Akkora kikötő épül a Balatonon, amekkorát még nem láttál

Akkora kikötő épül a Balatonon, amekkorát még nem láttál

Tavaly márciusban már megírtuk, hogy Balatonfenyvesen akkora kikötő épül, hogy ha az elején ácsorogsz, nem látod majd a végét. Akkoriban kezdődött a közel 2 milliárd forintos vitorlás élménycentrum megépítése, aminek a tóba nyúló, 450 méteresre tervezett hullámvédőgátjai miatt annak idején aláírásgyűjtési akcióba kezdtek a tiltakozók.

fenyves1.jpg

Az engedélyek azonban már akkor is rendben voltak: a mólóhoz tartozó szállodát 2014. végén, a 300-350 férőhelyes kikötőt 2015. elején kezdte el építeni a magyar befektetők tulajdonában lévő Előny Kft. A település 1997 óta szeretne saját kikötőt, ami a rendezési tervében is szerepel a Nagyberek vizét Balatonba vezető Rigó-ároknál, a Balaton legnagyobb szabadstrandja mellett.

fenyves2.jpg

A beruházás személyhajó-állomásként is funkcionál majd. A szálloda 20 szobás, háromszintes, három plusz csillagos lesz, továbbá épül egy ezer négyzetméteres fedett játszótér is. Újdonságnak fog számítani a Balatonon, hogy úszó szálláshelyek is létesülnek.

Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester az építkezés kezdetén elmondta, hogy a 450 méteres kikötőszárakra azért van szükség, mert a déli parton sekély a víz, és ahhoz, hogy a tőkesúlyos vitorlásokat is be tudja fogadni a létesítmény, megfelelő vízmélységig kell kifutnia.

fenyves3.jpg

A munka során 40 ezer tonnányi, 20 ezer köbméternyi követ raknak le a mederbe. Naponta 15 kamion fordul háromszor, hogy a kőbányákból a helyszínre szállítsa a köveket, melynek már meg is van az eredménye, ahogy az ezen a most publikált drónvideón kiválóan látszik:

 

"A beruházás megvalósulása nagy előrelépést jelenthet a minőségi turizmus felé, minimum 17 új munkahelyet teremt, és számottevően nőhet az adóbevétel" - sorolta a polgármester, miért támogatja a település a projektet, elsősorban az engedélyeztetési eljárások felgyorsításával.

Akkora kikötő épül a Balatonon, amekkorát még nem láttál Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr218410206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2016.02.22. 15:57:57

Mitől ennyire eltérő a víz színe; holott a "végén" összeér, tehát nincs teljesen elválasztva egymástól; keveredhetne.

McKinney 2016.02.22. 16:18:03

@Peetee: a mélyvíz más színű mint a sekély.
ettől off, hogy vajjon kinek a köve nyert, tudtommal a közelben nincs fideszkőbanya. Bár az is igaz hogy a negyvenezer tonna nem egetverő.

qrzor 2016.02.22. 16:24:29

Az a töménytelen mennyiségű iszap, amit most szivattyúznak át a szabadstrand területére, az a szélárnyékban felgyülemlett hordalékkal együtt a kisgyerekek kedvenc helye lesz majd biztosan.
A moló szélárnyékában elszaporodtt kagylók is a turizmust szolgálják, növelve a helyi elsősegély ellátó forgalmát... Szép ez, jó ez, de miért ilyen kicsi? Nyúlhatna Szigligetig és akkor északiparti lángos is lenne Fenyvesen...
Apropó hajósokat kérdezték már, hogy egy NEM szélvédett kikötőben mennyire szeretik a seklicsörömpölést hallgatni? Vagy hátszéllel behajózni úgy, hogy ha mellésodródik, akkor vagy kisvízen reked, vagy a mólóra kenődik? Ugye az uralkodó szélirány miatt, ami NY-ENY és a bejárat iránya miatt bátorkodom érdeklődni...
Márián biztos véletlenül van fordítva a bejárat...

Amikor a kikötő vizébe már elég szart és gázolajat engedtek a vitorlások, akkor az hova lesz átöblítve?

Már nagyon várják a fenyvesiek, hogy az UFÓK is náluk töltsenk egy-két vendégéjszakát. Feltéve, hogy a világűrből is látható lesz a kikötő.

GépBalta 2016.02.22. 16:25:22

@Peetee: Ha jól látom, akkor ez a kikötő is egy folyó torkolatába épült, így gondolom az enyhe áramlás miatt marad kinn a Balaton zöldebb (algás) vize.

tóbiás71 2016.02.22. 16:27:31

@Peetee: Ha megnézed van a parton 1 csatorna ami itt folyik be a Balatonba.
Ez a csatorna vezeti le a Nagyberekből a csapadék vizet ,ami sok csapadék esetén (mint ami most is esett)
tőzeget is hoz magával.Ettől ilyen fekete ebben a zárt öbölben a víz.

2016.02.22. 17:05:09

na es lesz elötte mederkotras is ?
(Ami majd kb 5 ev mulva ujra megtelik iszappal , mivel Marian max bokaig er a viz :)) )

megtorolom 2016.02.22. 17:18:14

Csak azért nem szólom le a kommentelőket, mivel én itt lakom. Tehát. A környék nem iszapos. A csatorna színe nem ilyen, a látvány miatt phtoshoppal készült. Általában amikor a berekből nyomják a vizet, kissé barnás. De abszolút jó minőségű. Mivel én olyan helyen dolgoztam ahol napi labor vizsgálat volt, ezt nyugodtan állíthatom. Tiltakozás csak pár ember részéról merült fel, teljesen normális.
@qrzor:
Talán ha tájékozottabb lennél, nem írnál ilyen sületlenségeket. A szennyvíz ürítés meg megoldott. Teljes infrastruktúra van kiépítve minden bokszhoz.

lyken 2016.02.22. 17:25:14

A Balaton áramlását nem akadályozza egy ekkora hullámtörő?

megtorolom 2016.02.22. 17:33:04

A Balaton áramlási viszonyait már a 70-s években elintézték a hatalmas parti sávok feltöltésével. Ez már szinte semmit nem zavar.

elizon pucsnik 2016.02.22. 18:39:02

Dél-Amerika egyes országaiban a pénz beszél,a sok hülye proli csak háborogjon,ki a f@szt érdekel,meg van véve minden mitugrász.Szerencsére nálunk ilyen nem fordulhat elő.

szombi 2016.02.22. 19:28:50

Remélem a kikötőt használó yacht-tulajdonosokkal és a szállodavendégekkel fogják mindezt kifizettetni.

min 2016.02.22. 19:29:57

ilove balaton mi? És még reklámozod is ezt a monstrumot. Szerencsétlen....

Alick 2016.02.22. 21:07:25

@min: I lóvé Balaton :)

badboy70 2016.02.22. 21:18:31

A Balatonnál mindenki az északi parton fürdik,csak van aki ott is megy be. :-D

sipihoho 2016.02.22. 21:46:35

@megtorolom: ha itt lakx, akkor jól tudod, hogy ignis van iszap!És ha vetted volna fáradságot, és már tavaly nyáron a nyugati oldalon épült móló mellett bementél volna a vízbe,ahol nekem anno pár éve még a stégem állt, akkor megdöbbentél volna, hogy mekkora az iszap!De ugye te ott élsz!!?

ata5 2016.02.22. 22:12:44

" I love Balaton"
Csak kérdezem:
- Ki és miért engedélyezte ezt a borzalmat, ami mint egy kínai nagy fal kettévágja a NY-i medencét?
- Mi a fontos, 350-400 hajótulajdonos parkolása vagy több 10.000 ember normális nyaralása?
- Milyen hatástanulmány az, ami ezt megengedte? A kikötő miatt D-i áramlat így nem működik, működött a kikötő alatti part szakaszokon, már 2015-ben sem! A fenyvesi nagy,- Csalogány,- Huszka..stb..strandok iszaposodása, feltöltődése 15-25cm, kagylósodása, hínárosodása bekövetkezett...
- Ki és mikor, miből fogja ezeket a strandokat rendbe tenni, kikotortatni? Remélem a befizetett adóinkból!
- Hova szállították a 500m*80m*3m = 120.000m3 iszapot, homokot? Tényleg elszállították? Ha nem, akkor..?!
- Miért nincs víztisztítómű a berekből kifolyó víz tisztítására? Tudom iható a kijövő rettenet!
-..és még ezer kérdés, ami már felesleges. A mű elkészült, így hát élvezzük csodálatos hatását.
Nagy köszönet minden illetékes ELVTÁRSNAK!
I love Balaton..ugyan már!

2016.02.22. 23:25:22

Tény, hogy nem értek hozzá, de elég brutálisnak tűnik. Engem is érdekelne, hogy turizmus, ökológia stb. szempontból milyen hatásai lehetnek ez eddigi viszonyokra.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.02.22. 23:54:20

Az, hogy ez kikötő lesz, az csak a Kovács nevű szóvivő mondja!
Ez a Tiborc hidroplánjának "kifutó pályája" lesz!
Más: az akinek van egy 30-40-50 millás fullos kajütös bárkája, az kiköt és átköltözik a hajója melletti úszó házba?

qrzor 2016.02.23. 00:16:15

@megtorolom: A környék valóban nem iszapos. Térkő, bitumen, murva, a kertekben fű a jellemző. A szabadstrand talaja viszont változik. És nem előnyére. Tavaly nyáron a strand móló felöli szakaszán rengeteg friss "kagylótelep" jelent meg. Nem közvetlenül a kőgát mellett, mert ott ugye nem fürdünk, hanem a strandon. Nem állítom, hogy a móló az oka, de azt tudjuk, hogy eddig nem volt "hirtelen" ennyi kagyló, pedig volt nagyon aszályos, "pangó" vizű év is.

Átöblítés: Akkor a keleti móló tövében az a félméteres átmérőjű cső, amin ősszel pl. fehér habos valami ömlött a strand felé, vagy most az iszap rakódik át, az micsoda? Délibáb? Angolna átkelő?
Egyébként nem állítok semmit, csak kérdezek.

Az, hogy hány ember tiltakozik, vagy fejezi ki aggályait, az nem mérce arra vonatkozóan, hogy amit Fenyvessel művelnek az valóban maradéktalanul a fenyvesiek javát szolgálja. A mindennapi megélhetésért folytatott "küzelem", a létbizonytalanság fásulttá tesz sokakat. Vannak ottlakók, akik pl. soha nem is fürdenek a Balatonban. Miért foglalkoznának pont a mólóval?

A személyeskedők, akik pl káromkodni is csak csillagozva mernek, személyes kudarcnak élik meg, hogy nem mindenki örül a mólónak és valószínűleg azt sem értik a mellette érvelők, hogy nem a móló létezése az igazi gond, hanem a MÉRETE.

Az rondít bele az eddigvolt páratlan panorámába, az változatja meg a strand vizét és talaját. A "luxusjachtok" megjelenésével a nyaralóközösség összetétele is változhat olyan módon amit nem mindenki szeretne. Gondoljanak csak nyugodtan pl. a siófoki éjszakai randalírozó északnorvég kissebbség helyi megjelenésére, akik az idetelepülő "luxusszolgáltatást" nyújtó "beszélgetőlányokra" felügyelnek.....

Tudom, hogy eső után köpönyeg most és ilyenekről írni, de nem kellene a rózsaszín ködöt olyan sűrűre keverni, hogy ki se lássanak belőle.

Azt kívánom, hogy az aggályoskodóknak - köztük nekem - ne legyen igazam, de erről nem a nemecsekek fognak meggyőzni, hanem az, amit majd idén és a következő években tapasztalok.

Eddig amúgy a következőket tapasztalom:

1. Régebben be lehetett menni az iskolaudvarra gyerekekkel játszani. Egyszer csak elzártak mindent, még a kapukat is eldugták.

2. Régebben ki lehetett menni a focipályára gyerekkel játszani, sárkányt eregetni stb. Egyszer csak nem lehetett. Lezárták.

3. Régebben be lehetett menni az istállóba gyerekekkel lovakat nézegetni, almát vinni, etetni. Egyszer csak nem lehetett.

4. Évről évre több területet adnak ki a szabadstrand területéből vállalkozóknak ilyen olyan létesítményekhez. Kezd elveszni a szabad fűfelület. Örülök a röplabdapályának, a kerékpártárolónak, de minek vizigolyóbiszbasz "zorb" a strandra?

5. Megcsinálták anno a lidókat a strandon. Csak egy picit elrontották. Picit nagyon. A tél mindet hazavágta. Tanultak belőle, átalakították, nagyobb lett. Jött egy két tavaszi vihar, azokat is hazavágta. Így három, vagy négy szezon után most már van amelyik egész tűrhető, de mi a fittyfene az a betonborzadály a strand jobb felén, ahol az alámosott lidót egyszerűen lebetonozták? Mekk Elek szakértett? Nem lehetett volna a part képéhez passzoló állapotot létrehozni?

Látom az igyekezetet a falu vezetői részéről és látok némi dilettantizmust, és jó nagy adag vadkapitalizmust.

zuulululu 2016.02.23. 00:18:48

Azt hittem ez valami vicc, de ezek szerinte tenyleg bekurnak a toba egy 500 meteres monstrumot???
NOOORMALIS?

zuulululu 2016.02.23. 00:22:09

"Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester az építkezés kezdetén elmondta, hogy a 450 méteres kikötőszárakra azért van szükség, mert a déli parton sekély a víz, és ahhoz, hogy a tőkesúlyos vitorlásokat is be tudja fogadni a létesítmény, megfelelő vízmélységig kell kifutnia."

Hat b+, akkor nem ide kell epiteni!!

Lajos Csánó 2016.02.23. 03:59:32

Szerintem már nem sokat kell várni,és jönnek a motoroshajók és egyéb motoros csodák természetesen,csak a turizmus jegyében!

anyo05 2016.02.23. 07:06:41

Hajrá Fenyves:)))) Kedvenc balatoni elyem:)))))

cselaxi 2016.02.23. 11:15:40

Sukoró-effektus most nincsen...?

Peetee 2016.02.23. 11:48:54

@McKinney: Köszönöm.
Az off-hoz csak annyit, hogy annak idejét (az első kormányzás idejében) is az Szfvár melletti gánti bányából (papáé) vitték a követ az M3 Gyöngyösön túli építéséhez...mindet az utolsó grammig! Pedig ugyebár arrafelé is vannak kőbányák.

megtorolom 2016.02.23. 13:44:49

@qrzor:
Na! Akkor . Kagylótelepek mindig voltak. kivéve egy időszakot amikor rossz volt a tó vízminősége. A 60 években és előtte a 90 cm vízben is látni lehetett a meder alján az élő világot. Majd a hetvenes évek elején csak fenyvesen, a keleti szélén a strandból feltöltöttek a volt Volán Tourist területét mellette a KISZ tábor, Pécsi társas. postás üdülőnek kb 1 km hosszan és 250m szélesen. Ez volt egy iszaplerakó helye a Balatonnak.
Azzal a feltöltéssel homokos strandot akartak csinálni, csak rossz volt az ötlet.
Régebben sok mindent lehetett, csak közben sok minden változott, többek között, az emberek trehánysága is.
A focipályát még a Kádár korszakban az ÁG igazgatója lovas pályává alakítatta, mivel az ő területük volt. Majd a gengszter váltás után átadták egy Német vállalkozónak és az is megszűnt.
Amúgy a vállalkozók ma munkanélküliek lennének, ha még ennyi esélyt sem adnának nekik.
A strand meg bőven elég annyi embernek aki idejön és nem a Wír szigetre. Vagy máshová. Így is mindig problémázott mindenki, hogy itt nem épül semmi, ami kicsit hozna is valamit. Most épült, most meg ez a baj. Amúgy nem kell Fonyódra triblizni majd ha hajóra akar valaki szállni.
Mi akik itt élünk kicsit más szemszögből látjuk a dolgokat, mivel napi szinten tudunk mindenről. Azt is milyen volt régen és most. Az iszap nem mai keletű, csak megvolt a kirakási lehetősége a víznek. Nem beszélve a nádasok elhanyagolása is bejátszik a folyamatba, mert ugye a nádas az iszapot felélné, ha minden évben le volna aratva! Régen bizony az is le volt. Most meg lassan kipusztul.

qrzor 2016.02.25. 00:03:16

@megtorolom: Nem tudod véletlenül, hogy a videón az 1:30-nál látható iszaplerakódás, ami nem spontán, hanem a kikötőböl szivattyúzzák át az iszapot a strand területére, az normális része-e az építkezésnek?

Mert én nagyon nem érzem annak, de gondolom helyi lakosként téged tájékoztattak arról, hogy erre mi szükség van. Mesterséges lidó a lurkóknak, hogy az egyébként is pangó részen összegyűlő hordalékban lubickolhassanak?
süti beállítások módosítása