulsz tőle. Még szerencse, hogy vihetsz haza is belőle a rózsa-, gyömbér-, citromfű, stb. és a levendulazselével együtt.

levendulaporta4_1.jpg

levendulaporta3.jpg
Nagyon ajánljuk, ha gyerekekkel nyaralsz, vagy ha egyszerűen nyugalomra és csendre vágysz. Meg levendulaillatra, abból is van bőven. Érdemes bejelentkezni.

Levendula Porta
Kékkút, Fő u. 18.
Nyitva tartás: Kedd-Vasárnap 8-18h, május 1-től szeptember 31-ig

És ha valami igazán jó programot keresel nyárra, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

Levendula Porta: a farm, ahol élnél Tovább
Balatonfüredi toplista - a legjobb helyek

Balatonfüredi toplista - a legjobb helyek

Balatonfüreden szinte mindenre igaz, hogy elég széles árkategóriában mozoghatsz. Ha arisztokratikus eleganciára vágysz, pipa, de az sem igaz, hogy itt minden egy vagyonba kerül, mert bőven vannak olcsó opciók is. Összeszedtük, mit érdemes megnézni/meginni, és hol érdemes kikapcsolódni.

954695_522921664410866_430334430_n.jpg
Kezdjük a szállásokkal: bár Füred a Balaton legfelkapottabb települése, nemcsak kifejezetten magas árkategóriában találsz helyet: a belvároshoz nagyon közel található kempingben például faházat is bérelhetsz, ha a sátrazás nem a te komfortfokozatod. A Margaréta hotel egy kedves, családi hangulatú szálloda, amely egy új szárnnyal is bővült. Ha belefér, az Anna Grand Hotel a legimpozánsabb szálloda a Balatonon, és a közepes ételkínálatot leszámítva a szolgáltatásokban is erős. És ott a Hotel Pallone, ami annyira most készült el, hogy még konkrétan új szaga van és ami spéci falhűtéssel mutatja meg, hogy vannak a klímánál sokkal jobb és elviselhetőbb hűtési módszerek.

margareta.JPGWellness a Margarétában

Balatonfüreden a legmagasabb az egy főre jutó színvonalas vendéglátóhelyek aránya, egyetlen hétvége nem is elég, hogy végigegyük a várost. A Bistro Sparheltre szánj elég időt, nagyon durva gasztronómiai élmény, ráadásul meglepetés is, mert csak a fogások hozzávalóit tüntetik fel az étlapon.

nyl_4053_1.jpg

Bistro Sparhelt/fotó: Nyul Zsuzsanna

A Malackrumpli új koncepcióval és a tulajdonosok farmjáról származó alapanyagokkal indította el a főszezont, az udvarában szombatonként biopiac is van. A Horváth-Ház borpince a belvárosban ad remek fogásokat, a kacsamell meg egyenesen mesés. A Baricska Csárdában pedig szintén nagyon magas színvonalon kapod a házias ízeket. Az idén többek között birkapörkölttel újítanak.

Ha csak megéheztél, ne hagyd ki a Hatlépcsős velős pirítósát, vagy Árpi bácsi réteseit. A Karolina Speizban a környékbeli termelők árujából válogathatod össze a piknik, reggeli/, stb. hozzávalóit. Akkor is ajánljuk, ha nem jutsz el egyik piacra sem, de meg akarod kóstolni a régió háztáji termékeit. A Kredenc borbárban nemcsak környékbeli borokat, hanem finom tapasokat is adnak a zene mellé, a tulajdonos ugyanis zenész múlttal rendelkezik. A legjobb bukik itt vannak a városban.

karsp6_1.jpg

És a desszertek. a hagyományos édességekből a legtöbbet kihozó Bergmannból rögtön kettő is van a településen, a Karolina sütik meg már a kötelező nevezetességekhez tartoznak. Főszezonban készülj fel arra, hogy sokat kell várni rájuk. És ott van a sokkal nyugisabb Kedves cukrászda, ahol szintén csalódás nélkül elégítheted ki az édességigényedet.

Az alapszintű szükségletek után jöhet a szórakozás és a kultúra. Kezdjük a vízzel: az Esterházy strand egy igazi ékszerdoboz napozóstégekkel és élményfürdővel, igaz, az egyik legdrágább a Balatonon. A Kisfaludy strand nyugodtabb és családiasabb, és ott van az Annagora Aquapark is a 11 medencével és 12 óriáscsúszdával, ha megunnád a strandolást vagy elromlana az idő. Június végére elvileg elkészül az új uszoda is, amiben a 33 méteres fedett medence és wellnessrészleg is lesz.

ag10.jpg

A Vaszary Villa Galéria két izgalmas kiállítással is vár: Robert Capa mintegy félszáz képe mellett Jean Cocteau Picassóról készült fotósorozata is látható. Nem egy könnyed délutáni program, de kihagyhatatlan. A Bodorka nevet viselő „akváriumban” a természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben nézheted meg a Balatonban és a tó vízgyűjtő területén élő halakat, rákokat, kagylókat és csigákat. A szintén új Vitorlázeumban egy szimulátorban próbálhatod ki, milyen a viharos Balatonon hajózni.

c0a900a8f1065494ea739555ce96d6a6_xl.jpg

photo-picasso-cocteau_1.jpg

Balatonfüred belvárosára rengeteget költöttek az utóbbi években, és fognak is a jövőben. Megújult és gyönyörű lett többek között a Tagore sétány, a Vitorlás tér és a Gógy tér is.

Ha bringával érkezel, a Guruljon az élet nevű, asram hangulatú kerékpáros pihenőben egy órára elhiszed, hogy Goán teázgatsz, Balatonfüred északi végénél pedig megtalálod a világ legszebb buszmegállóját, ahonnan az egész Balatont beláthatod.

Balatonfüred környéke megér egy külön nyaralást, Csopakon a nemrég megnyílt Márga bisztrót is érdemes kipróbálni, ezenkívül Paloznakon, a Homola pincészet háza táján is történnek izgalmas dolgok, amiről hamarosan beszámolunk. Tihanyban a Levendula Ház, a Belső-tó és a termelői piac is a kötelező programok listáján van, és hidd el, érdemes bringával felfedezni a félszigetet. Nem fogod megbánni.

Ne felejtsd, hogy július 18-án lesz az Éjszakai futás Balatonfüreden, így a nyaralást összekötheted egy különleges sportversennyel. Az idén először a mi szervezésünkben lesz július 19-én az I love Balaton Öbölátúszás, július 25-26-án pedig immár sokadszor az I love Balaton 2x, ami a Zamárdi-Tihany közti átúszás oda-vissza.

Balatonfüredi toplista - a legjobb helyek Tovább
Barátságos szállás a Balaton mellett: Hotel Pallone

Barátságos szállás a Balaton mellett: Hotel Pallone

Biztosan veled is sokszor előfordul, hogy csak úgy el akarsz tölteni néhány laza napot a Balaton mellett. Wellness, medence, masszázs és rongyrázás nélkül, amikor csak annyi az összes vágyad, hogy esténként egy kényelmes, tiszta szobában dolgozhasd fel az egész nap szerzett élményeidet. És ahol másnap lehetőleg reggelivel várnak, hogy ne kelljen ébredés után egyből boltot keresgélni, mert az elég kényelmetlen tud lenni.

01_7.jpg

Ha neked is vannak ilyen napjaid, akkor biztos örülni fogsz, hogy Balatonfüreden megnyílt egy vadonatúj szálloda, ami pont az ilyen igényekre rendezkedett be. A Hotel Pallone épülete még annyira friss, hogy szó szerint új illata van, de ami ennél is fontosabb, hogy egy nagyon lelkes, segítőkész és barátságos csapat működteti.

03_7.jpg

02_7.jpg

A besorolás három csillag, vagyis itt tényleg a lényeget kapod: jó ágyat, praktikusan berendezett szobát, tiszta fürdőt és bőséges reggelit. Ennyi már bőven elég egy jó nyaraláshoz, és akkor még nem is beszéltünk az első osztályú klimatizálásról.

05_4.jpg

04_6.jpg

Olykor drágább helyeken is probléma, hogy nincs vagy nem működik a klíma, itt bezzeg egy energiatakarékos, mégis hatékony megoldás vár: falhűtés és -fűtés dolgozik a szobákban. Igen, ha állítasz a hőmérsékleten, a falban kanyargó vízcsöveknek kell egy kis idő, amíg lereagálják az igényedet, de annál hatékonyabban dolgoznak. Remek ötlet, és a bolygó is örül, nem szárad ki a torkod, nem fázol meg reggelre.

06_3.jpg

A Hotel Pallone elhelyezkedése is ideális, pont a kerékpárút és a sportpálya mellett (ami logikus, elvégre sporthotel, és egész évben nyitva van), az Aquapark közelében találod, innen tényleg minden elérhető pár perc alatt. Ha biciklivel jössz, éjszakára külön, zárható szobába teszik neked, a kocsidat meg akár egész éjjel szemmel tarthatod az ablakból, ha esetleg ennyire félted. Ha kéred, programokat is ajánlanak neked, sőt akár csomagajánlatokkal is várnak, ebben az árkategóriában tényleg a maximumot kapod.

07_1.jpg

Elérhetőség: Hotel Pallone

Barátságos szállás a Balaton mellett: Hotel Pallone Tovább
A legjobb balatoni bulik nyomában: Bor és Szóda

A legjobb balatoni bulik nyomában: Bor és Szóda

Új helyen teszteltük az északi part egyik legjobb bulihelyszínét. És megtaláltuk a Balaton legfinomabb pizzaszószát is, mindezt Balatonalmádiban.

11167857_591560704279965_8094997065948412033_n.jpg

Forrás: Bor és Szóda facebook-oldala

Tavaly nyáron már egyszer beszippantott minket a hely szelleme, de nem sokkal a tesztünk után a Bor és Szóda bezárt - hogy aztán újra megnyíljon - a szomszédban. Ez nemcsak tágasabb helyiséget, hanem még több és még nagyobb bulikat, egy rendes konyhát és egyre bővebb ételkínálatot jelent.

boresszoda2.jpg
Arról, hogy mi történik itt egy átlagos nyári este, már írtunk. Nem kell hétvége,vagy különleges alkalom sem, hogy óriási buli alakuljon ki. A házigazda, a hely arca és hangulatfelelőse Mohos Ádám, akinek nagy szerepe van abban, hogy a Bor és szóda közvetlen, laza és nagyon szerethető hely lett. Ráadásul helyi lakosként tökéletesen képben van, hogy hová érdemes menni és mit érdemes megnézni.

boresszoda_facebook1.jpg

Forrás: Facebook

Az italkínálat nem változott sokat tavaly óta: főleg balatoni borok, itthon kevésbé ismert cseh sörök (Holba és Primátor), különleges párlatok (zeller, cékla, medvehagyma, stb.) közül választhatsz, a hangulatnak és az este céljának megfelelően.

Amiben viszont újítottak, az a gasztronómia. A hely specialitása jelenleg a pizza, ami előtted készül, hatféle ízben, és olyan extra feltéteket is lehet kérni, mint pl. a füstölt szardellafilé vagy a kéksajt. És ami a lényeg, vékony a tésztája, mint az igazi olasz pizzáknak. A szósz pedig egyszerűen isteni. Ádám bizonygatta, hogy van benne egy titkos összetevő.

boresszoda1.jpg
A mozzarellás-szalámis-sonkás pizza így néz ki:

boresszoda4.jpg

boresszoda5.jpg
Júliustól pedig indul az igényes street food: a burgerekbe szürkemarha-pogácsa vagy zöldfűszeres lazacpogácsa kerül, a vegáknak pedig grillezett padlizsánpogácsát készítenek. Lesznek saláták, a bevállalósak házi csilimártással turbózhatják fel a burgereket, ezenkívül "sztékszendvicsek" is szerepelnek majd a kínálatban. Minden, ami kell, ha megéhezik az ember bulizás közben - vagy ha rá akar készülni az estére.

boresszoda6.jpg

Ezenkívül lesz helyben fogyasztható és elvihető vegán kaja is (semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmaz). Ha vegán vagy, és aggódnál, hogy mit fogsz enni a nyaralás idején, nyugodtan válaszd Almádit úti célnak.

Hétvégén koncertek és dj-s bulik vannak, és elég változatos a felhozatal. Mindenképp nézz be, ha a környéken jársz! És készülj fel, hogy sokkal tovább fogsz maradni, mint ahogy tervezted.

Bor és Szóda
Balatonalmádi, Baross Gábor u. 2. (Tulipán udvar)
Nyitva: Cs: 16-24h, P-Szo: 21-04h

És ha valami igazán jó programot keresel nyárra, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

A legjobb balatoni bulik nyomában: Bor és Szóda Tovább
A legjobb balatoni halsütő nyomában: Halsütő, Aszófő

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Halsütő, Aszófő

A neve egyszerűen Halsütő, és a 71-es út mellett, Aszófő és Balatonfüred között található. Az első benyomás, hogy itt néhány évtizede megállt az idő - ami nem feltétlenül hátrány. Muskátlis terasz, kedves kiszolgálás, semmi stressz, semmi kapkodás.

aszofo2.jpg
Viszonylag nagy választék egy halsütőhöz képest. A hekk, keszeg, ponty, süllő, fogas mellett adnak harcsafilét és a fokhagymás pisztrángot is, ezenkívül halászlé és sült kolbász is készül. Köretnek sült krumpli, kenyér, kovászos uborka, savanyúság. Minden, ami ebben a műfajban kell. Harcsafilét és fokhagymás pisztrángot kérünk, mivel ez utóbbiból a mandulás és a füstölt változat már megvolt, a fokhagymás viszont még nem.

aszofo5.jpg

aszofo6.jpg
Amíg várunk a halakra, élvezzük a kilátást. Aszófő határában vagyunk, kifejezetten nyugis hely Balatonfüred nyüzsgése után. Jó, hogy nem közvetlenül az út mentén van a hely, így nem olyan zavaró a forgalom.

aszofo7.jpg
A halak egyszerre három nagy edényben sülnek, és kevesebb, mint tíz percet várunk, igaz, messze még a főszezon. A harcsafilénk úgy néz ki, mintha egy szelet rántott hús lenne. Puha, omlós, alig van halíze, a prézlije pedig kellemesen sós. Ha eddig nem ettél édesvízi halat, mert attól féltél, hogy pocsolyaízű, érdemes valami ilyesmivel kezdeni a barátkozást.

aszofo4.jpg
A fokhagymás pisztrángot megfosztjuk a fejétől és a gerincétől. A húsában szinte alig fedezzük fel a fokhagymás ízt, rendben van, de nem kiemelkedő. A bőre viszont tökéletes. Ropogós, enyhén sós és fokhagymás egyszerre. A fokhagyma rendesen felülírja pisztráng ízvilágát, de nincs belőle túl sok, mehetsz a pisztráng elfogyasztása után még emberek közé.

aszofo3.jpg
Legközelebb kipróbáljuk a nagyon precízen beirdalt keszeget is. (A művelet lényege, hogy bevágásokat ejtenek a halon 2-3 milliméterenként, hogy az Y alakú szálkákat átvágják, felaprózzák. Így a hal nemcsak jól néz ki, hanem gyorsabban megsül, és ha néhány óráig pácolják a halat, a szálkák felpuhulnak.) Amit még nagyon tudunk értékelni, az az, hogy nem csak névtelen borok közül lehet választani, ha a fröccsöt kérnénk a halakhoz.

A Halsütő összességében kellemes hely, ha nem rohansz sehová, és a zsúfolt part helyett szívesebben nézed a tájat és a muskátlikat.

Aszófői Halsütő
06202588355
Nyitva tartás: 9-20h

És ha valami igazán jó programot keresel nyárra, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Halsütő, Aszófő Tovább
A Balaton leggyorsabb vitorlása: a Fifty-Fifty katamarán

A Balaton leggyorsabb vitorlása: a Fifty-Fifty katamarán

A legendás Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben 10 óra 40 perces idővel állított fel sokáig megdönthetetlennek tartott csúcsot Európa legnagyobb tókerülő versenyén, a balatoni Kékszalagon. Teltek-múltak az évtizedek, de a rekord 57 éven át kitartott, aztán jött a Fifty-Fifty, és fenekestül felforgatott mindent.

01_4.jpg

Három éve még csak hat percet sikerült faragni a csúcsból, tavaly viszont minden összejött a legénységnek: a Fifty-Fifty 7 óra 13 perc 57 másodperces, elképesztő idővel nyerte meg a légvonalban nagyjából 160 kilométeres versenyt, ez 22 km/h körüli átlagsebességet jelent. A kétárbocos, hazai építésű katamarán kormányosa Józsa Márton volt.

Az ő személye nagyon fontos a sztoriban: Paulovits Dénes, a hajókat építő Pauger Carbon Composites tulajdonosa és tervezője a 2012-es verseny előtt fél évvel kezdett el a kétárbocos koncepciójával foglalkozni. De lehet, hogy az egészből nem lett volna semmi, ha a tervek nem jutnak el Józsához, aki látott fantáziát a projektben.

02_4.jpg

A katamarán gyakorlatilag az utolsó pillanatban, a 2012-es Kékszalagra készült el Paulovits kápolnásnyéki műhelyében. Amely egyébként világhírű, több országba szállítanak innen szénszálas árbocokat, természetesen közmegelégedésre.

Paulovits a kétárbocos katamaránt 50 láb (15 méter) hosszú testekre ültetett kettő darab, egyenként húsz méter hosszú árboccal álmodta meg, ezáltal megduplázva a felhúzható vitorlafelületet, ami extra felhajtóerőt generál. Az árbocokat két merev tartóval rögzítette egymáshoz, jelentősen csökkentve az árbocok, az árbocmerevítő állókötélzet és a hajó összsúlyát.

03_4.jpg

A hajó kilencméteres szélességével biztosítja a szükséges visszaállító nyomatékot, illetve lehetővé teszi, hogy az egymás mellett elhelyezkedő vitorlák ne zavarják egymást, miközben maximális hatékonysággal működnek. A szénszálas kompozithajó méreteihez és vitorlázatához képest extrém könnyű, a húsz méter magas árbocokra húzott óriási, 420 négyzetméternyi vitorlázatnak mindössze 1650 kg-ot kell meghajtania. Paulovits szerint a hajó elméleti végsebessége eléri a 70-75 km/h-t.

A Fifty-Fiftyben rejlő lehetőségeket jelezte, hogy gyakorlatilag első útján sikerült megdöntenie a Kékszalag-csúcsot, 2014-re jelentősen továbbfejlesztették. Módosítottak az erőátviteli rendszereken, újratervezték az összekötő és feszítőrendszereket, fejlesztettek a kormányokon, és a vitorlázaton is sokat alakítottak, hogy erős szélben is biztonságosan haladjon a katamarán.

04_3.jpg

Hogy mitől olyan gyors a Fifty-Fifty? Valószínűleg attól, hogy a két árboc nagyobb vitorlafelület használatát engedi úgy, hogy nem az árboc hosszát növelik, így a hajó megtartja a stabilitását. A rudazat elhelyezése nem klasszikus módon egymás mögé, hanem egymás mellé került, így a két különálló vitorlázat között is sajátosan generálja a szelet a katamarán. Az is igaz ugyanakkor, hogy a katamaránok közegellenállása jóval kisebb, mint az egytestű hajóké, így sokak szerint igazságtalan a már kis szélben is könnyen egy talpra állítható Fifty-Fifty teljesítményét a Nemere II-éhez hasonlítani.

Józsa Mártonék szerint a hajóból még messze nem sikerült kihozni a maximumot, a Kékszalag-távon legalább egy órás javulást tartanak elképzelhetőnek, de pár év, és akár akár hat órán belül is körbeérhetnek a tavon. Egyébként már gőzerővel készítik fel az idei versenyre, ezt a képet tegnap lőttük róla a Keszthely Jachkikötőben, a Libás strand mellett.

fullsizerender.jpg

(a képek forrása fiftyfiftysailing)

És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

A Balaton leggyorsabb vitorlása: a Fifty-Fifty katamarán Tovább
Fura lények a Balatonban: a cuki rákocska, ami nem garnéla

Fura lények a Balatonban: a cuki rákocska, ami nem garnéla

Láttál már olyan kis állatkát a Balatonban, ami erősen hasonlít a tengeri garnélákra? Ha igen, nem csalt a szemed: a tóban nagy tömegben él a pontusi tanúrák (Limnomysis benedeni), ami ráadásul nem is véletlenül került a Balatonba.

03_5.jpg

A mindössze 6-8 milliméter hosszú állatka nem tagja a Balaton eredeti gerinctelen faunájának, szándékosan telepítette a tóba az '50-es években Woynárovich Elek professzor a soroksári Duna-ágból. Woynárovich nagyon a szívén viselte a Balaton halállománya, de különösen a ragadozó fogassüllő sorsát.

A fogassüllőről akkoriban már régóta tudták a kutatók, hogy a fiatal egyedek növekedése nem megfelelő a tóban. Szerencsére a tihanyi Limnológiai Intézetben az okot is felismerték: a kis süllők életük első hónapjaiban zooplanktonnal, azaz lebegő mikroszkópikus gerinctelen állatokkal táplálkoznak, de a Balatonból hiányzott egy olyan, nagyobb méretű zooplankton-szervezet, amely az ivadékoknak ideális.

01_5.jpg

Woynárovich gondoskodott róla, hogy az életük legelső szakaszában járó halak ne maradjanak élelem nélkül, alapos kutatások alapján választotta a Duna hazai szakaszán élő pontusi tanúrákot. Több vizsgálat is arra jutott, hogy a faj nem jelent semmilyen konkurenciát a Balaton eredeti élővilága számára, és szerencsére így is lett.

02_5.jpg

Woynárovich 1950  augusztusában és szeptemberében telepítette az első dunai egyedeket a Balatonba. Augusztus 10-én hat-, augusztus 12-én tíz-, augusztus 14-én tizenkétezer, majd augusztus 25-én újabb ezer, szeptember 4-én és 8-án pedig 100-100 dunai példányt helyezett Tihanynál, Alsóörsnél, Balatonföldvárnál, Balatonszemesnél, Fonyódnál és a Zala torkolatánál a Balatonba.

Az aranyos kis rákféle azóta már nagy rajokban lebeg Balaton-szerte a hínárosokban, a parti kőszórások és kikötői betonfalak mentén, békésen szűrögetve a lebegő algákat, és legelve a víz alatti élő bevonatot.

04_4.jpg

A tihanyi kutatók vizsgálatai szerint a pontusi tanúráknak évente két generációja fejlődik ki a tóban, és szinte valamennyi balatoni halfajnak kedvenc táplálékává vált.

(felhasznált irodalom)

És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

Fura lények a Balatonban: a cuki rákocska, ami nem garnéla Tovább
Ingyenes a bringakölcsönzés Hévízen

Ingyenes a bringakölcsönzés Hévízen

Egyszerűbb, mint a BuBi, és tekerni is könnyebb, igaz, túl messze nem juthatsz vele. Kipróbáltuk a hévízi közbringát, a HeBi-t.

Ha bringázni akarsz Hévízen, először be kell szerezned a HeBi kártyát. Ezt két helyen teheted meg: az egyik a piac melletti nagy parkolónál található információs házikó, a másik pedig kicsit feljebb, a Tourinform iroda (Rákóczi út 2). Itt egy 5 perces adminisztráció következik: kitöltesz egy űrlapot, bemutatsz egy személyazonosságot igazoló okmányt, leteszed a kauciót (1000 Ft), és kész.

hebi2.jpg
A kártyával (cuki kis sárkányok griffmadarak vannak rajta, Hévíz címeréből) egy bringát kölcsönözhetsz korlátlan időre, és ha az irodák nyitva tartási idejében visszaviszed a HeBi-kártyát, visszakapod a pénzed. Vagyis INGYEN van. Egy biciklit 4 órán át lehet használni, utána vissza kell tenni a dokkolóba - de azonnal el lehet venni egy másikat.

hebi1.jpg
Összesen 35 bringa cserélődik a négy dokkolóban. Az egész folyamat rém egyszerű - szemben a BuBival, ahol PIN-kódokat kell bepötyögni meg zárolnak pénzt a bankszámládon, ha alkalmi használó vagy. Itt csak odaérinted a kártyád a dokkoló oldalán található kártyaolvasóhoz, megvárod, míg felvillan a fény, aztán viheted is a bringát. 20 másodperced van, hogy végrehajtsd a műveletet. A gépet kiemelni könnyű, nem kell a BuBi-nál használatos, nem túl szexi pózokat bevetni (terpesz, alulról megfog, bicepsz és tricepsz befeszít, stb.)

hebi6.jpg
Az első biciklit pár száz méter után lecseréltük, mert az első fékje nem fogott valami jól. Pedig fékre igenis szükség van, a virgoncabb nyugdíjasok miatt. Van rajta kontra is egyébként, és 7 fokozatos kormányváltó. A második gép már jobban működött.

hebi4.jpg
hebi5.jpg
Nem nehéz tekerni, de azért ezzel a géppel nem fogsz sebességrekordot dönteni. Egyrészt azért, mert nem megy túl gyorsan, másrészt azért, mert Hévízen senki nem siet sehová, a tóról jövők még totál alfában vannak és nem igazán érdekli őket, hogy te haladnál a biciklivel. Szóval ez arra való, hogy laza nyugdíjas tempóban elgurulj ide-oda. Kizárólag a városon belül - a bringák ugyanis csak Hévíz közigazgatási határán belül használhatók. Sajnos nem ugorhatsz el vele Keszthelyre, és nem túrázhatsz vele. Kihelyezett HeBi táblák jelzik, hogy itt a vége. Azt nem próbáltuk ki, hogy mi történik, ha elhagyjuk a várost.

A bringákhoz beépített zár is tartozik, de ellopni amúgy is lehetetlen őket, mert GPS rendszerrel szerelték fel őket.

hebi3.jpg
hebi7.jpg
És hogy miért akarna bárki is bringázni Hévízen? Már korábban megírtuk, hogy a fürdőváros azért nem a féktelen partik helyszíne, viszont fel lehet tekerni a bringákkal Egregyre borozni, vagy megkerülni a tavat, és megnézni, ahogy a hetvenes éveket idéző freestyle fürdést nyomják a kifolyónál.

Összességében nagyon jó, hogy van ilyen, mondjuk tök jó lenne, ha egy Keszthely-túra még beleférne, akár plusz pénzért.

Ingyenes a bringakölcsönzés Hévízen Tovább