Szamuráj a pincében

Szamuráj a pincében

A Káli-medence közepének is a közepén, Köveskál főutcáján található Káli Kövek egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy borászat, csak egy hordóra kitett palack és egy tábla árulkodik arról, hogy alattad kincseket rejtő pince húzódik. A műfaj: garázsborászat, keleti filozófiával átszőve.

nyl_6099.jpg

nyl_6117.jpg

Szabó Gyula nagyszülei a második világháború után vették a szőlőbirtokot. A fiuk is itt született, Gyula azonban már Budapesten, és ott is töltötte élete első három évtizedét. Kimaradt egy generáció „ittlét”, meséli. Gyerekkorában sok időt töltött itt, és a szőlőben is segített, bár akkor még közel sem mutatott olyan lelkesedést, mint felnőttként.

Egy sportruházati cég igazgatója volt, amikor úgy döntött, kiszáll, és a köveskáli birtokon termő mandulát fogja árulni. Aztán jött a borászat. Először csak érzelmi döntés volt, szabadidős tevékenység. Megvette a szomszéd telket, néhány szakkönyvet és egy metszőollót, és kérdezgette a helyieket. Az első olaszrizlingje sikerén felbuzdulva beiratkozott egy borászati iskolába, három évvel később, 2009-ben pedig néhány barátjával közösen megalapította a garázsborászatát.

nyl_6215.jpg

A Káli Kövek több szempontból is „kilóg” a hagyományos pincészetek sorából. Például nincsenek saját szőlőterületeik, a szőlőt különböző területekről (a Hegyestűről, a köveskáli Fekete-hegyről, a Nivegy-völgyből, Balatongyörökről és a Szent György-hegyről) vásárolják, és a ház alatti, 1850-es években épült pincében dolgozzák fel, „technológia nélküli technológiával”. Kézzel végzik a préselést, a prémium kategóriás borokhoz pedig a színmustot használják – ami kifolyik a bogyózást követően.

nyl_6144.jpg

Nincs rusztikus környezet, hosszú és unalmas felvezetés a borkóstolás előtt. Minden olyan laza és egyértelmű, egy kis idő – és néhány pohár – után azt érzed majd, hogy csak beugrottál egy régi ismerőshöz koccintani. A Káli Köveknél a fehérborok vannak a főszerepben- egyelőre. Gyula szerint az olaszrizling az, amivel ezt a vidéket a legjobban lehet jellemezni.

A Kavics a könnyed kategória, 1,5 literes palackos igazi fröccsbor. A Klasszikus borcsalád tagjai különböző termőhelyekről származó szőlőkből készülnek, és egyszerűen Olaszrizling, Sauvignon Blanc és Rizling (ez egy olaszrizling és rajnai rizling cuvée) nevet viselnek, vagy pedig a több területről származó olaszrizlingek házasításából születnek (pl. a Rezeda). A Válogatásban egy-egy termőhely, pontosabban konkrét dűlő mutatkozik be – Monoszló Furmint, vagy Köveskál Olaszrizling, stb. Gyula saját furmint telepítésén gondolkozik, és egy ideje izgatja a pinot noir és a kékfrankos is, hatalmas lehetőséget lát a környékbeli vulkanikus hegyekre telepített kékszőlőkben.

nyl_6183.jpg

Gyula 25 éve foglalkozik harcművészettel, ezen belül a kendó (japán kardvívás) filozófiája pedig a borkészítésnél is meghatározó. A borász szerint meg kell találni a megfelelő ritmust és az áramlást az élet minden területén. Az alapelvek a fegyelem, a tisztaság, az őszinteség és az alázat. „Amit kitalálok, azt végigviszem, de a borban zajló folyamatokat, szüreti időpontokat türelemmel ki kell várni. Akkor kell beavatkozni, ha az ember eltérést tapasztal az ideálistól” - mondja.

nyl_6248.jpg

nyl_6121.jpg

nyl_6204.jpg

Ha nyáron jársz erre, a hatalmas kertben koncerteket hallgathatsz, szalmabálákról nézheted a csillagokat egy pohár rizlinggel a kezedben. A pincészet a falu gasztronómiai kínálatát is erősíteni fogja, Gyula annyit árult el, hogy megpróbálkoznak a street fooddal. Ha eddig esetleg elmentél a Káli Kövek mellett, mert behúzott a Kővirág, a Miakő, a Kali Art Inn vagy a Kerékbár, itt az ideje, hogy átértékeld az olaszrizlinggel kapcsolatos emlékeidet. Meg a „tipikus” pincészetekkel kapcsolatosakat is.

Fotók: Nyul Zsuzsanna

Káli Kövek
Köveskál, Fő u. 11.
0036302172019
email: kalikovek@gmail.com
Borkóstolás, árusítás:
Október végéig pénteken, szombaton és vasárnap 12 órától 20 óráig, nyitvatartási időn kívül és novembertől előzetes bejelentkezéssel

Szamuráj a pincében Tovább
Címkék:olaszrizling bor szürkebarát harcművészet borászat pincészet Köveskál Káli-medence Szabó Gyula Káli Kövek

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr307061355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása