Hungaricum a Balaton északi partján: a csülökburger

Hungaricum a Balaton északi partján: a csülökburger

Most nyilván el kéne mondanom, hogyan készül az omlós csülökburger, de ezt a poszt végén megmutatja nektek Kocsis Bálint maga. Inkább bemutatom az északi part egyik legkreatívabb séfjét, és idén nyitott strandbisztróját, amely a Terasz by Bálint névre hallgat.

Bálint egy többgenerációs hentes-mészáros család sarja. Unokatestvérét is ismerhetitek, ő Kocsis Jenő, a kenesei Pörc tulajdonosa. Bálint megtanult főzni, kicsit kalandozott Németországban és Svájcban, majd a Balatonfői Yacht Club séfjeként itthon is bizonyított. Aztán jött egy szabadabb időszak, megalkotta a Csikos lekvárcsaládot, majd egy évig dolgozott a fövenyesi Kalózban. Idén aztán úgy döntött, hogy eljött a saját strandbisztró ideje.

Bálint egy emocionális ember. Ízekben, illatokban gondolkodik. Élményekben és kiváló alapanyagokban. Persze ezt már a lekvárjaiból is tudni lehetett. Végül is ki másnak jutna eszébe, hogy férfiaknak és nőknek különböző lekvárokat alkosson? Meg az, hogy ha kávét akar a bisztrójába, akkor előtte el kell menni egy barista tanfolyamra, majd gyorsan egy versenyre is, aztán egyből megszerezni a dobogó harmadik fokát.

Bő két hónapja nyitott meg a Terasz a balatonalmádi Wesselényi strandon. Bentről is, a sétányról is látogatható. Az első ételsor felkerült a táblára. A gyerekek a csirkefalatok mellé kifestőt és Terasz tetkót kapnak.

terasz_1.jpg

 A Terasz színei nyáriasak, nincs túlflancolva, de azért látszik, hogy itt nemcsak megvilágított hekk kerül majd a zsírpapírba. Jöjjenek is kóstolásaim tárgyai:

gaspacho_romai_komennyel_friss_csiraval_es_camembert_sajttal_web.jpg

A gazpachot például pont ilyennek szeretem. Igazi nyári leves, sűrű, de harapni azért nem kell. Rozmaringos, bazsalikomos, kecskesajttal és csírával. Mondjuk nem ettem meg az egészet, mert kovászos uborka leves is volt.

koviubileves_2.jpg

Érezhetően jó volt a koviubi, az már félsiker. Kapor, kakukkfű, joghurt, kis olíva. Kockára vágott füstölt sonka. 

egeszben_sult_pisztrang_friss_salataval_es_citromfuves_alma_chutneyval_2_web.jpg

 Egészben sült pisztráng salátával és almalekvárral. Másnak az asztalán fotóztam, mert tetszett. Fish and chips is van egyébként, a hal bundája rizsliszttel és tápióka liszttel készül, kicsit a japán tempurára hajaz.

langosunk_teljes_kiorlesu_liszttel_keszitve_gouda_sajttal_es_tejfollel_web.jpg

Gyengébbek kedvéért - ez itt a Terasz lángosa. A sós palacsinta tésztája lenmagpehellyel dúsított, benne és a tetején tejföl és sajt. Azt pedig, hogy miért hívják lángosnak megértettem, amíg ettem. Megjelent egy úriember, úgy, ahogy egy balatoni nyaraláshoz illik. Gömbölyű idomokat sejtető, és ettől kissé rövid póló, bermuda, strandpapucs. "Egy sonkás-gombás pizzát kérek!" A pult mögött álló lány elpirul. "Sajnos pizzát nem tartunk. Nincs akkora helyünk, hogy beférjen egy pizzakemence". "De hát egy grillező mikró csak van?" "Sajnos az sincs." Ekkorra azonban már kiperdül a konyhából Bálint, kérdez és segít. Az úriember eszik és megnyugszik. A tanulság: lángosnak lennie kell! Aztán el kell magyarázni, hogy ez a palacsinta mitől lángos.

grillezett_termeloi_kecskesajt_sult_kortevel_es_friss_salataval_joghurtos_dresszinggel_web.jpg

Grillezett óbudavári kecskesajt Szabó Bálint műhelyéből vele sült körtével, salátával, körömvirágos paradicsomlekvárral.

terasz_burger_web.jpg

Végül jöjjenek a burgerek. Ez egy Terasz burger saját húspogácsával, lilahagyma lekvárral, grillezett camemberttel és almával. 

fish_burger_web.jpg

Ez pedig egy fishburger szürkeharcsa steakkel, tárkonyos, snidlinges, tejfölös, majonézes raguval. 

Az árakról mindig külön vita folyik. Mi a korrekt, mi az elfogadható, mi a szemérmetlen? A gyerekkel valamelyik nap lebicikliztem egy tipikus balatoni fesztiválra. A színpadon egy rockterpeszbe beleroppant basszusgitáros bácsi, mellette a szintis és frontember egyben. Ő se egy Emerson, csak szimplán bácsi, de beszédes, éneklős. Dalolni szerintem nem kéne, de hát a színpad előtt többen tapsolnak, úgyhogy az igény erre is megvan. Akkor meg mit lehet tenni. Egy Szécsi Pál, egy Illés. Ne gondold, hogy tiéd a világ! (Nem gondolom). A gyerek egyből éhes. Este van, két hely még nyitva, mindkettő önkiszolgálóra alakítva. Magyaros ételek melegítve. Te vehetsz belőlük, az adag nagyságát is te adod meg. Az árakat 10 dekára kalkulálták. Cigánypecsenyét veszek egy adag sült krumplival. Amíg nem figyelek a gyerek még egy kanál krumplit odalapátol. Sebaj, bár tudom, hogy ez a rósejbni déltájban roppant utoljára. Még csak azt sem mondhatom, hogy rossz volt. De melegített ételt ettünk és fizettem 3200 forintot. Csak nem volt kiírva, hogy cigánypecsenye 3200 Ft. Az óriáspalacsintás is nyitva, ott nincs mit tenni, kiírják, hogy 1200 Ft. De nem veszek, mert elfogyott a nutella (vagy a barna krém, hm, ez rosszindulatú, visszavonom), és még nem ért vissza a kolléga a boltból. Ha ezeket az árakat nézem, akkor a Bálint szinte olcsó. Ha azt, hogy a strandon vehetek egy lángost is nyolcszázért, és mikrós palacsintát kétszázötvenért, akkor drága.

vanilias-turos_oriaspalacsinta_turokremmel_bazsalikomos_erdei_gyumolcsokkel_web.jpg

Jut eszembe a Bálintnál is van óriáspalacsinta, de ott a nutella mellé banánkarikák is kerülnek. A képen egyébként egy vaníliás, túrós palacsinta látható, bazsalikomos erdei gyümölcsökkel. 

És a végére jöjjön a csülökburger, ha már az egész bejegyzés nem a címről szólt!

Terasz by Kocsis Bálint
8220 Balatonalmádi, Wesselényi strand

 

Hungaricum a Balaton északi partján: a csülökburger Tovább
Címkék:pisztráng strand balatonalmádi burger Balaton strandétel kocsis bálint strandbisztró óriáspalacsinta

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr8714148235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.08.01. 10:24:37

"Másnak az asztalán fotóztam, mert tetszett"

Ezért riszpekt, hogy böcsületesen bevallod, hogy idegen tollakkal ékeskedsz, de kellett a kép, mert jól néz ki a kaja.

Ellenben nem egyszer futottam már bele tizenéves kislányokba gyorsétkezde/bevásárlóközpont-komplexumban, akik elkérték egy percre a szusimat (míg ők a 150 forintos mekfríz jellegű apróval ültek), és két perc múlva már rommá filterezve virított az instájukon a magasélet :)

Vicces ez a szochálós korszak. Igazából mindenki TUDJA, hogy mindenki háromszor akkorának hazdja magát a közösségi hálókon, mint amekkora, mégis belemegy mindenki a játékba - és konkrétan szarul érzi magát, amikor meglátja, hogy valaki négyszer akkorának hazudja magát, és mindent elkövet, hogy tudjon ötször akkorát mondani.

protézisesh 2018.08.01. 11:26:19

@Void Bunkoid: nemá! Ilyen van, hogy kölcsönkérik a KAJÁDAT?! Megöregedtem bakker....

funfun 2018.08.01. 12:30:48

Ezek a papírból készült tányérhelyettesítők mennyire környezetkárosítók? Mert nehezen hiszem, hogy akár újrahasznosított papírként is kímélné a környezetet, ha abból készülne a tálalás. Másra is lehetne használni. Bár akkor nem lenne trendi.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.08.01. 13:32:23

hétvégén megyek, kipróbálom. most csak azért nem mert dörög az ég, nem akarok elázni kaja közben.

2018.08.01. 19:51:39

Ha árat nem írsz bele a posztodba, akkor nincs viszonyítási alap.
Akár egy random helyről is írhattál volna kitalált történetet, gyakorlatilag azt sem tudjuk egyáltalán ízletes-e a koszt Bálintnál. Ha az összetevőkre leszek kíváncsi, majd elolvasom valamelyik unatkozó p*csa receptblogjában a moslék hozzávalóit.
Ennél semmitmondóbb posztot nem is lehetett volna írni.
Bocs, de ez egy kalap szart sem ér.

Csinálj egy adományvonalat, hátha küld valaki ingyen ebédre és akkor legalább azt megtudja a nagyérdemű, hogy érdemes-e elmenni A, vagy B helyre a Balatonon.

ggourmet 2018.08.02. 09:07:06

@funfun: Az a durva, hogy tényleg újrahasznosított a papír. :)
süti beállítások módosítása