Remek bisztró Balatonfüreden: Malackrumpli

Remek bisztró Balatonfüreden: Malackrumpli

Az egész azzal indult, hogy egy Járosi Tamás nevű budapesti ingatlanfejlesztő úgy döntött, hogy inkább egy Járosi Tamás nevű vidéki biogazda lesz. Vett egy birtokot Balatonhenyén, elkezdett kertészkedni, majd zöldséget termelni, állatokat tenyészteni, hogy mostanra már 120 fajta zöldséggel és félszáz mangalicával kezdjék meg a szezont. Az egész olyan, mint az álmokban, tiszta Egy év Provence-ban, leszámítva, hogy az életben sokkal nagyobb szívás egy ilyen váltás, mint a filmekben. Nemrég például elvitte a termény nyolcvan százalékát a belvíz, meg néhány rossz döntés. Akármennyire elszánt vagy, akkor sem lesz belőled született földműves egy-két év alatt, és ha mégis, a természet akkor is kiszúrhat vele.

Ettől függetlenül amit Járosiék csinálnak az több, mint szerethető: az jó. Nemcsak növénytermeléssel, és állattenyésztéssel foglalkoznak, de ezeket fel is dolgozzák, többféleképp: vannak saját kolbászaik, sonkáik, és van egy kis bisztrójuk Balatonfüred mellett, a Malackrumpli, ahol ezekből a remek alapanyagokból készítik a Balatonon ritkaságszámba menő, friss, finom, de megfizethető fogásokat.

Sőt, egy egész piacot is szerveztek az apró kis étterem köré, ahol komoly előválogatás után árulhatják a minőségi portékát az őstermelők. Szóval hittel csinálják, amibe bőven bele lehet bukni, de akár elindíthatnak egy gasztronómiai miniforradalmat is a környéken. Budapesten is hasonló emberekkel indult a sztori néhány éve, és akkor még senki sem gondolta, hogy 2013. közepére micsoda kínálat lesz a fővárosban.

Járosiék tehát belekezdtek, és amíg bírják, csinálják. Reméljük, hogy minél hosszabban, mert amikor náluk jártunk, kóstoltunk sonkát, kolbászt, házi lekvárt, és nem tudtunk egyikbe se belekötni. Csodálatosak voltak.

De megkóstoltuk a mángold levest is érett sajttal, ami olyan remekül sikerült, hogy Magyarországon akárhol versenyképes lenne, nemhogy a sokszor lehúzós, és a minőségre keveset adó Balaton környékén (persze mi már felfedeztük, hogy ez a régió is tele van remek helyekkel, de elég kemény meló volt ezeket megtalálni).

Aztán kóstoltuk a sóska pesztós salátát is házi sajtokkal, és ilyen friss, ropogós, jó zöldségekkel eddig csak a Kali Art Innben találkoztunk, többért (persze ott más a körítés, ami magyarázza az árkülönbséget). De aki a komolyabb kajákra bukna, annak van halászlé, kolbász bőséggel, kacsamáj, szóval minden, amit fel lehet dolgozni egy háznál, és finom, ráadásul az ügyes, Írországból hazaköltözött séf minden nap új ételeket talál ki, attól függően, hogy miből van épp friss, jó alapanyag. Ebben a régióban még ritka ez a fajta igényesség (Budapesten is csak négy-öt éve kezdődött az Olimpiával).

Szóval ha Balatonfüreden jártok, és egy jót akartok enni, de nincs pénzetek az újraépített Baricskára, menjetek el a BioBalatonhoz, ahol szombatonként piac van, a hét minden napján meg egy rakás jobbnál-jobb étel a Malackrumpliban. Megfizethető áron. Kötelező.

A helyet Balatonfüred szélénél, a kemping és a görög falu közelében keressétek, de mivel nincs normális cím, és így megtalálni is esélytelen, itt egy beágyazott Google Maps-kép, amiről kiderül, miről is beszélünk.


View Larger Map 

Remek bisztró Balatonfüreden: Malackrumpli Tovább
Címkék:balatonfüred gasztró

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr396659627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása