A legjobb balatoni halsütő nyomában: Halsütő, Aszófő

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Halsütő, Aszófő

A neve egyszerűen Halsütő, és a 71-es út mellett, Aszófő és Balatonfüred között található. Az első benyomás, hogy itt néhány évtizede megállt az idő - ami nem feltétlenül hátrány. Muskátlis terasz, kedves kiszolgálás, semmi stressz, semmi kapkodás.

aszofo2.jpg
Viszonylag nagy választék egy halsütőhöz képest. A hekk, keszeg, ponty, süllő, fogas mellett adnak harcsafilét és a fokhagymás pisztrángot is, ezenkívül halászlé és sült kolbász is készül. Köretnek sült krumpli, kenyér, kovászos uborka, savanyúság. Minden, ami ebben a műfajban kell. Harcsafilét és fokhagymás pisztrángot kérünk, mivel ez utóbbiból a mandulás és a füstölt változat már megvolt, a fokhagymás viszont még nem.

aszofo5.jpg

aszofo6.jpg
Amíg várunk a halakra, élvezzük a kilátást. Aszófő határában vagyunk, kifejezetten nyugis hely Balatonfüred nyüzsgése után. Jó, hogy nem közvetlenül az út mentén van a hely, így nem olyan zavaró a forgalom.

aszofo7.jpg
A halak egyszerre három nagy edényben sülnek, és kevesebb, mint tíz percet várunk, igaz, messze még a főszezon. A harcsafilénk úgy néz ki, mintha egy szelet rántott hús lenne. Puha, omlós, alig van halíze, a prézlije pedig kellemesen sós. Ha eddig nem ettél édesvízi halat, mert attól féltél, hogy pocsolyaízű, érdemes valami ilyesmivel kezdeni a barátkozást.

aszofo4.jpg
A fokhagymás pisztrángot megfosztjuk a fejétől és a gerincétől. A húsában szinte alig fedezzük fel a fokhagymás ízt, rendben van, de nem kiemelkedő. A bőre viszont tökéletes. Ropogós, enyhén sós és fokhagymás egyszerre. A fokhagyma rendesen felülírja pisztráng ízvilágát, de nincs belőle túl sok, mehetsz a pisztráng elfogyasztása után még emberek közé.

aszofo3.jpg
Legközelebb kipróbáljuk a nagyon precízen beirdalt keszeget is. (A művelet lényege, hogy bevágásokat ejtenek a halon 2-3 milliméterenként, hogy az Y alakú szálkákat átvágják, felaprózzák. Így a hal nemcsak jól néz ki, hanem gyorsabban megsül, és ha néhány óráig pácolják a halat, a szálkák felpuhulnak.) Amit még nagyon tudunk értékelni, az az, hogy nem csak névtelen borok közül lehet választani, ha a fröccsöt kérnénk a halakhoz.

A Halsütő összességében kellemes hely, ha nem rohansz sehová, és a zsúfolt part helyett szívesebben nézed a tájat és a muskátlikat.

Aszófői Halsütő
06202588355
Nyitva tartás: 9-20h

És ha valami igazán jó programot keresel nyárra, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Halsütő, Aszófő Tovább
Címkék:harcsa ponty pisztráng hal balatonfüred keszeg halsütő Balaton aszófő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr287547562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly 2015.06.23. 15:33:19

Ne bántsd a hekket, te sznob! A busa lehet, hogy "invazív" hal, de olcsó és finom. A halak többségének az árát az "újgazdag" sznobok divatozása verte fel égig érő magasságokba. Amúgy a hal inagyon finom eledel.

Fitipaldi 2016.06.25. 01:08:34

2015-ben került a kezembe a "270 legjobb vendéglátó hely a Balaton körül" című kiadvány, amiben többek között ez a halsütő is helyet kapott. Elhatároztam, amire lehetőségem nyílik, tesztelni fogom. A Káli-medence volt kézenfekvő terület a munkahelyi elfoglaltságom miatt. Ezekről később írok, mert remek helyeket igazolhatok vissza, ám ez a halsütő ?
Harmadszorra kaptam az igazi arculcsapást.
Első alkalommal 2016 kora tavasszal (késő télen) halászlét kértem, rendben volt, ám a tálalás minősége meglepett...
Aztán néhány hét múlva újra próbálkoztam: a lében a hal kissé nyers maradt, a személyzet viszont ugyanolyan kedélybeteg.
A pohár a héten 2016.06.22-én telt be: másodmagammal ismét halászlét kértem 2 főre. Pultos ember szólított és unott, ingerült arccal elém tett egy tálcán is úszó hallevet, sértve érezve magát a kérésért, hogy tegyék rendbe a szervírt egyébként pedig hol van a második adag ? Világát nem tudta, majd hátra rohant felrakni.
Kb. 20 perc után, gondolván ennyi elég a filézett szeletek főzéséhez, a pulthoz mentem kérdőn: ember nem emlékezett, újabb ígéret ...semmi, közben röpködtek a sült halak, harmadik érdeklődésem a lemondás volt.

Konklúzió:
- csinján bánjunk az ilyen kiadványokkal
- itt finoman sütnek-főznek az lehet, de a legnagyobb dícséret a személyzet unottsága
- a higiéniát ne forszírozzuk, beleértve a felszolgálást és a személyzet megjelenését
- ezt a helyet kerülni fogom, mert ilyen minőséget, ilyen áron is találunk az É-i partin, erről később

f.fredericks 2016.08.20. 11:38:07

Már tavaly is ettünk itt, és mivel idén is errefelé nyaraltunk, természetes, hogy meglátogattuk.
A halászléjük nem finom. Egyszerű paprikás lében pár halszelet. Nincs karakteres íze, szóval nem javaslom.
Viszont a halaik, hmmmm. A harcsafilé valami isteni. A süllő is nagyon finom, és aki a standard balatoni hekkre vágyik, az is megtalálja a számításait. A savanyú finom, bár a kisadagos zacskós majonéz/mustár/ketchup köombóból ajnlatos rögtön kettőt-hármat kérni, mert elég minitasakos a cucc.
süti beállítások módosítása