Ezekért a kenyerekért áll sorba Balatonfüred

Ezekért a kenyerekért áll sorba Balatonfüred

Néhány évvel ezelőtt, egy ajándékba kapott kézi malommal kezdődött az egész. Most pedig olyan kenyér készül a füredi Péklány pékségben, hogy le kell foglalni, ha biztosra akarsz menni.

peklany11.jpg

Zeliska Orsi, vagyis a "Péklány" története egy multinál betöltött márkamenedzseri pozícióval kezdődik, amit aztán saját pékségre és Balatonfüredre cserélt. Először jött az otthoni zöldségeskert és a kenyérsütés. Aztán egy ajándék, amiről először nem is tudta, mi is pontosan. Egy salzburgi malom volt, amivel teljes kiőrlésű lisztté lehet őrölni a gabonát. (A malom egyébként a pékség vitrinjében megtekinthető.)

Orsi nekiállt gabonát őrölni, majd a frissen őrölt gabonából kenyeret sütni. Pontosabban kísérletezni, mert ez eléggé haladó műfaj. Aztán autodidakta módon, külföldről rendelt szakkönyvekből megtanult kenyeret sütni. Péksuliba is elment, hogy a közben Magyarországon is árusított malommal kapcsolatos kérdésekre választ tudjon adni a vevőknek. Megszületett a Péklány leszek blog, és a döntés is, hogy a multis, fővárosi élet helyett valami másba kezd.

peklany_4_1200.jpg

peklany1.jpg

peklany8.jpg

2016 végén költöztek Balatonfüredre a férjével és a kislányukkal. Életük legjobb döntése volt, vallja a mai napig. A Pékség 2017 októberében nyílt meg, az óváros szívében. Nem vagyunk újhullámos pékség, hiszen az élesztőmentes kenyerek a régi technológiával készülnek” – mondja Orsi. Nem használnak margarint, édesítőszereket és tojásport, viszont francia vajat, zsíros tejet igen. Semmi sem titkos – végig lehet nézni, ahogy a a péksütemények az üvegfal mögött formálódnak, minden folyamat látható, a receptek pedig fent vannak a blogon.

A kenyerek átlagosan 32 óra alatt készülnek el. „Ez idő alatt a kovászunkat erősítjük, duzzasztjuk, tésztává dagasztjuk, azt érleljük melegben, hidegben, hogy az ízek összeérjenek és hogy a megfelelő fermentációs folyamatok végbe menjenek. Így alakul ki a jellegzetes kovászos belezet, a ropogós (gyakran égettnek tűnő, ámde cseppet sem az!) héj. Ha panasz érkezik, hogy nehéz elrágni a héjat, akkor mi kézműves pékek titkon örülünk. A régi kemencés kovászos kenyerek héját is nehéz volt rágni, tehát jól végeztük a dolgunk” – írja Orsi a blogján.

25659704_979596298859250_2309029554798800446_n.jpg

A csapat: Zeliska Csaba, Zeliska Orsolya, Sabján Péter, Babustyák Bence (Péklány Facebook-oldal) 

Naponta négyféle kenyér készül (békebeli fehér, békebeli félbarna, 60 százalékos és 100 százalékos rozs, tökmagos, hagymás/diós, aszalt paradicsomos, stb.). A kenyerekbe természetes kovász, fűszerek és magok kerülnek csak. A falon egy kis menetrend látható, így tudja a vevő, melyik napon mit sütnek, mikor kell jönni a sokmagosért, vagy mikorra kell lefoglalni a rozskenyeret. Mert bizony le kell, ha az ember biztosra akar menni.

peklany5.jpg

peklany7.jpg

Persze senki nem áll meg egy kenyérnél, csigákkal, kiflikkel és más ellenállhatatlan dolgokkal telepakolt papírzacskókkal egyensúlyoznak ki az ajtón a vásárlók. A kelt tészták Orsi nagymamájának receptjei alapján készülnek: túrós táskák, dán kiflik, meggyes-kakaós és zserbós csigák, lekváros bukták, fonott kalácsok alkotják a kínálatot, ezenkívül van gyógynövényes bagett, többféle szendvics és croissant. És persze kávé, inkább a hagyományosabb, sötétebb pörköléssel. Műanyagot nem használnak, elmosható vagy lebomló a tálalóeszköz.

peklany9.jpg

Bár itt is sokat kamatoztat márkamenedzseri tudásából,Orsi találkozott meglepő dolgokkal is. A névadás például itt máshogy működik, konzervatívabbak az emberek, meséli. A „barackos kalácstorta muffin formában darált dióval” néven a péksüteményt egyáltalán nem vitték, de mióta „Tavaszi szél” a neve, hamar elfogy. Ugyanez volt a helyzet a túrós-barackos csigával, amit aztán a "Rákóczi túrós csiga" név futtatott be.

Minél korábban ideérsz, annál nagyobb a választék. Van, ami délutánra elfogy, érdemes reggelre időzíteni a bevásárlást.

Péklány Kézműves Pékség
Balatonfüred, Szent István Tér 3-5.
Nyitva: H-P: 7-17.00h, Szo: 8-12.00h (tavasszal változni fog!)

Ezekért a kenyerekért áll sorba Balatonfüred Tovább
Címkék:reggeli kenyér balatonfüred gasztronómia kávézó gasztró pékség péksütemény Balaton péklány Zeliska Orsi

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr9713688196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2018.02.24. 10:06:28

Régen mindenki kocsmát akart nyitni, meg butikot. Most meg pékséget.Nagy szarban lenne, ha egyszerre kérnék tőle 12 db kenyeret,azt hány napig csinálná?

WinstonSmith 2018.02.24. 11:40:44

@n3spr3ss0: Gondolom, ha leadod előre a rendelést, akkor a kért időre elkészülne. Szerintem örülni kellene, hogy néhány ember vállalkozik ilyesmire és láthatóan jól csinálja.

LenCse 2018.02.24. 12:05:54

@n3spr3ss0: éhes vagy ?? ez nem nagyipari tehnológia.

Orsolya Zeliska 2018.02.24. 12:07:01

@n3spr3ss0: Kedves n3spr3sso! Naponta 100-nál több kenyeret készítünk, ezért ha 12 kenyeret szeretne, jöjjön reggel be hozzánk és vihet - kint van a polcon. A kenyereink 36 óráig készülnek, de ebben benne van a kovászolás is, így ha valami extra kenyérből kérne 12 db-ot, szóljon délig és másnap már viheti is. Egyébként pedig köszönöm ismeretlenül is a frappáns, udavarias és rendkívül pozitív kommentet, Ön biztosan tökéletesen végzi a munkáját, sosem hibázik. Irigylem Önt :) Minden jót Balatonfüredről!

DreamWalker 2018.02.24. 12:15:42

@n3spr3ss0: bízom benne, hogy a te vállalkozásod sokkal rugalmasabb és komoly volumenben termel.

Szükség van olyan vállalkozásokra, ahol van hozzáadott érték, egy pékségre ezt igaznak gondolom. Pont emiatt nem érzem a tökéletes analógiát a butikkal és a kocsmával, utóbbiak kereskedelem, még ha a kocsma biztosít pultot/asztalt az iváshoz, kevés az olyan, ami a saját borát árulja.
Bár Soltvadkert környéke anno biztos kivétel volt,de úgy emlékszem, nem üvegfal választotta el a gyártást a kiszolgálórésztől és kevesen is voltak rá büszkék.

lobster thermidor 2018.02.24. 12:49:24

Biztosan nagyon finom dolgokat készítenek, gratuláció érte, de a "jó öreg" vázsonyi kifli sem kutya. :)

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://magiavali.blog.hu 2018.02.24. 13:09:38

A parmezán sajtot sokáig érlelik és úgy van belőle mindig, hogy időben elteszik.

Bp150 · budapest150.blog.hu 2018.02.24. 13:10:05

Igényes helynek tűnik, ha legközelebb Balatonfüreden járok, megnézem (jaj, de rég voltam ott :( ).

Külön pozitív a tulajdonos története, milliószor boldogabb lehet most, mint a pesti "multis létben".

arctalansenki 2018.02.24. 13:36:37

@n3spr3ss0: na ecsém, ezt jól megkaptad. Meg is érdemled!!!!

postakocsi 2018.02.24. 15:07:16

@Orsolya Zeliska: Don't feed the troll! Még kenyérrel se.... :)

Beer Monster 2018.02.24. 20:57:00

A legfinomabb kenyér az árpakenyér készül-e?

részeges karatemester 2018.02.24. 22:23:55

arrafelé sok az újgazdag sznob bunkó, jól meg fog élni belőlük a pofátlanul túlárazott ezer forintos kenyérrel meg a 800 forintos kávéval. egy ideig. aztán megunják a munkát és visszamennek a kényelmes irodába semmit tenni ahogy eddig havi két gurigáért.

Beer Monster 2018.03.01. 13:52:32

No, kínos azt válaszolni, hogy nem szerepel a kínálatban, "és nem is tervezzük", hogy ilyesmivel foglalkozzunk. Mindenki törődjön a maga dolgával, mi kitesszük a polcra, a vásárló meg ne dumáljon, hanem vegye ami van.