Streetfood harcsával: borbisztró lett a keszthelyi TéliKert

Streetfood harcsával: borbisztró lett a keszthelyi TéliKert

Imádjuk Keszthelyt. A fullos strandoktól a gyertyafényes kastélytúrán át a szexpanoptikumig elég széles a programkínálat, a gasztronómia azonban nem tartozott a hely erősségei közé. Eddig. A Fröccsterasz téli bázisa, a TéliKert ugyanis hivatalosan is „borbisztró” lett. A helyi alapanyagokra és a streetfoodra építő konyha február 6-án debütált egy egész estés kóstolómenüvel.

tk1.jpg

A TéliKert egyébként december eleje óta színesíti Keszthely kissé megfakult szórakozóhely-kínálatát. Bezerics Dani, a hely tulajdonosa (és borász) a kezdetektől egy „underground” borbisztrót vizionált a belvárosba. Az volt a cél, hogy a „Fröccsterasz rezgése télen is kitartson, mint egy jó napkollektor”. Ez sikerült, hétvégén innen nem mennek haza hajnali 4 előtt a népek, és akkor is csak azért, mert muszáj.

tk2.jpg

A hely legmeghatározóbb dizájneleme a plafonra rögzített szőlőtőkék mellett az az egész falat elfoglaló kép, ami a keszthelyi Petőfi Csárdában megrendezett ipartestületi banketten készült az 1930-as években. A Balatoni Múzeumból van, és látszik rajta, hogy azért akkoriban is nagy bulik voltak errefelé.

tk3.jpg

A bisztró fogalmának megfelelően az étlap rövid, átlátható és nem kell hatsoros ételnevekkel küzdeni. A kínálat összeállításában Ruprecht László séf is részt vett gasztronómiai tanácsadóként (ő a felelős pl. a veszprémi Chianti elképesztően jó étlapjáért is). „Éhségtapaszok”, kencék, levesek, tészták, pizzák és burgerek alkotják a menü alapját, és természetesen vannak sütik és saláták is. 

tk4.jpg

A borbisztró alapvetően a húsimádó kategóriába tartozik. Mangalicasonka, szürkemarha-szalámi, marhahúsos pho-leves, mangalicaszalonnás carbonara, borjú lasagne, csakhogy néhány fogást említsünk, a burgerekbe pedig marhanyak, vesefaggyú és mangalicaszalonna kerül. Vagyis valószínűleg nem ez lesz a vegák törzshelye, de azért ők sem fognak éhen halni, ha itt kell enniük. Választhatnak a helyi sajtokból, és van akasztott túró, meg margherita pizza.

tk5.jpg

tk6.jpg

A TéliKertben helyi alapanyagokat használnak, a sajtok például a sümegi Kalla-birtokról és a hegyesdi Dabosi-kecskefarmról érkeznek, a burgerekbe kerülő marhanyakat és a vesefaggyút a gércei Szélessy-birtokról hozzák. Tonhal helyett szürkeharcsával dolgoznak, az olajos harcsapástétom annyira durván finom, hogy az se érdekel majd, ha utána kb. ötször kell kezet meg fogat mosni, ha még szeretnél emberek között lenni aznap. Amit mindenképp ki kell még próbálni, az a házi sültkrumpli és a szintén házi ketchup páros. Megbánod az összes gyorséttermi bűnödet.

tk7.jpg

A borkínálatban csak balatoni borok, pontosabban a Balatoni Kör borai szerepelnek. Itt még az üdítőket is fröccsnek hívják (helyi gyümölcslevekből készülnek). Az árképzés nem alacsony, a burgerek pl. 1250-2000 forintba, a pizzák 1200-1950 forintba, de teljesen korrekt, ha belegondolsz abba, hogy nem szemetet és mirelitet, hanem helyi alapanyagokból készült ételeket eszel. A kétfogásos déli menü pedig csak 990 forint Kicsit irigyeljük most a keszthelyieket.

Fotók: Penzer PIX

TéliKert
Keszthely, Pethő utca 21.
06704317413

Streetfood harcsával: borbisztró lett a keszthelyi TéliKert Tovább
Címkék:bor étterem harcsa gasztronómia kecskesajt burger mangalica szürkemarha Keszthely streetfood TéliKert Bezerics Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr347154003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tipbandi 2015.02.10. 12:26:07

Csak félve merem megkérdezni.
Ugye tudod mit jelent a junk food?
süti beállítások módosítása