„Ez jobb, mintha béna zenész lennék"

„Ez jobb, mintha béna zenész lennék"

A Brains zenekar egykori MC-je először a fővárosban álmodta meg az „avantgárd” borbisztrót. Aztán Budapest helyett végül Balatonfüreden nyílt meg a Kredenc, ahol mindig szól a zene, és öt perccel az érkezésed után már otthon érzed magad. Dobai András a téli szezon szépségeiről és a főváros kísértéseiről mesélt.

Mi a pozíciód a Kredencben?

Tulajdonos, pincér, sommelier - és mosogató. Minden. Nyáron minden feladatra megvan az ember, de télen másfél személyesre szűkül az üzlet.

nyl_3525_01.JPG

Miért ért véget a zenei karriered?

A vendéglátós karrierem miatt kellett abbahagynom a zenélést. Pincérből sommelier, aztán éttermi igazgató lettem. De akkor sem tudtam összeegyeztetni a vendéglátást a zenéléssel, amikor a Brains még félprofi zenekar volt. Most meg, hogy ennyire sikeresek, végképp nem menne.

Meghoznád-e még egyszer ugyanazt a döntést, hogy Balatonfüredre költözöl?

Meg. Persze nehéz döntés volt, otthagyni egy egzisztenciát, a barátokat. Minden változás félelemmel tölti el az embert, ugyanakkor egy csomó újdonságot, reményt is tartogat. A feleségem és én is vidékiek vagyunk. 18 évet éltünk Budapesten, a főváros minden előnyét élveztük, megtapasztaltuk, amit akartunk. Voltak szezonális projektjeim a Szigeten, ott ismertem meg ezt a lazább, könnyedebb, kicsit „avantgárdabb” vendéglátást, amivel a belvárosi elegáns éttermekben, szállodákban nem találkoztam. Először Budapesten próbáltam nyitni egy ilyen hangulatú helyet. Nem jött össze. Túl korán volt, 7-8 éve egy borbár nem biztos, hogy hasított volna. Aztán a többszöri nekifutás után úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy nem kell ezt annyira erőltetni, hiszen nem biztos, hogy hosszú távon a fővárosban akarunk maradni.

10432984_857305690956911_2421572491174984166_n.jpg

Fotó: Szabó Miklós

Itt ősztől tavaszig nyugalom van. Mit lehet itt csinálni télen?

Amennyire nyüzsgős a nyár, annyira lesz a tél egyre belsőségesebb, exkluzívabb. Nagyon jó a téli nyitva tartás. Kint mínuszok vannak, bent „szubmediterrán” kávéházi hangulat uralkodik. Ez akkora kontraszt, hogy aki a télen errefelé bóklászik, és betéved hozzánk, belecseppen ebbe a miliőbe, az nagyon megszereti ezt a helyet. A nyár nekünk nagyon fontos, de a közösségépítő és -megtartó dolgokat ősztől tavaszig tudjuk csinálni.

Mik ezek?

Bármennyire is improvizatívnak tűnik, ami itt történik, mindig kitaláljuk előre, hogy miről szóljon a szezon. Hétvégén jazz koncerteket, dj-s bulikat, borkóstolókat tartunk, meghívunk egy-egy borászatot. Fontos volt, hogy a helyi vendégeknek is tervezzünk programokat, és ajánljunk nekik a téli időszakban is alternatívákat. Szerencsére nagyon fogékony és jól mozgatható, kitartó vendégkörünk van. Egyébként nagyra becsülöm azokat a kollégákat, akik télen is nyitva vannak, legyen szó egy restiről, egy pecsenyesütőről vagy egy elegáns kávéházról. Nem kérdés, hogy a Balaton jövője ettől függ, hogy egyre többen gondolják, hogy ez nemcsak egy nyári üzleti móka. Ha rajtam múlna, törvénybe foglalnám, hogy Balatonfüreden minimum 6 hónapig legyenek nyitva a helyek.

nyl_3544_01.JPG

Aki gyakrabban jár ide, annak úgy tűnhet, a Kredenc az otthonod. Mindig itt vagy, mindenkiről gondoskodsz, akkor is, ha akkor látod először.

Most már adok magamnak szabadnapot, de csak a család miatt. Esténként mindig itt vagyok, de hetente van két nap, amikor elvileg „nem vagyok itt”, létszámon felül beszélgetek. Megfürdetem a kisebbik gyereket, aztán jövök.

Gondoltál arra, hogy visszaköltözz Budapestre?

Két és fél éve, amikor egyenesbe jött a borbisztró, és már nemcsak önmegvalósításnak volt jó, hanem üzletként is jövedelmező lett, egyre több kísértés érkezett. Sokan kerestek a meg a fővárosból, hogy nyissak ott is üzletet. Ami nagyon jólesik, és mindig elgondolkozom rajta egy pillanatra, aztán mindig kosarat adok. Ugyanakkor nem zárom ki ennek a lehetőségét. Ha már itt minden rendben megy és nem megy a család kárára, egyszer talán nyitott leszek egy olyan üzletre, amibe annak idején nem vágtunk bele.

Hiányzik a zenélés?

Nagyon hiányzik. Nem múlik el úgy nap, hogy ne jutna eszembe, milyen jó volt az az időszak. A zenei programokban élem ki magam, ezért van ez a sok sound system, dj és koncert a Kredencben. Az élőzenében hiszek, és a dj szettet is annak nevezem. Az üzletben mindig egyedi összeállítást hallhatnak a vendégek, amit én best of Kredencnek, illetve „szubmediterrán sound systemnek” hívok. Ezek okosan összeválogatott ambient és acid jazz zenék, és persze sok népzenét és világzenét is játszom. Úgy gondolom, ezzel lehet a legtöbbet a hangulathoz hozzáadni. A külsőségek is fontosak, például az is, hogy milyen színűek a falak, de a zene a legfontosabb. Majdnem minden egyes vendég megjegyzi, hogy milyen jó a zene, és nekem ez jobb, mintha béna zenész lennék.

fotók: Nyul Zsuzsanna

„Ez jobb, mintha béna zenész lennék" Tovább
Címkék:interjú bor portré balatonfüred kredenc borbár Balaton dobai andrás téli szezon

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr96985951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása