Hekk helyett együnk balatoni kardhalat, vagy polipot!

Hekk helyett együnk balatoni kardhalat, vagy polipot!

Halat enni jó és egészséges. Viszont balatoni halat enni nem lehetséges. Csak azoknak, akik kiváltják a horgászengedélyt, és nem teljesen fakezűek. Az sem árt, ha a pecás felesége vagy barátnője - hosszas szitkozódás után - hajlandó halat pucolni és belezni. A többieknek marad a román (ők szerencsésebbek) vagy kazah keszeg, a Tiszából kiemelt harcsa, vagy a halastóban tenyésztett ponty.

Senki ne aggódjon, nem fogom előhúzni a balatoni halak problematikáját, mert erre a betegségre egyelőre nincs orvosság. Inkább bemutatom Fish House-t, a szabadisóstói Ifjúság kemping oldalában. A szocializmus mementójaként itt maradt szálláshely - úgy tudom - új tulajdonost kapott és mindörökre bezárt. A tengeri halak háza azonban dacosan nyitva maradt, és törzsvendégei abban reménykednek, hogy ez így is marad.

20180717_150555.jpg

Látható, hogy a hely "logóját" nem a tervezőgrafika nagyágyúi jegyzik. A Fish House facebook oldalát pedig nem marketingcsászárok kezelik, hiszen az utolsó értékelhető bejegyzés nőnap alkalmából született, egy virágokba borult ponty képében.

A helyszínen elkövettem egy-két hibát. A nagyobb: úgy mentem oda, hogy nem voltam túlzottan éhes. A kisebb: tébláboltam a pult előtt, és azon gondolkodtam, el kéne menni, és máskor visszajönni. Ekkor lépett oda hozzám Tamás. Ránéztem a lábára, és tudtam, enni fogok.

20180717_160027.jpg

Ha valaki Fradi címert tetováltat a lábára, pedig már Gera is letette a stoplist, attól én rendelek. "Jó a vádli, mondom könnyáztatta hangon". "Nincs is miről beszélnünk. A Bánki Dodó is idejár. Mit enne? - így Tamás." "Valami könnyűt." "Akkor hozok egy tálka fokhagymás kagylót. Mellé egy könnyű pirítóst." Az ötlet megvéve. Szeretem ha ajánlanak, amikor elbizonytalanodom.

20180717_152959.jpg

20180717_153013.jpg

A kagyló pont kellően fokhagymás, a pirítós pedig nem szegényházi (a feleségem dédije hívta így a kenyeret, ha vékonyra vágták). Az, hogy a kenyérnek van vastagsága azért fontos, mert kívül roppan, belül viszont puha, és jól beszívja a kagylólevet. A lé összetételét le tudom írni, előttem készítették. Halalaplé, kis száraz fehérbor, vaj, petrezselyem, fokhagyma. A halalaplé a látványkonyha hátsó részén egy nagy fazékban rotyog. A halak különböző kevésbé fontos részei kerülnek bele, és - mint később megtudtam - wakame alga. Ennek az algafajtának izgalmas az íze, de ennél még sokkal többet tud. Fucoidan található benne nagy mennyiségben, ami beindítja az immunrendszert, és apoptózisra készteti a rákos sejteket. Ha valakinek most nem ugrana be, mi a nyavalya az apoptózis - kérem szépen programozott sejthalál. A rákos sejt kap egy kis wakame algát és elmegy az életkedve. Repetáznék, ha nem lennék dugig!

20180717_160216.jpg

20180717_150612.jpg

20180717_160206.jpg

20180717_155857.jpg

Nusszer István, a séf szűkszavú. "Én már a Borbás Marcsi emberét is elküldtem." Miért? "Nem volt vele bajom, csak nem akarok ismert lenni. És úgy nem úsztam volna meg." Azt hittem, hogy ha az ember nyit egy helyet, akkor azt akarja, hogy megismerjék... "Én nyugalmat szeretnék. Tomi eladja a halat, én megsütöm. Igyekszem jól. Ha jót kapott a vendég, visszajön. Esetleg elhozza a családját, a haverjait. Sóstó kis falu. Hétvégén előfordul, hogy el kell embereket küldenem, annyira sokan jönnek. A minőségből ugyanis nem szabad engedni.

20180717_155823.jpg

Októberig nyitva vagyunk. Hétköznapokon népszerű halakkal. Hétvégén néhány különlegesség is táblára kerül. Rája, vörös sügér, polip, kardhal. Ha most maga leírja, hogy én ilyen-olyan nagyszerűen főzök, akkor néhányan elolvassák, eljönnek, és elvárásaik vannak. Olyan elvárásaik, amiket én nem ismerek. Az elvárásoknál sokkal jobban szeretem a kíváncsiságot."

Fish House
Sóstó, Pusztatorony tér
Telefon: +36 30 283 4936
Legyetek kíváncsiak!

Hekk helyett együnk balatoni kardhalat, vagy polipot! Tovább
Elkészült az egyik legjobb balatoni programajánló, ami mindig ott lehet veled

Elkészült az egyik legjobb balatoni programajánló, ami mindig ott lehet veled

A Balaton egyik rákfenéje, hogy ha ott vagy a tó mellett, a helyi programokkal kapcsolatban jó eséllyel képben vagy, de fogalmad sincs arról, hogy mi történik két településsel arrébb. Hogyan is lehetne, hiszen azokat a programokat is jó eséllyel csak helyben hirdetik.

Jakab Kristófban balatoni lakosként és Balaton-imádóként gyakran megfogalmazódott a gondolat, hogy jó lenne végre egy helyre összeszedni az összes nyári és téli balatoni rendezvényt. Mivel ilyen gyűjtést nem nagyon talált, csinált egyet: a végeredmény egy olyan mobil alkalmazás lett, amelyben ott van az összes balatoni program.

mti_varga.jpeg

A Balatoni Programok egy hónapja ingyenesen elérhető iOS készülékekre az App Store-ban, androidos változat egyelőre nincs. Az app teljesen non-profit jelleggel működik, Kristóf egyetlen célja a Balaton népszerűsítése, önzetlenül tett bele rengeteg munkaórát a tényleg remek projektbe.

image-1.jpg

Töltsétek csak, ott a helye minden balatoni telefonon!

Elkészült az egyik legjobb balatoni programajánló, ami mindig ott lehet veled Tovább
Vigyetek plédet Paloznakra!

Vigyetek plédet Paloznakra!

De ha nem visztek, akkor nem visztek, mert a helyszínen is adnak. De zenét hallgatni állva, ülve, fekve is lehet. Csütörtökön elkezdődik a 7. Paloznaki Jazzpiknik, 4 színpaddal, 20 koncerttel, minőségi borokkal és ételekkel. Hogy el tudjátok képzelni, milyen a helyszín, amikor még nincs berendezve, megmutatom:

epites03.jpg

A lampionos fa eléggé fontos, megmutatom közelről:

epites01.jpg

Csütörtök este ez a terület már ilyen lesz:

keszen_van.jpg

Ezért mondom: egy pléd jól jöhet. A koncertek egyébként hozzák az eddig megszokott magas színvonalat. Csütörtökön Jamie Cullum sodró szenvedélyével lehet felpörögni. Aztán pénteken a Soul II Soul zenéjével lehet lelazulni, de csak addig, amíg újra fel nem ránt az Electro Deluxe. Ilyen lesz az egész fesztivál, nem is érdemes elemezni a fellépőket, ismeritek őket, ha meg nem, a honlap mindenről tájékoztat.

A piknik szomorú "újdonsága", hogy idén már nem a fellépők között olvashatjuk Fábián Juli nevét. A szervezők azonban nem engedik, hogy bárki is elfelejtse a fesztivál első teltházas koncertjének fellépőjét. A nevét viselő színpadon a legizgalmasabb magyar tehetségek kapnak majd helyet, szombaton fél hétkor pedig koncerttel emlékeznek meg Juliról zenésztársai. Egyébként Fábián Juli jegyzi a Jazzpiknik himnuszát is.

Beszéljünk kicsit az italokról és az ételekről is. A Jazzpiknik házigazdája szokás szerint a Sáfránkert Vendéglő és a Homola pincészet lesznek, úgyhogy nem maradtok borok és piknikkosarak nélkül. A Homola mellett érdemes lesz meglátogatni a Paloznaki és Csopaki Borok házát is, ahol a borkínálat a teljes környéket lefedi. Food Truck-kok is töltik majd az éhes gyomrokat. A Pola Pola balkáni ízekkel, a Paneer rántott sajtokkal, a Meat & Sauce húsokkal, grill szendvicsekkel, és még sorolhatnám, de nem sorolom. A környék is megmutatja magát. A Tekeresvölgyiek sajtokkal, az Arácsi cukrászda messze földön híres krémeseivel.

Ha a két fesztiválhelyszín közötti 6-7 perc sétát kihagynátok - hiba egyébként - ajánlom a Tuktukkokat. Ezek a kis motorok már a fesztivál védjegyeinek számítanak.

Amiről még fontos beszélni, az a gyerekprogramok. Ha ugyanis a gyerekeink elfoglaltságot találnak, mi kedvünkre tudunk lazulni, borozni, és még jó szülőnek is érezhetjük magunkat. Paloznak a Zöldike Gyerekudvarral várja a kicsiket. Ráadásul a fenntartható fejlődés jegyében - a gyerek fejlődik, én iszom egy fröccsöt (nem lebecsülve a fontos célokat).

Lehet halakat színesre festeni, találkozni a Bátor táborosokkal, smile kitűzőket készíteni, ismerkedni a megújuló energiával, a napelemekkel, játszóházakkal minden mennyiségben újrahasznosítható anyagokból készített játékokkal. A szervezők tehát lejöttek a lufit hajtogató bohócról és az arcfestésről, bár nem állítom, hogy ilyen nem lesz a helyszínen, nem kérdeztem meg. De azt állítom, hogy a gyerekprogramok tele lesznek izgalmas emberekkel és játszóhelyekkel. 

Úgyhogy vigyetek plédet. Ha nem visztek, kérjetek.

sbt_4972.jpg

Paloznaki Jazzpiknik
Paloznak mindenhol

Vigyetek plédet Paloznakra! Tovább
Hungaricum a Balaton északi partján: a csülökburger

Hungaricum a Balaton északi partján: a csülökburger

Most nyilván el kéne mondanom, hogyan készül az omlós csülökburger, de ezt a poszt végén megmutatja nektek Kocsis Bálint maga. Inkább bemutatom az északi part egyik legkreatívabb séfjét, és idén nyitott strandbisztróját, amely a Terasz by Bálint névre hallgat.

Bálint egy többgenerációs hentes-mészáros család sarja. Unokatestvérét is ismerhetitek, ő Kocsis Jenő, a kenesei Pörc tulajdonosa. Bálint megtanult főzni, kicsit kalandozott Németországban és Svájcban, majd a Balatonfői Yacht Club séfjeként itthon is bizonyított. Aztán jött egy szabadabb időszak, megalkotta a Csikos lekvárcsaládot, majd egy évig dolgozott a fövenyesi Kalózban. Idén aztán úgy döntött, hogy eljött a saját strandbisztró ideje.

Bálint egy emocionális ember. Ízekben, illatokban gondolkodik. Élményekben és kiváló alapanyagokban. Persze ezt már a lekvárjaiból is tudni lehetett. Végül is ki másnak jutna eszébe, hogy férfiaknak és nőknek különböző lekvárokat alkosson? Meg az, hogy ha kávét akar a bisztrójába, akkor előtte el kell menni egy barista tanfolyamra, majd gyorsan egy versenyre is, aztán egyből megszerezni a dobogó harmadik fokát.

Bő két hónapja nyitott meg a Terasz a balatonalmádi Wesselényi strandon. Bentről is, a sétányról is látogatható. Az első ételsor felkerült a táblára. A gyerekek a csirkefalatok mellé kifestőt és Terasz tetkót kapnak.

terasz_1.jpg

 A Terasz színei nyáriasak, nincs túlflancolva, de azért látszik, hogy itt nemcsak megvilágított hekk kerül majd a zsírpapírba. Jöjjenek is kóstolásaim tárgyai:

gaspacho_romai_komennyel_friss_csiraval_es_camembert_sajttal_web.jpg

A gazpachot például pont ilyennek szeretem. Igazi nyári leves, sűrű, de harapni azért nem kell. Rozmaringos, bazsalikomos, kecskesajttal és csírával. Mondjuk nem ettem meg az egészet, mert kovászos uborka leves is volt.

koviubileves_2.jpg

Érezhetően jó volt a koviubi, az már félsiker. Kapor, kakukkfű, joghurt, kis olíva. Kockára vágott füstölt sonka. 

egeszben_sult_pisztrang_friss_salataval_es_citromfuves_alma_chutneyval_2_web.jpg

 Egészben sült pisztráng salátával és almalekvárral. Másnak az asztalán fotóztam, mert tetszett. Fish and chips is van egyébként, a hal bundája rizsliszttel és tápióka liszttel készül, kicsit a japán tempurára hajaz.

langosunk_teljes_kiorlesu_liszttel_keszitve_gouda_sajttal_es_tejfollel_web.jpg

Gyengébbek kedvéért - ez itt a Terasz lángosa. A sós palacsinta tésztája lenmagpehellyel dúsított, benne és a tetején tejföl és sajt. Azt pedig, hogy miért hívják lángosnak megértettem, amíg ettem. Megjelent egy úriember, úgy, ahogy egy balatoni nyaraláshoz illik. Gömbölyű idomokat sejtető, és ettől kissé rövid póló, bermuda, strandpapucs. "Egy sonkás-gombás pizzát kérek!" A pult mögött álló lány elpirul. "Sajnos pizzát nem tartunk. Nincs akkora helyünk, hogy beférjen egy pizzakemence". "De hát egy grillező mikró csak van?" "Sajnos az sincs." Ekkorra azonban már kiperdül a konyhából Bálint, kérdez és segít. Az úriember eszik és megnyugszik. A tanulság: lángosnak lennie kell! Aztán el kell magyarázni, hogy ez a palacsinta mitől lángos.

grillezett_termeloi_kecskesajt_sult_kortevel_es_friss_salataval_joghurtos_dresszinggel_web.jpg

Grillezett óbudavári kecskesajt Szabó Bálint műhelyéből vele sült körtével, salátával, körömvirágos paradicsomlekvárral.

terasz_burger_web.jpg

Végül jöjjenek a burgerek. Ez egy Terasz burger saját húspogácsával, lilahagyma lekvárral, grillezett camemberttel és almával. 

fish_burger_web.jpg

Ez pedig egy fishburger szürkeharcsa steakkel, tárkonyos, snidlinges, tejfölös, majonézes raguval. 

Az árakról mindig külön vita folyik. Mi a korrekt, mi az elfogadható, mi a szemérmetlen? A gyerekkel valamelyik nap lebicikliztem egy tipikus balatoni fesztiválra. A színpadon egy rockterpeszbe beleroppant basszusgitáros bácsi, mellette a szintis és frontember egyben. Ő se egy Emerson, csak szimplán bácsi, de beszédes, éneklős. Dalolni szerintem nem kéne, de hát a színpad előtt többen tapsolnak, úgyhogy az igény erre is megvan. Akkor meg mit lehet tenni. Egy Szécsi Pál, egy Illés. Ne gondold, hogy tiéd a világ! (Nem gondolom). A gyerek egyből éhes. Este van, két hely még nyitva, mindkettő önkiszolgálóra alakítva. Magyaros ételek melegítve. Te vehetsz belőlük, az adag nagyságát is te adod meg. Az árakat 10 dekára kalkulálták. Cigánypecsenyét veszek egy adag sült krumplival. Amíg nem figyelek a gyerek még egy kanál krumplit odalapátol. Sebaj, bár tudom, hogy ez a rósejbni déltájban roppant utoljára. Még csak azt sem mondhatom, hogy rossz volt. De melegített ételt ettünk és fizettem 3200 forintot. Csak nem volt kiírva, hogy cigánypecsenye 3200 Ft. Az óriáspalacsintás is nyitva, ott nincs mit tenni, kiírják, hogy 1200 Ft. De nem veszek, mert elfogyott a nutella (vagy a barna krém, hm, ez rosszindulatú, visszavonom), és még nem ért vissza a kolléga a boltból. Ha ezeket az árakat nézem, akkor a Bálint szinte olcsó. Ha azt, hogy a strandon vehetek egy lángost is nyolcszázért, és mikrós palacsintát kétszázötvenért, akkor drága.

vanilias-turos_oriaspalacsinta_turokremmel_bazsalikomos_erdei_gyumolcsokkel_web.jpg

Jut eszembe a Bálintnál is van óriáspalacsinta, de ott a nutella mellé banánkarikák is kerülnek. A képen egyébként egy vaníliás, túrós palacsinta látható, bazsalikomos erdei gyümölcsökkel. 

És a végére jöjjön a csülökburger, ha már az egész bejegyzés nem a címről szólt!

Terasz by Kocsis Bálint
8220 Balatonalmádi, Wesselényi strand

 

Hungaricum a Balaton északi partján: a csülökburger Tovább
A barbecue hazája a fülledt dél(i part)

A barbecue hazája a fülledt dél(i part)

A barbecue manapság divatos hívószó, és erre sokan rájöttek. A papír meg a tábla pedig mindenféle betűket elbír, ezért aztán sokan kiírják, hogy BBQ étterem, és máris dőlnek befelé a húsimádók. Az ízélményt ismerők csalódnak, a kíváncsi érdeklődők vállat vonnak (na ez is mekkora humbug), vagy meggyőzik magukat arról, hogy most aztán igazi amerikai ebéddel gazdagodtak. Szakemberek számítása szerint csak minden tizedik magyar barbecue étterem sütőmesterei ismerik az igazi szmókerben készített hús titkát.

20180717_133324.jpg

20180717_133402.jpg

A legnagyobb mester a székhelyét Szántódról Siófokra áttevő Baricza József (Dzsózi). Az ő éttermébe látogattam el, amely a Déli Part Barbecue nevet viseli. Az első tapasztalások: ha hétköznap mentek be Dzsózihoz, hamburgerre készítsétek a hasatok, mert ilyenkor még nem a legnagyobb húsok kerülnek ki a konyhából.

20180717_133658.jpg

Én most ezt fogtam ki, de másnap már DP Special szendvics is megjelent volna a táblán (húspogácsa, szaggatott lapocka). Még szerencse, hogy a marhaszegyet már Szántódon megkóstoltam, tudtam, hogy nem hibázok a hellyel. Így most nyugodt szívvel bevállaltam egy dupla hoopert. Kaptok róla egy közelit!

20180717_135042.jpg

Mondjuk ki: konkrétan estem atomjaimra. A húsok hatalmasak és ízesek, a sajt simogat, a káposztasaláta morcos, majonézes, a zöldségek roppannak. Ilyenkor persze egyből bajom lesz. Hogyan egyem meg? Késsel-villával? Na azt azért mégsem. Akkor harcosan. Hurkapálca ki, ujjak tágítása, a hamburger megragadása. Esik, folyik. De kit érdekel? Papírszalvéta megfelelő méretben feltekerve, végtagok rehabilitálva. Most kéne egy sör. De mit csináljak az autóval? Inkább megkértem a konyhában tüsténkedő Schiller "Patron" Patrikot, Dzsózi séftársát, meséljen az új koncepcióról.

img_2990.JPG

 A jó hír: nincs új koncepció. A marhaszegy Amerikából érkezik frissen, vákuumozva. A sertéshús egy minőségi tabi vágóhídról. A húsok egyben sülnek. Nincs pácolás. A fűszerezés sincs túlbonyolítva: durva só, durva bors. Itt egy íznek kell uralkodnia, az pedig a húsé. 

Dzsózi éjjel 2 és 3 között érkezik. Begyújtja a Balaton környékének legnagyobb fatüzeléses szmókerét, a húsokat előkészíti, fűszerezi, beteszi. A megsült szegyeket, sertéslapockákat és -oldalasokat már Patron veszi ki, majd egy éjszakára megfelelő hőfokon pihenteti őket. És máris kész! Egyszerűnek hangzik? Pedig sok a buktató, és a rövid recept ellenére igen ritka a jól elkészített barbecue.

img_2804.JPG

img_3015.JPG

A Déli Part Barbecue-t szép lassan, a húsokat tisztelve vezetik be a mesterek. Húst kidobni ugyanis bűn! Egyelőre a hétvégéken emelik a húsmennyiséget. Aztán majd csütörtökön is megjelennek a nagy húsok, aztán szerdán, és így tovább... De a hétköznapok kínálatát is folyamatosan frissítik.

img_2575.jpg

A végére jöjjön egy kis segítség: honnan ismerhetjük fel a kamu barbecue-t? 

Rossz jel, ha a hely tele van festve amerikai autókkal, rodeóval, Ravasz Vuk indiánfőnökkel. A jó barbecue éttermek általában puritán berendezésűek. Gyanús ízű, illatú húsoknál folyékony füst használatára gondolhatunk. Az is gyanakvásra adhat okot, ha az autentikus barbecue éttermet egy bevásárlóközpont második emeletére hirdetik. Ilyen helyeken ugyanis a tűzvédelmi előírások nem engedik meg a fa és a nyílt tűz használatát.

Az is fura, ha a hús tele van locsolva szósszal, ezzel általában sütési hibákat próbálnak elkendőzni. Ezt úgy védhetjük ki, hogy külön kérjük a szószt. Mi is tudunk locsolni, és egyből látjuk, mit kaptunk. 

Na erre a sok trükkre Siófokon nincs szükség. Csak jó és éhes gyomorra.

Déli Part Barbecue
Siófok, Vámház utca 2.
Telefon: +36 70 418 8227
Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig 10-23

A barbecue hazája a fülledt dél(i part) Tovább
Hogyan múlik el ez a sok okosság a gyerekekből mire felnőttek lesznek?

Hogyan múlik el ez a sok okosság a gyerekekből mire felnőttek lesznek?

Mielőtt a kérdésre választ keresünk, fektessük le az alapvetéseket. Amikor hazajön a gyerekünk június közepe táján, a bizonyítványt a kezében szorongatva, elhangzik a standard kérdés: "aztán milyen lett az bizid, édes fiam?" Ha azt válaszolja: "csak néhány négyesem van, matekból, rajzból és tornából", gyorsan megérkezik a felszabadult válasz: "egész jó, a matekot jövőre javítsd ki".

A testnevelés és a rajz - tölteléktárgyak. Nem véletlenül. A másodfokú egyenlet megoldóképletét ugyanis napi szinten használjuk, míg a test edzésének semmi értelme sincs. Egészséges vázizomzat, hosszan tartó, egészséges élet, kiegyensúlyozott, boldogabb öregkor? Hagyjuk már!

Ugyanez a helyzet a rajzzal. Simán mondhatjuk: én nem tudok rajzolni, nincs hozzá tehetségem, és nem is erőltetem. Nincsen nekem erre időm, nem vagyok gyerek. Végül is mit adhat nekünk a rajz? Semmit. Na jó, talán megtanulhatjuk a segítségével megfigyelni a körülöttünk lélegző világot. Amit alaposan megfigyeltünk, azt talán kicsit jobban megértjük. Talán több emócióval, több tisztelettel változtatjuk meg. Megtanulunk térben látni és gondolkodni. Még az is lehet, hogy a rajzoló, alkotó ember másképpen, kicsit komplexebben gondolkodik.

Nyitrai Orsi, balatonfüredi képzőművész már évek óta rajzolni, festeni tanítja a város fiataljait. Orsi ebben az évben is meghirdette nyári táborait, ahová az itt élő, itt nyaraló gyerekeket várja. A Nyitva Képzőművészeti Alkotótábor 6-14 év közötti fiatalokat fogad.

alkotas.jpg

alkotas2.jpg

A műterem egy hatalmas pajta, egy vadregényes kert és egy fotólabor Balatonfüreden. Nem "kisművészképzés" zajlik, hanem a megtartása annak, ami mindig is bennük volt. A gyerekek ugyanis még jól látnak. Csak már van egy kép a fejükben, amit el akarnak érni, ez a kép azonban már általában hamis. Az óvoda, az iskola ültette a fejükbe. "Van, hogy az első két nap csak arról szól, hogy jó az, amit rajzol, mert ez az Ő képe, és nem egy másolat, egy beleégetett klisé, amit valamelyik felnőtt égetett a fejébe" - mondja Orsi. "Na innen szép nyerni, amikor péntekre megtalálja a saját foltját, vonalát, és amikor vége a hétnek, akkor szombaton a szülők rám írnak, vagy hívnak, hogy mit vegyenek, mert a gyerek pastellel vagy szénnel akar rajzolni."

csendelet.jpg

fakok.jpg

fuves.jpg

A gyerekek naponta akár négyféle művet is alkotnak. Nem használnak bolti színes papírt. Mindenki kikeveri a saját színeit a világostól a sötétig, a fröcsköléstől a csurgatásig. Jó esetben sok festék elfolyik, aztán kollázs lesz belőle. A résztvevők megismernek néhány képet Emil Noldétól Jackson Pollockig, Matisse-tól Banksy-ig. Fekszenek a fűben és megállapítják, hogy a felhő nem kék, és a napnak nincs fogpiszkáló sugara. Festenek fénnyel az analóg fotólaborban, ahol fotogramot készítenek. Rajzolnak modelleket és megtanulnak modellé válni. Papírmasé, gipsz vagy alufóliaszobrokat faragnak.

fejek.jpg

domino.jpg

Orsi, aki festményei, rajzai, szobrai mellett az induló Pintér Béla Társulat jelmezeiért, díszleteiért is felelt pontosan tudja, kiket vár a Nyitva Műhelybe. "Sokszor felteszik a szülők a kérdést, hogy ide csak olyan gyerekek járhatnak, akik tehetségesen, szépen rajzolnak? Tudod erre azt szoktam válaszolni, hogy igen, hozzám tehetséges emberek jöhetnek, akik most éppen gyerekek. Mert mit jelent az, hogy tehetség? A gyerekekben még minden benne van, mindenben jók. Csak mások. Pontosan kérdeznek, nem kertelnek, nincs sumákolás. Együtt fejtjük meg a kérdésekre a válaszokat, legyen az színkeverés, forma vagy kompozícióbeli kérdés. Nekem csak egy kérdésem maradt, amire nem tudom pontosan a választ: Hogy múlik el ez a sok okosság a gyerekekből, mire felnőttek lesznek?"

Nyitva Műhely Képzőművészeti Alkotótábor
Balatonfüred
Nyitrai Orsolya diplomás képzőművész: +36 30 222 3927
nyitva5@gmail.com

Hogyan múlik el ez a sok okosság a gyerekekből mire felnőttek lesznek? Tovább
Nemcsak kávéfüggőknek: Füred legjobb kávézója

Nemcsak kávéfüggőknek: Füred legjobb kávézója

A Pazar Café tökéletes hely azoknak, akik néha bármit megtennének egy kis koffeinért, de nem akarnak túl messzire menni a víztől.

A balatoni szolgáltatásokat érő egyik legnagyobb kritika az, hogy „nem lehet itt inni egy jó kávét”. Ez talán így volt nagyon nagyon régen, de ma már egy sor olyan hely van, ami fő profiljaként vagy a vendégek ilyen igényeire is figyelve, kiegészítő szolgáltatásként a minőségi kávéra is hangsúlyt fektet.

pazar2.jpg

Annak idején volt, aki nyitott egy saját helyet, a függők minden bizonnyal becsomagoltak egy kotyogóst vagy egy french press-t, hogy minden feltétel adott legyen a megszokott kávéhoz. Ma már egyre kevesebb helyen van szükség erre a tó közelében.

A balatonfüredi Pazar Coffee Company-t egy esős-didergős napon próbáltuk ki, amikor a naptár szerint már egészen másféle időnek kellett volna lennie. Ilyenkor talán ez az egy egyetlen módja, hogy élvezzük a „tavaszt”: egy jó lattéval ülni egy olyan helyen, mint a nappalink, és élvezni a kávéillatot. A Pazar pont ilyen.

pazar4.jpg

pazar8.jpg

pazar7.jpg

A név ismerős lehet: az anyacég a budapesti Pazar Coffee. Újhullámos, "specialty"kávézó, ahol mindenféle kávéigényt ki tudnak elégíteni, a V60-tól a chemexen át a cold brew-ig, a dél-amerikai kévétól az afrikaiig, a világostól a sötét pörkölésűig - "átlagos" kávéfogyasztóként legalábbis ez jön át. A lényeg, hogy ide akkor is nyugodtan beülhetsz, ha kávéínyenc vagy.

Persze akkor is jó választás a hely, ha nem önt el a forróság a kávé illatától. A Pazar Coffee reggeliző is, szuper teaválasztékkal, a croissant-okkal és péksütikkel. Egész nap kínálnak szendvicseket, piadinát, bagelt, és gluténmentes bagettet is kérhetsz. És a sütik... "Sütis" Móni (Kövérné Kalmár Mónika) szállítja a csoki-, gyümölcs- és sajttortákat, és persze ezen a téren is fel vannak készülve az ételallergiákra.

pazar3.jpg

pazar5.jpg

pazar1.jpg

Vannak kávézók, ahol a barista is érti a dolgát, mégsincs meg az „otthon vagyok” érzés. Máskor meg megvan, csak a kávé nem a legjobb. Itt mindkettő nagyon rendben van. A teraszt is kipróbáljuk, ha végre egyszer tavasz lesz.

Pazar Coffee Company
Balatonfüred, Aranyhíd sétány 6
+36305343528
Nyitva: K-V: 8-18h

Nemcsak kávéfüggőknek: Füred legjobb kávézója Tovább
Az északi part legizgalmasabb menüje

Az északi part legizgalmasabb menüje

Veszprém tulajdonképpen a Balatonhoz tartozik. Nyári szezonban esőprogram mozival és egy krémessel a Mackóban. Legalábbis az volt valaha. Manapság egy jó hangulatú, otthonos fesztiválváros. Július első heteiben a Veszprémfeszt és a "Rozé, Rizling" csalogatja a zene szerelmeseit.

A Feszt elhozza a legnagyobb világsztárokat, a "Rozé, Rizling" napi három ingyenes koncerttel, élő festéssel, szabadtéri kiállítással és sok-sok borral, szikvízzel operál. Aztán egy hét zeneszünet után befutnak az aszfaltmuzsikusok - és a profik - az Utcazene Fesztiválra. Itt az ember megállapíthatja, hogy a világ tele van jobbnál jobb zenészekkel, akiknek nincs pénze profi marketingesre. Tavaly már Foodtruck Show is kísérte a rendezvény, ez idén is így lesz.

A város jó ételt ad az idelátogatóknak. Lehet itt fine dining helyet, jó bisztrókonyhát, családi éttermet találni. Persze megvannak a régi, jól bevált késdobáló kifőzdék is, ahol időben kell érkezni, mert a későn jövők nunchaku helyett használhatják a rántott húst.

A város legkreatívabb menüjével az Oliva Étterem és Grillkert szolgál. A menülapon egy leves és kétféle főétel szerepel. Az egyik "második" kicsit egyszerűbb és olcsóbb, a másik "csavartabb", de általában az is 2000 forinton belül. Jöjjenek a példák.

A levesek között találunk hideg meggylevest, húslevest, Tom Kha Gai (kókusztejes csirke) levest, karfiolkrémlevest rákkal és kakaóbabbal, rebarbara krémlevest müzliszelettel, vagy gazpacho-t. Az árak 490 és 790 között. A menü olcsóbb főételei: ropogós bundában sült csirke szárnyak, chili lekvárral, sült burgonyával, lasagne rukkolával, paradicsomos káposzta, fokhagymás pecsenyével, thai csirke tojásos rizzsel. Árak: 1300-1700 Ft között.

Most szemezgessünk a drágább főételek között. Párizsi sertéspofa, pestós burgonyapürével, uborkasalátával, konfitált kacsacomb, párolt káposztás gnocchival, kacsamellcsíkok tkemáli (szilvás) szószban, burgonyafánkkal, kerti grillebéd - pljeskavica ajvárral, friss salátával, burgonyával, vörösboros vaddisznópofa, zöldséges bulgurral. Itt az ételárak 1700 körül indulnak és 2400 táján megállnak. A szaftos ételekhez érdemes vásárolni egy kosár helyben sütött diós kenyeret 390 forintért, és máris kimondhatjuk, hogy egy menüebéd is hozhat igazi gasztroélményt. Azért körülnéztem az étlap kínálatában is - mivel későn érkeztem és elfogyott a menü.

img_8488.JPG
Ez az előétel a "Finomságok a kamrából". A platnin egy vegán zöldségkrém, egy keszegkrém és egy mediterrán szalámi mutatja magát. A zöldségkrém idényzöldségekből "kutterelődik" indiai fűszerezéssel, kis lime-mal. A keszegtől mindenki tart, mert melós. És kinek van kedve az étkezés felét a szájában való elmélyült kotorászással tölteni. A krém nem szálkás. Abban pedig nincs vita, hogy a keszeg húsa finom. A mediterrán szalámit pedig maga a szabadidejében kolbászgyáros séf, Tornyos Balázs készíti. Hozzá burgonyás kenyér darabkás dióval.

img_8511.JPG
Paradicsomkrémleves. A paradicsom nem olasz darabolt, magyar, nagymamás. Pici só, bazsalikom, nincs túlgondolkodva. Hozzá egy kecskesajttallért és zellercsipszet adnak.

img_8473.JPG
Kacsamájbrassói. Imádom a brassóit. Nem állítom, hogy ezért az ételért állnak sorba a világ gourmet-i, de nem érdekel a véleményük. A jó brassóinak akkor sem tudok ellenállni, ha tudom, hogy a közvélekedés szerint ez az étel szíjja magába a jóllakottak tányérján rekedt maradék húsokat. No de ez régen volt. Ráadásul ez kacsamájból készül. És ki hagy a tányérján kacsamájat? A máj kicsit lecsós, szalonnával bolondítva, fűszerezve. Kis erdei gomba. Ecetes hagyma. A krumpli hagyományos és édesburgonya keveréke. Ettől az étel egy leheletnyit édesebb, de nem zavaróan. Mellette kis zöldborsópüré.

img_8479.JPG
Csokoládébomba. A hely kultikus édessége. Felvert szuflé, amit nem sütnek meg teljesen, hogy a közepe folyós maradjon. Málna, mandula mellé.

Utána jöhet egy kávé és egy veszprémi Várhegytúra vagy néhány (50-100) tempó a Balatonban.

Oliva Étterem & Grillkert
8200 Veszprém, Buhim u. 14-16.
Nyitva tartás: Hétfő-Csütörtök 11:30-23:00, Péntek-Szombat 11:30-24:00, Vasárnap 11:30-21:00
Telefonszám: +36 (88) 561 900

Az északi part legizgalmasabb menüje Tovább
Mit tegyünk, ha nem vagyunk 18 éves füredi lányok?

Mit tegyünk, ha nem vagyunk 18 éves füredi lányok?

Először is váltsunk jegyet a 193. füredi Anna-bálba, mert nem fognak minket meghívni. Csak a 18 éves füredi lányokat. Ha nem akarunk jegyet váltani, mert a szmokingunk éppen tisztítóban van, a feleségünk meg nem talált a belvárosi szalonokban neki tetsző nagyestélyit, akkor vegyünk részt a színvonalas ingyenes programokon és a Blaha utcában másodízben megrendezett Utcabálon (az nem ingyenes, de jó).

Jöjjön egy kis ízelítő a programokból. Július 17-én, kedden prímásverseny kezdődik a Vaszary Galériában. Az élhegedűsök két napig vetélkednek, eldől, ki játssza cifrábban az erdélyi, kismagyarországi dallamokat. A legjobbak - köztük egy szlovák prímás - szerda este a Gyógy téren adnak számot tudásukról.

Július 19-én és 20-án az Operaház művészei ragadják magukhoz a színpadot. Puccini Itáliája tölti meg élettel a Gyógy teret. Csütörtökön este az énekkar és a zenekar varázsol, pénteken a énekművészeké a színpad, akik Puccini, Leoncavallo, Mascagni fülbemászó áriáit interpretálják.

Szombaton, a fesztivál ideje alatt utcabálozhatnak a zenét és jó hangulatot kedvelő vendégek. A Blaha utca táncparkettet és élő swing zenét kap, a helyszín díszkivilágítást.

A vasárnapi levezetés is jónak ígérkezik. A Kisfaludy színpadon néptánc, a nagyszínpadon operamozi várja azokat, akik már megnézték a városban körbekocsikázó Anna-bál szépeket. Apropó kocsikázás!
Mindenki sétakocsizhat, aki időben regisztrál, és vásárol magának fél órára egy bábolnai, szilvásváradi vagy mezőhegyesi fogatot.

Most pedig ismerkedjetek meg az Anna-báli menüvel. Tóth József executive séf a következő szavakkal vezette fel a fogásokat: tradíció, modernitás, nyárias könnyedség.

eloetel.jpg
A hideg előétel citrusokkal és sóval marinált kecsege és kacsamáj. A húsok lepréselve, rétegezve. Uborkazselével, lazackaviárral, pácolt gyömbérrel, citrusos répakrémmel.

leves_1.jpg
Hideg őszibarackkrémleves mandularopogóssal (a húsleves gazdagon lecserélődött)

husi2.jpg
Szuvidált borjúszűzérmék, hozzá napraforgókrém baconmorzsával, csicsókával, marinált hagymák, gombák, zöldségek, a tányér másik felén konfitált galambcomb mellével, gerlisrizottóval (benne a galamb májával, zúzájával). 

sutike.jpg
Joghurtos, lime-os szelet roppanós erdei gyümölcsréteggel, nyári gyümölcsökkel, makaronvariációkkal.
Aki pedig idén nem ért rá, nem fért be, feszeng a szmokingban, nem talált rá fedezetet a pénztárcájában, az egy percig se bánkódjon. Még hét év, és jön a kétszázadik! Addigra csak megurasodunk valahogy! 

Mit tegyünk, ha nem vagyunk 18 éves füredi lányok? Tovább
Szt. Orbán étterem - újratöltve

Szt. Orbán étterem - újratöltve

Húsz évvel ezelőtt működött egy remek étterem Badacsonyban. Szeremley Huba volt a ház gazdája, és a helynek annyira jó volt a híre, mint manapság a szemesi Kistücsöknek. A Szt. Orbán azonban többször is üzemeltetőt váltott, majd bezárt.

Még szerencse, hogy Badacsony borászai, vendéglősei, termelői az utóbbi öt évben koncepciót váltottak. A hegyet egész évre megnyitották, és ezen a nyáron a Szt. Orbánt is felrázták Csipkerózsika álmából.

Szeremley László, a hely többségi tulajdonosa úgy döntött, hogy „kölcsönadja” barátainak, Laposa Bencének és Tóth Miklósnak a hegy talán legszebb kúriáját és panorámáját, és ezt a következő nagy önismeretről tanúbizonyságot tevő mondatával magyarázta: „Világéletemben rossz vendég voltam, nem akarok még rosszabb vendéglős lenni”.

20180626_145725.jpg20180626_145642.jpg
A Szt. Orbán üzemeltetői úgy gondolták, hogy ez a csodás épület ne legyen egy modern hamburgerező, sem bisztró. Az ételek legyenek egyszerűek, közérthetőek. Kiváló, régiós alapanyagokból készüljenek, a legújabb konyhatechnikák felhasználásával.

A hivatalos megfogalmazás szerint: tradicionális, hagyományos értékeken nyugvó konyha nagyobb túlzások nélkül. A hangsúly nem mozdul el a borokról, a csodás környezetről. Nincs DJ, nem kell rockzene. Ha zene szól, akkor cigányzene. Így lesz a szőlőlugasok árnyékában békebeli, vasárnapi ebédhangulat.

Cziszer Gergő, a Szt. Orbán séfje a környék legszínvonalasabb vendéglátóhelyein tanulta ki a szakmát. A Villa Mediciben töltötte tanulóéveit, aztán jött a Chianti, a Maurus. Jól ismeri és használja a környék alapanyagait. A mangalica Káptalantótiból, a sajtok, tejtermékek a Tekeres-völgyből, a tokhal Zalaegerszegről érkezik.

No, akkor kóstoljunk közérthető ételeket!

20180626_145134.jpg
Hideg kacsamáj, koktélparadicsom salátával, házi kenyérrel

A májat tuti szuvidálták, mert konkrétan krémes. Amikor elkészült és felszeletelték, megmártották saját zsírjában, majd meghintették durvára őrölt sóval. A koktélparadicsom saláta és a házikenyér remekül kísérik.

20180626_145208.jpg
Citrusos joghurtkrémleves túrógombóccal, friss gyümölccsel

Igazából ebben sincs semmi varázslat. Csak minden a helyén van, az egyes elemek összeillenek. Aztán a végén díszítésnek egy kis idénygyümölcs

20180626_145228.jpg
Tokhalfilé paprikásan, tojásos galuskalepénnyel, uborkasalátával

A tokhal frissen, rostlapon sütve. A tojásos galuska is egybesütve, az uborkasaláta pedig nagyjából mindenhez illik. De ha friss fejes lett volna hozzá, azzal is kedveltem volna.

20180626_145115.jpg
Mangalica tarja grillezve, krémes gerslivel és lecsóval

A tarja szuvidált, majd kérget sütöttek rá, a gerslit vajjal, sajttal lágyították. A lecsó meg jó, ha jó a paradicsom, meg a paprika.

20180626_145318.jpg
Madártej mandulás piskótával, friss gyümölccsel

A madártejben minden benne, ami bele jár. A mandulás piskótát beletették, hogy teleigya magát madártejjel. Ha nem teszik bele, én beletettem volna.

20180626_145623.jpg
Ez a Szt. Orbán koncepció. Családi konyha nagyszerű alapanyagokból. Az ételeket a Szeremley és a Laposa pincészet borai kísérik. Ráadásul egész évben. Hiszen ahogy ezt a környékbeli borászok mondják: Szezon nincs – Badacsony van!

Szt. Orbán étterem - újratöltve Tovább
Beach food golfosítva!

Beach food golfosítva!

2015-ben új gasztroműfaj született a strandokon, a beach food. Hogy mi kellett ehhez? Egy szabadstrand fizetőssé tétele és egy szomorú, esős nyár. A fövenyesi Kalóz megbillent, és el kellett dönteni, hogy a tulajdonosok újra összerakják, vagy eladják. Golyán-Nagy Nikoletta, a tulajdonos-házaspár női tagja akkor már évek óta Borbás Marcsi műsorait szerkesztette a különböző televíziókban. Egymást érték az inspirációk, voltak és lettek elképzelései.

Következő nyáron pedig elindult az új strandbüfé, balatoni street food ételekkel. Kézműves burgerek, harcsakrumpli a hekk helyett, lepények a lángos helyett, grillezett termelői kecskesajt, kolbászok a kenesei Pörcből, gofri a gofrisütő platniról. Benne igazi lekvár és olyan nutella, amit nutella feliratú dobozból vettek ki. Tehát nem barna krémféleség, amit nutella feliratú dobozba lapátoltak bele. Micsoda különbség!

És ehhez jött a tábla a heti kínálattal, meleg és hideg levesekkel, salátákkal, húsételekkel, könnyű édességekkel. Hamarosan jött a következő bisztró Badacsonytomajon, de ezt idén inkább bezárták, és kinyitották a Kalóz Sportbisztrót a balatonudvari golfpályán.

20180618_143019.jpg
20180618_150657.jpg
A két bisztróhoz igazoltak egy igazi séf fenegyereket Kisuti Dávid személyében, aki a szakmát Londonban tanulta ki, ezért aztán nehezen találta a helyét a narancskarikás ételekkel feldobott magyar vendéglátásban.

20180618_150741.jpg
A sportbisztró reggel 8-kor nyit, házi granolával, joghurttal és gyümölccsel, bundáskenyérrel, french toast-tal, tojásételekkel és saksukával, vagyis izraeli lecsóval. Aztán ahogy közelít az ebéd, a fövenyesi és az udvari bisztró már hasonlót produkál. Talán csak a látvány más. Az egyik kulisszája a Balaton különböző kék árnyalatai, a másiké egy golfpálya harsogó zöldje.

20180618_142858.jpg
20180618_151254.jpg
Gyorsan felhajtottam egy pohár szőlőlevet a Dobosi pincészet ajánlásával, és már kezdődhetett is a kóstolás. Rebarbarás málnakrémlevessel kezdtem az ebédet. A rebarbara egy furfangos növény, ha az ember nem tud bánni vele, akkor botrányos az íze. De ha érzéssel főzik, egy kis cukorral, mézzel, megbolondítják vaníliával, szegfűszeggel, kis fahéjjal, máris más a tekintet kóstolás után. Egy kis tejszíntől kapja a vastagságát, a pirított mandulától a vad vörös kontrasztját, tőlem a pincér az elismerést.

20180618_152450.jpg
Másodiknak jött a tökfőzelék kecskesajtos halgolyókkal. Az első meglepetés: a séf a tököt széles csíkokra gyalulta, nem lehet csak úgy kanalazni, késsel-villával érdemes kezdeni az étel elfogyasztását. A hosszú csíkok, és a rövid készítési idő azonban roppanós, friss állagot adnak a zöldségnek, ami igazi gyönyörűséggé teszi az étkezést. A főzelék vastagságát az új módi szerint nem a rántás, hanem a tök egy részének besűrítése adja meg, amit vajon, hagymán megfuttattak, és alighanem egy kis balatoni olaszrizlinggel is megbolondítottak. A harcsagolyó kívül roppan, belül lágy, harcsahús, kenyér, fokhagyma, kecskesajt lehetnek a fő összetevői. Mikor a pincér elvitte a tányért, megdicsértem az ötletet, hogy egy kis tökmagolajjal színesítettek a főzelékemen. Ő megköszönte az elismerést, és elárulta, hogy a tökmagolajom fokhagymás parajolaj.

20180618_152532.jpg
Amikor kihozták a lecsós gerslit sült oldalassal, már tudtam, hogy bajban vagyok. Jóllaktam, de az oldalasnak ki tud ellenállni? A köret nem bonyolult, de nagyszerű. Ha a lecsó jó, a gerslit nem főzik túl, pont olyan szaftos, mint a rizottó, és rá egy jó cupákos oldalas… Az a mennyország, legalábbis nekem. A hús teteje roppan, valószínűleg a szalamandernek köszönhetően, a belseje lágy, a hús leszédül a csontról. Az ételnek egyébként úri nevet is lehet adni, hiszen egy golfpályán vagyunk. Mondjuk: Hántolt árparizottó sertésoldalassal. De mi maradjunk a lecsós gerslinél.

20180618_154815.jpg
A végén kikértem egy „Fövenyesi panna cottát”. Van a névben erő, el kell ismerni. A pincér kihozta, „egy tejfölpuding rendel!” Na ez annyira ízlett, hogy megkérdeztem a séftől, hogyan készül. A krém fele tejföl, fele tejszín, van benne méz és citromhéj. Kicsi zselatin. A tetejére gyümölcs. Na de mi benne a titok? Kisuti Dávid szerint az, hogy az emberek szeretik a tejfölt. Ennyi!

Elindult a Balaton első strandbisztrójának és golfpályás kistestvérének 2018-as évada. Új séffel, új ételekkel. A sport úri, a bisztró azonban mindenkié. Nyugodtan oda lehet biciklizni, autózni, ki lehet ülni a teraszra, nézni a csodás tájat, a zöldben guruló golfkocsikat. Más minden olyan, mint egy átgondolt, kreatív étteremben.

Kalóz Sportbisztró
Balatonudvari, golfpálya

Beach food golfosítva! Tovább
Balatoni piackörkép - Balatonalmádi - kicsi, átlátható, otthonos

Balatoni piackörkép - Balatonalmádi - kicsi, átlátható, otthonos

Férfitársaimnak is ajánlható piac. Áttekinthető, nincsenek benne kaotikus sikátorok, falansztert formázó bódéerdők. A tető alatt két sornyi betonasztalon árusítanak a bérletesek, balról egy-két lakókocsi, jobbról két asztalsor. A piac előtt és környékén a megszokott és megszeretett bolhapiacosok, szerszámkészletekkel, ódon lámpákkal, amelyek tuti, hogy működnek, csodás, két almát és egy leandert ábrázoló csendéletekkel.

varosi_piac.jpg
A Balatonalmádi piacnak lelke van.
gyorgyi_neni.jpg
Reggel hatkor Gyöngyi néni kinyitja a lakókocsi ablakát, és indulhat a vásár. Közben a kereskedők visszaérnek a Szabó pékségből, ahol megvették a családjuknak a hétvégi kétkilós kenyeret némi kakaós csigával körítve. De ezt a mondatot tekintsétek közjátéknak. Gyöngyi néni nemcsak jót ad, azt is tudja, mit szeretnél. Ha azt mondod, hogy a kedvenc májasodból kérsz, nagy biztonsággal nyúl a rúd után, és mutatja a késével, hogy mekkora darabot vágjon. A végeredmény pedig jó lesz, még akkor is, hogy igazából mi magunk sem tudtuk, melyik a kedvenc májasunk. És lehet tobzódni a kolbászok, szalonnák, töpörtyűk, pörcök tengerében.
Ha belépünk Gyöngyi néni lakókocsija mellett az oldalbejáraton, máris a piac közepén találjuk magunkat. Gyorsan kideríthető, hogy ki az őstermelő, és ki a kereskedő. Az őstermelő előtt csak néhány friss zöldséget (később gyümölcsöt) találunk, és néhány üveg befőttet, lekvárt, szörpöt meg aszalványokat, a kereskedők előtt jégsalátát, meg avokádót is. Természetesen nincs a kereskedőkkel semmi bajom, sőt, téli hónapokban, amikor a még kijáró őstermelők előtt csak a befőttek meg a lekvárok maradnak, kimondottan életmentő a szerepük – most mégis a termelőket mutatnám be nektek. Ők adják ugyanis a piac lelkét.
piroska_neni3.jpg
Itt van mindjárt Piroska néni, akinél szezonban mindig van eper, ha éppen nem szabadultak be a vaddisznók a földjére. Tőle vettem először „emberes” retket (azért emberes, mert csíp), és bordás kelt. A bordás kel egy Kínában őshonos növény. No meg Almádiban. Tőle vehetünk virágot a feleségünknek, és még sokaktól a környező asztalokon.Például Laci bácsitól, aki egyértelműen a piac egyik fontos szereplője, és hét nyelven beszélő somlekvárt készít. El is kértem a receptjét.
laci_bacsi.jpg
Na figyeljen! Le kell szedni a somot és meg kell mosni. Ez egyből órák kérdése. Utána a gyümölcsöt vastag falú fazékba kell tenni, rá annyi vizet, hogy pont ellepje, és addig főzni, amíg lejön a magról a hús. Közben folyamatosan kavarni kell a lekvárt, mert a som pillanatok alatt leég. Ha megfőtt, meg kell várni, míg langyos lesz. Ha nem elég langyos, ordítani fogunk a passzírozásnál. Ha kihűlt, megkocsonyásodik, és kezelhetetlenné válik. Egyébként passzírozni csak kicsinként lehet, mert nagy a magja. Akkor jön bele mennyiségtől függően minimum fél kiló, de inkább több cukor, mert a som savanyú. Ott már csak minimálisan össze kell főzni, és mehet az üvegbe minden tartósítószer nélkül.
A recept nem hosszú, de elkészíteni munka- és időigényes. És felírni is 20 percbe telt, mert Laci bácsihoz időről időre odajön valaki. Egy idős hölgyről megtudom, hogy mostanában magas a vérnyomása, megy is hétfőn a körzeti orvoshoz, egy másik törzsvásárló meg ritkábban jön, mert kínozza a migrén.
friss_sajt.jpg
Laci bácsival szemben Adrienn árulja a Tekergő sajtműhely parenyicáit, körözöttjét, túróját, érett és friss sajtjait. Azt már csak a képzeletetekre bízom, hogy milyen a somlekvár friss sajtra kenve.
neni.jpg
Laci bácsi mellett ez a néni árusítja a portékáit. A nevét nem mertem megkérdezni, mert nem mosolyog. Az áruja viszont gyönyörű. Hagyma, tojás és most éppen zöldborsó. Még nem barátkozik, de egy-két hete, mikor megkérdeztem „Öné a tojás?” csak annyit mondott: „ezt most a tyúkok tojták.” Megnyugodtam, vettem.
8 óra elmúlt. Ekkortájt perdül be a piacra Nóri Szentantalfáról húsáruival, kecskesajtokkal. Még pakolja az oldalszalonnákat, amikor már tízen állnak a pultja előtt.
orosz_ferenc_es_a_kollegaja.jpg
Közben Orosz Ferenc is megérkezik Győrszemeréről frissen vágott csirkékkel, kacsákkal, tojással, remek családi történetekkel. És így van ez mindenkivel. Minden termelő egy történet. Hiába, a Balatonalmádi piacnak lelke van.

 

Balatoni piackörkép - Balatonalmádi - kicsi, átlátható, otthonos Tovább
Belehúz a déli part: új minőségi strandkaja-lelőhelyek a láthatáron

Belehúz a déli part: új minőségi strandkaja-lelőhelyek a láthatáron

A déli parton nemsokára 4 helyen is élvezheted a "palettás" beach food-ot. Rossz hír az északi partnak, hogy most ebből kimarad.

31902078_1949778011740287_1783000199136804864_n.jpg

Szerencsére egyre több hely van a déli parton is, ahol nemcsak a hekk-lángos-fagyasztott húspogácsás burger uralta kínálatból választhatsz. Most néhány régi-új motorossal bővül a kínálat.

A Palettát valószínűleg nem kell bemutatnunk – óriási szerepe volt abban, hogy a balatoni beach food igazi mozgalommá vált, és feladta a leckét a korral haladni kívánó strandbüféknek.

31277562_1941011345950287_7514956697887047680_n.jpg

A 2017 őszén bezárt keszthelyi étterem Budapesten nyitott kirendeltséget, és az idén nem tért vissza a Phoenix kikötőbe. (Itt most a Pura Vida Portot találod). Továbbra is üzemel a balatonboglári Paletta, és már hétvégén nyitva van a siófoki hely, ami a Paletta „kötetlen hangulatú testvére”, ahogy a tulajdonos, Bezerics Dani jellemezte.

A koncepció és a filozófia ugyanaz az Aranypart Kempingben található helyen is: helyi minőségi alapanyagok, frissen készült ételek, relax. találkozhatsz a „klasszikusokkal”, a Pulled ponttyal, a Big Mekkel, a Mangalacival és a Bazaltburgerrel, és megjelenik a kínálatban Kis bazaltburger nevet viselő szendvics is, amelyhez a kelt vajas zsemlét mostantól egy balatonkeresztúri pékség készíti. A székhelyváltás miatt a beszállítóknál is történtek változások.

big_mekk3_1.jpg

ponty1_1.jpg

manga3_1.jpg

A menüben szerepel majd két leves: gyümölcs gazpacho és kovászos uborkaleves kapros gomolyával. Aki evett már ilyet másnaposan, az tudja, hogy mekkora kincs egy ilyenhez hozzájutni. Lesz hideg tökfőzelék illatos-omlós császárhússal és konfitált sertéshússal töltött paprika is, szombatonként pedig beüzemelik a grillsütőt, és lehet, hogy vasárnap is használatban marad. Aki pedig úgy érzi, szénhidrátra van szüksége, különféle sütik közül válogathat majd.

A borlapon értelemszerűen a Bezerics-borok és pálinkák a főszereplők, de Hedon-söröket is árulnak.
A siófok Palettában nem kell megvárni a bulizással az estét: bevezetik a „nappali bulit”, ami azt jelenti, hogy szombaton délelőtt 11-től este 9-ig is lesz DJ-zés, és lehet ropni, agy csak pihenni és hallgatni a zenét.

31880867_1947875075263914_6976052617088598016_n.jpg

Hamarosan megnyílik a Paletta Zamárdiban is franchise-rendszerben, és a fonyódi kutyás strandon is, Pavilon néven, egyszerűbb kínálattal.

Az északi part tehát Paletta nélkül marad, mostani ismereteink szerint, de szerencsére ott is számos izgalmas hely várja, hogy felfedezd..,

fotók: Paletta Siófok Facebook és ilovebalaton

Paletta Siófok

Siófok, Szent László utca 185.Belehúz a déli part: új minőségi strandkaja-lelőhelyek a láthatáron Tovább