A legjobb balatoni halsütő nyomában: Oszi bácsi keszegsütödéje - update

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Oszi bácsi keszegsütödéje - update

Ebben a sorozatban újra leteszteljük a korábbi toplistás halsütőket, hogy biztosan jó helyeken költsétek a pénzt. Ezúttal a szigligeti strand az úti cél, ahol Oszi bácsi már sok éve süti rendületlenül a keszeget és a fogast.

oszi6.jpg
Itt nemcsak halat kapsz, hanem egy élményt is, mert Oszi bácsi egy jelenség. A történetét már korábban megírtuk. 72 éves, de ugyanúgy dolgozik, vesz át árut, irdal, forgat paprikás lisztbe halat, és süt. Néha azért pihen egy kicsit. A stressz és a kapkodás nem pálya. Sokan vannak? Hosszú a sor? A halak akkor is éppen annyi ideig sülnek, amennyi szükséges. És ha szerencséd van, a zen hangulat mellett néha elcsíphetsz egy-egy sztorit, egy-egy megállapítást, egy életbölcsességet.

oszi1.jpg
A legutóbbi teszt óta gyakorlatilag nem változott sok minden, az inflációt leszámítva. A sült keszeg 400 Ft/10 dkg helyett 420 Ft lett, a süllő (egész) ára 750 Ft/10 dkg-ról 800-ra emelkedett. A választék pisztránggal is bővült (600 Ft/10 dkg), a köret területén pedig maradt a klasszikus vonal:  fehér kenyér és kovászos uborka.

Oszi bácsi délelőtt 11 körül izzítja be az olajsütőket, a halak ekkorra már előkészítve várnak a hűtőpultban. Aztán estig nincs megállás. A keszeg, amit kérünk, paprikás lisztbe és olajba kerül. Sül az egyik oldalán kb. 5-6 percet, aztán a másikon is. Egy örökkévalóságnak tűnik, de rábízzuk magunkat a Mesterre.

oszi5.jpg

oszi4.jpg

A keszeg tökéletesen ropogósra sült. Maga a hal viszont egy kicsit sovány, nem olyan sok rajta a nettó hús, de hát mi választottuk, és a keszeg sose volt egy sertéscomb. Az pedig végképp nem a hely hibája, hogy igazi balatoni keszegek nem kerülhetnek a tányérunkra, és halastavakból kell beszerezni az alapanyagot. Több évtizedes balatoni keszegfogyasztó múlttal a hátunk mögött állítjuk, hogy a nem balatoni keszeg másmilyen, ez van.

oszi7.jpg

oszi8.jpg
A szigligeti strand igazi különlegesség, de hétvégén elég zsúfolt tud lenni, így nem a vasárnapi ebédidőt ajánljuk a tesztelésre. Különben lehet, hogy nem tudsz Oszi bácsival azonos hullámhosszra kerülni. Ha van rá lehetőséged, gyere hétköznap, így nem kell sokat várni, és talán Oszi bácsi is jobban ráér.

Megéri!

Oszi bácsi halait egyébként az októberi Süllőfesztiválon is megkóstolhatod.

Oszi bácsi keszegsütödéje
Szigliget, strand (Soponyai út)
06309691695
Nyitva: Május 1 - szeptember 15. 10-20h

És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Oszi bácsi keszegsütödéje - update Tovább
Címkék:fogas nyaralás süllő hal gasztronómia gasztró szigliget strand keszeg halsütő oszi bácsi Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr147620802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petrocselli 2015.07.13. 21:01:06

Igazi kihívás lehetett azt a sok uborkát beszorítani egy akkora hallal

jet set 2015.07.13. 21:09:30

Biztosan bennem van a hiba, de ha halat akarok enni, akkor halat szeretnék és nem élményt helyette, mert ez nem hal a képen, hanem egy üreges szálka.

mx3 2015.07.13. 21:21:31

Ti tenyleg ugy tudjatok,hogy a Balatonnak csak eszaki partja van? Van am masik is. Fell kene fedezni

De hová tűnt Columbo felesége? 2015.07.13. 21:31:54

Ha rendesen van a keszeg irdalva és sütve, akkor abban vajmi kevés a szálka.
Ha meg nem megy a sor, Oszi bácsi durrantson be még egy gázzsámolyt.
A vevő nem azért fizet, hogy várjon.

Egyébként a hal jól néz ki, rendesen át van sütve.

lifelike 2015.07.13. 21:49:02

egyébként oszi bácsi rabló? vagy mi a f. van az árakkal? süllő 750/10dkg? baz a 100x komolyabb élményt adó thebigfish-ben is olcsóbb és ott valódi tengeri süllőt kapok (branzino) nem ilyen halgazdasági izét, csak felidegesítenek ezek a reklámposztok...

protézisesh 2015.07.13. 22:15:58

800Ft/ 10dkg = 8000ft kilója. Az nagggyon erősen bélszín-árfekvés...

halaloszto 2015.07.13. 22:43:26

@De hová tűnt Columbo felesége?: ha nincs kedved várni, akkor nem mész oda. annál hamarabb kerülök sorra.

az árak el vannak szállva, ebben egyetértünk.

Fisccher Toni 2015.07.13. 23:52:34

Colombo felesége?
Inkább hová tűnt a NAV?
Annyi számlás süllő nincs a Balatonban, amit Oszi bácsi a közjó számára elétek tesz!
Az északi part összes rapsica neki dolgozik. Aztán lehet Süllő fesztivál, vagy egy hétköznap, Oszi bácsi ígyis, úgyis arat.
Hja, nagyjaink is ott kajálnak.

De hová tűnt Columbo felesége? 2015.07.14. 01:17:50

@halaloszto:

A türelmesebb vendégek közé tartozom.

Bocsánat, a halsütödés szempontjából írtam, hiszen neki érdeke lenne, hogy a sor soha ne legyen túl hosszú, pörögjön a placc.
Volt szerencsém néhány nyáron dolgozni szüleim üzletében a Balatonon, még a romantikus balladai homályba vesző nyolcvanas években. Volt olyan, hogy egyszerre 6 palacsintasütőben készült a finom palacsinta, nem lehetett lazítani, a kedves vendégek annyira vitték. Napi ezer darab volt a csúcs, képzelheted, mi volt a konyhán.
A sült hekket hasonlóan jól fogyott, egyszerre két zsámolyon sült.
Csak tökéletes készárut lehetett kivinni a pultba, de a vendégnek nem volt szabad várnia többet tíz percnél. Oké, ez sem egy Mekdós szintidő, de garantáltan friss és átsült palcsi, hal, hurka és kolbász került a tányérjára.

@Fisccher Toni:

Ja, hogy a NAV?
Kis naiv (bocs).
Kérlek, ők erre nem érnek rá, valami angol nyelvtanfolyamon vannak.
Azt nem tudom, hogy Oszi bácsi és a rapsicok között milyen a nexus és az áruforgalom, de a kép alapján legalább szépen megsütötte azt a keszeget.
A Balatonon, hallom, javul a színvonal, de azért manapság ez azért már valami.

halaloszto 2015.07.14. 08:12:24

@De hová tűnt Columbo felesége?: gyönyörű példa, kitalálni sem tudnék szebbet. a 80as évek az késő szocializmus volt, most meg igazi piacgazdaság van. Ha nagy a tömeg, Oszi bácsi simán árat emel. Akinek ez már sok, az máshova megy, maradnak elegen. Fejleszthetne is, több asztal, több sütő, több alkalmazott, és akkor sok melóval kereshetne sokat. De minek, ha kevés melóval is kereshet sokat? Plusz ahhoz tőke kellene, és ott lenne a kockázat hogyha elmaradnak a vendégek akkor nyakán marad a cucc.

Vajk

Vid Kereszt (törölt) 2015.07.14. 09:04:12

Nem értelek benneteket! Pillanatok alatt úgy elkezdtétek Oszi bácsit szidni (fogalmam sincs, ki ő, soha nem jártam ott), mintha közellenség lenne. Azért én meggondolnám, hogy beálljak, és a hőségben reggeltől estig robotoljak, erre szokták mondani, tudod mit, áll be, csináld három hónapig, aztán szövegelj! Amúgy marhára éhes lettem egy jó keszegre!

soulnsoda 2015.07.14. 09:28:31

Talán tavaly voltam a barátnőmmel Oszi Bácsi keszegsütödéjében. Oszi bácsi kb annyira kedves mint egy saját életét (és mindenki másét) gyűlölő kinvénhedt tesi tanár. És ennek megfelelően viselkedik a vendégekkel is.

A hekk viszont jó.

2015.07.14. 09:59:32

szerintem nem a tengerben élünk és nem kéne halat ennünk

de legalább a fejét levehetné tálalás előtt, most akkor ott vannak az olajban amiben süti a szétfolyt szemei a halaknak? blöee

lobster thermidor 2015.07.14. 13:25:16

Aki a főszezonban megy ilyen helyre, az számoljon a hosszú várakozással, ha viszont nem tetszik a sorban állás, akkor keressen magának egy olyan büfét, ahol nincsenek várakozók. Ott viszont alighanem enni nem érdemes, mert nyilván azért nincs sor, mert nem jó a minőség..
Én kerékpárral jártam át Udvari felől, de csak hétköznap, vagy a szorosan vett főszezonon kívüli időszakban, akkor nem volt tömeg a strandon. Bár akkor is volt néhány kapufa, mert előfordult, hogy nem volt palackos gáz, vagy nem volt keszeg.
Ez van emberek, ez a Balaton bukéja! :)

shitgun 2015.07.14. 13:42:11

Ha ilyen árak mellett is sorállás van, akkor nem drága, hiszen van rá bő kereslet. Ha pangana bódé, nyilván lemenne az ár is a felére. A magam részéről utálom a halat, és nem szívesen eszek olyan állatot, aminek látom a még élőre emlékeztető formáját, így nekem Oszi bácsival sose lesz problémám.

Jack__Bauer 2015.07.14. 14:56:03

@lifelike: Ne hazudj, főleg ne ennyire átlátszóan! Az emlegetett thebigfish-től lehúzósabb halas hely nem nagyon van Mo-on. Azt a bizonyos tengeri süllőt 1450ft/100g (!) áron árulják, tehát majdnem duplája a posztban említettnek. www.thebigfish.hu/eteleink?id=50

Jack__Bauer 2015.07.14. 15:05:10

@protézisesh: megosztanád, hogy hol lehet elkészített bélszínt 8000ft/kg áron venni? Még kivénhedt, inas tejmarhát se adnak ennyiért sehol...