A legjobb balatoni szálloda nyomában: Echo Residence, Tihany

A legjobb balatoni szálloda nyomában: Echo Residence, Tihany

És akkor most következzen egy nagyágyú a balatoni szállások sorában: a tihanyi Echo Residence. Eleve: Tihany. Füreddel együtt a Balaton talán legszebb települései. És ennek a szélén van az egyik kedvenc hotelünk.

Azért szeretjük, mert:

- csodás a panoráma
- csodásak a szobák
- csodásak a szobák

Az első állítás nem szorul magyarázatra, ezt látod az ablakból:

És a szobák: ennyire jópofán modern, nagyvonalú, szellős, ötletes lakosztályokkal nem nagyon találkozunk máshol a Balaton partján. Terméskő és drapp huzat, üveg és fa tesz otthonossá a szobákat, kezdve a nappalitól a baldachinos és a hagyományos hálón át egészen az akár szaunával is felszerelt fürdőszobáig. Ez a szálloda éppen csak a legmagasabb igényeket nem elégíti ki, azokat, amik mellett az éjszakánként 100 ezer forintos szobaár sem meglepő. De az Echo Residence harmadannyiba kerül.

Oké, a konyhát nincs mire használni, hiszen hiányzik belőle a tűzhely és a mikró, de a felhasznált anyagok mindenhol annyira jók, a fény, a kilátás, a megjelenés annyira jól tervezett, hogy nem akadsz fent az apróságokon.

Mindezek mellett már nincs is nagy jelentősége, mert nem akarod elhagyni a szobád, de a wellness nem különösebben izgalmas. Semmi sem hiányzik belőle, de az Echo Residence-épületek aljában található strand, vagy a szobák opciós wellnessszolgáltatásai összehasonlíthatatlanul izgalmasabbak.

A szobák mellé felhúzott étterem is szép, de az étel minősége már nem tud lépést tartani a szobákéval, legalábbis amikor legutóbb teszteltük ezt a szolgáltatást, az vegyes élményeket hagyott bennünk, de hamarosan újra nekiesünk ennek a kérdésnek, és újra beszámolunk a tapasztalatainkról. 

Az étkeztetés egyébként általános probléma a jó hazai hotelekben, ennek a szolgáltatásnak a minősége a legtöbb helyen nincs összhangban a szálloda többi szolgáltatásával. Talán mert erre van kevésbé igény, bár igazából fogalmam sincs.

Akárhogy is, az Echo Residence szobái egyedülállóak, ilyen nagyvonalúságba nem nagyon futsz bele máshol a Balaton partján, aminek persze megvan az ára, és az étteremben kisebb kompromisszumokra is kényszerülsz, mégis ez az a hely, ahová bármikor szívesen visszamennénk.

A legjobb balatoni szálloda nyomában: Echo Residence, Tihany Tovább
Jelentős kedvezménnyel indul az előnevezés az I love Balaton Öbölátúszásra

Jelentős kedvezménnyel indul az előnevezés az I love Balaton Öbölátúszásra

Itt írjuk meg először, hogy pénteken reggel 10-től lehet nevezni az idei nyár egyik legszórakoztatóbb programjára, az I love Balaton Öbölátúszásra, amit a tervek szerint július 19-én rendezünk meg: óriási buli, alapos szervezés, kiemelkedő biztonság, kényelmesebb közlekedés, sok egyéb mellett ezekkel készülünk a rendezvényre.

Meg kedvezményes és extra-extra kedvezményes nevezéssel: a helyszínen hétezer forintot kell fizetned, ha részt akarsz venni a kalandban, de a holnap induló előnevezési kedvezménnyel már csak 5 ezer forint a díj. Sőt: az első száz nevező további 50 százalékos kedvezményt kap, szóval érdemes sietni és nézni az oldalunkat, ahová holnap 10-kor kerül ki a link.

obolatuszas_holnap_nevezes.jpg

A versenyt kizárólag szélcsendben, vagy enyhe szélben fogjuk megrendezni, hogy senkit ne érjen kellemetlenség és mindenki át tudja úszni a kiválasztott távot!

A biztonságról: összesen tíz orvos áll majd rendelkezésetekre, hogy megvizsgálja az egészségügyi állapototokat, de garantáljuk, hogy 15 percnél nem kell többet várnod a vizsgálatra. Ha szükséges, hat vízimentő hajó gondoskodik majd a testi épségetekről, de alapvetően arra készülünk, hogy nem lesz rájuk szükség. Ezzel együtt az idei szervezés egyik fő fókusza a kényelem mellett a biztonság.

A zavartalan versenyt öt vízirendész hajó biztosítja majd, hogy rajtatok kívül, és a biztosítást nyújtó személyzeten kívül senki más ne lehessen a pályán, továbbá három BYC motorcsónak vigyáz rátok! Sőt, egy kórházhajó is lesz a vízen, biztos, ami biztos.

További izgalmas tények:

- 4 rendezői motorcsónakkal követjük az eseményeket
- 36 vitorlásról szintén figyeljük a versenyt, hogy ha bármi problémát látunk, azonnal segíteni tudjunk
- 36 bója mutatja majd az irányt

És akkor az irányról: igen, idén megfordítottuk, de a kilátás most is gyönyörű lesz, és bár vannak, akik szerint így a szélirány akadályozza majd a versenyt, valójában ezek a légköri jelenségek kevéssé érezhetők az öbölben, ráadásul úgyis csak akkor indul az Öbölátúszás, ha szélcsendes az idő. A lényeg, hogy így sokkal egyszerűbb lesz az utazás: Balatonfüredről öt csuklós busszal fogjuk átvinni a versenyzőket Tihanyba. Biztosítunk egy összehúzható hátizsákot, amibe belerakhatod a ruhádat és amit mi visszaviszünk a cél helyszínére. A célban fognak várni a családtagok és a hátizsák.

Lesz rajtcsomag is, benne alma, banán, kürtős kalács, cocomax és szőlőcukor!

Szóval: a nevezés holnap 10-től indul, érdemes az elsők közt lenni, nézzétek az oldalunkat!

Jelentős kedvezménnyel indul az előnevezés az I love Balaton Öbölátúszásra Tovább
Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró

Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró

Panorámában verhetetlen a hely, ami az "új Kistücsök" szeretne lenni. Leteszteltük.

A Szent Donát pince panorámájáról már megírtuk, hogy valószínűleg az egyik legszebb a Balatonon, és azt is, hogy milyen ember az, aki innen küldözget munkaidőben szelfiket. A pincészetben eddig is működött egy prémium kategóriás étterem, de tavaly decemberben a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a bisztró borászattól különválva, önálló brandként kezdi a 2015-ös szezont. Az éttermet a MÁK bisztróból átigazolt Deli János vezeti, és nem titkolja, hogy a cél az, hogy a Márga legyen az "új Kistücsök". A séf Endrédi Zoltán, aki korábban a veszprémi Chiantiban főzött. Szóval a csapat elég erős.

139_marga_food_resize.jpgfotó: Szabó Miklós

A tulajdonosok nem akartak feszengős helyet. Lekerültek az asztalról az abroszok, a cél, hogy magas legyen a színvonal, de közben nyugodtan lazulhass egy rizlinggel a teraszon. Az alapanyagokkal kapcsolatban azt vallják, hogy abból kell összeszedni a hozzávalókat, ami van. A birtokon termő gyümölcsöket a mandulát is feldolgozzák, a pisztráng a tapolcai telepről, a mangalica és a sajt a szentgáli Élőbolgyó biodinamikus gazdaságból érkezik. A termelők felkutatása még folyamatban van, ahogy az új gasztronómiai koncepció is folyamatosan alakul, változik.

p1000239_j.jpgfotó: ilovebalaton

Az étlap rövid: három előétel, két leves, négy főétel (csirke, pisztráng, tarja, vaddisznó), három desszert és egy sajttál. Előételnek a "laskagomba carpaccio citrusos mascarponehabbal" nevű fogást kérjük. A gomba és a mascarpone elképesztően finom volt, viszont a csilit egy kicsit túltolta a szakács. Gyakorlott csípőskaja-fogyasztóként is megkönnyeztük egy kicsit.

073_marga_presstour.jpgfotó: Szabó Miklós

A "bőrén sült pisztráng házi mandulával és brokkolival" egyetlen hibája talán az volt, hogy a halhús egy kicsit lehetett volna sósabb, egy kicsit izgalmasabb. A hal bőre viszont tökéletesre sült.  

085_marga_presstour.jpgfotó: Szabó Miklós

"Vaddisznószűz feketegyökérrel és laskagombával": igazi műalkotás, az ember alig mer belepiszkálni, annyira egyben van a kompozíció. Emblematikus fogás gyanús, és nemcsak a dizájn miatt.

087_marga_presstour.jpgfotó: Szabó Miklós

És akkor jöjjenek a desszertek: a mákos gubát alkotóelemire szedték és újra összerakták, az eredmény pedig nagyon finom, bár a megjelenést még egy kicsit lehetne fejleszteni.

131_marga_food_resize.jpgfotó: Szabó Miklós

A bazsalikomfagyival tálalt csokitorta egy leheletnyit volt szárazabb annál, hogy nosztalgiával gondoljunk rá, a fagyi viszont annyira jó volt, hogy attól félünk, akárhányszor kóstolunk fagyit a nyáron, mindig szembejön majd az élmény, és emiatt nem tudunk majd örülni annak, ami van. A desszertek közül nálunk a citromtorta (legfelső kép) kapta az aranyérmet, egyszerűen mesés volt.

p1000246_jo.jpgfotó: ilovebalaton

Az ételekhez csak Szent Donát, Figula- és Jásdi-borokat választhatsz. A helyi borokat pohárral is kérheted, kicsit húzós, 560-1280 Ft/dl áron. Ha az olaszrizlinget eddig egy unalmas fajtának tartottad, akkor érdemes összehasonlítani a különféle (vörös anyagos, agyagos-meszes, szürkemészköves-löszös) talajokon termett helyi olaszrizlingeket. A csopaki borvidéken ugyanis a talaj összetétele szinte pár száz méterenként változik.

nyl_6572.jpgfotó: Nyul Zsuzsanna

A Márga Bisztróban több olyan fogás is van, ami előrevetíti, mire képes a konyha. Van még néhány apróság, amin érdemes javítani, de ahogy írtuk, néhány hetes projektről van szó, és még minden alakul, változik. Majd kiderül, hogy lesz-e újabb Kistücsök az északi parton.

Ja, és a márga egy üledékes kőzet, a csopaki borvidék talajának egyik meghatározó kőzete.

Márga Bisztró
Csopak
Szitahegyi út 28.
06209281181

Nyitva:

áprilisban: P-V, 12.00–22.00
májusban: Sze-V, 12.00–22.00
júniustól minden nap, 12.00–23.00

update: péntek reggel 10 órától lehet nevezni az I love Balaton Öbölátúszásra, ami ötezer forintba kerül (a helyszínen hétezerbe). Az első száz jelentkező féláron úszhat, érdemes nézni a facebookos oldalunkat, ahová holnap 10-kor kerül ki az előnevezés linkje.

15522_881113791955931_3015398279597034461_n.jpg

Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró Tovább
Itt van a Balaton igazi slágere

Itt van a Balaton igazi slágere

Most, hogy jön a szezon, egyetlen másodpercre se feledkezzünk meg a tavaly felfedezett VZolikáról, aki még 2013-ban készítette el kedvenc tavunk himnuszát, de csak 2014-ben lett virális.

 

A dal és a klip tele van erős pillanatokkal:

- a drámai szünetek, amikor azt hiszed, minden véget ért
- az a furcsa, szőrös sapka
- a toposzok: lángos, földút, soproni
- az autós táska!
- 1:19-1:27-ig a Mielőtt lemegy a nap sorsfordító csodálatos dalának, a Waltz for a Night-nak a csodálatos megidézése:

 

- a Pet Shop Boys-szintű, szótlan háttéremberek, akik folyton ott vannak:

dalocska.jpg

Amikor idén nyáron mentek nyaralni, a Balaton szóljon az autóban!

Update: szemét koincidencia, épp, amikor a nyár közeledtének örülve kiraktuk a tavalyi remekművet, jött a hír, hogy VZolika nemrég elhunyt.

Itt van a Balaton igazi slágere Tovább
A Balaton jövője: Tihany

A Balaton jövője: Tihany

Sorozatunk első felében azt vizsgáltuk meg, hogy milyen fejlesztéseket eszközöltek az elmúlt években a Balatoni települések, most meg azt csekkoljuk, hogy milyen beruházásokat terveznek: milyen lesz néhány éven belül a tó környéke.

Folytassuk Tihannyal!

levendula_1132172_1942.jpg

2015. egyik legfontosabb ügye a várossá nyilvánítási pályázat benyújtása, a nyár közepén várható eredményhirdetés. A várossá nyilvánítás kezdeményezésének több oka is volt, mondta el az I love Balatonnak Tósoki Imre polgármester, de a legfontosabb, hogy a városi státuszú települések nagyobb lehetőséggel tudnak pályázni településrehabilitációs programok megvalósítására. Tihany célja, hogy olyan imázsváros pozíciót vívjon ki magának, mint Villány, vagy Visegrád.

tihany.jpg

2016-tól aztán felpörögnek a fejlesztések turbinái. Az egyik legfontosabb a tihanyi rév, és környezetének megújítása lesz, ahol a hajóállomáshoz hasonlóan a 60-as évek közepe óta átfogó fejlesztés nem valósult meg. Ez a program nemcsak Tihany, hanem a Balaton számára is fontos, hiszen a komppal érkező vendégek több mint fele kizárólag tranzitra használja a Tihanyi-félszigetet.

Hosszútávon újra szeretnék fellendíteni a 20. század elején elindított levendulatermesztést, ennek megfelelően három projekt előkészítésébe is belekezdtek. Mintegy 30 hektár területen szeretnének levendulaültetvényeket létrehozni a Tihanyi-félszigeten, szeretnénk alapítani egy levendulamanufaktúrát, amely a levendulaolaj lepárlásán kívül egyéb levendulatermékek előállításában is fontos szerepet játszhat, támogatják továbbá a Tihanyi Bencés Apátság levendulalepárló és látványgazdaság létesítésének programját.

Régóta dédelgetett cél, hogy Tihanyban egy helytörténeti múzeumot hozzanak létre, ebben a múzeumban Tihany település bemutatása mellett szeretnének emléket állítani a 20. században itt élt művészeknek is, például Illyés Gyulának, Borsos Miklósnak, Németh Lászlónak, mondta el a polgármester.

5942_b0dd033cbe58aa5ea27747271bfd84e3.jpg

“Terveink között szerepel egy új művelődési ház létesítése a tihanyi Belső-tó partján, hiszen a település centrumának megépítésével megszűntek a parkolási lehetőségek a jelenlegi művelődési ház környékén, és a régi apátsági magtár sem igazán alkalmas a helyi közösség kiszolgálására művelődési házként” - mondta el Tósoki Imre.

A központban lévő régi művelődési házból egy turisztikai fogadóépületet szeretnének kialakítani, és további terv, hogy a település központjából kerékpáron a nemzeti parki területeken keresztül is megközelíthető legyen a sajkodi öböl, ezáltal teljes egészében körbekerékpározható lenne a Tihanyi-félsziget.

A Balaton jövője: Tihany Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Terazza Bistro Bar

A legjobb balatoni étterem nyomában: Terazza Bistro Bar

Találtunk egy második Toszkánát a Balaton környékén. A Balaton-felvidék belehúzhat, Sümeg is felzárkózott az élvonalhoz az új séffel erősítő mediterrán éttermével.

b4.jpg
Nem túlzás, hogy a Balaton környékének egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetsz, amíg a borodat kortyolgatod, és azon gondolkozol, hogy kacsamellet vagy sertéspofát rendelj, miután elfogyasztottad a szarvasgombás vajas házi kenyeret. Az étterem ugyanis a város legszélén, egy emelkedő tetején van. Kiadós séta a központból, vagy taxit is foghatsz a vár alatti parkolóban.

b12.jpg
b11.jpg
A Terazza Bistro Bar fine dining étterem, ahol a már említett szarvasgombás vajjal várnak, és amikor túl vagy az első meghatódáson, eléd tesznek még 4 apró üdvözlőfalatot, amiből az egyik folyékony. És ez a különleges nevű és szokatlan ételek étterme is, ahol minden fogás egy komoly kompozíció, 4-5-féle hozzávalóval. Rákényszerítenek, hogy bevállalj valami olyat, amiről fogalmad sincs, hogy mi. De ez jó.

b1.jpg

b5.jpg

Elkezdődött a limonádé-szezon, ezért ezzel kezdtünk. Csiliset kértünk, mert bátrak vagyunk, de nem volt semmi komoly, az enyhén pikáns íz inkább a pohár aljára koncentrálódott. Az étlap rövid, és nincs lefűzve, hanem cserélhető lapokból áll. Ez ugye jó hír, friss alapanyagokra és improvizációra utal.

b2.jpg

Van napi menü is, mérsékeltebb árakkal, de végül az étlapon szereplő aktuális levessel folytattuk a tesztet, ami a puccos "zöldborsó-jégsaláta cappuccino krémleves" néven szerepelt. Narancssárga fémbögrében hozták ki, csaknem fél liter egy adag. Az íze döbbenetesen jó volt, és képtelenség meghatározni, hogy mihez hasonlít. Salátacsíkok úsztak benne, és egy tavaszi tekercshez hasonló ropogós étel kísérte.

b15.jpg
A kiszolgálás, ami ugye sokat ronthat vagy javíthat az emlékeken, profi. Igaz, mi voltunk az egyetlen vendégek április közepén, hétköznap, szóval arról nem tudunk beszámolni, milyen az, amikor pörgés van. A pincér megkérdezte, van-e ételallergiánk, és nem jelent meg a szokásos lefagyás az arcán, amikor mondtuk, hogy igen, van. Szó nélkül elkészíttette a krémlevest tejtermék nélkül, és a továbbiakban is megoldotta, hogy ne legyen tej a kajában. Mindezt úgy, hogy nem kellett hisztis, nehéz vendégnek érezni magunkat, mint a legtöbb helyen, ahol rákérdeztünk, hogy mégis miből van az étel.

A pisztrángfilét ilyen pszichedelikusan, piros karfiollal, polentával, káposztával és ezzel a szürreális tésztával tálalták. Járt hozzá rizlinghab is, de ezt csak a kedvünkért külön szolgálták fel, mert tartalmaz tejterméket. A hal bőre pont annyira volt sós és ropogós, amennyire kell, az ízek a helyükön voltak, a látvánnyal meg próbáltunk barátkozni.

b8.jpg

A következő fogásban a sertés és a házi burgonya voltak a főszereplők: omlós hús, krumplipüré, házi burgonyagombóc, sertéspofa. Hibátlan volt. Aki mindezt elkövette, egy Klaus Deutschmann nevű osztrák séf.

b10.jpg
Ezek után nem bírtunk már desszertet kérni. Inkább a borlapot tanulmányoztuk - balatoni borok 50 százalékban, kb. 600 Ft-ért pohárral is adnak. Közben megtudtuk, hogy az alapanyagokat helyi termelőktől és Olaszországból hozzák, ezért sorakoznak kissé kaotikusan a pultban és a hűtőben a különféle sajtok és sonkák. A fűszerek a lépcsős teraszokon teremnek. Ha jó az idő, mindenképp az egyik szeparált, panorámás asztalt válaszd az étterem alatti lejtős teraszon. Tökéletes választás, ha randizol, ha ki akarsz békülni, vagy ha olyan a helyzet, hogy a virágcsokor már kevés.

b3.jpg
Összességében: ez nem olcsó hely, a levesek 1200 forintba kerülnek, a főételek közül a komolyabb húsételek ára 3500 Ft körül mozog. De ezt a minőséget a fővárosban sokkal drágábban kapod meg, és itt nem kell nagyítóval vadászni az adagot a tányér közepén. A Balaton-felvidék tényleg belehúzhat, megjelent a konkurencia.

A helyre nem jelentkeztünk be, és kifizettük a számlát.

Terazza Bistro - Bar
Sümeg, Csalogány u. 7.
http://www.terazza.hu/
Nyitva: K-V, 12-21h

A legjobb balatoni étterem nyomában: Terazza Bistro Bar Tovább
A Balaton jövője: Balatonfüred

A Balaton jövője: Balatonfüred

Folytatjuk az idei balatoni fejlesztéseket bemutató sorozatunkat, ezúttal Balatonfüred projektjeit mutatjuk be, de kezdjük a cikket a nagyobb kép ismertetésével: a Balaton Fejlesztési Tanács ugyanis egyhangúan elfogadta a régió 2014-20-as uniós ciklusra szóló fejlesztési koncepcióját. A kitűzött célok elérése 300 milliárd forintba kerülne.

A fejlesztési stratégia egyik fő célkitűzése az üdülőövezet sportrégióvá alakítása a kerékpározás, a természetjárás, a vitorlázás, a strandsportok, illetve az extrém sportok feltételeinek megteremtésével, de kézilabda-bázis és diákolimpiai központ kialakítása is szerepel a tervekben. Felvetődött, hogy a nyaranta zajló "Mozdulj Balaton" sportprogramsorozat továbbfejlesztéseként három nemzetközi szintű versenysportközpontot alakítanának ki a tó körül.

A fenti tervekkel egyébként masszívan egybevágnak az I love Balaton sporteseményei is, ott van május végén a Keszthelyi Triatlon, július 12-én a Bringa Weekend, Július 18-án az Éjszakai futás Balatonfüreden, idén először a mi szervezésünkben július 19-én az I love Balaton öbölátúszás, július 25-26-án immár sokadszor az I love Balaton 2x, ami a Zamárdi-Tihany közti átúszás oda-vissza, illetve szeptember végén az I love Balaton Szőlős kör.

ilb-atuszas_20130818-258_1.jpg

Na de most, hogy kisportoltuk magunkat, térjünk vissza Füredre: a város terve, hogy a Balaton legyen Európa kulturális tava, ezt a régi célt szolgálná egy 2 ezer fő befogadására képes rendezvénycsarnok létesítése a régióban. Témaparkok, élményparkok építésére is szükség van a parttól távolabb.

Emellett gyógyászati központok kialakításával, időskorúak számára kínált szolgáltatások bővítésével és egészséges életmódprogramokkal tervezik erősíteni a térség egészségiparát, ami szintén a kiemelt célok között szerepel a Balatonfüred.hu szerint.

Hogy a konkrét tervekről is beszéljünk: van egy városi uszoda a kiemelt beruházások között, aminek legkésőbb június végére el kell készülnie. Odabent harminchárom méteres fedett medence és wellnessrészleg is lesz. Az egymilliárdos beruházással létesített uszodához egy szálláshelyként is működő, kézilabda utánpótlás-nevelő akadémia is épülne.

“A műszaki átadás hivatalos határideje április 30. A kivitelező jelezte, hogy módosítsunk a határidőn, ehhez azonban egy szigorú, tételes ütemezési tervet kértem. Legkésőbb június végére el kell készülnie az uszodának, a látvány csapatsportok erősítésére kiírt támogatási rendszer ezt írja elő. Az uszoda egyébként négycsillagos szolgáltatásokat nyújtó létesítmény lesz, amelyhez a tervek szerint egy akadémiát is építünk” - mondta el dr. Bóka István polgármester.

9d6360f0276684abf50235473fcfe3e8_xl.jpg

Jelenleg a belső burkolási munkálatok mellett a városi uszoda felső szintjének falazása zajlik. Február végére tető alá került az épület, utána kezdődhetett meg a már kialakított két medence speciális szigetelése és burkolása, amit a próbaüzem követ majd.

Az épület homlokzata a Balaton Szabadidő Központ stílusához illeszkedik, ugyanazt a kődíszítést kapja.

A 3200 négyzetméter területű háromszintes épület ad majd helyet a füredi iskolások úszóóráinak, itt tartja a Balatonfüredi USC az edzéseket, illetve rendezi meg a korosztályos bajnoki meccseit, és persze a lakosság előtt is nyitva áll majd az uszoda.

A másik fontos idei projekt: tavaszra megújul a Tagore sétány, aminek nemrég elbontották a láncait és oszlopait, ezzel elkezdődött a terület rehabilitációja. A háromszáz milliós beruházás a tervek szerint április végére fejeződik be. A sétány jellege, hangulata nem változik, de közvetlenebb lesz a part és a víz kapcsolata, új, impozáns stég épül, sőt, vízparti promenád is.

A rehabilitáció során hangsúlyosabbá teszik a platánsor alatt húzódó sétautat, amely új burkolatot kap. Kisebb tereket, sétaösvényeket hoznak létre, rendezik a parkokat, két stég épül, az Annabella strandját pedig a többi strandhoz hasonlóan szezonon kívül megnyitják, ezzel közvetlenül a vízparton is lesz mintegy ötszáz méteres promenád. A beruházás részeként elkészül a Kagyló köz kiépítése is.

setany22.jpg

setany23.jpg

e92dc519c3c1d0000e5795e41f4c6df5_xl.jpg

A Tagore sétány rehabilitációjával folytatódik tehát a város mintegy három kilométeres, a körforgalomtól a Germering utcáig húzódó parti szakaszának felújítása.

“Elsődleges célunk az észak-déli irány hangsúlyozása a sétányon, vagyis kinyitjuk a perspektívát a víz felé. Ezt szolgálja az új, 84 méter hosszú, a Vitorlás téri gyönyördéhez hasonló fastég is, amely az egykori Fürdőház helyéről indul majd. Kitágítja a teret, a túlzsúfolt sétány mellett egy újabb izgalmas helyet hozunk létre. Fontos, hogy a jelenleg elzárt Annabella strandi részt szezonon kívül megnyitjuk, az előtte húzódó parti szakaszt kiszélesítjük, ezzel mintegy ötszáz méter hosszú, közvetlen vízparti promenád jön létre. Az Annabella Hotel előtti területen pedig egy új sétányt alakítunk ki, ez egy csendesebb pihenőrész lesz, a kissé megemelt dombról imponáló balatoni kilátással. Ez eddig egy kihasználatlan terület volt, most új funkciót kap tehermentesítve és új színt adva ezzel a korzónak” - összegezte a sétány rehabilitációját Wallner Krisztina táj- és kertépítész, aki a város több közterületének átalakítását is jegyzi.

“Az új, hosszan elnyúló stégnél üvegtáblán ábrázolva jelenítik majd meg az egykori Fürdőházat, a Bodorka melletti parkban egy eredeti bárkát állítanak fel, és az új strandbejáratnál egy kisebb, íves stéget alakítanak ki, amelyhez később majd csatlakozhat egy kikötő stég is” - mondta el Wallner Krisztina.

A sétány a Vitorlás téren is használt süttői mészkő burkolatot kapja, a platán sor marad, fiatalításukra egy hosszú távú terv készül.

A felújítási tervek szerint a sétány keleti végén lévő Deák Ferenc utca járdáját kiszélesítik, az Annabella Hotel előtti parkot átalakítják, itt íves sétáló ösvényeket, teresedéseket hoznak létre, lesz például pétanque pálya, hangsúlyosabbá teszik a rózsakertet, nyugágyakat, padokat helyeznek ki erre a területre. Bővítik a játszóteret, és az Esterházy strand előtti parkolót, a mocsárciprus ligetbe pedig egy kis híd vezet majd. A kerékpárút burkolatát felújítják, a sétányon húzódó üzletsor is egységes arculatot kap, rendezik az üzletek előtti területet is.

A munkálatok az időjárás függvényében zajlanak majd, de igyekezni kell a beruházással, mert április végére szeretnék befejezni a sétány felújítását illetve a Kagyló köz kiépítését.

Forrás: Balatonfüred önkormányzata / Balatonfüred.hu

A Balaton jövője: Balatonfüred Tovább
A Balaton jövője: Keszthely

A Balaton jövője: Keszthely

Sorozatunk első felében azt vizsgáltuk meg, hogy milyen fejlesztéseket eszközöltek az elmúlt években a Balatoni települések, most meg azt csekkoljuk, hogy milyen beruházásokat terveznek: milyen lesz néhány éven belül a tó környéke.

Nézzük Keszthelyt!

Befejeződik a keszthelyi Balaton-part megújítását célzó projekt második üteme, ennek keretében skate park és műjégpálya épül, valamint létrehoznak egy kerékpáros információspontot kiszolgálóegységekkel. Ja, és ne felejtkezzünk el az Érzékek kertje nevű tematikus parkról sem, ami nem valami erotikus promenád lesz, hanem különleges illatú és tapintású növények gyűjtőhelye.

Májusban 30-án lesz a Keszthely Triatlon, a város egyik legmenőbb sporteseménye, amire még lehet jelentkezni.

Több mint kétmilliárd forintnyi európai uniós támogatásból még idén megújul a keszthelyi Festetics-kastély. A projekt százszázalékos támogatású, saját forrást nem igényel.

1048453.jpg

A Balaton jövője: Keszthely Tovább
Képzőművész a szőlőben

Képzőművész a szőlőben

Miért kezd el bort készíteni egy képzőművész? És ha végre rájött, hogy kell, miért nyit egész évben működő éttermet egy kis faluban? Trombitás Tamásnál jártunk, aki eldöntötte, hogy felpörgeti a Káli-medencét.

Trombitás Tamást étterme, a Miakő megnyitása óta főleg Köveskálon lehet megtalálni. Attól függetlenül, hogy éppen a szőlőben vagy a konyhában alkot, nem szűnik meg képzőművésznek lenni. A Borház kóstolóterme egy műteremben van, az étterem falain a barátai festményei vannak, és a Trombitás-borok címkéje is egy-egy alkotás.

nyl_5711_01.JPG

Képzőművész a szőlőben Tovább
Milyen szezonunk lesz idén a Balatonnál?

Milyen szezonunk lesz idén a Balatonnál?

Sorozatban ez a második olyan év lesz, amikor már télen is tele van vízzel a Balaton, és a harmadik olyan, amikor a szezonra rendesen feltelt.

balaton_10_shutterstock.jpg

Jól látszik, hogy 2012-ben még nagyon komoly bajok voltak, áprilisban a minimális szabályozási szint alatt volt a tó vízmennyisége:

vizszb12_1.gif

Aztán 2013-ban a gyenge kezdés után bekapcsoltak a rakéták, és a pocsolyaszerű 48 centiről március végére 95 centire töltötték a Balatont a folyók:

vizszb13_1.gif

2014. eleve erősen indult, a turbo boostot azonban tavaly is elhozták a tavaszi olvadások, esőzések, így a régi szabályozási szintet jelölő 110 centit, de az új 120-ast is jelentős mértékben meghaladva 130 centi környékén tetőzött a tó:

vizszb14.gif

Na és akkor nézzük, mi van idén: hát az, hogy csak a Sió csatorna folyamatos nyitva tartásával lehet a medrében tartani a Balatont, olyan sok benne a víz. Folyamatosan 120 centiméternél, a felső szabályozási határnál járunk, bár még ilyen szint mellett is komoly károkat tudna okozni a déli strandterületeknél egy erősebb vihar:

vizszb_1.gif

Szóval, amit most látni lehet, az alapján ígéretes szezonunk lesz rengeteg vízzel, de komoly jóslatokba felesleges bocsátkozni, arról ugyanis senkinek sincs fogalma, hogy mi fog történni másfél hónap múlva. A nagy örömködés közben azért emlékezzünk meg 2011-ről, amikor szintén elég izmosan indult az év, aztán áprilistól nem esett többet az eső, és nyár közepére már vészesen közelített a vízmagasság a minimális szabályozási szinthez (a kifejezésből sokan azt gondolják, hogy ilyen esetekre is marad valamilyen eszköz a vízügyi szakemberek kezében, de nem, ha elfogy a víz, csak megállapítják, hogy a Balaton a minimális szabályozási szint alatt jár).

vizszb11_1.gif

Persze kár a vészforgatókönyvre készülni, minden jel arra utal, hogy óriási nyár vár ránk a Balaton mellett, és mi minden érdekes helyről be fogunk számolni, hogy mindig tudjátok, hova érdemes menni, mit érdemes kipróbálni.

Milyen szezonunk lesz idén a Balatonnál? Tovább
Így újult meg a Balaton: Balatonfüred

Így újult meg a Balaton: Balatonfüred

Sorozatunk első felében bemutatjuk néhány fontos balatoni település mostanában lezárult fejlesztését, míg a második blokkban azt nézzük majd meg, hogy milyen tervek vannak a következő évekre nézve. Szóval belenézünk a varázsgömbbe és csekkoljuk a tó jövőjét.

Ez már a Balaton megújulását bemutató sorozatunk utolsó epizódja: a korábbi részekben megnéztük, mi történt Siófokkal, Keszthellyel, Tihannyal, most a tópart talán legszebb városának, Balatonfürednek a közelmúltban lezárult fejlesztéseit csekkoljuk.

És hát munka volt itt bőven. Aki az elmúlt tíz évben nem járt a településen, megdöbbenve látja, hogy milyen új városrész nőtt ki a földből a Zákonyi Ferenc utcában, hogy milyen más a Vitorlás tér a Bujtor István szoborral. Hogy a területet tihanyi, csopaki és füredi kövekkel burkolták. Hogy eltűnt a bazársor és hogy megújult a Gyógy tér az Anna Grand Hotel csodálatos épületével, majd a Kisfaludy és a Blaha Lujza utca is.

Ezektől a beruházásokról a belváros már egy ideje úgy néz ki, mintha egy gazdag nyugati település központja lenne.

De a munka nem állt meg: tavaly adták át az Arácsi utat, ami a város egyik legszebb útszakasza lett rendezett járdával, zöldterületekkel, földbe helyezett kábelekkel, pofás buszmegállókkal, új zebrákkal, amit a város polgármestere, Bóka István Balatonfüred legbonyolultabb beruházásának nevezett, mert nyolcvan tulajdonossal kellett megállapodni a munkálatokról. Ez a beruházás 400 millióba került, amiből 250 milliót az unió fizetett.

aracsi_ut02.jpg

Szintén tavaly történt annak a 220 millió forintos bicikliútnak az átadása, ami a városközpontból indul és 2,5 kilométeren keresztül vezet bele a balatoni bringakörútba. A beruházás részeként rendbe tették a Kéki-patak környékét is.

617_1.jpg

A fejlesztés 85 százalékát az unió állta, és hasonló beruházás történt az Aranyhíd és a Széchenyi sétányon is: ennek a fejlesztésnek a további ütemei rövidesen elkezdődnek.

aranyhid_setany04.jpeg

aranyhid_setany05_1.jpeg

szechenyi_setany02_1.jpeg

szechenyi_setany03_1.jpeg

A település legnagyobb 2014-es szenzációja azonban a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont volt. A 17 akváriumban mintegy ötven fajta balatoni illetve tengeri halat bemutató Bodorkában a megnyitás óta tolonganak a látogatók, ahogy arról mi is beszámoltunk riportunkban.

“Amit a természet adott, azt szeretnénk minél hitelesebben bemutatni. A 15 ezer éves tó élővilágát, összesen ötvenezer liternyi akváriumba sűrítettük. A klasszikus megoldástól eltérve úgy rendeztük be a központot, mintha a víz alatt lennénk, mi magunk, a látogatók is - fogalmazott Kóródy Olivér, az akváriumok üzemeltetője, aki hozzátette, hogy a halak mellett a tó hatezer négyzetkilométernyi vízgyűjtő területén élő más élőlényeket, rákokat, kagylókat, csigákat is láthatnak az érdeklődők. Összesen 36 halfaj látható odabent, a két tengervizes akváriumban pedig Füred testvérvárosából, Opatijából érkező 15 fajta tengeri hal kapott helyet.

bodorka3_1.jpg

Már az első héten nagy volt az érdeklődés a Bodorka iránt, ahol az emeletben rejlő lehetőségeket kihasználva tovább bővítik majd a látnivalókat. A beruházás európai uniós forrásból, több mint félmilliárd forint értékben valósult meg.

A sorozat második felében megnézzük, hogy milyen jelentős beruházásokra készülnek a balatoni települések.

Így újult meg a Balaton: Balatonfüred Tovább
Elkészült a magyar Gravity

Elkészült a magyar Gravity

Őszinte leszek, egyáltalán nem számítottam semmi jóra, amikor tegnap este beugrottam a Balaton Method premierjére. Azért mentem el, mert témába vág, az ország egyik legolvasottabb balatoni élményoldalának a szerzőjeként mégsem szabad kihagyni egy olyan filmet, ami kizárólag a Balatonról szól, na de őszintén: miért lenne jó egy mozi, amiben másfél órán keresztül magyar együttesek énekelnek, miközben a háttérben hullámzik a tó?

Miért?

Fogalmam sincs, de olyan átszellemülten csatlakoztam a vastapshoz a premier végén, hogy még akkor is éljeneztem, amikor a producerek neve volt felsorolva a vásznon, annak ellenére, hogy a tömeg nagy része ekkor már elhalkult. Pedig minden stábtag, aki részt vett ebben a projektben, megérdemelte a tapsot, olyan fantasztikus mozit hoztak létre.

balatonmethod-werk2_foto_szemerey-bence.jpg

Elkészült a magyar Gravity Tovább
Cipő nélkül hagytuk el a Hévízi Tófürdőt, de visszajönnénk

Cipő nélkül hagytuk el a Hévízi Tófürdőt, de visszajönnénk

Hévízről még homályos gyerekkori emlékeink vannak, sakkozó bácsikról, tavirózsákról és iszapszagú folyosókról. Kb. 15 év kihagyás után újra megnéztük, milyen az ország egyik leghíresebb fürdője. És nagyon, nagyon kellemesen csalódtunk, leszámítva néhány dolgot.

heviz_1.jpg
Szinte minden megváltozott azóta, hogy itt jártunk. Kezdjük a tóval: már nem annyira meleg, mint régen. Ennek az az oka, hogy a bakonyi bauxitbányászat miatt tó vízhozama az 1970-es évektől rohamosan csökkent, mert a bányák környezetében karsztvízkiemelés történt. Felborult a Dunántúli-középhegység természetes vízháztartása, ezért száradt ki pl. a Tapolcai-tavasbarlang is annak idején. 1989 tavaszán a bányászat megszűnt, a rendszernek viszont idő kellett, hogy helyreálljon. Mivel annak idején a Hévízi-tavat tápláló források közül a hideg ágak vízhozama csökkent jobban, most az eredeti állapot felé mozdul a források hőmérséklete. Szóval a kihűlés nem rossz jelenség környezeti szempontból, inkább csak nekünk szokatlan.

A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 fokos, a tó hőmérséklete pedig hivatalosan 24-38 fok között ingadozik, az évszakok időjárásainak megfelelően. Így március közepén is lehet úszni egy jót a kinti részen, de ha az úszógumis (itt nem ciki) egy helyben lebegést választod, maradj a fedett részen, mert elég gyorsan megérzed, hogy nem 35 fokos a víz.

hv7_1.jpg
Másodszor: Hévíz már régen nem a német nyugdíjasokról szól, és 60 éves kor alatt sem fogod elunni magad, ha ide jössz pihenni, legalábbis nappal nem. Sok a fiatalabb és a magyar vendég, Ha a város nem is, a Tófürdő alkalmazkodott a megváltozott igényekhez. Van konditerem, aminek a használata benne van a jegy árában, a gyerekeknek játszószobát és nyárra külön medencét alakítottak ki, a szaunában pedig búzasörrel locsolják a köveket.

hv4.jpg
Harmadszor: a wellnessrészleget imádtuk. Hivatalosan a Festetics Fürdőház nevet viseli, és 2009-ben adták át. A többféle hőmérsékletű szauna, aromaszauna, gőzfürdő, sókamra, jacuzzi és merülőmedence között ingázva gyorsan elmegy az idő, a 2 fokos jégbarlang pedig elképesztően jó. A szaunában tilos a fürdőruha, de adnak egy furcsa anyagból készült, bordó leplet. Itt a meztelenkedés még a szaunában sem nagyon jellemző, nem úgy, mint Kehidakustányban vagy esténként ebben a siófoki szállodában. A legtöbb vendég gondosan körbetekeri magát, és a wellness többi részén sem mutatkoznak ruha vagy lepedő nélkül.

hv2.jpg

Pihenőágyból persze lehetne több, ahogy az lenni szokott, a legtöbbet a korán érkezők lefoglalták, hogy aztán órákig üresen álljanak. Bár van fedett és fűtött összeköttetés az épületek között, a tófürdő öltözőjétől elég sokat kell túrázni a wellnessig, és ez főleg visszafelé tud kellemetlen lenni, egy szál vizes törülközőben.

hv1.jpg

A jegyárak nem olcsók, de nem szálltak el, sokféle típust kínálnak. Délután 2-től 5-ig pl. összesen 2800 forintért használhatsz mindent. A jegyként funkcionáló órák állítólag okosan osztják el a vendégeket a szekrények között, a cél, hogy ne legyenek egy helyre tömörítve, és az is jó, hogy bármikor lehet ellenőrizni a hátralevő időt. Nagyon fontos: mindent zárj be a szekrénybe, mindig. Mi egy pár cipő mínusszal indultunk haza, mert naivan otthagytuk az öltözőszekrény tetején. Télikabátban és vietnami papucsban korzózni pedig annyira nem menő Hévíz főutcáján.

hv3.jpg
A Hévízi Tófürdő tehát összességében nagyon kellemes csalódás volt. Az már kevésbé volt az, hogy a város még mindig a 10 évvel ezelőtti viszonyok szerint él. 6 órakor gyakorlatilag az éttermek kivételével megáll az élet, egy kávét szerezni is kihívás, és még mindig sok az olyan hely, ahol csak készpénzzel lehet fizetni. „Hévíz a gyógyturizmusról szól, este 6-kor pedig elkezdődik a vacsora a szállodákban, és eltűnnek a vendégek” - mondta az egyik kávézó tulajdonosa, aki azért volt olyan jó fej, és újraindította a kávégépet miattunk. 17.45-kor. Egy másik, 70 éves beeső vendég sem értett vele egyet, elmesélte, hogy nagyon unatkozik, mert esténként szinte semmit nem lehet itt csinálni, amíg nincs nyár.

hv5.jpg
Akinek pedig nem jön be a sok vendég, de szeretné élvezni a gyógyvíz áldásos hatásait, az próbálja ki Hévíz szabad strandját, a „Kifolyót”, ahol jó pár fokkal hidegebb a víz, de májustól szeptember végéig (néha még tovább is) 80-as évekbeli kempinghangulat és szabadság van. Meg tavirózsák és sakkozó bácsik, természetesen.

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház
Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

Cipő nélkül hagytuk el a Hévízi Tófürdőt, de visszajönnénk Tovább
Idén sokkal jobb lesz az Öbölátúszás, mint valaha

Idén sokkal jobb lesz az Öbölátúszás, mint valaha

Aki rendszeresen részt vett az Öbölátúszáson, nyilván látta a trendeket: egye kaotikusabb lett a szervezés, a rendezvény nem tudott megújulni, ennek megfelelően a nevezők száma is csökkent. Tavaly már olyan biztonsági problémák merültek fel, hogy a versenyt csak az I love Balaton eszközeinek a segítségével tudták lebonyolítani az akkori szervezők.

Éppen ezért a két érintett önkormányzat, Tihany és Balatonfüred elgondolkozott a folytatásról, és arra jutott, hogy 2015-től az I love Balaton kapja meg a verseny rendezési jogát, amit tegnap egy sajtótájékoztató keretében jelentettek be Balatonfüreden.

lead_10440775_862520380429381_1459396959993297775_n.jpg

Mit jelent ez nektek?

Őrült jó dolgokat!

Idén sokkal jobb lesz az Öbölátúszás, mint valaha Tovább
Wellness a Balatonnál: Kehidakustány

Wellness a Balatonnál: Kehidakustány

Várni kell még néhány hónapot a balatoni csobbanásra, wellneszre alkalmas helyből azonban nincs hiány a Balaton környékén. Ezért kipróbálunk néhány olyan fürdőt, amit érdemes pluszprogramként beszervezni, ha a környéken járunk. Igen, a jacuzziban ülünk, és szaunázunk, de csak azért, hogy megkönnyítsük az életeteket.

kehida_termal_strandfurdo_1.jpg

Wellness a Balatonnál: Kehidakustány Tovább
Így újult meg a Balaton: Siófok

Így újult meg a Balaton: Siófok

Sorozatunk első felében bemutatjuk néhány fontos balatoni település mostanában lezárult fejlesztését, míg a második blokkban azt nézzük meg, hogy milyen tervek vannak a következő évekre nézve. Szóval belenézünk a varázsgömbbe és csekkoljuk a tó jövőjét.

Siófok 2014-ben úgy fejlődött, mint egy nagyváros. Nem elszigetelt, apró beruházásokat zártak le, de még csak nem is egy-egy városrész teljes arculatát átszabó gigaépítkezések voltak napirenden. Azok ugyanis már megtörténtek, aki járt az utóbbi néhány évben Siófokon, láthatta, hogyan újult meg az egész városközpont, a víztorony környéke, a belváros, hogyan kapott új díszburkolatot a település, hogyan emelkedtek fel új épületek, nőttek ki a földből új szolgáltatások, amik jelentős hatással voltak a turizmusra is: közel egymillió vendégéjszakát töltöttek tavaly a turisták a településen, annak ellenére, hogy a szezonban 72 napon át esett valamilyen intenzitással az eső, ezzel Siófok maradt a legnépszerűbb utazási célpont a vidéki városok között.

128751.jpg

Így újult meg a Balaton: Siófok Tovább
A legjobb balatoni hotel nyomában: Best Western, Siófok

A legjobb balatoni hotel nyomában: Best Western, Siófok

A - teljes nevén - Best Western Janus Boutique Hotel & Spát Siófok szívében találod, és legyünk őszinték: ennek vannak előnyei és hátrányai is. Előny, hogy a vasútállomás 100, a strand egy rövid sétával 500 méterre van. Hátrány, hogy a vasútállomás 100 méterre van, mert akármilyen jól szigeteltek az ablakok (mert azok), a vonatok mégis a hotel mellett járnak. A másik oldalon meg a Fő út húzódik.

Az épület egy régi imaház és egy iskola összeépítésével jött létre, maga Makovecz "Makovecz" Imre tervei alapján. Szóval ízlés kérdése, hogy tetszik-e, de az biztos, hogy nem tucatépület.

Sőt, egykaptafás szobák sincsenek benne. Minden egyes szoba egyedi kialakítású, pont azért, hogy a hangulatodhoz illően választhass. Már persze, ha éppen van erre lehetőség, mert ez a hotel is eléggé pörög a szezonban. Ez amúgy egy olyan koncepció, amely elsülhet jól és kicsit rosszul is, de az alapján, amit láttunk, sikerült az ízlésesség határain belül maradni. És ennek örülünk.

A szobánk a Velence volt, nem hatalmas, de két főnek pont elegendő, a berendezés pedig valóban hangulatosra sikerült. Klíma van, ami mondjuk a vacogó téli hidegben nem egy akkora állítás, de ha váratlanul beüt a globális felmelegedés, jól jön az ilyesmi. A wellness szuper, jól felszerelt: edzőterem, pezsgőfürdő, használható méretű medence is van, sőt, este konkrétan meztelenül lehet használni az egész komplexumot. Erről biztos mindenki arra asszociál, hogy napnyugta után döbbenetes orgiát tartanak a medence környékén a siófoki szexmasinák, de igazság szerint ez inkább a német vendégeknek szól, akik amúgy is imádnak minden ruhát ledobni, és itt nemcsak a szaunában tudnak áldozni a hobbinak, de az egész wellnessben is.

A reggeli messze kiemelkedik a nagy balatoni átlagból, van választék, és a felhasznált alapanyagok is inkább minőségiek, mint nem. 

Viszont: a szálloda télen zárva van, áprilisig senki se ki, se be, elsejétől viszont újra pörögnek az események. Addig is harminc százalékos kedvezménnyel lehet helyeket foglalni a szállodába, ha valaki nagyon menne, most olcsón megteheti.

BEST WESTERN Janus Boutique Hotel & SPA
8600 Siófok, Fő u. 93-95.
Recepció tel: +36 84 312 546
Recepció mobil: +36 30 5006315
e-mail: janus@janushotel.hu

A legjobb balatoni hotel nyomában: Best Western, Siófok Tovább
A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: 2HA

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: 2HA

Egy birtok, ahol még a toszkánai vörösbor is jól érzi magát, és ahol a borász nem bánja, ha a profik kritizálják.

 

Egy balatoni borfesztiválon ismertem meg néhány évvel ezelőtt. Soha nem fogom elfelejteni az első találkozásunkat, ami visszafogottnak indult, aztán hajnalig tartó, nyaralókulcs-keresős bulival végződött. A nevére szerencsére azért emlékeztem másnap. Így kezdődött a viszonyom a Tabunellóval, a toszkánai eredetű, Szent György-hegyen készült brutálisan finom vörösborral. Az igazi neve egyébként sangiovese, és a badacsonyi borvidékre Török Csaba, a 2HA szőlőbirtok tulajdonosa hozta el.

 

nyl_8461-1.jpg

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: 2HA Tovább
Így újult meg a Balaton: Keszthely

Így újult meg a Balaton: Keszthely

Sorozatunk első felében bemutatjuk néhány fontos balatoni település mostanában lezárult fejlesztését, míg a második blokkban azt nézzük meg, hogy milyen tervek vannak a következő évekre nézve. Szóval belenézünk a varázsgömbbe és csekkoljuk a tó jövőjét.

Keszthelyen több projekt is lezárult az elmúlt időszakban, ezek közül az egyik legizgalmasabb az egyedülálló vízi játszótér. A keszthelyi Balaton-part megszépítésére két ütemben összesen több mint hatszázmillió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat. A vízi játékpark olyan interaktív elemekből áll, melyek segítségével a gyermekek – háromtól tizenkét éves korig – szórakoztató formában, tapasztalati úton, játszva szerezhetnek ismereteket különböző fizikai jelenségekről.

707_8310_vizijatekpark.jpg

Így újult meg a Balaton: Keszthely Tovább
A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: Liszkay Borkúria

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: Liszkay Borkúria

Liszkay Mihály csaknem 50 év után költözött vissza Magyarországra, és menő borászatot varázsolt egy elhagyott Balaton-felvidéki pincéből. Imád szembemenni az árral, és ütős vörösborokat készít.

A Káli-medence egyik legeldugottabb települését, Monoszlót általában két okból választja úti célnak az ember. Az egyik, hogy meg akarja „mászni” a Hegyestűt, vagy tényleg le akar menni a térképről, de úgy hogy azért a Balaton ne legyen túl messze, és jó borokért se kelljen sokat túrázni.

liszk4.jpg

Van egy harmadik ok is: az, hogy eltéved. Ez történt Liszkay Mihállyal is, a Borkúria tulajdonosával és vezetőjével, aki a kétezres évek elején vetődött erre egy vadászat miatt, és eredetileg nyaralónak vette az elhagyott pincét. A Borkúria ma egy igazi komplexum: borászat, pince, 9 szobás, medencés luxus szálláshely. Nem hiszed el, hogy nem Toszkánában vagy, ha körülnézel a teraszról.

liszk6.jpg

Liszkay Mihály a 70-en is túl van, de ez egyáltalán nem látszik rajta, kora reggeltől késő estig pörög. Néha még tovább is, mert gyakran ad koncerteket – elismert zongoraművész. Nem szívesen adja ki a kezéből az irányítást, és alig van ideje pihenni.

liszk1.jpg

16 évesen hagyta el Magyarországot. A szerencsén múlt csak, hogy 1956-ban át tudott szökni a határon, és nem lőtték le, mint a társát. Hollandiába került, Maastrichtban vendéglátóipari főiskolát végzett, megtanult négy nyelvet. 24 évesen már éttermet nyitott, sikeres üzletember és zongoraművész lett. 1975-ben Kanadába költözött, és egy hatalmas birtokot igazgatott a Sziklás-hegységben. Amikor megjegyzem, hogy filmet kellene forgatni az életéből, mosolyogva mondja, hogy a könyv már készül. És hozzáteszi azt is, hogy máshogy tekint az egészre ennyi év távlatából. „Az, hogy 1956-ban teljesen új életet kezdhettem, tett azzá, aki ma vagyok” – mondja.

liszk3.jpg

Amikor megvette a monoszlói birtokot, nem voltak borászattal kapcsolatos ambíciói. Aztán kiderült, hogy a terület a természeti adottságainak köszönhetően az ország legértékesebb dűlői közé tartozik. Már az ókori rómaiak is imádták a környéken készült vörösborokat. Igen, vöröseket, itt ugyanis a kék szőlő volt őshonos. „Amikor kitaláltam, hogy borász leszek, a barátaim azt hitték, megbolondultam” – meséli Mihály. Tudtam azt is, hogy nem fogok rizlinget telepíteni, hanem vörösbort akarok készíteni. Szembemenni az árral egyébként is tipikus Liszkay-tulajdonság.”

liszk5.jpg

Így pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot terem a 10 hektáros birtokon, az egyetlen fehér fajta a szürkebarát. A borok a nemzetközi borversenyeken is arattak (a 2008-as Cabernet Franc ezüstérmes lett a londoni Decanter World Wine Awards-on és arany a Nemzetközi „Páneurópa” Vörösborversenyen, stb.) Liszkay Mihály szerint akár világhírű is lehetne az itteni vörösbor, ha a környék átállna ennek a fajtának a telepítésére.

liszk2.jpg

A Borkúriában hatféle bort lehet megkóstolni, bejelentkezésre. Amit mindenképp érdemes, az a tulajdonos személyes nagy kedvence, a Giulia nevű cabernet franc. Nemcsak azért, mert üt, hanem azért is, mert nem kapható máshol. És ha ezzel kiülsz a teraszra, rájössz, hogy nem is kell elutazni Toszkánáig.

Liszkay Pincészet és Borhotel

Monoszló, Hrsz. 48/2
www.liszkay.com
06303982777

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: Liszkay Borkúria Tovább
Így újult meg a Balaton: Tihany

Így újult meg a Balaton: Tihany

Új sorozatunk első felében bemutatjuk néhány fontos balatoni település mostanában lezárult fejlesztését, míg a második blokkban azt nézzük meg, hogy milyen tervek vannak a következő évekre nézve. Szóval belenézünk a varázsgömbbe és csekkoljuk a tó jövőjét.

Első körben nézzük Tihanyt, a Balaton egyik legkedvesebb települését, ami elég komoly fejlődési szakaszon van túl néhány jópofa beruházásnak köszönhetően.

tihany-balaton.jpg

Így újult meg a Balaton: Tihany Tovább
"Amikor zuhantam, nem féltem"

"Amikor zuhantam, nem féltem"

A barlangászáshoz nemcsak technikai tudás és tapasztalat, hanem hatodik érzék is kell. Mészárosné Hardi Ágnes ötgyerekes családanyaként sem adja fel a hobbiját, ami időnként a hivatása is.

mha_5.jpg

17 éves kora óta tagja a tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoportnak. A balatonedericsi Csodabogyós barlangban is vezet túrákat, és ott volt az ország legnagyobb víz alatti tavát is magában foglaló Berger Károly-barlang alsó járatrendszerének felfedezésekor. Jelenleg angolt tanít egy gimnáziumban.

Miért kezd el az ember szabadidejében barlangászni? Ennél kényelmesebb hobbit is el tudok képzelni egy fiatal lánynak.

A természet szeretetét a családból hoztam, és fontos volt, hogy hasonló gondolkodású emberek vegyenek körül. 17 éves voltam, amikor egy barlangkutató barátom elhívott a Tapolcai-tavasbarlangba. Először féltem, de sikerült legyőzni a félelmet, és sikerélményben is volt részem. Ez alatt azt értem, hogy olyat csinálsz, amire addig fizikailag nem voltál képes. Megmászol egy falat, átmászol egy lyukon, stb., a barlangászat önbizalomnövelő hobbi. Persze volt kudarcom is, előfordult, hogy begörcsölt a lábam, és nem tudtam tovább haladni.

mha_1.jpg

Négygyerekes anyukaként kezdted újra a barlangászatot, és egyből túravezetőként.

A barlangászcsapatban ismertem meg a férjemet, Lacit. Öt aktív évem volt a kutatásban, aztán érkeztek sorban a gyerekek. Több évet ki kellett hagynom, és csak akkor kezdtem újra lejárni, amikor az egyik gyerekünkről kiderült, hogy asztmás. Akkor már nagyon hiányzott a barlangászás, de négy gyerek mellett nem tudtam időt szakítani rá. Megtudtam, hogy a balatonedericsi Csodabogyós barlangba tapasztalt túravezetőt keresnek. Átgondoltam mindent, jelentkeztem, és azonnal megkaptam az állást. Újraszerveztük a családon belül a feladatokat, és háziasszonyból újra sportoló lett belőlem.

Aknákba ereszkedtek, köteleken lógtok, csúszós falakon másztok. Hogyan lehet felkészülni a veszélyes helyzetekre?

Barlangász- és kötéltechnikai tanfolyamokat kell végezni. És csak olyan emberekkel járok barlangba, akikben megbízom. Akik olyan régóta barlangásznak, hogy kialakult a hatodik érzékük.

mha_3.jpg

Voltál már komoly veszélyben?

2011-ben történt. A bakonyi Öreg-köves barlangban a létrázási munkák közben elszédültem, és lecsúsztam a szikláról. Egy 17 méteres akna tátongott alattam. Amikor zuhantam, nem féltem, és valahogy ösztönösen rámarkoltam az első dologra, amit a kezem zuhanás közben a falat simítva kapaszkodónak vélt - egy kötélre. Számomra is hihetetlen, de kb. egy méter zuhanás után a lendületben lévő testemet fél kézzel megtartottam, mindezt rándulás, ficam, horzsolás nélkül, és ki tudtam mászni. Megúsztam, de végig kellett gondolnom, hogy ha baleset történik, a felelősség a csapat legmagasabb barlangász képesítéssel rendelkező tagját terheli. Eldöntöttem, hogy a jövőben én akarok felelősséget vállalni magamért, ezért elvégeztem a kötéltechnikai tanfolyamot. Ma már pontosan tudom, hogyan kellett volna biztosítanom magam, hogy ilyesmi ne történhessen.

atmegy_a_vizsgan_2011.jpg

Ez a kép a kötéltechnikai vizsgán készült, 2011-ben (Forrás: Mészárosné Hardi Ágnes)

Hogyan fedeztétek fel a Berger Károly-barlangot?

A hivatalos bejelentés előtt, 2010. szeptember 1-jén történt. A barlangkutató csoporttal többször jártunk már arrafelé, én akkor voltam először 17 év szünet után feltáró kutatáson. Abban sem voltam biztos, hogy a lejárati akna függőleges szűk hasadékán át tudok menni, de végül sikerült lekecmeregnem. Ez idő alatt a kutatótársam, Horváth Sándor arra figyelt fel, hogy az egyik járatból enyhe huzatot érez. Bemászott, és könnyes szemmel jött vissza. Közölte, hogy olyan helyet talált, amilyet még életében nem látott. Követtem. Mindent csupa kristály borított, a tó alján tűkristályok voltak, hat lépés után Sanyi lába vérezni kezdett. Tudtuk, hogy alapfelszereléssel nem tudunk továbbmenni, ezért felmentünk a felszínre, és kesztyűvel, tornacipővel tértünk vissza. Megbeszéltük, hogy egyelőre titokban tartjuk a felfedezést. Ezért lett a hely neve a Titkok tava.

2010_nagy_tavak_berger.jpg

Kutatás közben a Berger Károly-barlangban. Forrás: Nagy Tibor

Hogyan lehet egy ilyen felfedezést titokban tartani?

Nehéz volt, főleg, hogy a tűkristályok mélyen belefúródtak a talpunkba. Én is napokig sántítottam, és így kellett túrákat vezetnem a Csodabogyósban. A férjemet beavattuk, és 3-4 nap múlva ő is jött velünk. Bontottuk a szűkületet, ahol éreztük, hogy áramlik a levegő. A kristályok védelmében teljes váltóöltözetet vittünk. A következő túrához a Plecotus Barlangkutató Csoport csapatvezetője, Szilaj Rezső is csatlakozott, és valóságos felfedezéshullám indult el. Részt vettem a Nagy Tavak és a Déli labirintus feltárásában is. Igazi csapatmunka volt. Mindig más haladt elöl, hogy mindenki átérezhesse, milyen, amikor először lép olyan helyre, ahol még soha, senki nem járt.

És milyen érzés?

A helyszínen észnél kell lenni, a lógó sziklákra és az ingókövekre kell figyelni és arra, hogy ne tévedjünk el. Jönnek az érzelmek azonnal, de később ez erőteljesebb, a felfedezés jelentőségét ismerve.

mha_4.jpg

Van rá esély, hogy amatőr barlangászok vagy bevállalós turisták is láthassák a föld alatti tavakat?

A Berger Károly-barlang nem látogatható, és nem is lesz az. Csak barlangászok mehetnek le, szakmai céllal és kutatási engedéllyel.

Ki nevezi el a barlangokat?

Az elnevezés az első bejárók joga, persze van néhány kivétel.

mha_2.jpg

Miért addiktív a barlangászat?

A mozgás, a társaság, a nyugodt környezet miatt. A családomtól távol fel tudok töltődni, és így sokkal jobban teljesítek anyaként. Ha barlangászom, teljes ember vagyok, ha pedig teljes embernek érzem magam, a legtöbbet tudom nyújtani a családban és a munkahelyemen.

A mintegy 12 km hosszú, és 34 méter vertikális kiterjedésű Tapolcai-barlangrendszer az ország negyedik leghosszabb barlangrendszere. A Berger Károly-barlang alsó járatrendszerét és a kilenc föld alatti tavat 2010 őszén fedezte fel a Plecotus csoport.

"Amikor zuhantam, nem féltem" Tovább
A legjobb balatoni wellness nyomában: Mala Garden

A legjobb balatoni wellness nyomában: Mala Garden

A siófoki Mala Garden szállodát két éve teszteltük utoljára, és már akkor is nagy kedvencünk volt, de még ne spoilerezzünk, hogy miért. Az egyetlen problémánk az volt vele, hogy hiányzott belőle a wellness. Adtak ugyan belépőt a közeli Galérius fürdőbe, de hát oda autóba kell szállni, ami eggyel nehézkesebb, mint köpenybe bújva, nedves gumipapucsban lecsaffogni a wellnessbe.

Na de ennek:

VÉGE!

A Mala Garden ugyanis egy sejtosztódásszerű folyamat során megduplázta önmagát, és az új szárnyba már nemcsak sokkal több szoba került, de wellness is, szóval sikerült végre megoldást találni a siófoki hotel legnagyobb problémájára. Miközben a régi jóságok megmaradtak. 

dsc03821_jpg_1280.jpg

A legjobb balatoni wellness nyomában: Mala Garden Tovább
Ahol a bor és a jazz találkozik

Ahol a bor és a jazz találkozik

Homola Szabolcs, a Homola pincészet alapító-tulajdonosa mindig is imádta a Balaton-felvidéket. A tó közepéről, egy vitorlásról nézte ki annak idején a Paloznak felett található Hajnóczy-dűlőt. Először csak egy nyugis helyet akart egy kis szőlővel, aztán rákattant a borkészítésre. Hat éve készült el az első önálló évjárat.

hom1.jpg

Szabolcs tisztában volt vele, hogy a bor egyelőre nem tartozik azok közé a dolgok közé, amikben profi, viszont elég maximalista volt ahhoz, hogy ne csak hobbiborászatot vigyen. Ezért 2011-ben felkérte szakmai vezetőnek az elismert tokaji borászt, Homonna Attilát, aki borászati ismeretei bővítése és tapasztalatszerzés céljából beutazta a fél világot, a dél-franciaországi és kaliforniai pincészetektől Üzbegisztánig, és saját, erdőbényei birtokán mesés száraz furmintokat és hárslevelűket készít. 

attilaszabolcs-1024x682.jpg

„Balatoni panoráma, kékfrankos, erre hülyeség nemet mondani” - meséli Attila, miért vállalta el 2011-ben a távolság ellenére is a megbízást. Azóta Tokaj és Paloznak között ingázik. Mindig is vonzotta a „flying winemaker” nevű foglalkozás, amit utazó borászati tanácsadónak lehetne fordítani.

nyl_5481_01.JPG
4 évvel ezelőtt tehát új irányt vett a pincészet. Áttértek a kézműves borkészítésre, és  a hagyományos borkészítés (hordós erjesztésű Csopaki Kódex Rizling, Sáfránykert Olaszrizling) mellett a kísérletezés is belefér (Shiraz, Syrah). Amivel a legnagyobb eséllyel találkozunk a birtokon kívül is, az a könnyed 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé). Szabolcs rengeteget tanul a borászatról. "Egyszerre előny és hátrány, hogy ilyen profi csapattal dolgozom, mert nem vagyok rákényszerülve, hogy tanuljak, ezért kicsit lassabban haladok" - mondja Szabolcs. "A cél az, hogy 50 éves koromra megtanuljak minőségi borokat készíteni. Még van 7 évem".

homonna_attila_nyl_5471_01.JPG

Ami Attila szerint igazán izgalmas itt, az a kékfrankos. Az olaszrizling mellett ebben a vörös fajtában látja a borvidék jövőjét. Véleménye szerint a rizling jó alapborokat ad, de nemzetközi szinten nem fog átütő sikereket elérni. A tihanyi Belső-tó melletti területek mikroklímája kifejezetten kedvez a kékfrankosnak, és ha visszamennénk az időbe kétszáz évet, a borvidék nagy részén kék szőlőt találnánk. „Az itt készült kékfrankos nemzetközi vakteszteken is bizonyított, és ugyanazt a tisztaságot hozza, mint az osztrák kékfrankosok” - mondja Attila. 

nyl_5447_01.JPG

A Homola pincészet vörös borainál az elegancia a fontos, ezért könnyedek, az alkoholtartalom nem magasabb 12,5 foknál. „A Balaton mindig nyáron jut eszébe mindenkinek, ehhez hangoljuk a vörösöket” - mondja Attila. Vagyis nyári csillagnézős alkalmakra is tökéletesek, így nem kell attól tartanod, hogy két pohár vörösbor kiüt az augusztusi hőségben.

nyl_5488_01.JPG

Ide bármikor jöhetsz kóstolni és pincét látogatni. Állandó nyitva tartás nincs, viszont be kell jelentkezni. Tavasszal megnyílik a pince mellett a panorámás, laza hangulatú Borterasz, a faluban pedig borétteremmé alakul egy régi vendéglő, mesél Szabolcs a tervekről.

hom3.jpg

A Jazz, Bor, Piknik fesztivál fellépőiről Szabolcs egyelőre nem árul el semmit, azt viszont igen, hogy az idén egy harmadik, akusztikus koncerteknek helyet adó színpad is lesz. A fesztivál nem lesz hosszabb, mert nem szeretnének lejjebb adni a minőségből. A fesztivál kiváló alkalom arra, hogy felfedezd a hely hangulatát, de ha ránk hallgatsz, eljössz akkor is, amikor semmilyen rendezvény nincs errefelé. Vagy tavasszal. 

Homola Pincészet

Vincellér utca 0534. hrsz, Paloznak, 8229

+36703608169

 

Ahol a bor és a jazz találkozik Tovább
A legjobb balatoni hotel nyomában: BonVino

A legjobb balatoni hotel nyomában: BonVino

Régen egyszerű volt szállodát építeni a Balatonon: előre kijelölték, hogy hol jelentkezik majd az igény, aztán a megbízott bement a házgyárba és elkezdett legózni az építőkockákkal. Aztán ahogy teltek az évtizedek, úgy kezdett el nőni a lehetőségek száma (egyről), és úgy akartak egyre többet a turisták is: nagyobb szobákat, izgalmas belső teret, többfunkciós wellnesst, masszázst happy finish-sel, vagy nélküle.

És ma már eljutottunk odáig, hogy egy szállodának definiálnia kell magát: nem elég ha szép, kényelmes, szerethető, sokkal jobbak az esélyei, ha tematizál, és a badacsonyi Bonvino pont ebben nagy. Az elhelyezkedésből és a névből gondolom már kiderült, hogy egy borhotelről van szó.

A legjobb balatoni hotel nyomában: BonVino Tovább