Itt a Balaton legújabb sörfőzdéje, a Sörművek

Itt a Balaton legújabb sörfőzdéje, a Sörművek

A tulajdonosok csaknem három évtizedes sörfőző tapasztalatukat is bevetik új üzemükben, a Sörművekben. A balatonszentgyörgyi vadonatúj főzdében egyelőre ötféle sör készül, olyan mennyiségben, amivel nemcsak a Balatont lehet ellátni.

sormuvek_002.jpg

A balatonberényi Király Sör az első hazai magánsörfőzdék között nyílt meg a kilencvenes években. Király Sándor családjával 12 évig főzte a sört, aztán a sörpiac átalakulása után - ahogy több száz más kisüzemi sörfőzde is - felfüggesztették a tevékenységüket és egy új vállalkozásba kezdtek.

Amikor a saját üzemükbe kerestek palackozógépet, azzal kellett szembesülniük, hogy csak olyan berendezések vannak a piacon, amelyek túlzottan nagyok egy kis főzdének, ezért úgy döntöttek, legyártják maguknak, és persze bárkinek, aki hasonló cipőben jár, meséli Király Gergely, a Sörművek egyik tulajdonosa. Sörfőzéshez használatos berendezések, palackozógépek, gyártására váltottak, kb. 150 főzdét telepítettek, és Fokvárostól Szibériáig több mint 200 főzdét szereltek fel pasztörizáló berendezésekkel, gyártósorokkal.

Az olcsóbb, távol-keleti sörfőző-berendezések megjelenésével aztán ismét át kellett gondolniuk, merre tovább. „Testközelből néztük végig a hazai kézműves sörforradalom alakulását, több üzemmel is együtt dolgoztunk, és nagyon örülünk, hogy a jó magyar sör újra felívelő pályán van” – mondja Gergely. Ezért is döntöttek úgy, hogy visszatérnek a nagy szerelemhez, a sörfőzéshez, ezt azonban már nem egy minifőzde keretében akarják megvalósítani. Egy igazi sörüzemet álmodtak Balatonszentgyörgyre – mindez idén nyárra készült el.

A Sörművek vezetői állítják, hogy a nagyobb mennyiségben - akár napi 4000 literről van szó - készülő, de még bőven a kézműves kategóriába sorolható sörük minden törődést megkap, bíznak a 27 éves szakmai tapasztalatukban, és a technológiában.
Egyelőre ötféle sör van a választékban: láger, APA, IPA, búza és meggyes, hogy a hagyományosabb, gyümölcsös és az újhullámos vonal rajongói is megtalálják, amire vágynak. Az újhullámos söröket külön mester főzi.

sormuvek_018.jpg

Minden sörhöz egy elképzelt karakter tartozik, saját személyiséggel és sztorikkal. És hogy van-e párhuzam az alapítók és a söravatárok között? Természetesen van, de az maradjon titok, hogy melyik karakter melyikük életének eseményeivel állítható párhuzamba.

A Sörművek söreit éttermekben, üzletekben, strandokon találod meg, ez utóbbi helyen csapolva és palackozva egyaránt. Országos terjesztésre készülnek, nem csak a Balatonnál lesznek a termékeik kaphatók. Szervezett üzemlátogatásokat is terveznek, ahol beavatnak a technológia alapjaiba, és a modern főzdét is megmutatják.
Egy újabb indok lesz, hogy leutazz a Balaton legtávolabbi csücskébe.

Fotók: Vanik Zoltán, ilovebalaton

 

screen_shot_2017-08-10_at_9_21_29.pngA mai cikket a Lidlben kapható Fokhagymás lángos támogatja, amelyet 08. 07-től 149 forintért lehet megvásárolni a Lidl bármelyik balatoni üzletében!

 

Sörművek
Balatonszentgyörgy, Kossuth Lajos utca 26.

Itt a Balaton legújabb sörfőzdéje, a Sörművek Tovább
Címkék:sör ipa búzasör sörfőzde Balaton Balatonszentgyörgy Sörművek

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr8312727082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása