Fura lények a Balatonban: a háromkezű madárijesztő

Fura lények a Balatonban: a háromkezű madárijesztő

A Balaton nem csak fej nélküli zsiráfokkal van tele, ugyanígy háromkezű madárijesztőkkel is együtt fürdesz. A képen látható élőlényt úgy hívják, Daphnia cucullata, jellegzetes formája miatt azonban magyar nevet is kapott: sisakos vízibolhaként emlegetik.

0582.jpg
A sisakos vízibolha is a Balaton zooplanktonjában található, a nőstények hossza 0,8-3 mm, a hímeké 0,7-1,5 mm. A Daphnia-félék populációinak növekedése tavasszal, 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletnél kezdődik, tavasszal és ősszel vannak jelen a legnagyobb egyedszámban.

A Daphnia-félék szaporodására jellemző a szűznemzés ciklusa, amellyel hetente újítják meg populációikat. Táplálkozásuk tipikus automatikus finomszűrés: szűrőkészülékük a bakterioplankton és a 20 mikrométernél kisebb algák nagyon hatékony gyűjtését teszi lehetővé.

img_4375.jpg
Azaz csak tenné, de a Balaton vizének nagy ásványi lebegőanyag-tartalma miatt az emésztőcsatornájuk sokszor tele van emészthetetlen részecskékkel, ami visszaveti fejlődésüket és termelékenységüket. Ez különösen viharos időben, az alaposan felkavart vízben jelent problémát, de szegény vízibolhák kényszerhelyzetben vannak: a szűrést magas lebegőanyag-tartalomnál sem képesek szüneteltetni, különben megfulladnának.

Kellemetlen.

Még több fura balatoni lény itt.

(via Balatoni természetkalauz, szerk.: Dr. Vörös Lajos)

Fura lények a Balatonban: a háromkezű madárijesztő Tovább
Címkék:balaton élővilág Balaton balatoni lények

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr628135582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása