A legjobb balatoni étterem nyomában: Pura Vida Dine

A legjobb balatoni étterem nyomában: Pura Vida Dine

Néhány héttel ezelőtt nyílt meg Tapolca legújabb étterme, a Pura Vida Dine. Az étterem tulajdonosai, Attila és Erika 2006-ban döntöttek úgy, hogy eladják budapesti lakásukat, és a Balaton-felvidéken kezdenek új életet. Végül egy csendes kis falu, a Tapolca melletti Zalahaláp külterületén találták meg a tökéletes helyet. A ház azonban sokáig üresen állt, a tulajdonosok ugyanis egy időre Spanyolországba költöztek. Új tervekkel tértek haza 2011-ben: a házat prémium kategóriás magánszálláshellyé alakították. Családi okok miatt tavaly ezt is abbahagyták, és úgy döntöttek, inkább nyitnak egy éttermet.

 

pv10.jpg

 

pv15.jpg

 

A villában is ők készítették az ételeket. Utazásaik és dél-spanyolországi tartózkodásuk idején ugyanis főzni is megtanultak. Nem is akárhogy.

 

Felmerül azért a kérdés, hogy mennyire van igény Tapolcán egy mediterrán, prémium kategóriás étteremre. Attila azt mondja, hogy a három hét alatt már 4 telt házas estéjük volt, (ez 20 főt jelent), tavasztól pedig a teraszra is kiköltöznek – további 30 főt tudnak kiszolgálni majd.

 

pv8.jpg

 

A mesés dizájn is a család munkája, annyira rendben van, hogy percekig csak a falat, a gyertyákat és az eredeti téglafalat bámulod majd, ha csak nem vagy farkaséhes. A kínálat természetesen nem a rántott hús – sült krumpli tengelyen mozog: a napi ajánlatban mindig szerepel egy leves és egy rizottó; olyan előételek közül választhatsz, mint a bélszín carpaccio, vagy a pácolt bivaly mozzarella, ezenkívül tésztákat, piadinákat, salátákat, halakat és steaket is találsz az étlapon. Nem veszik szigorúan a mediterrán vonalat, mert van néhány magyaros fogás is (borjúpaprikás), és burgert is adnak a streetfood rajongóinak.

 

pv12.jpg

 

Fokhagymás-fehérboros fekete kagylóval kezdek, ami a „Jim kedvence” névre hallgat. Azóta függő vagyok tőle, amióta egyszer Brüsszelben megkóstoltam – ott esténként ez az egyik alapfogás a főtéri éttermekben. A tapolcai verzió simán hozza azt az ízvilágot.

 

pv2.jpg

A házilag pácolt lazac mustármagos zellersalátával szintén nagyon rendben van. A pác receptje titkos, és nagyon jó, hogy a köretek a szezonális zöldségekre – a zelleren kívül a pasztinákra, sárgarépára alapulnak.

 

pv1.jpg

 

 A grillezett bélszín vargányás krumpli-rizottóval szintén nagyon ott van, annyi, hogy a krumpli egy kicsit maradhatott volna még a serpenyőben.

 

pv3.jpg

Kipróbáltunk még egy hibátlan fogasfilét is karamellizált téli zöldségekkel, és még szorítottunk egy kis helyet a tömény csokitortának és a téli hideg citruslevesnek. A grapefruit, lime, pomelo kesernyés ízvilágát hozó levest eheted a menü elején is, de mi inkább desszertkategóriába soroltuk.

 

pv14.jpg

 

Az alapanyagok közül amit lehet, a környékről szereznek be, amit nem, azt Budapestről. A borlapot egy sommelier barátjuk állította össze, főszerepben a balatoni borokkal.

 

pv5.jpg

 

A Pura Vida Dine nem tartozik az olcsó helyek közé, de végre nem kell Köveskálig utazni, ha egy igényes helyen akarsz enni, és tényleg minőséget kapsz a pénzedért.

 

Pura Vida Dine
Tapolca, Fő utca 6-8.
0687687080
hétfőn zárva

K:-P: 9-21.00

Szo-V: 9-21.00

 

 

A legjobb balatoni étterem nyomában: Pura Vida Dine Tovább
Barlangász akarsz lenni, ha ezt megnézed: látogatóközpont nyílt a Tapolcai-tavasbarlangban

Barlangász akarsz lenni, ha ezt megnézed: látogatóközpont nyílt a Tapolcai-tavasbarlangban

Az északi part egyik legnépszerűbb esőprogramja ezentúl sokkal izgalmasabb lesz: január 20-án megnyílt a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja. 2012-ben már felújították a barlang látogatók által is bejárható részét és a világítást, most pedig egy 770 négyzetméteres, 2 szintes látogatóközpontot alakítottak ki.

uj_epulet.jpg

Ami nagyon jó hír. Mert valljuk be, csónakázni nagy élmény, és még romantikus is, ha nem kell előtte több órát sorban állni, és nem kezd el vízi dodzsemezni a kevésbé tehetséges, mögöttünk evező versenyző. Mégis egy kis hiányérzet van az emberben, amikor visszatér a felszínre. Hogy csak ennyi volt. Mert a Tavasbarlang 3 kilométernyi járatrendszeréből a csónakázható szakasz kb. 180 méter, gyalog pedig 70 métert lehetett eddig bejárni.

A megnyitón megtudtuk, hogy a létesítmény, a „Bakony-Balaton Geopark Nyugati Kapuja”, 300 millió forint uniós pénzből készült el, és évente százezer látogatónál is többet várnak ide. A látogatóközpontnak köszönhetően remélhetőleg mérséklődik a balatoni szezonalitás, erősödik az ökoturizmus, és feltárul a „kevésbé ismert földalatti világ misztikuma” is.

barlang_1.jpg
barlang2.jpg
A 10 termes kiállítás tényleg egy olyan világba enged betekintést, amiről nagyon keveset tudunk. Nemcsak a Tapolca alatt húzódó barlangrendszerről (ami a negyedik leghosszabb az országban), hanem a karsztképződmények és a cseppkőbarlangok keletkezéséről, a víz bámulatos munkájáról és a régió természeti kincseiről is rengeteg információt gyűjtöttek össze.

barlang3_1.jpg
A kor elvárásainak megfelelően lehet (mű) cseppköveket tapogatni, 3D-s felvételeket nézegetni, a moziteremben pedig filmet is vetítenek a legszebb karsztvilágról, természetesen 3D-ben, a szemüveget már a bejáratnál megkapod. Érdemes beülni a filmre, mert megmutatják, hogy is néz ki a csodaszép Berger Károly-barlang. Így:

22_b_29_berger_1004_l.JPG

25_b_53_berger_1101_l.JPG

24_b_41_berger_1004_l.JPG

(Ha most arra gondolnál, hogy milyen menő lehet barlangásznak lenni, tudnod kell, hogy nagyon, de nagyon durva tud lenni. Én már kipróbáltam, és elárulom, hogy a látogatóközpont alatt, nem is olyan messze onnan, ahol nézed a filmet, húzódik egy „mogyorószaggató” becenevű járat. És van olyan is, hogy „csöcsköszörű”.)

De térjünk vissza a látogatóközpontra. Van földtörténeti múltat és régészeti leleteket bemutató terem is, a gyerekek pedig imádni fogják a kúszóbarlangot. Te lehet, hogy nem annyira, mert nem biztos, hogy rá tudod majd venni őket, hogy előjöjjenek a műmészkő járatokból. A látogatóközponthoz tartozik egy gyerekmászófal is, szóval készülj fel, hogy a barlanglátogatás nem lesz rövid program.

Míg a földszinti rész inkább általánosabb információkkal szolgál, a galéria a Tapolca alatti barlangokról (Kórház-barlang, Berger Károly-barlang) szól. Megtudhatod, hogyan fedezték fel őket – egy csaknem 9 km-es szakaszt nem is olyan régen, 2013 januárjában –, és milyen elképesztő képződményeket találtak itt a barlangászok.

img_5375.jpg

img_5394.jpg
A látogatóközpont megtekintése után irány a csónakázás. Ahogy már egy korábbi posztban megírtuk, ehhez 20 méter mélyre kell lemenni, és a vízi útra nem biztosítanak kísérőt, így te fogsz evezni. 20 Celsius fok körüli a hőmérséklet, közel százszázalékos a relatív páratartalom, a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi betegségekre jó hatással van.

Összefoglalva, a Tavasbarlang végre tényleg szuper program, és még akkor is megéri, ha hosszú a sor.

Fotók: ilovebalaton.blog.hu és www.tavasbarlang.hu

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

Nyitva tartás:
Január 21 - március 13.: 9-16
Március 14-től: 10-17

Barlangász akarsz lenni, ha ezt megnézed: látogatóközpont nyílt a Tapolcai-tavasbarlangban Tovább
Badacsonyi skizó

Badacsonyi skizó

Ha csak egy pincészet nevét bírod másnap felidézni egy jól sikerült balatoni boros rendezvény után, akkor valószínűleg a Skizobor lesz az. Nemcsak a név és a címke miatt „lóg ki a sorból”. Mező Sándor és Sike Balázs egyáltalán nem misztifikálják túl a borkészítést, viszont fontosnak tartják, hogy az alapboraik mindenki számára elérhetőek legyenek.

 

nyl_6265.jpg

 

Egy turista általában nem utazik direkt Badacsonytördemicre (pedig kellemes hely), a külföldiek pedig már a helységnév kiolvasásánál feladják. A Skizobor a falu főutcáján található, egy kovácsoltvas kapu mögött, házőrzőnek kikiáltott, ámde barátságos kutyával és nem túl nagy udvarral.

Átszállunk a terepjáróba, és felmegyünk a szőlőbe. Nemcsak a naplemente miatt éri meg. A helyszín a Badacsony kissé vadregényes és elfelejtett nyugati oldala, ahol régen kőbánya működött, és kevesebb kiváló adottságú terület maradt művelésben. Most jönne az a rész, amikor elmeséljük, hogy kerül két fiatal borász erre a mesés vidékre. De nincs különösebb sztori. „Nem kiégett közgazdászok és menedzserek vagyunk, akik vidéki romantikára vágytak, vagy belecsúsztak a nihilbe. Eleve ezzel foglalkoztunk”- meséli Balázs, aki a környékről származik. A Kertészeti Egyetem elvégzése után visszaköltözött. Egy 170 hektáros birtok szakmai vezetője lett a Balaton déli partján, aztán váltott, és főállásban most egy környékbeli borászatnál dolgozik, ahol Sándorral munkatársak.

 

nyl_6320.jpg

 

Sándor családi öröksége volt a Skizobor bázisa, a 3 hektáros kis szőlőbirtok. A bor a nyolcvanas években egy nyolcadik kerületi kocsma vendégeit boldogította. Sándor nem ezt a vonalat akarta továbbvinni, szőlész-borász szakmérnöki végzettséget szerzett, és többek között Új-Zélandon, és Nyári Ödön Szent György-hegyi pincészetében szerzett szakmai tapasztalatokat.

 

A koncepció - termőhelyhangsúlyos borok készítése – már régóta megvolt, sokkal előbb, mint a pince vagy az infrastruktúra. Balázs nagyüzemi munkája mellett is készített saját borokat, szerelemből. Innen jött a Skizo név is. „Egy barátom dobta fel ezt a nevet” - mondja Balázs. "Mert egy kicsit tudathasadásos állapot az, hogy dolgozol egy nagyüzemben, aztán meg pár száz palack miatt átautózol a déli partról Badacsonytördemicre".

 

nyl_6371.jpg

 

A Skizo elnevezés ugyanakkor a borkészítés nagy dilemmáira is vonatkozik. Ahogy a hitvallásukban is szerepel: iparszerű bortermelés kontra daccal és büszkeséggel művelt, évszázados apró dűlők, modern technológia vagy az „apáink is így csinálták” szellem, a világ borvidékein bizonyított szőlőfajták vagy a Kárpát-medencei szőlőfajták, stb. A Skio-filozófia szerint ezek nem egymás ellen ható fogalmak, hanem külön-külön és egyszerre is igazak.

 

A Skizo nemcsak a névválasztással megy szembe az árral. Sándor szerint a bor egy sokrétű termék, nem szentség, és éppen ezért nem kell túlmisztifikálni. Nem használják a „kézműves” kifejezést, ez mára már annyira üres, sok mindent jelent, inkább a „hagyományos borkészítés” az, ami a termőhelyi boraikat jellemzi. Fahordós erjesztés, rusztikus pincelátogatás meg a közhelyes szövegek helyett pinkre festett falú kóstolótér, alternatív címke és egyszerű kommunikáció van. Alternatív borászat a hagyományos pincészetek tengerében.

 

nyl_6411.jpg

 

Ráadásul számos kollégájukkal szemben úgy gondolják, hogy bár a környék alkalmas nagy formátumú vörösek készítésére is, a fehérek egyelőre nagyobb biztonsággal működnek errefelé. A vörösek szépet tudnak mutatni egy jó évjáratban, de a rosszabb évjáratokban inkább csak átlagosat.

 

Évente kb. 60 ezer palack Skizo bor készül. A Primőr Válogatáshoz tartozó alapborok (Vörös, Fehér, Rozé, Irsai) a Sándorék munkahelyét jelentő borászati üzembe érkező szőlőfajták szelekciójával készülnek. A Prémium Válogatás tagjai a kóstolóterem alatti pincében, kis tételben készülnek, és csak a legszükségesebbnek ítélt borászati beavatkozásokat végzik el rajtuk.

 

nyl_6418.jpg

 

„A bor akkor is kell, hogy működjön, ha kivesszük a környezetéből, felhozzuk a pincéből” - mondja Balázs. „Ha csak ott működik, ahol kóstolod, otthon meg nem, akkor át kell gondolni, hogy minden rendben van-e. Szerencsére a vendégek is veszik a lapot. Nem akarnak tartályokat nézegetni, amikor idejönnek, inkább arra kíváncsiak, mi van a palackban."

 

Fotók: Nyul Zsuzsanna

 

SKIZO BORHÁZ
Badacsonytördemic, Szent István u. 24.
06306980308
info@skizobor.hu

https://www.facebook.com/skizobor

 

 

Badacsonyi skizó Tovább
A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel

A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel

Az Anna Grand Hotellel kapcsolatban akkorák az elvárásaid, hogy azoknak alig lehet megfelelni.

Lássuk, miért:

- A Balaton egyik legmenőbb településének a legmenőbb részén van
- Hatalmas, klasszicista épületről beszélünk, ilyenbe alig futsz bele a tó körül
- Itt rendezik az Anna bált, aminél nincs arisztokratikusabb parti a Balaton partján, mégis szereti a munkásosztálytól a császárig mindenki
- 2011-ben és 2012-ben is ezt választották az ország legjobb wellness hotelének

Ilyen körülmények közt nyilván sanszos a csalódás, de a hotel szerencsére tényleg hozza a legtöbb versenyszámban, amit elvársz tőle.

Az épület és az előtte található park tényleg pont olyan gyönyörű, mint a képeken, ilyen urbánus, 19. századi nagyvárosi környezetet alig néhány helyen látsz a Balaton partján (A keszthelyi Festetics kastély még befér a mezőnybe, annak ellenére, hogy az se nem 19. századi, se nem klasszicista).

A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel Tovább
Elözönlötték az oroszok a Balatont

Elözönlötték az oroszok a Balatont

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly 2013-as évhez képest, döntően az orosz vendégeknek köszönhetően a reptér ügyvezető igazgatója szerint.

Benkő Attila elmondta, hogy a 2013-as 28 ezres utasszám után 2014-ben 33 ezer utas fordult meg a Balatonhoz közeli repülőtéren.

92228981_xsx9vv9m_flybalatonrepltrflybalatonairport.jpg

Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas pedig a néhány utast szállítani képes kisgépeket.

Elözönlötték az oroszok a Balatont Tovább
Szamuráj a pincében

Szamuráj a pincében

A Káli-medence közepének is a közepén, Köveskál főutcáján található Káli Kövek egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy borászat, csak egy hordóra kitett palack és egy tábla árulkodik arról, hogy alattad kincseket rejtő pince húzódik. A műfaj: garázsborászat, keleti filozófiával átszőve.

nyl_6099.jpg

nyl_6117.jpg

Szabó Gyula nagyszülei a második világháború után vették a szőlőbirtokot. A fiuk is itt született, Gyula azonban már Budapesten, és ott is töltötte élete első három évtizedét. Kimaradt egy generáció „ittlét”, meséli. Gyerekkorában sok időt töltött itt, és a szőlőben is segített, bár akkor még közel sem mutatott olyan lelkesedést, mint felnőttként.

Egy sportruházati cég igazgatója volt, amikor úgy döntött, kiszáll, és a köveskáli birtokon termő mandulát fogja árulni. Aztán jött a borászat. Először csak érzelmi döntés volt, szabadidős tevékenység. Megvette a szomszéd telket, néhány szakkönyvet és egy metszőollót, és kérdezgette a helyieket. Az első olaszrizlingje sikerén felbuzdulva beiratkozott egy borászati iskolába, három évvel később, 2009-ben pedig néhány barátjával közösen megalapította a garázsborászatát.

nyl_6215.jpg

A Káli Kövek több szempontból is „kilóg” a hagyományos pincészetek sorából. Például nincsenek saját szőlőterületeik, a szőlőt különböző területekről (a Hegyestűről, a köveskáli Fekete-hegyről, a Nivegy-völgyből, Balatongyörökről és a Szent György-hegyről) vásárolják, és a ház alatti, 1850-es években épült pincében dolgozzák fel, „technológia nélküli technológiával”. Kézzel végzik a préselést, a prémium kategóriás borokhoz pedig a színmustot használják – ami kifolyik a bogyózást követően.

nyl_6144.jpg

Nincs rusztikus környezet, hosszú és unalmas felvezetés a borkóstolás előtt. Minden olyan laza és egyértelmű, egy kis idő – és néhány pohár – után azt érzed majd, hogy csak beugrottál egy régi ismerőshöz koccintani. A Káli Köveknél a fehérborok vannak a főszerepben- egyelőre. Gyula szerint az olaszrizling az, amivel ezt a vidéket a legjobban lehet jellemezni.

A Kavics a könnyed kategória, 1,5 literes palackos igazi fröccsbor. A Klasszikus borcsalád tagjai különböző termőhelyekről származó szőlőkből készülnek, és egyszerűen Olaszrizling, Sauvignon Blanc és Rizling (ez egy olaszrizling és rajnai rizling cuvée) nevet viselnek, vagy pedig a több területről származó olaszrizlingek házasításából születnek (pl. a Rezeda). A Válogatásban egy-egy termőhely, pontosabban konkrét dűlő mutatkozik be – Monoszló Furmint, vagy Köveskál Olaszrizling, stb. Gyula saját furmint telepítésén gondolkozik, és egy ideje izgatja a pinot noir és a kékfrankos is, hatalmas lehetőséget lát a környékbeli vulkanikus hegyekre telepített kékszőlőkben.

nyl_6183.jpg

Gyula 25 éve foglalkozik harcművészettel, ezen belül a kendó (japán kardvívás) filozófiája pedig a borkészítésnél is meghatározó. A borász szerint meg kell találni a megfelelő ritmust és az áramlást az élet minden területén. Az alapelvek a fegyelem, a tisztaság, az őszinteség és az alázat. „Amit kitalálok, azt végigviszem, de a borban zajló folyamatokat, szüreti időpontokat türelemmel ki kell várni. Akkor kell beavatkozni, ha az ember eltérést tapasztal az ideálistól” - mondja.

nyl_6248.jpg

nyl_6121.jpg

nyl_6204.jpg

Ha nyáron jársz erre, a hatalmas kertben koncerteket hallgathatsz, szalmabálákról nézheted a csillagokat egy pohár rizlinggel a kezedben. A pincészet a falu gasztronómiai kínálatát is erősíteni fogja, Gyula annyit árult el, hogy megpróbálkoznak a street fooddal. Ha eddig esetleg elmentél a Káli Kövek mellett, mert behúzott a Kővirág, a Miakő, a Kali Art Inn vagy a Kerékbár, itt az ideje, hogy átértékeld az olaszrizlinggel kapcsolatos emlékeidet. Meg a „tipikus” pincészetekkel kapcsolatosakat is.

Fotók: Nyul Zsuzsanna

Káli Kövek
Köveskál, Fő u. 11.
0036302172019
email: kalikovek@gmail.com
Borkóstolás, árusítás:
Október végéig pénteken, szombaton és vasárnap 12 órától 20 óráig, nyitvatartási időn kívül és novembertől előzetes bejelentkezéssel

Szamuráj a pincében Tovább
A legjobb balatoni hotelek nyomában: Chateau Visz

A legjobb balatoni hotelek nyomában: Chateau Visz

Távolról jó szállodát sokat találsz Magyarországon, de olyat már sokkal ritkábban, ami részleteiben is színvonalas. Belépsz az ajtón, a szoba első blikkre ízléses, aztán jobban megnézve észreveszed, hogy a tükör nem passzol a tapétához, a kép az ágy fölött egyszerű naplementés giccs, a hallban a Modern Talking szól, a fürdőben meg gombás a fuga.

Chateau Visz viszont részleteiben is jó. A kastély nem hivalkodó, kívül-belül minden túlzás nélkül ízléses és elsőre talán kevésbé tűnik izgalmasnak, mint egy minden hájjal megkent négycsillagos szuperwellness, a részletek felfedezése után viszont minden a helyére kerül. Rájössz, hogy a szobák nem egyszerűek, hanem visszafogottak, a bútorok nem furnérlemezből, hanem tömör fából készültek, a falakon lógó képek nem sokszorosított szemetek, hanem XX. század eleji magyar festők munkái, olyanoké, akinek a művei a Nemzeti Galériában is megtalálhatók. A szalonban klasszikus zene szól (Bach szonáták overdose), a szivarszobában, a falon meg ott van Ferran Adriá könyve, csak hogy tudd, hogy ha a főzés kerül szóba, itt a legjobbakhoz mérik magukat. Ha meg olvasni szeretnél, a magyar szerzők mellett olyan fajsúlyos írok könyveit veheted le a polcról, mint Alejo Carpentier.

teli_ch_teau_visz.jpg

Dsc05971

A legjobb balatoni hotelek nyomában: Chateau Visz Tovább
A színésznő búvóhelye

A színésznő búvóhelye

Télen sem ülünk a meleg szobában, hanem keményen dolgozunk, hogy minél több infóval rendelkezzetek, amikor a Balaton felé veszitek az irányt. (Reméljük, nem várjátok meg ezzel a nyarat, mert télen is elég sok mindent lehet errefelé csinálni). Például végigjártunk néhány izgalmas pincészetet, beszélgettünk a borászokkal, és összeszedtük, mit érdemes megkóstolni, ha erre jártok. Nem vagyunk borszakértők, és nem is borszakértőknek írunk. Ezért nem fogunk elegánsan hűvös savakról, citrusos aromákról meg virágporos lecsengésekről értekezni, de azt megtudod, milyen izgalmas sztorik és emberek állnak a borok mögött, mit érdemes megkóstolni, és olyan gyakorlati infókat is összegyűjtünk, hogy adnak-e szállást, vagy mit tudsz enni.

nyl_8755_01.JPG

A Villa Tolnay Borházzal kezdünk. A tapolcai és a Káli-medence határán vagyunk, a Csobánc oldalában. A szőlőbirtok annak idején Tolnay Klári első férjének tulajdonában volt, a színésznő itt vészelte át a második világháború egy részét. A helyiek azóta is Tolnay Villának hívják a házat.

A jelenlegi tulajdonos, Philipp Oser svájci üzletember úgy döntött, nem változtatja meg a birtok nevét. Tiszteletben akarta tartani a villa történetét - meg hát az sem elhanyagolható szempont, hogy ezt a nevet a külföldiek is ki tudják ejteni. Philipp bejárta és végigkóstolta a világot, mégis ez a vidék fogta meg a legjobban, és úgy döntött, itt fog elkészülni a saját bora. Időt és pénzt nem sajnálva élesztette újra a pincét, Olyan borokat akart, amelyek a nemzetközi megmérettetéseken is megállják a helyüket.

tolnay-klari-csobancon.JPG

Tolnay Klári a birtokon (forrás: Villa Tolnay)

Bár tervezi, hogy egyszer végleg a hegyoldalba költözik, Philipp még néhány évig üzleti vállalkozásaira is koncentrál. A birtokot 2008 óta Nagy László vezeti, aki vincellérnek és ügyvezetőnek – és nem borásznak - vallja magát, ha a Villa Tolnay-s pozíciójáról van szó. (Egy Sabar Borház nevű borászatot is visz a közeli Sabar lejtőin, hat hektáros szőlővel.) A vincellér feladata egyébként a Wikipedia szerint „a szőlőtermesztés és alapvető pinceműveletek technológiai folyamatainak önálló ellátása”, de László ennél sokkal több dologgal foglalkozik. Kóstolásokat tart, értékesít, felügyeli a birtokon zajló építkezéseket. 

A Villa Tolnay pincéjében 10 évvel ezelőtt készült az első bor. „Ma 20 hektáron terem a szőlő, ebből négy a Badacsony oldalában található” - mondja László. A hegyen annak idején öt nagy pince volt, de lerombolták őket. Csak ez az egy maradt épen, ezen kívül van egy másik, amit rendbe lehetne hozni, de rengeteg pénzt kellene ráfordítani.

nyl_8802_01.JPG

Philipp Oser (balra) és Nagy László (jobbra)

A pincében az olaszrizlingen kívül többek között rajnai rizling, zöldveltelini és pinot noir készül, a jövőben pedig furminttal és kékfrankossal bővítik a repertoárt. Igen, kékfrankossal. Ez a fajta is jelen van ezen a borvidéken, de a borászok általában csak cuvée-khez használják fel, vagy beáldozzák a rozékhoz, pedig többet érdemelne, mondja László. A Villa Tolnay-ban hosszú érlelésű, közepesen nehéz vörösök készülnek, most a 2007-es, 2008-as évjáratok vannak a piacon. Úgyhogy akkor is nyugodtan felveheted a balatoni borvidékeket az úti céljaid közé, ha a vörösborokat szereted inkább.

nyl_8737_01.JPG

A 2009-es pinot noir-t mindenképp kóstold meg (amíg van belőle), van cabernet sauvignon, merlot, de a 2008-as Névtelen (merlot, cabernet sauvignon, kékfrankos cuvée) is filozofikus-tájnézős hangulatba ringat majd. László szerint ebben a borban van még 5-6 év. Persze akkor sem fogsz csalódni, ha inkább a fehérborok felé húz a szíved, kóstolhatsz rizlingeket, zöldveltelinit, kéknyelűt és chardonnay-t is.

A borvacsorákon kb. 30 főt fogadnak. Az 5-6 fogásos menüt László felesége, Bea készíti, hogy még különlegesebb legyen az élmény. Azt viszont nem szeretik, ha elkésel: ha fél órával a megbeszélt időpont után még nem vagy a helyszínen, nem tartják meg a kóstolót.

nyl_8869_01.JPG

A Tolnay Villa folyamatosan bővül, készül egy kétszer 200 négyzetméteres pince, ami főleg a palackos érlelés helyszíne lesz. Az ötszobás vendégház májusra készül el, így nem kell a borvacsora után lemenni a hegyről. Úgyse akarsz menni utána innen sehová.

(És ha már itt vagy, megnézheted a balhés középkori várkapitány várát, nézelődhetsz a Csigó Malomban, bedobhatsz egy ikonikus velős pirítóst, és megnézheted a káptalantóti Liliomkert piacot.)

fotó: Nyul Zsuzsanna

Villa Tolnay
Gyulakeszi, Csobánchegy 24. 
0687709010

A színésznő búvóhelye Tovább
Vetkőzés és jeges csobbanás: szilveszter a Balatonnál

Vetkőzés és jeges csobbanás: szilveszter a Balatonnál

Ha csatlakoznál azokhoz, akik menekülnek a nagyvárosokból az ünnepek idejére, töltsd az idén a Balatonnál a szilvesztert! Mert a Balatonnál konkrétan megőrülnek az emberek ilyenkor. Fürdenek a tóban, partit csapnak a Káli-medence közepén, vagy körbefutják a tapolcai Malom-tavat, mielőtt beleugranának. Talán nem több ezer emberrel fogsz bulizni, ha a kisebb balatoni helyekre szavazol az idén, de az biztos, hogy nem kell fél órákat várnod a taxira, a ruhatárra, és sokkal kevesebb pénzből is kijössz. Új embereket ismerhetsz meg, másnap és azután pedig a Balatont vagy a Káli-medence dombjait bámulva relaxálhatsz.

10349143_518574844908877_1063584956192849531_n.jpg

Káli Kapocs

Vetkőzés és jeges csobbanás: szilveszter a Balatonnál Tovább
Balatoni mesék 5: Kamor, Sió, Kelén és Helka együtt

Balatoni mesék 5: Kamor, Sió, Kelén és Helka együtt

A mese elsőmásodikharmadik és negyedik része.

Helka – miután köszöntötte szerelmesét – sietett Horkához a varázsszerért. De csak az elfogyasztott vadkannyelv maradványait és az üres kulacsot találta. Bánatában szerelméhez, Kelénhez sietett a remetelakba. A két fiatal leült egy padra a sír mellé, s ott búslakodott.

- Hej, Kamor, Kamor, hiába volt minden segítséged! Ha Kamor itt lenne, biztosan tudná a megoldást bajainkra! –sóhajtott Kelén.

Ekkor szél támadt, s hamarosan ott termett a varázsló a fiatalok előtt.

-Kimondtad háromszor a nevem, hát itt vagyok! –mondta.

Szép sorban elmondták a történteket a varázslónak. Kamor sejtette, hogy mi történt Horkával és Thuzzal. Segített a két fiatalnak.

- Minden nap gyűjtsd össze a fiam sírjáról a virágok harmatcseppjeit – mondta a varázsló Kelénnek – de csak Helkának add oda, senki másnak! Azzal locsolja meg Rohan herceg szemét, s visszatér a látása! – ezzel elbúcsúzott a fiataloktól, s a szél hátán visszatért a Bakonyba.

kep1.jpg

Három nap múlva az öreg herceg újból láthatta a napvilágot. Nagy örömében azt sem bánta, hogy Helka kezét egy szegény ifjú kéri tőle. Horkát és Thuzt senki sem kereste. Pár nap múlva dühös vadkan rontott a remete életére, feje felett holló keringett. De Kelén a közelben volt, s íjával leterítette a két undok állatot, így a remetének nem esett bántódása. A holló és a vadkan teste lezuhant a sziklákon.

Helka és Kelén egybekeltek, hatalmas lakodalmat csaptak. De véget sem ért a mulatság, a két fiatal csónakba szállt. Vitték magukkal az aranyszörű kis kecskét és egy arany ollót is. Mikor beértek a tó közepére, Siót szólították. A tündér kiemelkedett a vízből, Helka pedig odaadta neki a gödölye szőrét. Sió fejéről lehullottak a csúf kígyók, gyönyörű aranyfürtjei ragyogtak a napfényben. A fiatalokat Füreden sodorta partra a víz. Kamor, a Bakony öreg varázslója várta ott őket. Megáldotta hűséges szerelmüket. Cserfa varázsbotját a földre dobta, Sió pedig aranybuzogányos nádját, s így szóltak:

- Ezen a helyen gyűljenek össze hegyeim érceinek legjótékonyabb erői! – kiáltotta Kamor.

- És vizeimnek legjótékonyabb forrásai –mondta Sió.

Azon a helyen gyógyító forrás fakadt. A két fiatal boldogan élt, emléküket már csak az öreg balatoni emberek és néhány szépséges hajó őrzi.

Itt a vége a mesének.

A történetet Bezzeganyától kaptuk kölcsönbe. Az eredeti mesét Fáy András vetette papírra 1836-ban. A történet új verziója megvásárolható a Bookline webáruházban.

Balatoni mesék 5: Kamor, Sió, Kelén és Helka együtt Tovább
Balatoni mesék 4: Kelén találkozik a félelmetes vadkannal!

Balatoni mesék 4: Kelén találkozik a félelmetes vadkannal!

A történet elsőmásodik és harmadik része.

Horka nagyon csodálkozott, mikor húgát viszont látta, azt remélte, hogy szerelmével, Kelénnel együtt odavesznek a Balatonba, amikor megpróbálják ellopni a tó tündérének, Siónak a kedvenc aranyhalát. Nem sejthette, hogy Sió, akit már többször átvert, a szerelmesek szövetségese lesz.

Horka arra gondolt, nem baj, kitalálnak majd egy másik tervet az elpusztítására. Elkérte Helkától a halat, hogy apjának finom vacsorát főzzön belőle. De maga falta fel a halacskát, Rohan hercegnek egy közönséges halból készített vacsorát, igy a herceg továbbra is vak maradt.

Horka és Thuz újra felkereste a cigányasszonyt. Úgy gondolták, az is elég, ha Kelént elpusztítják, hiszen Helka annyira szereti, hogy úgyis utána hal.

Azt mondták ezért a fiúnak: áll a Bakony közepén egy hatalmas cserfa, melynek tetején lakatlan hollófészek árválkodik. A fészekben összegyűlt harmatvíz varázserővel bír, azt kell megszereznie Kelénnek, hogy az öreg Rohan visszanyerje szeme világát. A fát azonban hatalmas vadkan őrzi, meg kell küzdenie vele annak, aki a fa kincsére áhítozik.

05-SpitPaint-WildBoar.jpg

Kelén azonnal útnak indult, hiszen látta, hogy Helka milyen bánatos. Hét nap hét éjjel bolyongott a Bakonyban, de nem találta meg a fát. A bakonyi szél megsajnálta a fiút és elvezette Kamorhoz, az öreg varázslóhoz, akinek fia belehalt Sió iránt érzett szerelmébe, és aki Sió fejére űzte a vad kígyókat bosszúból. Felismerte a fiút, tudta, hogy ő az, aki a remetével őrzi fia sírját a barlangban.

Kelén elmesélte történetét. Kamor rögtön átlátott Horka és Thuz gonosz tervén, s megígérte, hogy segít a fiúnak. Elvezette a cserfához, maga végzett a vadkannal, segített feljutni Kelénnek a fa csúcsára a harmatvízért. Mikor végeztek, elkísérte a fiút a Bakony széléig.

-Tudd meg, hogy a sírban, melyet apáddal gondoztok, a fiam nyugszik. Bármikor bajba kerülsz, mondd ki nevem háromszor a sír mellett, s én ott termek a bakonyi szél szárnyán.

Mikor Kelén hazatért, Horka nagyon elcsodálkozott, de továbbra sem tett le tervéről. A vadkan nyelvéből férjének reggelit készített, ő maga pedig tükre elé ült, és arcára locsolta a harmatvizet. A varázslat azonban máshogy hatott a két gonosz lélekre. Thuz csúf vadkanná változott, Horka pedig – miután magára locsolta a harmatvizet – egy fekete holló alakját öltötte magára. A két riadt állat elmenekült a palotából, mielőtt bárki észrevette volna őket.

Holnap múlva folytatjuk a mesét, melyből kiderül, hogy tud-e az öreg Kamor segíteni a fiataloknak.

A történetet Bezzeganyától kaptuk kölcsönbe. Az eredeti mesét Fáy András vetette papírra 1836-ban. A történet új verziója megvásárolható a Bookline webáruházban.

Balatoni mesék 4: Kelén találkozik a félelmetes vadkannal! Tovább
Balatoni mesék 3: Sió találkozik a szerelmesekkel

Balatoni mesék 3: Sió találkozik a szerelmesekkel

A történet első és második része.

Sió követet küldött Thuzhoz az aranygyapjúért, ami megszabadíthatta volna a fején tekergőző kígyóktól, de a herceg kinevette, nem teljesítette ígéretét. Nemsokára az öreg remete, aki annyi éve keresztül vigyázott a sárga köves gyűrűre, szintén elkezdte hiányolni az ékszert, és mert beteg lett, fiát, Kelént küldte Thuzhoz. De a fiú hiába könyörgött Horkának és Thuznak az ékszerért, hogy apja csak a gyűrű erejétől gyógyulhat meg, nem adták vissza neki.

A magába roskadt fiút gyönyörű lány szólította meg a palota folyosóján. Helka volt az, a gonosz Horka kedves testvére, és hogy jóvá tegye nővére gonoszságát, Kelénnel tartott, hogy segítsen ápolni idős apját. A remete a sok szeretetnek és gyógyszereknek köszönhetően meggyógyult, a két fiatal pedig egymásba szeretett az együtt töltött idő alatt. De szerelmüket titkolni kellett, mert Kelén szegény ember fia volt, s Rohan herceg, Helka apja, nem tartotta volna méltónak a palotába.

image.ashx.jpeg

Eközben Horka és Thuz ahelyett, hogy boldogan éltek volna, azon kezdték törni a fejüket, hogyan szerezzék meg Rohan herceg többi kincsét is. A jóságos Helka útjában állt gonosz tervüknek, ezért először őt akarták eltávolítani apjuk közeléből.

A hegy alatt élt egy cigányasszony, aki boszorkány hírében állt. Hozzá fordultak segítségért. Tudták, hogy Helka mindent megtenne apjáért, Rohan hercegért, aki akkoriban már nagyon rosszul látott, majdnem vak volt.

Gonosz tervet eszeltek ki. Élt a Balaton közepén egy varázserejű hal, Sió kedvenc halacskája. Horka azt mondta Helkának, ha megszerzi az aranyhalat, és az apjuk, Rohan eszik húsából, megjön a szeme világa. Tudta Horka, hogy Sió nem fogja hagyni elvenni a halat, így húga nem tér vissza veszélyes küldetéséből.

Helka azonnal útnak indult, Kelén elkísérte útján. Mikor Sió rájött, hogy a pár aprócska csónakján kedvenc halacskáját akarja megszerezni, éktelen haragra gerjedt. Hatalmas, sötét hullámokat kavart a tó szelíd vizén, a kis lélekvesztő szinte eltűnt közöttük. Sió el akarta pusztítani őket, de látta halált megvető bátorságukat és igaz szerelmüket, és reménykedni kezdett: talán a fiatalok képesek lennének feloldani az őt sújtó átkot. Alkut ajánlott nekik. A halacskáért cserébe kérte a kis kecske arany szőrét. A szerelmesek megesküdtek, hogy teljesítik ígéretüket, Sió pedig odaadta a halat.

Holnap folytatjuk a mesét, melyben Kelén megküzd a hatalmas vadkannak és találkozik Kamorral, az erdő varázslójával.

A történetet Bezzeganyától kaptuk kölcsönbe. Az eredeti mesét Fáy András vetette papírra 1836-ban. A történet új verziója megvásárolható a Bookline webáruházban.

Balatoni mesék 3: Sió találkozik a szerelmesekkel Tovább
Ilyennek még nem láttad a Balatont

Ilyennek még nem láttad a Balatont

Egy ritka természeti jelenséget sikerült megörökítenie az MTI fotósának december 25-én: a képen azt láthatjuk, ahogy köd gomolyog a Balaton felett, Fonyódnál. Szemben Badacsony. A fotót Varga György készítette.

download_aspx.jpeg

download-1_aspx.jpeg

Aki karácsonykor valami hasonlóan misztikusan balatoni hangulatúra vágyna, az olvassa a naponta jelentkező Balatoni Mesék sorozatunkat, amiből kiderül, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenéznie Siónak, a tó tündérének. 

Ilyennek még nem láttad a Balatont Tovább
Balatoni mesék 2: Sió tündér találkozik a gonosz Thuz herceggel

Balatoni mesék 2: Sió tündér találkozik a gonosz Thuz herceggel

A történet első része itt olvasható.

Réges – régen csodaszép kastély állt a félsziget csücskén. Rohan, a vak herceg élt itt, két szépséges leányával, Horkával és Helkával.

Horka gyönyörű volt, de közben velejéig romlott, hangja új csattogott, mint a repedt fazék.

Helka viszont nem csak szép, de jóságos hercegkisasszony is volt.

És bár a palota tele volt kincsekkel, a lányokkal meg búsás hozomány járt, egy herceg vagy vitéz sem akadt, aki megkérte volna a rikácsoló, kellemetlen Horka kezét. Horka egyre féltékenyebb lett a kérők előtt népszerű húgára, és arra kérte apját, hogy az adja oda kincsei felét annak az ifjúnak, aki szörnyű hangjától megszabadítja. Sok csaló és szerencselovag jött a kastélyba, de mind dolgavégezetlenül távozott. Az Alföldről érkező Thuz herceg azonban kitartóbb volt mindnyájuknál, főleg mert nagyon fájt a foga a sok kincsre. Ahogy a Balaton partján üldögélt, szakadatlanul törte a fejét, mit tehetne Horka csúf hangjával. Mivel semmi sem jutott eszébe, dühében felkiáltott:

- Ég és föld szellemei, istenek vagy ördögök, segítsetek!

Ekkor a szél felkorbácsolta az ezüst hidat, amit a telihold vont a tóra. Susogni kezdett a nád, és egy ködbe burkolózott nőalak emelkedett ki a tóból. Kezében aranybuzogányos nádat tartott. Sió volt az, a Balaton tündére. Szép is lehetett volna, de haj helyett rút kígyók tekergőztek arca körül. Átok ült rajta, és csak egy olyan ember ajándéka törhette meg a varázslatot, aki őszintén szerelmes valakibe. Bárkibe. Sió azt hitte, Thuz szerelme Horka iránt tiszta, így elmondta neki, hogyan gyógyíthatja meg a lányt. A tündér azt gondolta, alkut köthet az ifjúval, s végre megszabadul kígyó – koronájától.

Elmondta Thuznak, mit kell tennie.

A tihanyi vár lábánál van egy sír, ott él egy barlangban egy öreg remete, és az ő sárga köves gyűrűjét kell Horkának hét nap hét éjjel a nyelve alatt tartania.

Moritz von Schwind1.jpg

Ha megteszi, vége a rikácsolásnak és angyali hangja lesz. Cserébe Sió Helka aranyszőrű kecskéjének frissen lenyírt szőrét kérte. Thuz mindent megígért, s már rohant is a palotába. Bár a tó tündére bosszút ígért, ha a herceg nem teljesíti a szavát, Thuz ezzel mit sem törődött.

Mikor Sió találkozott Thuz herceggel, reménykedni kezdett, talán végre feloldja valaki a varázslatot. De Thuznak esze ágában sem volt visszatérni a tündérhez. Elkérte a sárga köves gyűrűt a remetétől, Horka a nyelve alá tette, hét nap, hét éjszaka. S valóban, mikor letelt az idő, gyönyörű, csengő hangja lett. Egybekeltek, a gyűrűt pedig megtartották emléknek.

Holnap folytatjuk a mesét, melyben Sió megpróbálja megszerezni a gyűrűt és az aranygyapjút.

A történetet Bezzeganyától kaptuk kölcsönbe. Az eredeti mesét Fáy András vetette papírra 1836-ban. A történet új verziója megvásárolható a Bookline webáruházban.

Balatoni mesék 2: Sió tündér találkozik a gonosz Thuz herceggel Tovább
Balatoni mesék 1: Sió, a tó gyönyörű tündére

Balatoni mesék 1: Sió, a tó gyönyörű tündére

Réges-régen Sió egy gyönyörű, aranyhajú tündér volt, aki rabul ejtette minden férfi szívét. De nem kellett neki egy sem, csak játszott velük, majd elhajtotta őket. Akkoriban még a Bakony erdeje a Balatonig ért. Az erdőben élt Kamor, a varázsló és fia, akit szintén Kamornak hívtak. Szerelmes lett ő is a szépséges Sióba.

article-2145760-13220DE5000005DC-151_964x666.jpg

Sió arra kérte Kamort, hogy hozzon neki hársfavirágvizet a Bakonyból, ezzel bizonyítsa szerelmét. A fiú el is indult, ám amikor jött visszafelé, és a Balatonhoz ért, azt hallotta, hogy Sió szerelmesen suttog a parton egy másik ifjúval. Meghasadt a szíve, és nemsokára Tihany szikláiról a mélybe zuhant szomorúságában.

Apja a sziklák alá temette, sírján gyönyörű virágok nőttek.

Egy öreg remete telepedett a sír melletti barlangban, és gondozta az ismeretlen sírt. Kamor viszont bosszút állt fia hiábavaló haláláért. Egy este öreg pásztor képében látogatta meg Siót. Azt mondta neki, fiatal ura küldte, hársfavirágvizet hozott. De amint Sió kinyitotta az edényt, kiugrottak belőle a kígyók és ellepték a fejét, majd soha többé nem engedték: azóta Sió fején a csodálatos hajfürtök helyett kígyók tekergőznek.

“A Bakony kígyóit hordod majd fejeden, míg az igaz szerelem – melyet te nem ismersz – önként fel nem oldoz” - mondta Kamor. A bakonyi szél azon az éjjelen fenékig felkorbácsolta a Balaton vizét.

Holnap folytatjuk a mesét, melyben Sió találkozik a szerelemmel.

A történetet Bezzeganyától kaptuk kölcsönbe. Az eredeti mesét Fáy András vetette papírra 1836-ban. A történet új verziója megvásárolható a Bookline webáruházban.

Balatoni mesék 1: Sió, a tó gyönyörű tündére Tovább
Túrázz és igyál sok forralt bort - karácsonyi balatoni programok

Túrázz és igyál sok forralt bort - karácsonyi balatoni programok

Ha úgy alakul, hogy a Balatonnál töltöd a karácsonyt, illetve az azt megelőző napokat, még véletlenül se érezd azt, hogy a világ végére száműzted magad. Összeszedtük, mit kezdhetsz magaddal, ha nem egy wellnesshotelben hevered ki az év fáradalmait.

tóti piac1.jpg

Mennyivel hangulatosabb a plázás könyöklés helyett egy adventi vásár, vagy egy termelői piac, ahol hazafelé nem a dugóban kell araszolnod, és nyugodtan bedobhatsz néhány forralt bort, ha a közelben van a szállásod, nyaralód, anyósod, stb. Plusz előny, hogy errefelé a forralt bor is nagyobb eséllyel készül olyan borból, aminek köze van a szőlőhöz, szemben a fővárosban árult cukrozott kotyvalékoktól.

Hévízen, Balatonalmádiban, Siófokon és Balatonfüreden is rendeznek kézműves vásárokat. A balatonfüredi Gyógy téren zenekarok, mesemondók, tűzzsonglőrök és betlehemesek lépnek fel, a közeli Vaszary Villa pedig kézműves foglalkozásokkal várja a gyerekeket. A karácsonyi stressz egy egészen más formája a forraltbor-főző verseny, amit december 20-án rendeznek Tihanyban a Mádl Ferenc téren. Az idén is látogatható a Vörsi Betlehem, ami továbbra is a világ legnagyobb, közel 50 négyzetméteres templomban épített betleheme. 

galerius.jpg

Túrázz és igyál sok forralt bort - karácsonyi balatoni programok Tovább
A legjobb hotel nyomában: Kali Art Inn

A legjobb hotel nyomában: Kali Art Inn

Az elmúlt években egyre jobban érik bennünk a felismerés, hogy a Balatonban nem feltétlenül a Balaton a legjobb, hanem a Balaton-felvidék. Imádjuk a tavat, de az a dombos táj ott tőle északra, az nemcsak a Balaton közelsége miatt, hanem saját jogon is az ország talán legszebb régiója. És ennek a környéknek az eszenciája a Kali Art Inn vendégház, ami olyan gyönyörű, hogy az már Provence, pedig nem.

És amit kedden az ország legjobb szálláshelyének választottak a szallas.hu-n, ami külön apropót jelent a poszt közlésére.

Lássuk a háttérsztorit: a szálló eredetileg művésztelepnek indult, az fejlesztették-alakítgatták, hogy a végén egy ilyen, józan ésszel nehezen felfogható szépséget kapjál (a fotók nyáron készültek):

Dsc04975

Dsc05040

Dsc04967

Dsc04971

Ja, és a medence az utolsó képen egy tó, természetes forrásból táplálkozó, kikövezett aljú tó. Csak mondom. Megőrülsz.

És a szobák: van többféle, változó áron, de ha igazán jót akarsz magadnak, valamelyik nagyobbat választod, például a Fehér Szobát, ami annyira népszerű, hogy hétvégére például már esélyed sincs a következő hónapokra foglalni, pedig nem olcsó, nagyon nem. De hasonlót tényleg alig találsz Magyarországon.

Dsc04945

Dsc04946

Dsc04949

És közben ott az étterem, ami a helyi alapanyagokra építve készít csodálatos fogásokat, nem csoda, hogy egyebek közt a Kali Art Innben forgattuk a balatoni receptsorozatunkat, a videókat itt nézheted meg. De itt van az egyik kedvencünk:

 

De az ételek amúgy is kiválók. Csak ízelítőül, így néz ki a vacsora nyáron:

Dsc05006

Dsc05008

Dsc05017

Dsc05021

Dsc05024

És így a reggeli:

Dsc05041

Dsc05051

Dsc05045

Dsc05053

Dsc05056

Minden fogásban érzed a jó technikát, de még inkább a friss alapanyagokat, roppannak, robbannak a szájban, és még az olyan hétköznapi dolgoktól is komoly izgalmi állapotba jössz, mint a lekvár. Mit szóljunk akkor a libához, vagy a házi sajtokhoz, esetleg a spenótleveshez?

A téli időszakban persze más vonalon erősek, van például mangalicasült, malackocsonya, sok lencse és mák, az amúgy csöndesnek, békésnek ígért szilveszter esti menü meg ilyesmi lesz: libamáj házi kalácson, pikáns harcsaleves, őzragú burgonyafánkkal, csupacsoki trio, valamint pezsgő, éjfél után meg malacsült és lencse. És persze télen kevéssé lehet úszkálni a medencében, ilyenkor inkább túrákat szerveznek a környéken a szállásadók, és ha esik a hó, felcsatolják a sífutóléceket és mehet a sífutás. Ha meg nincs hó, akkor van disznóölés.

A Kali Art Inn távolról sem olcsó hely, pontosabban azzal érdemes számolni, hogy elég drága. A sima kétágyas szoba 29 ezertől indul, reggelivel 35 ezer két főre, ezeknél szerintem jobban megéri valamelyik lakosztályt, spéci szobát választani, mert a 20-30 százalékos felárért cseré sokkal nagyobb és igényesebb teret kapsz. Másként mondom: szerintem csak a lakosztályokat éri meg igazán választani, mert bár azok majdnem tízezerrel drágábbak, mint az alapszobák, máshol sem kapnád meg ezt a minőséget sokkal olcsóbban, míg a kisebb szobák a méretükhöz képest kicsit drágának tűnnek.

Kali Art Inn

A legjobb hotel nyomában: Kali Art Inn Tovább
„Ez jobb, mintha béna zenész lennék"

„Ez jobb, mintha béna zenész lennék"

A Brains zenekar egykori MC-je először a fővárosban álmodta meg az „avantgárd” borbisztrót. Aztán Budapest helyett végül Balatonfüreden nyílt meg a Kredenc, ahol mindig szól a zene, és öt perccel az érkezésed után már otthon érzed magad. Dobai András a téli szezon szépségeiről és a főváros kísértéseiről mesélt.

Mi a pozíciód a Kredencben?

Tulajdonos, pincér, sommelier - és mosogató. Minden. Nyáron minden feladatra megvan az ember, de télen másfél személyesre szűkül az üzlet.

nyl_3525_01.JPG

Miért ért véget a zenei karriered?

„Ez jobb, mintha béna zenész lennék" Tovább
Zenit Hotel Balaton: a közel tökéletes balatoni hotel

Zenit Hotel Balaton: a közel tökéletes balatoni hotel

Mert ŐRÜLETESEN messze van - ezt a választ kaptam Robitól arra a kérdésre, hogy mégis miért nincs folyamatos telt ház a vonyarcvashegyi Zenit Hotelben.

Összefoglalom, miért mert fel a kérdés: mert a hotel messze színvonalasabb, mint a balatoni átlag, a legjobbak között van, miközben saját kategóriájában a legolcsóbb. Nem állt össze. Őszintén szólva még most sem áll: hatalmas tévedés azt hinni, hogy a Balatonon vannak távolságok. Egyrészt ha nem hajtasz fel az északi partra, hanem végigszáguldasz az autópályán délen a nyugati csücsökig, és Keszthelyen keresztül közelíted meg a Vonyarcvashegyet, két óra alatt odaérsz. Másrészt Balatonfüredről már csak 60 kilométernyire van hotel, annyi plusz meg bőven megér az a sok jóság, amit egy nyaralás alatt a Zenitben kapsz.

Mert sok jó hotelt teszteltünk a környéken, de ez közülük is kiemelkedik. Az elhelyezkedés remek: fent van ugyan a hegy tetején, szóval autóval kell menni a strandra, de ezért kárpótol a tiszta levegő és a csodálatos kilátás, ráadásul a tél közepén ez pont nem is jelent gondot.

A személyzet néha kedvesen amatőr, néha kedvesen profi, hullámzó a minőség, de a hozzáállás egy pillanatig sem az, és igazából ez a legfontosabb: nyaralás közben tök mindegy, hogy fél, vagy hét perc alatt kapod meg a kávét, a lényeg, hogy közben senki se nézzen hülyének és ne érezd kellemetlenül magad a dolgozók hozzáállása miatt. Itt ettől nem kell félned.

És akkor térjünk rá a szobákra, amik tényleg zseniálisak: nagyok a terek, jók az arányok, a burkolatok, és fiatal, vagy idősebb pároknak nem is tudok jobb előjátékot elképzelni a nappalitól egy üvegfallal elválasztott zuhanyzónál: csak a körvonalak látszanak, de ennyi pont elég. Tetszettek a felhasznált anyagok is, a gazdagon használt, elegánsan sötét fa, és az ezt remekül kiegészítő zöld szőnyeg, az ágy kényelmes, a wifi meg olyan gyors, hogy hasonlóval nem találkoztunk sehol a Balaton körül.

A wellness szintén toplistás: nem a föld alatt, hanem a második emeleten van, a jacuzzi a napozóteraszon, ahonnan a Balatont látod (hidegben azért vannak kockázatok), bent egy nagy, úszásra is alkalmas medence, pezsgőfürdő és gyerekmedence vár (a hotel gyerekbarát, van jól felszerelt játszószoba, játszótér is). És ott van a szaunaterem, aminél jobban én még nem voltam: csendes, félhomályos, szellős, a finn szaunában óriási a hely és általában véve is nagyon rendezett az egész. Talán ez az első olyan szálloda, amelyikben nem találkoztam a mindent elcsúfító, celluxszal felragasztott A4-es papírlapokkal (általában ezeken kommunikálják, hogy hova ne lépj, mint ne csinálj, melyik nem a bejárat). Apróságnak tűnik, de az ilyesmin múlik, hogy tényleg igényes egy hely, vagy csak annak akar látszani.

És akkor a kaja: eleve nem lehet rossz az, amit ilyen hatalmas üveglapok választanak el a kilátástól:

De az ételek ettől függetlenül is jók. Ettünk füstölt pisztrángos és pácolt vadlazacot, amik bőven jobbak voltak, mint a legtöbb hotelben kínált bármelyik előétel. Mindig is mondtam, hogy nem nagy választék kell, hanem jó minőség, mi már ezzel a két hallal elégedettek lettünk volna.

De megkóstoltam a henteslevest is, ebbe minden húst beleraktak, amit találtak, izmos is volt:

Az oldalast, ami remek, szaftos fogás, ügyesen megválasztott szósszal:

És Lady Hamilton pulykamellet, ami nem volt olyan izgalmas, de jó menekülőútvonal lehet azoknak, akik utálják a halat és az oldalast.

A reggeli nem volt ennyire változatos, viszont itt ettük hosszú ideje a legjobb kenyeret nemcsak a Balaton körül, hanem országos szinten: kívül ropogós, belül tömör, de puha. Fantasztikus. És alig kétezer forintért a szobádba rendelheted a reggelit, ami mondjuk az utójátéka lehet a félig átlátszó zuhanyzóval felvezetett éjszakának.

Szóval: ez egy minden szempontból jó szálloda, a szolgáltatásokhoz képest szenzációs áron, ne sajnáld a plusz kilométereket, ha teheted, mindenképp próbáld ki a Zenit Hotel Balatont is, főleg, hogy éjszakánként már 9 ezer alatt is vannak ajánlataik. És ha nem tudod, hogy mi a fenét lehet a Balatonon télen csinálni, akkor itt a cikkünk, olvasd el!

Zenit Hotel Balaton: a közel tökéletes balatoni hotel Tovább
Ha jön a vihar, a legkeményebbek is belefulladnak a Balatonba

Ha jön a vihar, a legkeményebbek is belefulladnak a Balatonba

Idén a hűvösebb nyár miatt a szokásosnál valamivel kevesebb dolguk volt a vízimentőknek, tudtuk meg Tar Mihálytól, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivőjétől, aki azt is elmondta, hogy érdekes módon pont a nyugodt, veszélytelen idő jelent nagyobb kockázatot a tó környékén. Ilyenkor ugyanis sokkal többen úsznak, míg viharban csak egy-egy eltévedt szörföst, vitorlázót vagy horgászt kell kimenteniük, akiknek bemenni még volt erejük, de kijönni már nem tudnak.

A szikrázó napsütésben viszont tízezrek vannak a tóban, őket a partról figyelik távcsővel a folyamatos szolgálatban álló vízimentők. Nyaranta ezres nagyságrendben van tennivaló, sok beteg, gyenge vagy legyengült ember úszik túl mélyre, ahonnan saját erejükkel már nem tudnak kiúszni, de a feladatok közé tartozik a kagylóvágta sebek ellátása is.

the-libertine-magazine-baywatch-emily-didonato-by-dan-martensen-for-double-magazine-summer-2013-2.jpg

Kiemelt időszak a Balaton-átúszást (vagy a mi versenyünket, a Balaton 2x-t, amiben könnyedén úszhatod át a Balatont, méghozzá KÉTSZER!) megelőző néhány hét, amikor sokan a versenyre gyakorolva túl mélyre jutnak, mert ahelyett, hogy a parttal párhuzamosan úsznának, inkább befelé próbálkoznak: viszont amikor nincs verseny, nincsenek bóják, kísérő hajók, nagyobb is a kockázat.

A vízimentők folyamatosan megfigyelés alatt tartanak 45-50 strandot, járőröznek a hajóikkal és figyelik azokat, akik túl mélyre úsznak. Akit lehet, már a bójáknál visszafordítanak, aki átcsúszott a szűrőn, azt távcsővel ellenőrzik, és ha azt látják, hogy túl rég óta van egy helyben, esetleg néha eltűnik a feje, megindul a mentés. Erre azonban kár építeni: bár a vízimentőknek már rendelkezésükre áll a Rupert nevű hajó, ami akár 90 kilométeres óránkénti sebességgel is képes haladni (itt egy videó arról, hogy milyen kemény a cucc), ez Tihanyban állomásozik és már Siófokra is közel negyed óra, mire elér.

Sokan nem is gondolnák, de a vízibicikli is veszélyes: gyorsan halad, hamar beér a mély vízbe, az erek kitágulnak tekerés közben, és ha valaki ezek után beugrik a hideg Balatonba, könnyen felléphetnek a keringési problémák, extrém esetében szívmegállás is.

icexeapw_2_700x460.png

Tar Mihály szerint alapvetően továbbra is a felelőtlenség a vezető halálok, sokszor még utólag sem tudják megmagyarázni, miért kerül sor a tragédiára. Például amikor nemrég fiatalok bevízibicikliztek a mély vízbe, majd a két fiú a biciklin hagyva két lányt fejest ugrott a vízbe - de egyikük sem tudott úszni. A holttestük három nappal később került elő. Mások meg félméteres vízbe ugranak fejest, kockáztatva ezzel az életre szóló lebénulást.

Ezzel együtt a tendenciák kedvezők, évről évre csökken a halottak száma: míg a 80-as években még 40-50 halott volt évente, most már stabilan öt alatt van a halálos balesetek száma. Jobb lett a jelzőrendszer, ha kiadják a másodfokú viharjelzést, 90 százalék az esély rá, hogy tényleg jön a vihar és ilyenkor ki kell menekülni a vízből. Tar Mihály elmondta, hogy nagyobb szélben, viharban vízpárlat keletkezik, ilyenkor a víztükör felett akár ötven centi magasságig is elfogy a levegő, és hirtelen pokolian nehéz lesz a felszínen maradni, nemhogy úszni. Ilyenkor még a legedzettebbek is a Balatonba fulladhatnak, ezért nagyon fontos figyelembe venni a viharjelzéseket.

Ha jön a vihar, a legkeményebbek is belefulladnak a Balatonba Tovább
Mit lehet csinálni télen a Balatonnál?

Mit lehet csinálni télen a Balatonnál?

Az lehet, hogy néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag semmi nem történt télen a Balatonon, az idén azonban nem áll meg a pörgés a hidegben sem. Az idei tél főleg azoknak lesz izgalmas, akik szeretik a borokat és a bulizást, illetve valamilyen okból szívesen csobbannak közel nulla fokos vízben, de legalább egy-egy hétvégére mindenképp megéri ideutazni.

csobb.jpg

Attól nem kell félned, hogy éhes és szomjas maradsz, mert például egyre több balatoni étterem és pincészet tart nyitva télen is, igaz, ezek közül van olyan, amelyik csak a hétvégén (érdemes utánanézni, mielőtt útnak indulsz). 

A termelői piacok hangulata ilyenkor teljesen más, a nyári idegesítő tömeg helyett nyugalom van, több idő jut arra, hogy beszélgess az árusokkal. Jó alternatívát jelentenek a zsúfolt adventi vásárok helyett, mivel itt valószínűleg élvezni is fogod a bevásárlást. Nem zár be a káptalantóti Liliomkert piac sem, ahol a langalló+forralt bor (bevállalósabbaknak ugyanez pálinkával) párosítást érdemes kipróbálni a hidegben. December végéig biztosan kávézhatsz és sütizhetsz a Kővirág étterem piaci kirendeltségében is.

tóti piac1.jpg

tóti piac 2.jpg

Mit lehet csinálni télen a Balatonnál? Tovább
A legjobb balatoni hotel nyomában: Residence Hotel

A legjobb balatoni hotel nyomában: Residence Hotel

A siófoki Residence Hotelben már voltunk néhány éve. Akkor eszünkbe se jutott volna, hogy a szállodát nemsokára felújítják, hiszen sem leharcoltnak, sem korszerűtlennek nem tűnt. De a Residence üzemeltetői tudják azt, amit nagyon kevesen Magyarországon: hogy egy hotel nagyon sokat veszít a presztízséből, ha hagyják lerohadni, és valószínű pénzügyileg is jobban megéri korábban beavatkozni, mint túl későn: így folyamatosan fenntarthatják a menő szálloda imidzsét, nem kell tíz év múlva mindent a nulláról kezdeniük, egy határidő után érkezett felújítás miatt.

Az új belső egyfajta stílusváltás is: rátaláltak a lila színre és ezt az egész szállodán végigvezették, legyen szó akár az előtérről, akár a hotelről, akár a szobákról. Egyébként ez jó irány: karaktert kapott a Residence, nehéz bármivel összetéveszteni és a mezőnyhöz képest tágas szobák jó terepet is adnak a hangulat megteremtésének. Jók a kiegészítők, a fürdőszoba hibátlanul felszerelt, problémát csak az olyan apróságok utaznak, mint a nyugati négy-, és ötcsillagosokban is rendre felbukkanó, túl erős éjszakai jelzőfénnyel világító tévé (párnákkal orvosolható), vagy a wc fölé helyezett hajszárító, amiről ha leesik a szűkítő, az könnyen a vécébe zuhan.

Dsc06158

A legjobb balatoni hotel nyomában: Residence Hotel Tovább