Itt a legújabb strandkaja: pulled ponty

Itt a legújabb strandkaja: pulled ponty

Sajtkrém, bébispenót, marinált ponty és fokhagyakompót egy bagelnek tűnő kifliben. Bemutatjuk a pulled pontyot.

ponty1.jpg

Nemrég cseréltük le a télikabátot, de már azon pörgünk, mivel fogjuk pótolni a strandon a kalóriákat. És nemcsak mi, hanem a palettások is. A balatoni street food-őrület tényleg nemcsak egy fellángolás volt, itt is van az idei szezon első új strandkajája. A szendvics a keszthelyi Télikert-Paletta tengely kreációja. Az alap: egy bagelnek tűnő vajas kifli, amit gyűrű formára húztak össze, erre kerül a zöldfűszeres sajtkrém, amit a Korosajt sajtjából készül. Ez az a nemesbüki farm, ahol a Jersey fajtájú tehenek boldogan élnek és legelnek, és saját nevük is van. (Innen érkezik a Paletta legendás rántott sajtjának alapanyaga is).

ponty3.jpg

A következő réteget a friss bébispenót alkotja, aztán következik maga a ponty, pontosabban a ponty "hasaalja" nevű húsrész, aminek az a nagy előnye, hogy egyáltalán nem szálkás. Elég merész húzás a nem kicsit megosztó pontyra alapozni egy strandételt, mivel sokan alapból idegenkednek az édesvízi halaktól, vagy van egy rossz ízélményük. Ugyanakkor jó PR ez a pontynak, mert így sokkal izgalmasabb és szexibb, mint olajtól csöpögő panírban, infralámpák alatt izzadva, és megtörheti a jeget azoknál, akik csak a pocsolyaízre emlékeznek. Aminek nyoma sincs, a húsát ugyanis 12 órán át marinálják, majd 3 órán át füstölik, leszedik a bőrét és cafatokra tépik.

ponty2.jpg

A hal egyébként egy balatonboglári tógazdaságból érkezik. Bezerics Dani megemlíti, hogy továbbra sem örülek a vendéglátósok, hogy jelenleg nincs arra legális út, hogy a hal a tóból kerüljön a tányérra, de addig is a legideálisabb megoldást választják.

A pontyhúsdarabokra "fokhagymakompót" (konfitált fokhagyma vajjal) és marinált lilahagyma kerül. Ideális első randi a pontyfogyasztással, és az egész laktató szendvics csak 950 Ft. (Gondolj bele, mint kapsz kicsivel olcsóbban pl. "hamburger" néven egy büfében.) És nem kell megvárni vele a strandolást, már most is kipróbálhatod.

ponty4.jpg

Az előkészített alapanyagokból gyorsan össze lehet rakni, és ez azért is fontos tényező, mert a Paletta egy strandbüfé-hálózatot is létrehoz, ahol várhatóan nagy tételben fogy majd a pulled ponty a többi beach food társaságában. Az első büfé Fonyódon nyílik majd.

Paletta Keszthely
Keszthely, Phoenix u. 1.
06704317413

Paletta Bistrobar és Vinoteca
Balatonboglár, Kötő u.6.
06709474971

 

Itt a legújabb strandkaja: pulled ponty Tovább
Címkék:keszthely étterem ponty hal gasztronómia gasztró paletta Balaton Bezerics Dániel beach food korosajt pulled ponty

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr5512334127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.03.22. 00:21:13

A 2017 évi street food, nyári plázs strandkaja:

Sandwich a la nagymutter:
Vágass egy nagy szelet, se bagellnek, se kiflinek nem tűnő, foszlós puha meleg kenyeret.
Kericcs a spájzból egy bödön, se halat, se vadat nem látott házi disznózsírt.
Kenyd meg a bazi nagy szelet kenyeret vele, de ne a kenyérszeletelő késsel!
A mekkent zsíros deszkára, se konfirmált, se ministrált foghagymát ne tegyéé!
Hincsd meg jól, asztali sóval és gurmet , nem túl durva, nem túl finom, nem túl erős és nem túl édes piros paprika őrleménnyel.
Az egész költeményt koronázd meg, egy fej vöröshagyma (külső héjjazatától megfosztott) hajszál vékonyra aszpikált hinteménnyel.
Ha kész, óvatosn vedd a jobb kezedbe, a balba a labdát fogd. Köszönés után a zsíros brúgot kéjesen majszolva húzz le a plázsra focizni. A végén megkoronázhatod egy laza rizling fröccsel, a Csíkiek egy Heinekennel!
Az, hogy Michelin gumival járok - és láttam rajta két csillagot is - az csak természetes!

Opi87 2017.03.22. 03:35:01

@villamos alóli kacaj nem mindig őszinte: Fasza, de zsíroskenyér vót 60 éve is, és vannak más dolgok is. A kerti budi sem olyan, mint a porcelán wc meg a távíró sem olyan mint a mobiltelefon.

Dzsano 2017.03.22. 05:44:43

Jól hangzik, de az árát - gondolom nem véletlenül - nem írták ki.

balfa 2017.03.22. 07:08:41

@Dzsano: Ideális első randi a pontyfogyasztással, és az egész laktató szendvics csak 950 Ft. (Gondolj bele, mint kapsz kicsivel olcsóbban pl. "hamburger" néven egy büfében.)

2017.03.22. 12:24:41

Jó éteknek tűnik, kár a hülye névért. Nem lehetne inkább tépett ponty vagy szaggatott ponty?

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.03.22. 14:29:22

@Opi87:
Ponty is vót 60 éve, Balatonból kifogva.
Most meg egy iszapízű húscafatot promózol!
Egyébként a legjobb balatoni hal a hekk, azt eszik a népek zsírpapírból.

Opi87 2017.03.22. 16:51:22

@villamos alóli kacaj nem mindig őszinte: Én spec megkóstolom a dolgokat, mielőtt véleményt mondok róluk. Tudom, fura meg minden. 60 éve is volt szar, sőt.

Void Bunkoid 2017.06.01. 12:52:26

Úúúúú. azért ez mán hipszterség lvl 1000. Marinált, pulled, hagymaKOMPÓT, ja és persze _bagel_. Nem zsömle, nem buci, nem izé, nem hozé, kötelezően ez a túlhájpolt zsidókifli.
süti beállítások módosítása