Az őrült kávésok

Az őrült kávésok

Ha az emberfia a Balatonon akar vendéglátóipari egységet nyitni, akkor általában a következő a projekt menete: ősszel-télen tervezés, kialakítás, tavasszal bejáratás, nyáron kaszálás. A Balatonalmádi Bab Kávézó kicsit eltér a megszokott menettől. A nyitás időpontja: 2018. október 27. Tehát kivárják a legoptimistábbak által megjövendölt "vénasszonyok nyara" végét, és akkor lódítják be a specialty kávézót!

foto1.jpg

De már most nyitva van a Bab. Két hétig "soft opening" zajlik, nagy kedvezményekkel. Normálisak? Persze, hogy nem normálisak! Gózon András és Ágnes egy tanácsadó és pályázatíró céget működtettek, és szerettek volna egy kávézót, ahol jól érzik magukat! A nyitás furcsaságára pedig András ad magyarázatot. "Az őszi nyitás egy felépített stratégia része. Nem a nyári tömegben akartuk bejáratni a helyet, kipróbálni magunkat és a kollégákat. Gondoltuk előbb az almádi polgárok és a barátaink előtt bizonyítunk... Na jó, ez azért nem teljesen így volt. Januárban béreltük ki a helyet, aztán terveztetni kellett, elfogadtatni, aztán jött a kivitelezés, ami csúszott két hónapot, ahogy ez lenni szokott. Nem maradt más, minthogy legyártsuk a filozófiát a történethez."

foto4.jpg

A sztori tulajdonképpen mesebeli. A Gózon család szeretett utazni, és ha már utazott, mindenütt hódolt kávézás iránti szenvedélyének. Egyszer betértek egy barcelonai helyre, ahol nyüzsgő tömeget, mégis bensőséges hangulatot találtak, benti pörkölővel, kávé- és teakülönlegességekkel, süteményekkel, gourmet szendvicsekkel. Összenéztek... ez kell nekünk!

Elkezdtek helyet és pörkölőt keresni. Egy debreceni szakembert találtak, aki egyébként saját szűkebb pátriájában a Black Sheep nevű helyet üzemelteti. Tóth Gábor pedig nemcsak a pörkölőt adta el nekik, hanem lelkesen segített. Megtanította a gép használatát, kiképezte a mesterbaristákat. És hogy kerek legyen a történet, kiderült, hogy abban a barcelonai kávézóban tanulta ki a szakmát, ahol a házaspár a specialty kávézó nyitása mellett döntött. Na... ha ilyen egy amerikai film sztorija, azonnal elkapcsolok. Itt azonban inkább ittam egy kávét. "Ja, és mit mondott Tóth Gábor, amikor elmondtátok neki az ötletet?" "Hát hogy totál hülyék vagyunk, ha ebbe belevágunk. De ha mégis megtennénk, akkor segít."

foto7.jpg

Na ilyen egy kisebb pörkölő. A pörkölés pedig - ahogy a házigazdától megtudtam - elvileg nem nehéz. Csak néhány dologra kell figyelni. Idő, hőmérséklet, nyomás, forgási sebesség. Eddig egyszerű. Csakhogy minden kávé más tulajdonságokkal bír, amiket ki kell ismerni. Emellett a pörkölést mikéntjét is át kell gondolni. Mit szeretnénk, világosabbat, sötétebbet? A lényeg tehát: pörkölni nagyon kemény dolog, sok mindent kell tudni, érezni, és még többet gyakorolni, ha nem akarjuk a szemeteskukát égett kávészemekkel megtölteni.

foto11.jpg

A Bab Kávézó négyféle kávéval nyitja meg kapuit. A biztosra menők a brazil vagy kolumbiai fajtákkal élvezkedhetnek, a kísérletezők a kétféle etióppal mehetnek az ízek mélyére. Hamarosan szemes és darált kávét is lehet majd az üzletben találni.

Az asztalokon szép üvegekben magnéziumos víz és csokiropi. Nagyon jó a csokiropi, fehér csokis is van! Ha éppen kifogyott, kérjetek! A látványvitrinekben mindenféle sütik innen-onnan. Ezek is tesztüzemmódban vannak. Ami ízleni fog a nagyérdeműnek, az marad, amit finnyáznak, az megy. Most éppen a Szamos és a The Fat Fairy sütijei forognak. Lehet véleményezni, segíteni a repertoár kialakításában.

A szendvicseket Balatonalmádi zseniséfje, Kocsis Bálint alkotja. A hírek szerint vegán, húsos, halas szendvicsek egyaránt lesznek. Helyben sütött croissant-ok is, hozzá lekvár a CSIKOS-tól. Azokat is éppen most tesztelik a belátogatók.

kep17.jpg

Akinek ez mind nem elég, annak programokat is szerveznek. Felolvasóestek, élőzenés bulik várják az érkezőket. A nyitás napján például Szekeres Adrienn énekel a Bab színpadán. Aki olvasni kíván, annak lapok, aki már nem papír alapon gondolkodik, két tablet és wifi áll rendelkezésére. A Bab Kávézó gyerek- és kutyabarát hely.

A cél egyértelmű. Felkerülni a Balaton gasztrotérképére. Eljutni odáig, hogy az emberek tudatosan ide érkezzenek. Ide akarjanak jönni! Almádiak és itt üdülők egyaránt. Most még 27-ig soft opening van. És jó idő!

 

Az őrült kávésok Tovább
Címkék:kávé kávézó balatonalmádi croissant Balaton specialty Csikos lekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr3714302993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.