A barbecue hazája a fülledt dél(i part)

A barbecue hazája a fülledt dél(i part)

A barbecue manapság divatos hívószó, és erre sokan rájöttek. A papír meg a tábla pedig mindenféle betűket elbír, ezért aztán sokan kiírják, hogy BBQ étterem, és máris dőlnek befelé a húsimádók. Az ízélményt ismerők csalódnak, a kíváncsi érdeklődők vállat vonnak (na ez is mekkora humbug), vagy meggyőzik magukat arról, hogy most aztán igazi amerikai ebéddel gazdagodtak. Szakemberek számítása szerint csak minden tizedik magyar barbecue étterem sütőmesterei ismerik az igazi szmókerben készített hús titkát.

20180717_133324.jpg

20180717_133402.jpg

A legnagyobb mester a székhelyét Szántódról Siófokra áttevő Baricza József (Dzsózi). Az ő éttermébe látogattam el, amely a Déli Part Barbecue nevet viseli. Az első tapasztalások: ha hétköznap mentek be Dzsózihoz, hamburgerre készítsétek a hasatok, mert ilyenkor még nem a legnagyobb húsok kerülnek ki a konyhából.

20180717_133658.jpg

Én most ezt fogtam ki, de másnap már DP Special szendvics is megjelent volna a táblán (húspogácsa, szaggatott lapocka). Még szerencse, hogy a marhaszegyet már Szántódon megkóstoltam, tudtam, hogy nem hibázok a hellyel. Így most nyugodt szívvel bevállaltam egy dupla hoopert. Kaptok róla egy közelit!

20180717_135042.jpg

Mondjuk ki: konkrétan estem atomjaimra. A húsok hatalmasak és ízesek, a sajt simogat, a káposztasaláta morcos, majonézes, a zöldségek roppannak. Ilyenkor persze egyből bajom lesz. Hogyan egyem meg? Késsel-villával? Na azt azért mégsem. Akkor harcosan. Hurkapálca ki, ujjak tágítása, a hamburger megragadása. Esik, folyik. De kit érdekel? Papírszalvéta megfelelő méretben feltekerve, végtagok rehabilitálva. Most kéne egy sör. De mit csináljak az autóval? Inkább megkértem a konyhában tüsténkedő Schiller "Patron" Patrikot, Dzsózi séftársát, meséljen az új koncepcióról.

img_2990.JPG

 A jó hír: nincs új koncepció. A marhaszegy Amerikából érkezik frissen, vákuumozva. A sertéshús egy minőségi tabi vágóhídról. A húsok egyben sülnek. Nincs pácolás. A fűszerezés sincs túlbonyolítva: durva só, durva bors. Itt egy íznek kell uralkodnia, az pedig a húsé. 

Dzsózi éjjel 2 és 3 között érkezik. Begyújtja a Balaton környékének legnagyobb fatüzeléses szmókerét, a húsokat előkészíti, fűszerezi, beteszi. A megsült szegyeket, sertéslapockákat és -oldalasokat már Patron veszi ki, majd egy éjszakára megfelelő hőfokon pihenteti őket. És máris kész! Egyszerűnek hangzik? Pedig sok a buktató, és a rövid recept ellenére igen ritka a jól elkészített barbecue.

img_2804.JPG

img_3015.JPG

A Déli Part Barbecue-t szép lassan, a húsokat tisztelve vezetik be a mesterek. Húst kidobni ugyanis bűn! Egyelőre a hétvégéken emelik a húsmennyiséget. Aztán majd csütörtökön is megjelennek a nagy húsok, aztán szerdán, és így tovább... De a hétköznapok kínálatát is folyamatosan frissítik.

img_2575.jpg

A végére jöjjön egy kis segítség: honnan ismerhetjük fel a kamu barbecue-t? 

Rossz jel, ha a hely tele van festve amerikai autókkal, rodeóval, Ravasz Vuk indiánfőnökkel. A jó barbecue éttermek általában puritán berendezésűek. Gyanús ízű, illatú húsoknál folyékony füst használatára gondolhatunk. Az is gyanakvásra adhat okot, ha az autentikus barbecue éttermet egy bevásárlóközpont második emeletére hirdetik. Ilyen helyeken ugyanis a tűzvédelmi előírások nem engedik meg a fa és a nyílt tűz használatát.

Az is fura, ha a hús tele van locsolva szósszal, ezzel általában sütési hibákat próbálnak elkendőzni. Ezt úgy védhetjük ki, hogy külön kérjük a szószt. Mi is tudunk locsolni, és egyből látjuk, mit kaptunk. 

Na erre a sok trükkre Siófokon nincs szükség. Csak jó és éhes gyomorra.

Déli Part Barbecue
Siófok, Vámház utca 2.
Telefon: +36 70 418 8227
Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig 10-23

A barbecue hazája a fülledt dél(i part) Tovább
Címkék:gasztronómia hús gasztró hamburger barbecue marhaszegy Siófok

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr6714121911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása