Új a Balatonon: Kánya Zoli Halsütője

Új a Balatonon: Kánya Zoli Halsütője

Kánya Zoli, akivel eddig a balatoni termelői piacokon találkozhattál, bezárta a gyenesdiási halpiacon a boltot, és megnyitotta a saját halsütő-büféjét Balatonszepezden. Révfülöphöz van közelebb a hely, a vonatról Szepezdfürdőn érdemes leszállni. Pár száz méter a 71-es út mentén, és meg is látod a sárga épületet.

kanyazoli7.jpg

kanyazoli1.jpg

A hely neve egyébként nem ez lett volna, végül azért maradt mégis ez, mert Kánya Zoli neve végső soron már egy „brand” lett errefelé az idők során, és erre építkezni kell. Kánya Zoli ugyanis 2009-ben kezdett el füstöléssel is foglalkozni. Ez egyáltalán nem egyszerű meló, már-már művészet, rengeteg kísérletezés kell hozzá. Az, hogy mennyi ideig kell füstölni egy halat, például nemcsak a hal fajtájától és méretétől függ, az sem mindegy, milyen idő van aznap. Zoli nemcsak halakat (vajhal, pisztráng, lazac, stb) füstöl: kacsamellet, libamellet, libamájat és szarvassonkát is vehetsz nála.

kanyazoli2_1.jpg

A kínálat egyébként hasonló, mint a korábbi bázisán: keszeg, harcsa, fogas, ponty, hekk, harcsagyros és fish and chips, de van hamburger, sült kolbász, grillsajt és húsos tortilla is, és még olyan extrák is, mint a szarvassonka salátaágyon. Mert a hely nemcsak halsütő, Zoli azokat is várja, akiknek még nem sikerült megkedvelniük a halakat. Tervben vagy egy komolyabb étlap is csirkéből, marhából és sertésből készült fogásokkal, egyelőre azonban ő is munkaerőhiánnyal küzd, tényleg nem lehet a Balatonnál alkalmazottat találni. Ketten viszik a feleségével a büfét, Zoli ott van a hévízi és a káptalantóti Liliomkert piacon, így az új étlap csak akkor startolhat, ha lesz elég embere.

kz5_1.jpg

kz7_1.jpg

Addig is élvezd a panorámát a muskátlis teraszon. Azért is ajánljuk a helyet, mert itt valószínűleg a legnagyobb pörgésben is mindent körülleng az a hangulat, amit Kánya Zoli korábbi bázisain lehet tapasztalni. Nem stresszelünk, nem rohanunk, beszélgetünk.

kanyazoli6.jpg

kanyazoli3.jpg

Mi egy egész pisztrángot kértünk, ami meglepetésként háromféle salátával/szósszal érkezett. A panír olyan, amilyennek lennie kell. Mérsékelten ropogós, és nem tocsog az olajtól – ezt a helyi „hagyományok” ellenére még mindig kevesen tudják így eltalálni. A céklás heringsaláta az elszántabb halevőknek fog bejönni, de nekik nagyon, a sárgarépás pisztrángsaláta kicsit visszafogottabb, de elképesztő, a medvehagymás majonéz pedig szintén ott van. Nem egy első randis étel, de kár kihagyni, ha erre jársz.

Kánya Zoli Halsütője
Balatonszepezd, Csuki tér 2.
Nyitva: 11-20h 

Új a Balatonon: Kánya Zoli Halsütője Tovább
Címkék:balaton hal gasztronómia gasztró hamburger balatonszepezd füstölt hús füstölt hal halsütő Kánya Zoli

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr638756964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2016.06.03. 16:15:33

Hajrá. Sok sikert és jó étvágyakat kívánok hozzá!

Rébusz 2016.06.03. 19:16:36

Kár, hogy a táblán éppen nem balatoni halak állnak a kínálatban.

vincent66 2016.06.03. 21:00:50

@Rébusz: A táblán a füstölt halak vannak...

Rébusz 2016.06.03. 21:21:15

@vincent66: Valóban, ezt nem vettem észre. Mindössze csak újfent csalódtam, hogy a Balatonnál nem lehet balatoni halat enni. Emlékszem, évekkel ezelőtt is egy balatoni vendéglátóhelyen majdnem egy órát kellett várni a keszegre, mert elfogyott. A várakozást természetesen megérte, legalább akkoriban még volt friss balatoni hal, még olyanok is megkívánták, akik pedig nem nagy halevők. A jelenlegi helyzet nem a vendéglátósok hibája, hanem egy rossz szabályozásé.

autosvilag.com 2016.06.03. 22:02:05

Mivel még jelenleg is szünetel a balatoni halászat, ezért hivatalosan nem is lehet balatoni halat enni a tó partján. Maximum a környékbeli halastavakból származó halakkal lehet ezeket helyettesíteni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.06.05. 20:11:15

Engem nagyon meglep ez a post. Elmentünk erre a helyre, és a képhez képest a következő anomáliák vannak:
- Ez egy klasszikus papírtálcás / műanyagvillás hely. Szó nincs porcelántányérről.
- Totálisan hétköznapi ételeket árulnak: paprikás liszben sütött halat. Semmi, de semmi extra nincs. A ponty zsíroskás, a süllő rommá sül ezzel az eljárással.
- A majonéz ízesített, de szerintem nem házi, sűrű bolti csuszpáz.
- A málnaszörp házi, nagyon finom.
- A sültkrumpli hétköznapi rósejbni, semmi, de semmi köze a fish-and-chips krumplijához.
- 10.000 forintot fizettünk ötödmagunkkal.

Ez a post az átverés, nem a hely - az egy sima strandi halsütöde. Sok sikert nekik, meg minden, de nem értem, miért nem a valóságot írja le a post szerzője.
süti beállítások módosítása