Kit és miért csípnek a szúnyogok? – Érdekességek & Praktikák

Kit és miért csípnek a szúnyogok? – Érdekességek & Praktikák

Bár az idén nem hemzseg a szúnyogoktól a Balaton part, néhány azért akad. Mit tehetünk, ha ennek a néhánynak is mi vagyunk a legfinomabb csemege? Olvass tovább és fény derül a titokra!

Majdnem minden évben lent töltök egy kis időt a Balaton déli partján, és rendszerint rengeteg szúnyogcsípéssel térek haza. Idén valamivel kevesebben voltak, de sajnos rajtam ez sem segített sokat. Ezzel együtt sincs okom panaszra, hiszen nem egy embert ismerek, akit annyira szeretnek a szúnyogok, hogy a sok csípés allergiás reakciót vált ki a bőrükön. De mégis mitől válunk vonzóvá egy vérszívó számára?

sxc3.hu.jpg

Az egyik legalapvetőbb ok, hogy a nagy melegben, napközben bizony megizzadunk. Az izzadság pedig, a szúnyogok számára ellenállhatatlan, tejsavat tartalmaz. Vannak, akik szerencsésebbek és kevesebb tejsavat termel a bőrük. Ha ilyen személy ül a közelünkben, mi kevesebb csípést számolhatunk lefekvéskor. A melegvérű élőlények széndioxidot bocsátanak ki, melyet szintén messziről kiszagolnak. Nagy hiba lenne, ha az izzadást dezodorokkal, krémekkel, vagy parfümökkel próbálnánk megelőzni vagy elnyomni, mert ezek a vérszívók imádják az édes illatot. Fokozott veszélyben vannak a túlsúlyos emberek, mert ezek az élősködők buknak a magas koleszterinre is. Röviden összefoglalva tehát ezek az okok állhatnak szúnyogcsípéseink mögött. De miért csípnek egyáltalán?

sxc.hu.jpg

Köztudott, hogy a hím szúnyog ártalmatlan, csöndes és sokkal nagyobb, mint a „csípős” nőstény. A hím csak növényi nedvekkel táplálkozik. Ezzel ellentétben a nőstény szúnyog apró, hangos, és bár élete nagy részében ő is növényi nedvekkel táplálkozik, legalább egyszer vért kell szívnia. A peték enélkül életképtelenek. Csípéskor a szúnyog véralvadásgátló anyagot juttat a bőrünkbe, hogy táplálkozhasson. Ezt a szervezetünk azonnal érzékeli, és azonnali ellenreakcióba kezd, melynek a hisztamin az alapja. A hisztamin okozza a duzzanatot és a viszketést.

hotdog.hu.jpg

A szúnyogcsípés megelőzésére és kezelésére számos praktikát ismernek. A szúnyogok ki nem állhatják a citrom és a citronella illatát, ezért érdemes ilyen illóolajokat párologtatni. A magas koleszterin velejárója az édes vér, amelyet megelőzhetünk azzal, ha nem iszunk lépten-nyomon kólát, jeges teát és más cukrozott üdítőket a strandon. Hasznos lehet még a patikában kiváltható, egyszerű B vitamin, ami „büdösíti” a vérünket. Ha a széndioxidból indulunk ki, elmondható, hogy elég hatékonyak a szárazjeges csapdák. De nyomhatunk a csípésbe S formát, amit aztán ecetes vattával kell megnyomkodni. Antihisztamin tartalmú krémmel kenve gyorsabban múlik a csípés. A legelvetemültebb ötlet, hogy építsünk a hátsókertben denevérodút, hiszen a legjobb megoldás a természetes ellenség betelepítése! Hát hajrá emberek!

Bakos Csenge Manjari

Kit és miért csípnek a szúnyogok? – Érdekességek & Praktikák Tovább
Címkék:balaton érdekességek irtás szúnyog praktikák védekezés csípés

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr934726146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Micica 2012.08.24. 10:48:02

A B vitamin hízlal. Így érdemesebb az illóolaj párologtatás :)
süti beállítások módosítása