Az északi part legizgalmasabb menüje

Az északi part legizgalmasabb menüje

Veszprém tulajdonképpen a Balatonhoz tartozik. Nyári szezonban esőprogram mozival és egy krémessel a Mackóban. Legalábbis az volt valaha. Manapság egy jó hangulatú, otthonos fesztiválváros. Július első heteiben a Veszprémfeszt és a "Rozé, Rizling" csalogatja a zene szerelmeseit.

A Feszt elhozza a legnagyobb világsztárokat, a "Rozé, Rizling" napi három ingyenes koncerttel, élő festéssel, szabadtéri kiállítással és sok-sok borral, szikvízzel operál. Aztán egy hét zeneszünet után befutnak az aszfaltmuzsikusok - és a profik - az Utcazene Fesztiválra. Itt az ember megállapíthatja, hogy a világ tele van jobbnál jobb zenészekkel, akiknek nincs pénze profi marketingesre. Tavaly már Foodtruck Show is kísérte a rendezvény, ez idén is így lesz.

A város jó ételt ad az idelátogatóknak. Lehet itt fine dining helyet, jó bisztrókonyhát, családi éttermet találni. Persze megvannak a régi, jól bevált késdobáló kifőzdék is, ahol időben kell érkezni, mert a későn jövők nunchaku helyett használhatják a rántott húst.

A város legkreatívabb menüjével az Oliva Étterem és Grillkert szolgál. A menülapon egy leves és kétféle főétel szerepel. Az egyik "második" kicsit egyszerűbb és olcsóbb, a másik "csavartabb", de általában az is 2000 forinton belül. Jöjjenek a példák.

A levesek között találunk hideg meggylevest, húslevest, Tom Kha Gai (kókusztejes csirke) levest, karfiolkrémlevest rákkal és kakaóbabbal, rebarbara krémlevest müzliszelettel, vagy gazpacho-t. Az árak 490 és 790 között. A menü olcsóbb főételei: ropogós bundában sült csirke szárnyak, chili lekvárral, sült burgonyával, lasagne rukkolával, paradicsomos káposzta, fokhagymás pecsenyével, thai csirke tojásos rizzsel. Árak: 1300-1700 Ft között.

Most szemezgessünk a drágább főételek között. Párizsi sertéspofa, pestós burgonyapürével, uborkasalátával, konfitált kacsacomb, párolt káposztás gnocchival, kacsamellcsíkok tkemáli (szilvás) szószban, burgonyafánkkal, kerti grillebéd - pljeskavica ajvárral, friss salátával, burgonyával, vörösboros vaddisznópofa, zöldséges bulgurral. Itt az ételárak 1700 körül indulnak és 2400 táján megállnak. A szaftos ételekhez érdemes vásárolni egy kosár helyben sütött diós kenyeret 390 forintért, és máris kimondhatjuk, hogy egy menüebéd is hozhat igazi gasztroélményt. Azért körülnéztem az étlap kínálatában is - mivel későn érkeztem és elfogyott a menü.

img_8488.JPG
Ez az előétel a "Finomságok a kamrából". A platnin egy vegán zöldségkrém, egy keszegkrém és egy mediterrán szalámi mutatja magát. A zöldségkrém idényzöldségekből "kutterelődik" indiai fűszerezéssel, kis lime-mal. A keszegtől mindenki tart, mert melós. És kinek van kedve az étkezés felét a szájában való elmélyült kotorászással tölteni. A krém nem szálkás. Abban pedig nincs vita, hogy a keszeg húsa finom. A mediterrán szalámit pedig maga a szabadidejében kolbászgyáros séf, Tornyos Balázs készíti. Hozzá burgonyás kenyér darabkás dióval.

img_8511.JPG
Paradicsomkrémleves. A paradicsom nem olasz darabolt, magyar, nagymamás. Pici só, bazsalikom, nincs túlgondolkodva. Hozzá egy kecskesajttallért és zellercsipszet adnak.

img_8473.JPG
Kacsamájbrassói. Imádom a brassóit. Nem állítom, hogy ezért az ételért állnak sorba a világ gourmet-i, de nem érdekel a véleményük. A jó brassóinak akkor sem tudok ellenállni, ha tudom, hogy a közvélekedés szerint ez az étel szíjja magába a jóllakottak tányérján rekedt maradék húsokat. No de ez régen volt. Ráadásul ez kacsamájból készül. És ki hagy a tányérján kacsamájat? A máj kicsit lecsós, szalonnával bolondítva, fűszerezve. Kis erdei gomba. Ecetes hagyma. A krumpli hagyományos és édesburgonya keveréke. Ettől az étel egy leheletnyit édesebb, de nem zavaróan. Mellette kis zöldborsópüré.

img_8479.JPG
Csokoládébomba. A hely kultikus édessége. Felvert szuflé, amit nem sütnek meg teljesen, hogy a közepe folyós maradjon. Málna, mandula mellé.

Utána jöhet egy kávé és egy veszprémi Várhegytúra vagy néhány (50-100) tempó a Balatonban.

Oliva Étterem & Grillkert
8200 Veszprém, Buhim u. 14-16.
Nyitva tartás: Hétfő-Csütörtök 11:30-23:00, Péntek-Szombat 11:30-24:00, Vasárnap 11:30-21:00
Telefonszám: +36 (88) 561 900

Az északi part legizgalmasabb menüje Tovább
Címkék:menü étterem oliva mediterrán grill kecskesajt kacsamáj keszeg brassói paradicsomleves szuflé Veszprém

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr814098639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rnz 2018.07.17. 19:04:39

Most szinte mindenhol ez a förmedvény tányér lett a divat? Vagy valahol akciós volt?
A helyet viszont jó eséllyel megnézzük, egészen szimpatikus.
süti beállítások módosítása