Csapody Balázs: "A konkurencia a gyagyi vendéglátás"

Csapody Balázs: "A konkurencia a gyagyi vendéglátás"

Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa és Deli János, a Márga bisztró társtulajdonosa egy korábbi cikkünk miatt kerestek meg minket, nem értettek egyet ugyanis a poszt címével (Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró). Szóval felkerekedtünk és elmentünk a Kistücsökbe, hogy helyretegyük a dolgokat, és beszélgessünk a Balatoni gasztronómia helyzetéről.

 

Mi volt a baj a posztunkkal?

 

Csapody Balázs: Hasonlóan gondolkodunk a balatoni vendéglátásról, és erősíteni tudjuk egymást. Egy ilyen cikk táborra osztásra alkalmas, pedig mindig azért küzdöttem, hogy ne legyen északi part - déli part megkülönböztetés. A Balatonnál régiókban kell gondolkozni. Csak akkor tudunk sikert elérni, ha a Balatont komplett termékként adjuk el. Ha nyílik egy új étterem a Balatonnál, és az olyan színvonalat, minőséget hoz, ami előreviszi a balatoni turizmust, annak én örülök. A konkurencia nem mi vagyunk egymásnak, hanem a gagyi, a rossz, a nem minőségi vendéglátás.

 

Deli János: Balázs a mentorom, ez a kedvenc éttermem. Én arra gondoltam, hogy szeretnénk felnőni a Kistücsökhöz, nemrég nyitottunk, és még nagyon sokat kell fejlődnünk, és kb. 2 év múlva leszünk azon a szinten, amin a Balázsék.

 

unnamed_1.jpg

Csapody Balázs és Deli János. fotó: Nyul Zsuzsanna

 

El tud-e tartani több fine dining éttermet a Balaton?

 

Csapody Balázs: Először is nem vagyunk fine dining étterem, a régióban ezt csak a Chateau Visz mondhatja el magáról. Mi a minőségi helyi termékekre épülő polgári konyhát viszünk. A fine diningban gyakran nincs is étlap, ott menükből választanak az emberek, 20-30 férőhely van, és a vacsora egy több órás színielőadás. Nálunk minden évszakban van olyan étel, ami a fine diningban nincs, de hozzátartozik az évszakhoz - ilyen pl. a tojásos galuska. Egyébként meg el tud tartani több minőségi éttermet a Balaton, egyre igényesebbek a vendégek, és figyelnek arra, hogy mit kapnak, ha elmennek étterembe.

 

Deli János: Ilyen árakon, amilyenekkel dolgozunk, nagyon rossz ételeket is lehet enni.

 

Mi a helyzet a büfékkel? Azokra mindig is lesz igény.

 

Csapody Balázs: Nem értek egyet azzal, hogy a strandbüfék gulyást, bélszínt adnak. Olyan étlapot tartanak a kis konyhákon, mint egy komoly étteremben. Ennek megvan az a veszélye, hogy a vendég eszik ott valami rosszat, és azt mondja, hogy nem is megyek el étterembe itt, mert minek. A büfék áruljanak egyszerű ételeket, igényes szendvicseket, salátákat, gyümölcsöket.

 

Deli János: A minőségi street food-ot, vagyis beach food-ot imádnák a magyar vendégek. Ez egy komoly piaci lehetőség most a Balatonnál.

 

Mi az, amin mindenképp változtatni kellene?

 

Csapody Balázs: A nyitvatartási idő. Drasztikusan beavatkoznék: annak a helynek, amelyik nem hajlandó nyitva tartani május 1-től legalább szeptember 30-ig, a nyári rövid szezonra nem adnék nyitvatartási engedélyt. Legyen inkább szűkebb választék a főszezonon kívül, legyen kevesebb asztal, de legyen nyitva a hely. Mert hiába van nagyon szép idő szezon előtt és után, hiába lehet bringázni a Balaton körül, az emberek nem jönnek le, mert nem találnak nyitva tartó üzleteket.

 

Deli János: Én azt látom, hogy az elmúlt 40 év sémái "beragadtak". Bemész egy csárdába, és ugyanaz van mindenhol. Ettől meg kellene szabadulni, vállalja be egy hely, hogy nem készít bográcsgulyást. Nálunk, a Márgában például biztosan nem lesz, és egyelőre halászlé sem. Ha meg igen, akkor egy kis csavarral.

 

A vendégek hozzáállása azért csak változott valamit az elmúlt években.

 

Csapody Balázs: A gasztrokultúra nagyon sokat változott. A vendégek sokat utaznak, nemcsak a hagyományos fogásokat várják, és imádják az extra ételeket. Tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy egy olyan fogást, mint a "harcsafilé ropogós malacfüllel" a tányérra tegyünk, ma meg alig várják, hogy legyen egy kis csavar. Az, ami a budapesti vendéglátásban megindult, szépen gyűrűzik le - nemcsak a Balatonra, a vidéki városokba is.

Csapody Balázs: "A konkurencia a gyagyi vendéglátás" Tovább
Címkék:interjú étterem vendéglátás gasztronómia gasztró büfé csárda street food Balaton Kistücsök Csapody Balázs Márga Bisztró Deli János beach food

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr877318194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2015.05.18. 21:35:31

Kis zavart érzek az Erőben...

Tojásos nokedli mint kitörés? Utána egy kis szalonnás fagyi...? Jó kis menü.

Jo zanito 2015.05.21. 10:30:40

Igenis legyen gulyás minden étteremben. Ez olyan, mint ha görög étteremben nem lenne görög saláta vagy tzatziki. Hozzá tartozik a kultúránkhoz, nem lehet kihajítani csak azért, mert sokan máshol is csinálják, esetleg nem elég jól (ami különben feltűnően ritka!). Tessék megmutatni, hogyan kell, vagy legyen variációk egy témára, vagy ahogy tetszik. Ha már a Kistücsök iránymutató, legyen az: dolgozzunk saját adottságainkból, régiónk jellegzetességeiből. Ne lőjék magukat lábon ilyen elhibázott identitáskereséssel.
süti beállítások módosítása