Nem a parton van, mégis megéri elzarándokolni a siófoki Vitorlás utcai halsütőbe. Korábbi posztunkban már bizonyított a hely a halászlével és a rántott fogassal, és kíváncsiak voltunk, maradt-e a minőség.
Kint kerestünk helyet, a kellemes, árnyékos, művirágos teraszon. A művirág valamilyen okból egyszerűen kötelező a balatoni vendéglátóhelyek nagy részénél, akárcsak a műanyag napközis tálca. De nem a dizájn miatt vagyunk itt.
Az árak minimálisan emelkedtek, vagy ugyanazok maradtak a múltkori teszteléshez képest, egyedül az egész süllő lett drágább (580 Ft/10 dkg helyett 650 Ft/10 dkg.) a keszeg, a pisztráng és a hekk ára nem változott, a harcsahalászlé 1400 Ft helyett 1500 Ft az idén.
A személyzet nagyon kedves, nem stresszelnek, vagy jól leplezik. Pedig 35 fokban (kint) nem lehet könnyű egész nap állni a forró olaj fölött. A tulajdonos, Huszár László csak néhány évvel ezelőtt nyitotta a helyet, miután sok sok évet lehúzott szakácsként. Megunta, hogy nem lehetett a maga ura, meg hogy nem mindig tudta azt a minőséget hozni, amit elvárt magától. Türelmesen válaszol minden kérdésre, és amikor azt hinnéd, hogy nagyon unja ezt az egészet, és tökre megbánta, hogy itt szív minden nap a halszagban, kacsint egyet, és rájössz, hogy a pókerarc csak egy vicc.
Mivel a fogas tavaly már megvolt, a nem balatoni keszeg meg elég necces tud lenni, a pisztrángra szavazunk. Kovászos uborkával, szigorúan, a sült krumpli és a fehér kenyér csak lerombolná a kulináris élményt. Egyébként itt vannak olyan extrák is, mint a tzatziki és a görög saláta, ha unod az uborkát. És kihozzák a kaját (hétköznap jártunk náluk, nem tudjuk, hogy telt ház esetén mi a helyzet).
A pisztráng tisztességesen megsült, a húsa omlós, igaz, egy kis sóért könyörög. A panír viszont tökéletes. Ropogós, sós, ízletes, egyenletes. Látszik, hogy gondosan készítették elő a halat. Azt hittük, hogy ilyen melegben alig bírunk leküldeni pár falatot, aztán majdnem elfogy az egész, kivéve ugye a fejét.
Kipróbáljuk a halburgert is. A szezámmagos buci, a majonéz és a saláta teljesen átlagos, a "húspogácsa", a rántott fogasfilé viszont nagyon ott van. A panír kifogástalan, a hús puha, és sehol egy szálka.
Bár nem tipikusan a halak kísérője, nagyon megörülünk, hogy az italkínálatban hazai kézműves sörök is szerepelnek. Egyelőre nem sok siófoki hely mondhatja ezt el magáról.
A Sió halsütő tehát továbbra is a legjobbak között van, ne hagyd ki, ha Siófokon jársz! Mivel lehet kapni kolbászt, csirkeburgert és még rántott csirkét is, elhozhatod azokat a családtagokat és barátokat is, akik nem rajonganak a halakért. Ők majd isznak kézműves sört.
Sió halsütő
Siófok, Vitorlás u. 1-3.
Tel.: 06203633470