Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró

Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró

Panorámában verhetetlen a hely, ami az "új Kistücsök" szeretne lenni. Leteszteltük.

A Szent Donát pince panorámájáról már megírtuk, hogy valószínűleg az egyik legszebb a Balatonon, és azt is, hogy milyen ember az, aki innen küldözget munkaidőben szelfiket. A pincészetben eddig is működött egy prémium kategóriás étterem, de tavaly decemberben a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a bisztró borászattól különválva, önálló brandként kezdi a 2015-ös szezont. Az éttermet a MÁK bisztróból átigazolt Deli János vezeti, és nem titkolja, hogy a cél az, hogy a Márga legyen az "új Kistücsök". A séf Endrédi Zoltán, aki korábban a veszprémi Chiantiban főzött. Szóval a csapat elég erős.

139_marga_food_resize.jpgfotó: Szabó Miklós

A tulajdonosok nem akartak feszengős helyet. Lekerültek az asztalról az abroszok, a cél, hogy magas legyen a színvonal, de közben nyugodtan lazulhass egy rizlinggel a teraszon. Az alapanyagokkal kapcsolatban azt vallják, hogy abból kell összeszedni a hozzávalókat, ami van. A birtokon termő gyümölcsöket a mandulát is feldolgozzák, a pisztráng a tapolcai telepről, a mangalica és a sajt a szentgáli Élőbolgyó biodinamikus gazdaságból érkezik. A termelők felkutatása még folyamatban van, ahogy az új gasztronómiai koncepció is folyamatosan alakul, változik.

p1000239_j.jpgfotó: ilovebalaton

Az étlap rövid: három előétel, két leves, négy főétel (csirke, pisztráng, tarja, vaddisznó), három desszert és egy sajttál. Előételnek a "laskagomba carpaccio citrusos mascarponehabbal" nevű fogást kérjük. A gomba és a mascarpone elképesztően finom volt, viszont a csilit egy kicsit túltolta a szakács. Gyakorlott csípőskaja-fogyasztóként is megkönnyeztük egy kicsit.

073_marga_presstour.jpgfotó: Szabó Miklós

A "bőrén sült pisztráng házi mandulával és brokkolival" egyetlen hibája talán az volt, hogy a halhús egy kicsit lehetett volna sósabb, egy kicsit izgalmasabb. A hal bőre viszont tökéletesre sült.  

085_marga_presstour.jpgfotó: Szabó Miklós

"Vaddisznószűz feketegyökérrel és laskagombával": igazi műalkotás, az ember alig mer belepiszkálni, annyira egyben van a kompozíció. Emblematikus fogás gyanús, és nemcsak a dizájn miatt.

087_marga_presstour.jpgfotó: Szabó Miklós

És akkor jöjjenek a desszertek: a mákos gubát alkotóelemire szedték és újra összerakták, az eredmény pedig nagyon finom, bár a megjelenést még egy kicsit lehetne fejleszteni.

131_marga_food_resize.jpgfotó: Szabó Miklós

A bazsalikomfagyival tálalt csokitorta egy leheletnyit volt szárazabb annál, hogy nosztalgiával gondoljunk rá, a fagyi viszont annyira jó volt, hogy attól félünk, akárhányszor kóstolunk fagyit a nyáron, mindig szembejön majd az élmény, és emiatt nem tudunk majd örülni annak, ami van. A desszertek közül nálunk a citromtorta (legfelső kép) kapta az aranyérmet, egyszerűen mesés volt.

p1000246_jo.jpgfotó: ilovebalaton

Az ételekhez csak Szent Donát, Figula- és Jásdi-borokat választhatsz. A helyi borokat pohárral is kérheted, kicsit húzós, 560-1280 Ft/dl áron. Ha az olaszrizlinget eddig egy unalmas fajtának tartottad, akkor érdemes összehasonlítani a különféle (vörös anyagos, agyagos-meszes, szürkemészköves-löszös) talajokon termett helyi olaszrizlingeket. A csopaki borvidéken ugyanis a talaj összetétele szinte pár száz méterenként változik.

nyl_6572.jpgfotó: Nyul Zsuzsanna

A Márga Bisztróban több olyan fogás is van, ami előrevetíti, mire képes a konyha. Van még néhány apróság, amin érdemes javítani, de ahogy írtuk, néhány hetes projektről van szó, és még minden alakul, változik. Majd kiderül, hogy lesz-e újabb Kistücsök az északi parton.

Ja, és a márga egy üledékes kőzet, a csopaki borvidék talajának egyik meghatározó kőzete.

Márga Bisztró
Csopak
Szitahegyi út 28.
06209281181

Nyitva:

áprilisban: P-V, 12.00–22.00
májusban: Sze-V, 12.00–22.00
júniustól minden nap, 12.00–23.00

update: péntek reggel 10 órától lehet nevezni az I love Balaton Öbölátúszásra, ami ötezer forintba kerül (a helyszínen hétezerbe). Az első száz jelentkező féláron úszhat, érdemes nézni a facebookos oldalunkat, ahová holnap 10-kor kerül ki az előnevezés linkje.

15522_881113791955931_3015398279597034461_n.jpg

Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró Tovább
Címkék:olaszrizling étterem gasztronómia gasztró pincészet Balaton Csopak Szent Donát Birtok Márga Bisztró Deli János

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr537384994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilaard 2015.04.22. 15:53:25

A vörös anyagos olaszrizling egy izgalmas tétel lehet. :)

padlogaz 2015.04.22. 22:05:03

Milyen arak vannak?
Ha jol ertem, a vaddisznon kivul mindenben talaltatok valami hibat, jo lenne ar-ertek aranyban latni a kinalatot.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.04.22. 23:29:00

Ma láttam a Csapody Balázst (Kis tücsök főnöke), hogy könnyezve szorongatta a törölközőjét.
Már be akarja dobni.
Minden esetre az udvari szökőkutat már lecserélte Márgásra és csopaki olaszrizling bugyog belőle.

kutyanyolc 2015.04.27. 18:41:16

Ráférne a Tücsökre a konkurencia...
süti beállítások módosítása