A legjobb balatoni halsütők: toplista

A legjobb balatoni halsütők: toplista

Leteszteltük a korábbi listavezető halsütőket, és azt tapasztaltuk, hogy továbbra is vannak szuper helyek, amelyek generációs hagyományokat visznek tovább, de azért néha egy kis hiányérzettel álltunk fel az asztaltól. A lelkesedés többé-kevésbé megmaradt, de az alapanyag nem ugyanaz. Mivel nincs balatoni halászat, a büfék és az éttermek sem tudnak hivatalos úton balatoni halat vásárolni, úgyhogy a tóhoz érkező turisták még csak véletlenül sem fognak helyi halat enni a parton.

cb6.jpg

Akkor honnan van a hal?

  • Néhányan talán bevállalják, hogy feketén vásárolnak halat.
  • A vendéglátósok nagyobb része nem kockáztat, és környékbeli halastavakból, halgazdaságokból szerzi be az árut.
  • Vagy külföldről rendel, a fogas és a süllő leginkább Kazahsztánból és Törökországból érkezik az országba.

Szóval ez a helyzet, és ennek tükrében következik update-elt listánk:

András büfé, Balatonszemes

Ezért a gasztronómiai élvezetért majdnem el kell hagynod Balatonszemest, de megéri túrázni egy jót. András a nyolcvanas évek végétől viszi a helyet, szinte fogalom a környéken. Retró dizájn, szép panoráma, és minőségi borokból készült fröccs - minden megvan, amit egy halsütő adhat a tökéletesre sült halakon kívül.

and_5.jpg

Aszófői halsütő, Aszófő, 71-es út

Muskátlis terasz, kedves kiszolgálás, semmi stressz, semmi kapkodás. A hekk, keszeg, ponty, süllő, fogas mellett adnak harcsafilét és a fokhagymás pisztrángot is, ezenkívül halászlé és sült kolbász is készül. A harcsafilé úgy néz ki, mintha egy szelet rántott hús lenne, puha, omlós, alig van halíze, a fokhagymás pisztráng pedig a prézlije miatt izgalmas. Azoknak ajánljuk, akik besokalltak a zsúfolt partmenti helyektől, és szívesebben nézik a tájat és a muskátlikat.

aszofo2.jpg

Halas Karcsi, Zamárdi

Zamárdi legjobb halsütőjét a Mókus utca környékén találod. Halas Karcsi, vagyis Csibrák Károly büféje mintha a semmi közepén lenne, de erről nem nagyon vesz tudomást senki. A tulaj 30 éve van a szakmában, a rutin meg az évek biztosítják neki a helyet a legjobbak között.

 jb3.jpg

Jóbarátok, Balatonalmádi

Egyszerű a recept: mindent úgy kell csinálni tovább, amiért a helyiek imádták (és máig imádják) ezt a halsütőt. Nem véletlenül: a keszeg tökéletes, kárpótol a kissé fáradt kiszolgálásért, a hús omlós és ízletes, a panír kellően ropogós és sós, az uszony és a farok pedig eléggé átsült ahhoz, hogy bevállalósabb keszegevők elropogtassák. A Jóbarátoknak abszolút helye van a toplistában.

jb1.jpg

Kánya Zoli halsütője, Gyenesdiás - Hévíz - Liliomkert piac

Kánya Zoli több mint hat éve kezdett el füstöléssel is foglalkozni. A halfüstölés egyébként művészet, amit sok kísérletezéssel lehet megtanulni. Gyenesdiási halsütőjében a szokásos - keszeg, harcsa, pisztráng, fogas - mellett olyan ételek is kaphatók, mint a harcsagyros vagy a harcsacsipsz. Az emblemtikus fogás a tapolcai füstölt pisztráng, a hévízi piacon található standján pedig lehet venni füstölt vajhalat és lazacot is, a füstölt libamájjal, libamellel, kacsamellel, szarvassonkával egyetemben. 

kz10.jpg

Oszi bácsi keszegsütödéje, Szigliget

Oszi bácsi 72 éves, de rendületlenül süti a szigligeti strandon a keszeget és a süllőt - és már a pisztrángot is. Nemcsak a halak, hanem az élmény miatt is érdemes idejönni, mert Oszi bácsi egy jelenség. A stressz és a kapkodás nem pálya, a halak akkor is éppen annyi ideig sülnek, amennyi szükséges, ha hosszú a sor. A keszeg, amit kóstoltunk, tökéletesen ropogósra sült, viszont maga a hal viszont egy kicsit sovány, de hát mi választottuk, és a keszeg sose volt egy sertéscomb. A nem balatoni keszeg másmilyen, ez van.

oszi7.jpg

Sió Halsütő, Siófok

A süllővel már bizonyított a hely, ezért most pisztrángot és halburgert ettünk. A pisztráng tisztességesen megsült, a húsa omlós, igaz, egy kis só jó jött volna még. A panír viszont tökéletes volt. Ropogós, sós, ízletes, egyenletes. Látszik, hogy gondosan készítették elő a halat. A halburgernél a szezámmagos buci, a majonéz és a saláta teljesen átlagos, a "húspogácsa", a rántott fogasfilé viszont nagyon ott van. A panír kifogástalan, a hús puha, és sehol egy szálka.

sio2.jpg

.

A legjobb balatoni halsütők: toplista Tovább
Címkék:balaton toplista hal gasztronómia gasztró halászat halsütő oszi bácsi Balaton Jóbarátok andrás büfé Kánya Zoli halas karcsi sió halsütő aszófői halsütő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr407660422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rókakígyó 2015.07.30. 21:10:44

András úr egy ritka köcsög, senkinek nem ajánlom és én sem járok oda egy ideje. A köcsögsége lehet a fogalom. Még egy: ahol nem lehet hekket kapni, ott nem érdemes enni.

lajafix1 2015.07.30. 22:10:52

Oszi bácsit élmény józanul elkapni. Kinek sikerült már? :)

Anyád a baráthal 2015.07.30. 22:57:01

Az András büfé egy közepes minőséget produkáló, kicsit lepukkant hely.
Elég tragikus, hogy ezzel a teljesítménnyel ennyire előkelő helyre kerület.
Szoktam ott enni, de nem különleges.

lifelike 2015.07.31. 00:51:43

a balaton körül nincs jó halsütő, mivel nincs jó hal se (balatoni)
aki sült halat akar annak máshol kell keresni (és nem a rómain)

háténimmár 2015.07.31. 02:46:36

A Halas karcsit kipróbálni??? Igénytelen lehúzós hely, egy ruppótlan ápolatlan tulajjal, aki nem mellesleg egész tavasszal és ősszel igencsak etikátlan módszerekkel szerzi a halat a balatonból.
30 éves tapasztalat. Bruhaha. 30 éve ugyanabban a bádogviskóban húzza le az embereket a szarrásózott ételeivel (hadd igyon a parasztja)
A többit nem ismerem.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.31. 03:12:32

Aki pisztrangot kepes panirozva, olajban kisutni, annak a csecse-becse kezecskeit levagnam, bepaniroznam es olajban kisutnem, majd megetetnem vele.
A hekk jo erre a celra. Egy jo hekk jobb, mint egy elcseszett pisztrang.
Aki vietnami pocsolyakban nevelt pangasiust akar enni, annak batran ajanlom a balatoni halsutoket. Gyakorlatilag barmilyen halnak eladjak a pangasiust Magyarorszagon. Nem mindenhol persze, de legtobb helyen barmit rendelsz, azt kapsz. A panir apol es eltakar.

Ahogy latom fentebbi kommentezoknek szemelyes tapasztalatai alapjan nincs jo velemenye egyik-masik helyrol. Arakat esetleg lehetett volna kozolni a posztban...

gabardin 2015.07.31. 05:47:57

András büfében voltunk pár hete. Végtelenségig kiszárított keszeget kaptunk aranyáron.
Jó lenne, ha az ilyen típusú összefoglalókat olyan írná, aki végigette a helyeket.

Egyéves Önkéntes 2015.07.31. 06:51:02

Kimaradt a siófoki meki FishMac-je. Több éve sütik ott, változatlan minőségben.

Drago Brutic 2015.07.31. 08:08:12

@lajafix1:
Jelentem, nekem nem DDD. De a hal tényleg kellemes volt. az ár is.

body_andras 2015.07.31. 08:08:47

Lellén is van egy nagyon jó halazó, a bevásárlóutca házai mögött eldugva. Nem tudom mi a neve. Tökéletes pisztrángot sütnek, meg persze mást is :)

énis 2015.07.31. 08:19:59

Szomorú, hogy Magyarországon nincs minden utcasarkon egy jó kis halsütő. :-(

barli 2015.07.31. 08:36:35

Megerösíteném a Halas Karcsis élménybeszámolót :)

szamaritánus 2015.07.31. 08:45:59

@Rókakígyó: kit érdekel a hekk? nem is balatoni hal.

mel gibson 2015.07.31. 08:54:41

andrás büfést valaki egyszer tele fogja vágni.
Rá is fér.

Skwisgaar Skwigelf 2015.07.31. 09:50:19

Halas Karcsi, persze. Ehetetlen, pocsolya halászlé, átlagos sült halak jól besózva, de legalább nem olcsó. Egyszer voltunk, elég is volt.

vinos 2015.07.31. 10:03:56

@lajafix1: Nem biztos, hogy nekünk sikerült mert akkor lehet, hogy lecserélte volna a fáradt olajat és nem sütötte volna durván túl a kiválasztott süllőt. Az eredmény egy száraz, keserű cucc lett.

2015.07.31. 10:11:54

@szamaritánus: ahogy írja is a bevezető: a balatonon tilos a halászat, ergo NINCS balatoni hal. jóreggelt!

William Kidd 2015.07.31. 10:28:27

A Balatonon hol_nincs_lehuzas?! :-)

Anyád a baráthal 2015.07.31. 12:19:17

@William Kidd: otthon a konyhában. Ez persze egy budapestinek nem megoldás.

martineden 2015.07.31. 17:46:30

Igy ranezesre az Oszi Bacsie a legjobb.

Behajtó70 2015.07.31. 19:23:56

@Rókakígyó: tegnap ettem ott süllőt, finom volt. A HALKER-től veszi. A hal jó, tartár nincs. Leszarom, hogy egyébként jófej-e a tulaj. Köszönt oszt annyi. Ha lelkisegélyre vágysz, hivd a telekom hibabejeltőjét, azok jól elbeszélgetnek veled!

Gábor Fazakas 2015.07.31. 19:33:31

A cikk ajanlasara kiprobaltuk a zamardi Halas Karcsi sutodejet. Hekket ettem, sult krumplival uborkaval, froccsel. A hekk sotlan es ezert izetlen volt, a mirelit burgonya hideg, a kert kovaszos uborka helyett sima ecetes uborkat kaptam. A froccs viszont szinte ihatatlan rossz volt, plussz szodat kellett hozza toltenem hogy meg tudjam inni. Nem ertem a blog irojat mi motivalhatta, vagy hogy miert volt minden ilyen hetkoznapi, vacak a mi rendelesunkben.

v2peti 2015.08.12. 12:05:03

@Rókakígyó: És miért nem? Ha rajtam múlna betiltanám a tavak 10 km-es körzetében a hekket, és újra engedélyezném a halászatot. (Nem a halászok rabolják le a tavat, hanem a rabsicok.)

v2peti 2015.08.12. 12:06:58

@Kéne egy nick... (törölt): Egyszerű, Nem rántott, hanem sült halat kell venni!

Barta Zoltán 2016.03.30. 17:16:35

Hát én is kipróbáltam az említett helyeket és borzalmas volt a sült hal, viszont nem adtam fel és tavaly nyáron ráleltem a fonyódi halsütödére, ami Lacika Kisvendéglő néven található Fonyódon a 7-es út melletti strandon. Balatoni halaim közül ott ettem a legfinomabbat, plusz az árakkal sincsenek elszállva. Érdemes kipróbálni, csak ajánlani tudom.
Üdv
süti beállítások módosítása