A legjobb balatoni hamburgerek: a TOPLISTA

A legjobb balatoni hamburgerek: a TOPLISTA

Sokak szerint a Balaton esetében eleve hiba hamburgerről beszélni és egy jóval autentikusabb irányba kéne eltolni a helyi gyorsétkeztetést, ami persze tökre igaz, ezért is örülünk a halakra és egyéb környékbeli sajátosságra építő beachfood-mozgalomnak. Sőt, részt is vettük a Balatoni Kör megbízásából Balaton legjobb beachfoodjának a kiválasztásában, ami az I love Balaton zsűrije szerint egyértelműen a vízikutya, erről az ételről itt írtunk korábban, tegnap volt a verseny eredményhirdetése, beszámoltak a választásunkról a tévében (46:30-tól lehet megnézni), ünnepeljük tehát a szuper balatoni kaját!

De:

a hekk sem valami balatoni izé, mégis elég sokáig jól elvoltunk vele.

Attól tehát még, hogy egy étel nem autentikus, lehet Balatonhoz kötődő, és mivel a minőségi hamburgernek van már budapesti előképe, nagyon sokat tehet a műfaj a térség gasztrokulturális fejlődéséért: ahol van egy rendes burger, ott nem lehet többé hulladék halakat, elégetett lángosokat és vacak kolbászokat eladni és ha megágyaztunk a minőségi vendéglátásnak, jöhetnek a helyi sajátosságra építő ízek, olyasmik, mint például a kedvencünk, a vízikutya.

Na de addig is nézzük meg, hogy az egész nyáron át tartó kóstolás után mik a kedvenceink. Nézzük a toplistát a tó körül!

1: Pura Vida - Tapolca

dsc06391_1280_1.jpg

A tapolcai étterem alapburgerében is Angus marha, karamellizált hagyma és cheddar van, és szenzációsan jó. A buci remek, kívül kicsit ropog, de belül sem száraz, a szósz izgalmas, bár lehetne valamivel karakteresebb, a sajt jó választás, csak én ebből is el tudnék képzelni eggyel rafkósabbat, a hús meg tökéletesre darált, remek alapanyag, jól ízesítve, igaz, egy kicsit túlsütve: ha eggyel korábban megállnak, szaftosabb lenne a végeredmény.

2: Kishableány/Paletta/Fröccsterasz - Badacsony, Boglár, Keszthely

dsc06343_1.jpg

Ha szigorúan vesszük, hogy mi balatoni, ez a nyertes burger, hiszen a tapolcaival szemben ez tényleg ott van a part mellett. Sőt, egyszerre három helyen is megkapod ugyanazt a hambit, méghozzá az egyik legjobbat a tó körül: Badacsonyban, Bogláron és Keszthelyen. Az előtted sülő hússzelet a szintén vaslapra helyezett zsemlével együtt emlékezetes cucc. Végre nem valami ipari, vagy házi, de édeskés bucit kapunk, aminek a renoméját eléggé megtépázta, hogy az íze összeforrt a csalamádés KGST-burgerekkel. a zsemle állagra, ízre jó, a hús alapanyaga kiváló, a sütési ideje pont, ahogy a nagykönyvben meg van írva és az alapanyagok minőségébe sem tudsz belekötni.

3: Malackrumpli - Balatonfüred

dsc06551_1.jpg

Minden egyenesen a biogazdaságból: a főleg saját kertből származó friss zöldségek, amik egyrészt megvadítják a burgert, de folyton alakítják is: mivel Tamásék szezonális alapanyagokkal dolgoznak, a hamburger egészen más tavasszal, mint nyár végén. És ott a hús, ami az egésznek a gerincét adja, és ami folyamatosan szenzációs: nagy, szaftos, tökéletesre darált, hibátlanul elkészített, annyira jó, hogy ha semmi más nem lenne mellé, akkor se panaszkodnánk. De kiegészítve ezzel a házi sütésű bucival és a remek zöldségekkel nemcsak kiváló, de egyedi, helyi alapanyagokra építő, saját útját járó hamburgere is van a Balatonnak.

4: Söptei pincészet - Csopak

dsc07449_1.jpg

A Söptei burgere egyértelműen a legjobbak közt van a Balatonon, nem túlzás valahova a dobogó közelébe pakolni, óriási a különbség ugyanis e között, és nemcsak az átlag, de még a felső kategória között is. Fogtak egy tényleg remek szarvashúst, amit ugyan a kelleténél egy kicsivel tovább sütöttek, de legalább remekül fűszerezték, az egészet belerakták egy friss, jó házi buciba, raktak rá egy értelmezhető sajtot, néhány friss zöldséget, és az egész produkciót nyakon öntötték egy jó, sőt, az élményhez nagyon sokat adó szósszal, házi aiolival.

5: Bistro Classico - Keszthely

dsc06497_1.jpg

A kikötőben annyit csavartak az alaprecepten, hogy marha vagy sertés helyett egyenesen vaddisznót tömködtek a zsemlék közé, ami önmagában garantálja, hogy ez más legyen, mint a többi. Kicsit talán túl tömör a hús és a vad hátránya, hogy illik rendesen megsütni, ami általában is igaz a disznóra, szóval a nagykönyvben megírt nyers közepű húspogácsát itt el kell felejteni, viszont ezt ellensúlyozza a jól eltalált, jól befűszerezett karakteres íz. A helyben készült zsemle szuper, a rukkola ebben a környezetben telitalálat, a saját szósz is sokat dob a végeredményen: ez a hamburger mindenképpen ott van a figyelmet érdemlő darabok közt a Balaton partján.

6: Neked főztem - Zánka

neked.jpg

A zánkai Neked főztem kábé ott jár, ahol a budapesti high-end hamburger öt éve, ami most már csak a középmezőnyhöz elég, de attól még jó minőségről beszélünk, és ez a szint bőven elég a balatoni top-10-hez. 2015-ben legalábbis mindenképp. Odafigyeltek a koncepcióra, jópofa a brandingelt papírtálca, jó a házi krumpli, az alapanyagokkal láthatóan a minőségi irányba indultak el, és hogy mégis kapjon valami regionális ízt a hambi, a hús mangalicából készült és tényleg jó: nem áll össze mócsingos darabkákba, szaftos, megfelelően van sütve és karakteres is.

7: Vén Kalóz - Balatonudvari-Fövenyes

dsc07406.jpg

Ott van a strandon ez az egyébként nagyon menő hely, ami ráment a beachfood-vonalra, de készített egy hamburgert is, méghozzá akkorát, hogy az nagyobb, mint a fejed. Nem ez a legszofisztikáltabb kaja a Balaton körül, a klasszikus vonalat nyomja, akár a bucit, akár a csalamádét figyeled, de a hús jó és az egésznek sokkal jobb a minősége, mint a strandos kajának általában, miközben nem kerül többe a normál hamburgernél. Bár innen indulnánk.

8: Matróz - Balatonfüred

dsc07469.jpg

Kicsit túlgondolt buci, amiben a marhahúst addig pimpelték, amíg a végén már annyira nem lett marhahússzerű, hogy meg kellett kérdeznem, milyen hús van benne. A kevesebb néha kicsit több, és az ár is kicsit magas, de ezzel együtt is értékelhető kezdeményezésről beszélünk.

9: Marina Gyors - Balatonföldvár

dsc07377.jpg

Abszolút basic burgert adnak annak minden attribútumával, mondjuk csalamádé szerencsére nincs benne, de attól még édes a buci, a szósz sima ipari ketchup, de a hús nem a fagyasztott-nyomorult vonalat támogatja, hanem a figyelemre méltót. Tipikus büfé ez a déli parton, nagyon jó környezetben, nagy befogadóképességgel és az átlagosnál sokkal-sokkal élvezhetőbb hamburgerrel.

10: Ham & Ham Burger bár - Balatonfüred

dsc06153_1.jpg

Nem ez a legjobb hamburger a Balaton partján, de mindenképpen szólni kell róla. Mondom, mivel van gond: a zsemle semmi különös, előrecsomagolt, a zöldségek frissek, de nem egy bioangyal keltette ki őket szárnyaival egy haute cuisine-tojásból és használnak ipari alapanyagokat is, a sajtszósz például valószínűleg az a mártogatós, amit a nachoshoz adnak. Viszont láthatóan sokkal több energiát öltek ebbe a burgerbe, mint a strandokon szoktak, jobban összeáll valamivé az egész, és a legfontosabb, a hús is messze maga mögött hagyja a balatoni mezőnyt: ez legalább nem ipari, hanem saját készítésű, és azt is tudják, hogy kell megsütni ahhoz, hogy a végeredmény jó legyen.

 

A legjobb balatoni hamburgerek: a TOPLISTA Tovább
Címkék:gasztró hamburger

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr247712778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kegy 2015.08.19. 17:58:11

amelyikben az a vastag ubi szelet van, jó nem lehet.

dscn 2015.08.19. 18:23:39

Déli parton nem nagyon jártak a szerzők, amiért kár. A fenyvesi strandon a "Naphal"-ban nagyon korrekt burgerek vannak ám!

lavór 2015.08.19. 19:03:34

A magyar gasztrokultúra...

Bori Wó 2015.08.20. 04:42:33

@Magyarósi Csaba:
Ja, hogy itt ez az ostoba fasz a blogger?
Akkor már mindent értek.

Egyértelmű, hogy aki fizet neki, arról ír jót.

Kopi3.14 2015.08.20. 09:45:01

@dscn: A komplett blog mintha nagy ívben kerülné a déli partot, de annál inkább bele lenne szerelmesedve a Köveskál és környéke divatba.
süti beállítások módosítása