Levendula Porta: a farm, ahol élnél

Levendula Porta: a farm, ahol élnél

Elvarázsolt hely a Káli-medence szívében, ahol mesés szörpök, lekvárok és sajtok készülnek.

Nem hiszed el, hogy nem valamilyen romantikus filmbe csöppentél, ha megérkezel Kékkút főutcájának legszélső házához. A Levendula Porta a béke szigete a nyáron egyre pörgősebbé váló Káli-medencében a hatalmas udvarral, az istállóval, a lakóház alatti nagy konyhával és a ház mögötti levendulással. Az istállóban kismalacokkal barátkozhatsz, és tehenek között sétálhatsz a levendulaültetvényhez.

levendulaporta1_1.jpg
A házigazdák, Keszthelyi Eníd és Tibor Budapestről költöztek vissza a családi birtokra. Mindketten agrármérnökök, ezért mindenképp növénytermesztéssel és állatokkal akartak foglalkozni. 2011-ben ültették el az első, Tihanyból származó levendulatöveket, és már a következő évben levendulaszörp és levendulazselé készült. A Liliomkert piacon kezdték el árulni a termékeiket, és olyan sikerük volt, hogy hamarosan bővítették az ültetvényt. Jelenleg kb. 2400 tő levendula van, hogy legyen valami elképzelésetek, így néz ki ez a mennyiség:

levendulaporta8.jpg

levendulaporta9_1.jpg

Francia levendulát termesztenek, mert ez jobb minőségű, mint az egyébként több illóolajat adó angol, meséli Eníd, miközben a levendulásban sétálunk. Még mindig nehéz elhinni, hogy ez a valóság.

Eníd a növényekkel és a szörpökkel, lekvárokkal foglalkozik, Tibor pedig az állatokkal. Teheneket, vietnami csüngő hasú malacokat, merinói juhokat tartanak, és a tehéntejből natúr és füstölt sajt is készül. Az állatokat meg is lehet simogatni, és a legtöbb farmmal ellentétben itt nemcsak a villanypásztor túloldalán, hanem mellettünk és körülöttünk legel és pihen a jószág.  

levendulaporta5_1.jpg
levendulaporta7_1.jpg
A portán olyan programok közül választhatsz, mint a Levendula séta, ahol a vezetett túra után szörpkóstolón vehetsz részt. A sajtkészítő workshopokon elkészítheted a saját sajtod, nagyobb társaságoknak pedig interaktív sajtkészítő-bemutatókat is tartanak.

A Levendula Porta reggelije pedig az igazi királyság. Házi joghurt, körözött, házi kolbász, rántotta és kakaó friss tejből, és ehhez olyan panoráma, hogy komolyan elgondolkozol azon, hogy egy ilyen farmon akarod leélni az életed. A reggeli hétköznap reggel 8-10-ig van - kelj korán, a háziaknak rengeteg dolguk van még. Hétvégén egész nap betérhetsz, ilyenkor készül a friss tehéntúrós batyu (ha nem fejtek elég tejet, akkor a levendulás kalács). Tökéletes alternatíva, ha túl sokan vannak a közeli Liliomkert piacon.

levendulaporta2.jpg

És hogy milyen íze van a tömény levendulaszörpnek? Semmihez sem hasonlítható. Nagyon durván finom, és lelassulsz tőle. Még szerencse, hogy vihetsz haza is belőle a rózsa-, gyömbér-, citromfű, stb. és a levendulazselével együtt.

levendulaporta4_1.jpg

levendulaporta3.jpg
Nagyon ajánljuk, ha gyerekekkel nyaralsz, vagy ha egyszerűen nyugalomra és csendre vágysz. Meg levendulaillatra, abból is van bőven. Érdemes bejelentkezni.

Levendula Porta
Kékkút, Fő u. 18.
Nyitva tartás: Kedd-Vasárnap 8-18h, május 1-től szeptember 31-ig

És ha valami igazán jó programot keresel nyárra, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

Levendula Porta: a farm, ahol élnél Tovább
Címkék:reggeli programok nyaralás gasztronómia gasztró sajt levendula lekvár szörp sajtkészítő Balaton Káli-medence Kékkút Levendula Porta

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr407571184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása