Megkerülhetetlen. A legjobb. Lehet itt ízlésről, vagy megközelítésről vitatkozni, de attól még tény, hogy nincs még egy ilyen étterem a Balaton körül: egyszerre stabilan minőségi, izgalmas, helyi alapanyagokra építő, nemzetközi technológiákat felhasználó és aránylag megfizethető. Ilyen még egy nincs. A Visz is magasra tette a lécet, de náluk kifizeted a gatyád. A Mala Garden kísérletezget, de nem tudja, nem is akarja ezt a minőséget tartani. Az északi parti jó helyek ügyesen használják a helyi alapanyagokat, de messze vannak és nincs ilyen hírük.
A Kistücsök az a Kistücsök.
Ebben a cikkben a kajákra fogunk koncentrálni, akit a háttér érdekel, hogy miként lett ez a Balaton, sőt az egész ország egyik legjobb étterme, az olvassa el a tulajdonossal, Csapody Balázzsal készített riportunkat.
Szóval a kaják: vannak állandó ételek, de az étlap jelentős része szezonálisan változik. Ez azt jelenti, hogy abból készítik az fogásokat, amik épp frissen teremnek. A csúcskonyha ugyanis a szezonális alapanyagoknál indul, ami fólia alatt terem, vagy amit hónapok óta fagyasztasz a fridzsiderben, abból jó étel nem lesz. A fentiekből következik, hogy az általunk tesztelt ételek már jó eséllyel nem lesznek az étlapon, mire ellátogattok a Kistücsökbe, de lesznek helyettük mások, még jobbak, vagy legalább olyan jók.
Kezdjük az üdvözlőfalattal:
Krémes, roppanós, húsos, zöldséggel könnyített ajándék a konyhától.
Jött az előétel:
Visszafogott kacsakolbász, fasírtszerű állag, gusztusosan tálalva.
A leves:
Csodálatosan harmonikus. Nincs benne semmi túlzás, semmi kirívó, olyan szépen főtt egybe az összes remek minőségű alapanyag, hogy ha magyar levest akarsz mutatni a külföldi ismerősödnek, mindenképp ide vidd.
Az egyik főétel, pisztráng cukkinis csicseriborsó salátával
A Kistücsök is a magyar halakból építkezik, mint a legjobb halsütödék a környéken, csak itt olyan alapossággal és technológiákkal készítik el őket, hogy a séffel, Jahni Lászlóval még a menő párizsi éttermekben is bárki szívesen kezet fogna. A pisztráng minden szépsége, frissessége megmarad a tökéletes elkészítés során. Ebből következik az ízletes, jól átsült, mégis szaftos főétel, amit csak kiemelnek a mellé kínált zöldségek. Ezek szintén olyan frissek, hogy szinte még nőnek.
És akkor a nehézbombázó: borjú stefánia zöldséges babbal
Ezt a fogást meg kell kóstolnotok, ez úgy omlik szét a szátokban, ez úgy esik szét atomjaira, ahogy a puha téli hó szóródik szét a szélben. És lágyan hullámzik az íze, másmilyen a sült kéregnél, más a nyersebben hagyott belsejében, megint más a zsírosabb területeken. És ezek mellé olyan fehér babos zelleres köretet kapsz, ami nem egyszerűen kiemeli, hanem tálcán nyújtja át neked a hús minden erősségét.
Végül a desszert:
Igen, sajt. Méghozzá saját. Ezeket Csapodyék maguk készítik. Még a szerényebb darabok is csodásan ízletesek, de jobbról balra haladva olyan versenyzőket találunk, amik kiütik még a prémium francia sajtok egy részét is. Senki ne lepődjön meg: ez azt is jelenti egyúttal, hogy brutálisan erősek. Ezek lenyomnak téged. Ezeket megeszed, és 48 órán keresztül nem csajozol/pasizol. Elszigetelődsz a társadalomtól. De megéri. Mert tényleg kivételesek.
Aki a déli parton jár, annak kötelező felkeresni az egész évben nyitva tartó Kistücsök éttermet, de szezonban érdemes helyet foglalni, mert szinte mindig telt ház van. Ami a minőség ismeretében érthető.
A levesek ára 1000-1500 forint, a főételeké 2800-3700 forint között mozog, a desszertek 1000 forint körül kaphatól.
(Akit az étterem háttere érdekel, hogyan sikerült elérni és tartani ezt a minőséget, olvassa el vonatkozó cikkünket).
Kistücsök
Balatonszemes, Bajcsy Zs. u. 25.
Tel.: 003684360133
E-mail: kistucsoketterem@t-online.hu
Nyitva: minden nap 11:00-23:00
Csatlakozz az I love Balaton 415 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!