10 ok, amelyek bizonyítják, hogy a Balatont nemcsak augusztus huszadikáig érdemes látogatni

10 ok, amelyek bizonyítják, hogy a Balatont nemcsak augusztus huszadikáig érdemes látogatni

Minden tisztességes online újságírás tanfolyamon oktatják, hogy legyenek a bejegyzések között „10 legjobb, 5 legrosszabb” posztok. Ezeket az olvasók imádják, és a munka is kevés velük. Ismersz 8 jó éttermet? Hívd fel két haverodat, azok mondanak még kettőt, és máris kaszálod a kattintásokat. 10 legjobb film. 2 perc alatt megvan, csak láttál már életedben 10 filmet! Személyes kedvenceim is vannak. Például az 5 csillagjegy, akikkel ne randizz, mert gonoszságra hajlamosak.

Az én tízes listám ihletője egy kis életkép augusztus huszadika estéjéről. Balatonozás és tűzijáték után éppen jól megérdemelt fagylaltomat költöttem el egy padon. Előttem néhány inka harcos apacs fejdíszben pörgette a pánsípot, mögöttem egy elöl ritkás, hátul copfos gitáros most múlt el pontosan az étterem teraszán. Éppen gondolkodtam, meg kéne kérni őket, hogy legalább hangnemet egyeztessenek, amikor feltűnt a téren egy népdalénekes lajbiban, és belecsapott „unplugged” egy pajzán erdélyi dalba. Ekkor ült le mellém a két idős hölgy. Láthatólag fáradtak voltak. A tűzijátékra várni kellett és sokat tuszkolódni, aztán a tömegből is kellett jutni valahogy. „Hú, mennyi ember” - így az egyik. „Miért csodálkozol? Ez a szezon utolsó napja!” - replikázott a másik.

Aztán másnap felkeltünk, és nem tűntek el az emberek. A boltban sorba kellett állni a pénztárnál, a strandok is megteltek. Na, de miért?

Ilyenkor szükségeltetik egy „10 ok” poszt. 

estibalcsi22.jpg

A képek augusztus 22-én este 7 után készültek, ezért a fényszegény környezet. Viszont ez a bizonyíték, hogy a strandok még ilyenkor sem panganak.

estibalcsi.jpg

1. Globális felmelegedés. A természetes folyamatok és az ember pusztító munkája folytán nem romlik el augusztus végén az idő. Elromolhat persze, de az is elképzelhető, hogy még október végén is bemerészkedhetünk a vízbe. Kis szerencsével hat hónapig is nyaralhatunk.

2. Iskolakezdés őrület elmaradása. Erre mostanában semmi szükség sincs. Elmúltak azok az idők, amikor tízféle történelemkönyvből választhattak a tanárok, és persze mindig az volt a hiánycikk, amit a mi gyerekünk „Marika nénije” megkövetelt. A füzetcsomagok megvásárlása pedig teljesen felesleges. Úgyis mindenki mást kér. Évnyitó után jön majd az első szülői értekezlet, aztán gyorsan kitisztul a kép.

3. A munkaidő fogalmának átalakulása. Egyre többen lépnek be a munkaerőpiacra egy laptop és wifi segítségével. Irigyelni nem kell őket, sokan küzdenek azzal, hogy a munkaidő igazából soha nem ér véget. De tény, hogy a munkavállalók egy szabad szemmel is látható rétegének már nem kell blokkolnia, onnan dolgozhat, ahonnan csak akar. És egyre többen választják munkahelyüknek a balatoni szobájukat.

4. A Balaton sokkal több, mint egy szép kék víztükör. Hegyek, erdők, kirándulóhelyek, túraútvonalak, borvidékek váltják egymást. És a programok sem maradnak el. Figyeljétek meg, hogy az őszi Balaton egyre komolyabb rendezvényekkel várja majd látogatóit.

5. A Balaton-felvidék egyre komolyabb szerepvállalása. Kis autózással csodálatos helyeket és hangulatot találhat a látogató. Ha a vállalkozók az életmódszerűen itt élő családok igényeire is jobban odafigyelnek majd, biztosak lehetünk abban, hogy a Káli- és a Pécselyi-medence az egyik legkedveltebb turistacentrummá válhat.

6. Harc a „balatoni szezon” fogalmának eltörléséért. Ennek érdekében jött létre a Balatoni kör, amelynek tagjai a régió elkötelezett vállalkozói. Alapelvük egy kivitelezhető balatoni üzleti modell létrehozása. Két hónapos terv ugyanis nem létezik. Ha ezen nem sikerül változtatni, minden törekvés a tisztességes vendéglátásra hamvába hullik. Tehát össze fog jönni!

7. Minőségi vendéglátóhelyek a tó mentén. Vannak már ilyenek szép számmal. Ha valaki végiglapozza a Magyar Konyha balatoni különszámát, biztonsággal tájékozódhat.

8. Egyre több minőségi borászat, minőségi borászokkal. Összefogással, bortúrákkal, borfesztiválokkal, saját, közös bormárkákkal. A borászok a balatoni változás zászlóvivői.

9. A Balatonnál lenni jó! Ez van. Nincs magyarázat! Ha éppen nem vagyok ott, oda akarok menni.

10. Nem jut eszembe tizedik. De online újságírás órán hallottam, hogy 10 kell. Írjatok kommentben tizediket, ha eszetekbe jut valami jó! (Na jó, jutna eszembe tizedik, de online újságírás hallottam, hogy mozgassam meg az olvasókat.)

 

 

 

10 ok, amelyek bizonyítják, hogy a Balatont nemcsak augusztus huszadikáig érdemes látogatni Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr3614196735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vadiúj tutkóság (törölt) 2018.08.24. 16:28:42

Nagyon gáz, ha téged megvezet egy ótvar marketingiskolát elvégzett fizetett blogger. Amúgy ennél sokkal nagyobb gáz, ha nem jut eszedbe jobb úticél, mint a balaton.

Nancsibacsi 2018.08.24. 21:15:12

1. Elmúlt 20-a - nézzük csak meg milyen időjárás is lesz a hétvégén. Szél, zápor, zivatar, 12 fok éjszaka :-D
2. Egy hónapja megvan a suli honlapján hogy kinek mi kell. Ez sose változott. De ettől még a gyerek suliba jár, tehát "6 hónapig" nem lehet nyaralni.
3. Balaton partján nincs net. 15ezerért adnak mondjuk 5/2Mbit MAXIMUMOT - hát köszi...
4. Ez bárhol máshol igaz, sőt igazabb.
5. Lilafüredet meg Szilvásváradot sose fogja utolérni. De pl. egy Szarvasi Arborétum + Mini Magyarország az 1 napos program gyerekeseknek - Balaton környékén hasonló sincs.
6. Csináljatok programokat. Ha Szarvason meg Poroszlón (Tisza-tavi ökocentrum) lehetett a semmiből egész napos családi programos helyet csinálni, akkor ez sikerülhet a Balatonnál is.
7. A gagyi vendéglátóhelyek is lehúzósak, a minőségiek meg simán megfizethetetlenek. Sok sikert ahhoz, hogy gasztroturizmusból megéljetek.
8. Senkit se érdekelnek a borok. Nem vagyok alkoholista, amúgy is vezetek.
9-10. Grat.
Mindezt úgy, hogy van a Balatonnál nyaralóm, és szeretek is ott lenni - de nem a szolgáltatások miatt. Július-augusztus kivételével kb tök ugyanaz mintha egy Borsodi zsákfaluban lenne az ember.

Billy Hill 2018.08.25. 00:13:26

@Nancsibacsi: Sz@r a mobilnet? Melyik részeken? (Gondolom északi part.)

teutron 2018.08.25. 09:59:08

Azért "kicsit" erős dolog pozitívumnak beírni azt, hogy megszűnt a szabad tankönyvválasztás és már csak A Párt által jóváhagyott könyvből lehet tanulni A Párt által jóváhagyott történelmet.

Gondolom 30 évvel ezelőtt azt is a Balaton melletti pozítivumnak hoztad volna fel, hogy "a vasfüggöny miatt úgyse lehet máshová utazni".

Szomorú, hogy ilyen emberek próbálják népszerűsítni a Balatont, ami ennél (nálad) sokkal többet érdemelne.

ggourmet 2018.08.27. 17:38:37

@teutron: Kedves Teutron! Nem mondtam, hogy pozitívum. Csak azt, hogy erre nem kell időt fordítani.

ggourmet 2018.10.17. 12:34:30

@Nancsibacsi: Kedves Nancsibácsi!
1. Október közepe van. Az idő pedig remek. Hetek óta.
2. Szabadságra akkor megy az ember, amikor kiveszi. Ha gyerek van, az zűrösebb, de nem mindenkinek van - még vagy már - iskolakötelese. A hétvégék viszont - jó esetben - szabadok mindenkinek.
3. A Balaton partján van net. Szerintem :)
4. Attól, hogy egy kitétel máshol is igaz, attól még igaz.
5. Éljen Lilafüred meg Szilvásvárad, meg a Balaton.
6. Ok.
7. Jót enni jó dolog. És egészséges. Attól még, hogy azt hisszük, hogy ha olcsón, rosszat eszünk, annak nem isszuk meg előbb-utóbb a levét, attól még megisszuk. Ha viszont olcsón jót tudsz enni, akkor örülök és gratulálok.
8. Engem érdekelnek a borok. És vagyunk még így egy páran.
9-10. Köszi.
Minden jót kívánok neked!
süti beállítások módosítása