A "Szomszéd kertje" és a zöld eb

A "Szomszéd kertje" és a zöld eb

Ezzel a közepes poénnal látogatunk el Csopakra. Ahol nincsenek zöld kutyák.

20180830_172715.jpg

Csak ilyen.

20180830_175904_1.jpg

Meg ilyen is. A hely ugyanis kutyabarát.

A Balaton környékén alapvető gond, hogy a vállalkozók megszerzik a szabaddá vált vendéglátóhelyeket - kocsmákat, kisboltokat -, ínyenc bisztrókká alakítják őket, a helyiek pedig egyszer csak úgy érzik, hogy nincs helyük a saját községükben, városukban. Nincs hol meginni egy korsó sört, elcsevegni a szomszéddal, nincs hol adni a habból a nyuszimotorosoknak. A csopaki "Szomszéd kertje" a bezárt "Nosztori kocsma" helyén nyitotta meg kapuit. Tóth Attila, a hely házigazdája így megkapta azt a leckét, amelybe már sok-sok étterem-tulajdonosnak beletört a bicskája. Egész éves nyitva tartásban gondolkodott, tehát kiemelten számított a csopaki közönség látogatására.

Az áttörés pedig megtörtént. A csopakiak elkezdték magukénak érezni a helyet. Ennek három fő oka lehet. Az egyik a szíveslátás. Ide bármikor benézhet valamelyik falubeli bácsi, és elszopogathatja bóbiskolva a korsó sörét. Senki nem nézi ki, sőt még egy kóstolóval is megkínálják a tokhal ceviche-ből. Ahogy Attila mondja: "Tisztelettel köszönünk, tisztelettel bánunk! Igyekszünk mindenkire emlékezni, aki egyszer bejött hozzánk." Második ok: az árszínvonal. Egy-két kivételtől eltekintve az ételek nem mennek 3000 forint fölé. A harmadik ok (bár csak a rossz nyelvek szerint): elhagyta az éttermet egy csopaki alkalmazott. A távozása után érkeztek az első csopaki vendégek. Persze ezt csak a rossz nyelvek mondják, Tóth Attila pedig nem foglalkozik pletykákkal.

_szomszed_kerjte_heima_006.jpg

20180814_144020.jpg

Az első jó tesztek és újságcikkek után a "Szomszéd kertje" jól bírta a megnövekedett érdeklődést. Tulajdonképpen itt dől el egy hely életképessége. Jó dolog persze, ha valaki színvonalasan kiszolgál két asztalt. De ha minden asztalnál éhes, néha türelmetlen emberek ülnek, akkor kiderül, hogy a jó minőség csak kirakat, vagy roham esetén is megtartható.

Az étlap rövid, ahogy az mostanában már elvárás, de a tábla mindig segít, hogy válogathassanak az érkezők.

20180830_171934.jpg

Építettek egy profi kemencét, amely már magában is sok-sok egyedi ízzel kecsegtet. Bajkai Gábor, séf szánt meg: "Akarsz egy kis tüzet fotózni?" Akartam.

20180830_172005.jpg

A hely másik ékessége a Yagoona Grill. Ez a szabadtüzes vas grill eszköz egy Svájcban élő ausztrál srác találmánya. Komplett konyha 1 négyzetméteren.

20180830_171914.jpg

Keményfával és a parazsával dolgoznak benne. Mint látható sok húsféle elfér a platnin, felülre meg jöhet a jó öreg vasaló. 

20180830_172149.jpg

Fölötte ott van ez a rács, ami azért jó...

20180830_180233.jpg

...mert fel lehet rá ezt-azt akasztani. Egy bográcsot, hogy rottyanjon valami kiadós levesféle, vagy belógatni a forró fölé vertikálisan grillcsirkét, vagy -kacsát. 

20180814_142629.jpg

Ez a nagy büszkeség, a tokhal ceviche. A tok magyar, Keszthelyről. Ez egy ínyenc étel a mediterrán konyha remeke, tehát a falusi gasztronómiában nincs helye. Azaz valószínűleg mégis van, ha a belátogató iszogatók is kérnek egyet a sör mellé. A tokhal a savakkal találkozva megpuhul, házi ecet, gyümölcslevek adják az ízpluszt. Kis fürjtojás, koriander. Megkóstoltam, üt.

20180814_144421.jpg

A hamburgert "baconba göngyölt szerelemnek" hívják. Bele lehet bolondulni. A húst érlelt marhaoldalasból és marhanyakból készítik, jucy lucy módon. Egészen addig nem tudtam, hogy mit jelent ez a mód, amíg bele nem haraptam a burgerbe. A jucy lucy azt jelenti, hogy a cheddart nem a húst tetejére olvasztják, hanem olyan stefánia vagdalt módon a pogácsa közepébe. Beleharapsz, upsz rá a pólóra. Csak az íze kárpótol.

Attila büszke még a kijevire is, ebben fűszervaj lapul (az is tud fröcskölni rendesen) és minimális sajt. A sajt mutatja, hogy a "Szomszéd kertje" figyel a vevőire. Az oroszok nem tesznek a kijevibe sajtot. Náluk nincs ennek hagyománya. Nálunk viszont van, nem törődünk az eredeti recepttel. Attila kérdezgette a vendégeit, akik hiányolták a sajtot. Lett sajt.

Hétvégén húsleves, rántott hús, krémes, hogy a hagyományőrzőknek is meglegyen a kívánságuk. Ínyenceknek rib eye steak erdei gombákkal, grill tokhal fán sütve, kecskesajt krém, de ha csak valami könnyű háziasat gondoltál, akkor egy jó kis idényfőzelék grill kolbásszal. 

_szomszed_kerjte_heima_023_1.jpg

Ilyen a tépett kacsás szendvics. Nem ettem belőle, nem fért már belém, de kicsit sírtam miatta.

Az ételérzékenyekre Emese, Attila felesége ügyel, aki először saját maga miatt volt kénytelen új ételeket kitalálni. (Ilyenkor jó, ha az embernek egy séf a férje). Mindenmentes kenyér kölesliszttel, barna rizs liszttel, cirokliszttel és mandulaliszttel, kis olívával, útifűmaghéjjal, szódabikarbónával. Chia puding agavé sziruppal, mandulatejjel. Már kísérleteznek a gluténmentes bucival, a gyümölcs crumble-lel, az avokádós-csokis pralinégolyókkal, amiket kávé mellé szánnak.

Itt az ősz, vége a kánikulának, ezért "szomszédol" néhány hétig a Szomszéd kertje! Hétvégenként áthívja közelebbi és távolabbi barátait, hogy megmutassák, amiben ők a legjobbak. Jönnek majd zenészek, lesznek borászok, vendég séfek.

A gyengébb napokon tanulás, készül a következő évadra a program. Könnyű nyári ételek helyett kirándulós, kiadósabb tányérok. A tervek között szaftos, tunkolós ételek. "Guatemala felé fogunk menni. Nem az ételekkel, inkább a stílussal". Erre készül Tóth Attila, aki Ausztriában, Olaszországban, Angliában sajátította el a mesterséget. Amikor hosszú évek után hazajött, több helyen is konyhafőnökként dolgozott. Majd másoknak segített kialakítani a saját éttermét. "Mindig, mindenkinek elmondtam, hogy aki Magyarországon éttermet akar nyitni, az nem normális. Ez egy mazochista, szörnyű világ." "Na de akkor ez a Szomszéd kertje micsoda?" "Az élet ott jön szembe veled, ahol ki akarod kerülni. Ez van. Szembejött,"

 

 

A "Szomszéd kertje" és a zöld eb Tovább
Címkék:étterem gasztronómia hamburger burger tokhal Balaton Csopak beach food

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr8314222123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Merlot 2018.10.30. 20:51:18

Az is hülye, aki egy adag krumplifőzelék+grillkolbászért 2600 Ft-ot fizet!
Ennyiből jóllakatok egy 4 tagú családot.
Azt díjazom, hogy nem nézi ki a csopaki söröző bácsikat, de tőlük nem fog meggazdagodni, viszont az ilyen beájulós - feltehetően nem a saját pénzén kóstolgató blogírókon - már igen.:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.31. 05:01:05

@Merlot: Na pont ez a krumplifőzelék csapta ki nálam is a biztit...Asztaqrva, nem sz@rral gurigáz a hely.
Megmondom őszintén,még ezret is soknak éreznék érte.

funfun 2018.10.31. 05:42:00

Hát igen, én is krumplifőzeléktől dobtam egy hátast. Akármilyen grillkolbász kerül is rá, nagyon durva az ára. Desszertre is sokallom az 1300 Ft-ot. Bécsi belvárosi kávézóban hatalmas, de tényleg hatalmas szelet almatortát ettünk nemrég, egy csésze nagyon jó kávéval, 5 € volt a kombó.

Ilyen ételárak mellett mennyibe kerül például a sör, amit a "falubeli bácsik" iszogatnak? Ez a falun élő, idősödő férfi = bácsi már végre kimehetne a divatból!!!! Vagy akkor legyen mindenki bácsi, Demjén Rózsi bácsi, Kóbor János bácsi, és a többiek is.

A másik dolog: a székek. Ezeken kényelmesen, elidőzgetve nem lehet üldögélni.

Nehezen hiszem, hogy szezonon kívül olyan forgalom van, hogy mindig minden alapanyag friss.

Bala_7 2018.10.31. 06:07:58

Dehogy mennek be a helyiek.....

Treff Bubi 2018.10.31. 08:09:03

Ennyiért már aranyport kellene a krumplifőzelékbe keverni, mint amit a Moet pezsgőkbe tesznek:D

2018.10.31. 09:00:17

Jópofa a törekvés, de innen nézve ez pont ugyanaz a flancoló elitista újhullámos izé, amiről a poszt elején rossz példaként ír szerző. Persze ha tényleg szuperkedvesek, és nincs belpesti stílusú orrfennhordás és kivagyiság, akkor jó. Az árak ettől független magasak, főzelékért 2600, japersze....

Kedélyes Paraszt 2018.10.31. 09:12:06

mi a nyaron kiprobaltuk. nagyon bejottek a kajak. egy zsido lecsot ettunk, egy tokhalat balzsamecetes salataval, egy almaspitet es ezt a csupacsokit. mindegyik elkepeszto finom volt. mondjuk a 2600 a fozelekert tenyleg hipszter antisznob :(
amugy akkor is voltak helyiek. az epulet elott is le lehet ulni egy sorre, vagy akar bent vagy a kerthelyisegben.

Kedélyes Paraszt 2018.10.31. 09:13:26

jokat beszelgettunk a tulajjal az erdei gombakrol, mutattam neki fotokat a szedettekrol :) irigykedett nemkicsit :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.31. 22:24:55

@funfun: "Demjén Rózsi bácsi, Kóbor János bácsi,"
Na, ezek speciel nálam nénik!
:-))
A Demjén még a nevével is rászolgál, a Kóbor csak a lorelei-frizurájával...
:D
süti beállítások módosítása