A legjobb balatoni halsütő nyomában: Oszi bácsi keszegsütödéje

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Oszi bácsi keszegsütödéje

Sok évvel ezelőtt történt, és sok mindent megváltoztatott, amikor Csiszár Jenő azt mondta a szigligeti strandon a hekket és más strandkaját áruló Oszi bácsinak, hogy "süssél inkább keszeget." A szigligeti keszegsütöde azóta kötelező állomás lett a vár és a többi nevezetesség mellett, a vendégek pedig a friss halak mellé a legtöbbször néhány jó sztorit is kapnak.

Ha Oszi bácsinál akarsz enni, be kell menned a szigligeti strandra. Nem fogod megbánni, kellemes, panorámás és gyerekbarát hely, ahogy ezt már korábban megírtuk. A bejáratnál balra fordulsz, sétálsz egy kicsit a rózsák mellett, és ha szerencséd van, meglátod Őt, ahogy éppen halat süt, cigizik vagy beszélget.


Oszi bácsi egy jelenség. Soha nem stresszel, soha nem kapkod, minden egyes hal annyi ideig sül, ameddig kell, akkor is, ha hosszú a sor. Ez pedig gyakran előfordul. Ha pedig nem hosszú, és van egy kis ideje, szívesen beszélget a vendégekkel. Szeret sztorizni, nemcsak a halakról, bármiről. Az életről. Az idén nyáron lesz 70 éves, és nagyon jól bírja a gyűrődést. Hetente többször jár Keszthelyre, hogy beszerezze a friss halat. Megtisztítja, előkészíti őket, aztán kis szünetekkel késő délelőttől estig talpon van, süt, kiszolgál.


Eredetileg ajkai lakos, és Juha Gyula az igazi neve. A hetvenes évek elején került a szigligeti Várvendéglőbe, azelőtt technikusként dolgozott. Hogy miért kapta az Oszi becenevet az akkori főnökétől, titok. A szigligeti büfét, amelynek most már a keszegsütöde is a része, 15 éve vette meg. Eleinte itt is a hekk volt a sztár, aztán Oszi bácsi megfogadta a fent említett tanácsot.

Az aznap előkészített - vagyis megtisztított, beirdalt, besózott - halakat te választhatod ki a pultból. Oszi bácsi paprikás lisztbe forgatja őket, aztán olajban kisüti. Ennyi az egész, nem kell változtatni a hagyományokon. A köret fehér kenyér és kovászos uborka, a sült krumplit meg a ketchupot felejtsd el. (Ha ragaszkodsz hozzá, hogy tönkretedd az Oszi bácsi-élményt ezekkel, a halsütőhöz tartozó büfésoron megkapsz mindent.) Ha a kockahasad megőrzése miatt lemondanál a fehér kenyérről, a kovászos uborkát akkor se hagyd ki, és még jobb, ha kérsz egy fröccsöt is a halhoz valamilyen száraz fehér borból.


Ha idegenkedsz a szálkás halaktól, ideje, hogy átlépd a határaidat és rendelj egy keszeget – a legjobb helyen vagy, ha megvan az elhatározás. A keszeg ugyanis csak bizonyos helyeken szálkás, igaz, ott nagyon, de ha egyből lecsavarod a fejét és kitéped a gerincét, egy csapásra megszabadulsz a legtöbbtől. A képen látható módon nekünk nem sikerült teljesen szabályosan szétmarcangolni a halat, de ettől függetlenül isteni volt. Kívül ropogós, belül puha, és pont elég sós.


Akkor is érdemes elzarándokolnod ide, ha jártál már itt korábban. Oszi bácsi már nemcsak keszeget árul, hanem süllőt is, és még egy sütőt beüzemelt, hogy kevesebbet kelljen várni a főszezonban a vendégeknek.


Ha szeretnéd elkerülni a nagy tömeget, inkább hétköznap gyere. Készülj fel arra is, hogy a friss balatoni hal nem olcsó - a süllőből pl. 10 dkg 750 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy egy nagyobb példányért egy többfogásos ebéd árát is kifizetheted. A friss keszeget 400 Ft/10 dkg áron kapod meg itt – ez kb. ugyanannyi, amennyiért a hekket kínálják a Balaton-parti büfékben. Oszi bácsi halait az októberi Süllőfesztiválon is megkóstolhatod, ha esetleg elköveted azt a hibát, hogy kihagyod ezt az élményt a nyári szezonban.

Oszi bácsi keszegsütödéje
Szigliget, strand (Soponyai út)
06 30 969 1695

Nyitva: Május 1 - szeptember 15. 10-20h

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Oszi bácsi keszegsütödéje Tovább
Címkék:keszthely gasztró szigliget

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr126659439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása