Badacsonyi skizó

Badacsonyi skizó

Ha csak egy pincészet nevét bírod másnap felidézni egy jól sikerült balatoni boros rendezvény után, akkor valószínűleg a Skizobor lesz az. Nemcsak a név és a címke miatt „lóg ki a sorból”. Mező Sándor és Sike Balázs egyáltalán nem misztifikálják túl a borkészítést, viszont fontosnak tartják, hogy az alapboraik mindenki számára elérhetőek legyenek.

 

nyl_6265.jpg

 

Egy turista általában nem utazik direkt Badacsonytördemicre (pedig kellemes hely), a külföldiek pedig már a helységnév kiolvasásánál feladják. A Skizobor a falu főutcáján található, egy kovácsoltvas kapu mögött, házőrzőnek kikiáltott, ámde barátságos kutyával és nem túl nagy udvarral.



Átszállunk a terepjáróba, és felmegyünk a szőlőbe. Nemcsak a naplemente miatt éri meg. A helyszín a Badacsony kissé vadregényes és elfelejtett nyugati oldala, ahol régen kőbánya működött, és kevesebb kiváló adottságú terület maradt művelésben. Most jönne az a rész, amikor elmeséljük, hogy kerül két fiatal borász erre a mesés vidékre. De nincs különösebb sztori. „Nem kiégett közgazdászok és menedzserek vagyunk, akik vidéki romantikára vágytak, vagy belecsúsztak a nihilbe. Eleve ezzel foglalkoztunk”- meséli Balázs, aki a környékről származik. A Kertészeti Egyetem elvégzése után visszaköltözött. Egy 170 hektáros birtok szakmai vezetője lett a Balaton déli partján, aztán váltott, és főállásban most egy környékbeli borászatnál dolgozik, ahol Sándorral munkatársak.

 

nyl_6320.jpg

 

Sándor családi öröksége volt a Skizobor bázisa, a 3 hektáros kis szőlőbirtok. A bor a nyolcvanas években egy nyolcadik kerületi kocsma vendégeit boldogította. Sándor nem ezt a vonalat akarta továbbvinni, szőlész-borász szakmérnöki végzettséget szerzett, és többek között Új-Zélandon, és Nyári Ödön Szent György-hegyi pincészetében szerzett szakmai tapasztalatokat.

 

A koncepció - termőhelyhangsúlyos borok készítése – már régóta megvolt, sokkal előbb, mint a pince vagy az infrastruktúra. Balázs nagyüzemi munkája mellett is készített saját borokat, szerelemből. Innen jött a Skizo név is. „Egy barátom dobta fel ezt a nevet” - mondja Balázs. "Mert egy kicsit tudathasadásos állapot az, hogy dolgozol egy nagyüzemben, aztán meg pár száz palack miatt átautózol a déli partról Badacsonytördemicre".

 

nyl_6371.jpg

 

A Skizo elnevezés ugyanakkor a borkészítés nagy dilemmáira is vonatkozik. Ahogy a hitvallásukban is szerepel: iparszerű bortermelés kontra daccal és büszkeséggel művelt, évszázados apró dűlők, modern technológia vagy az „apáink is így csinálták” szellem, a világ borvidékein bizonyított szőlőfajták vagy a Kárpát-medencei szőlőfajták, stb. A Skio-filozófia szerint ezek nem egymás ellen ható fogalmak, hanem külön-külön és egyszerre is igazak.

 

A Skizo nemcsak a névválasztással megy szembe az árral. Sándor szerint a bor egy sokrétű termék, nem szentség, és éppen ezért nem kell túlmisztifikálni. Nem használják a „kézműves” kifejezést, ez mára már annyira üres, sok mindent jelent, inkább a „hagyományos borkészítés” az, ami a termőhelyi boraikat jellemzi. Fahordós erjesztés, rusztikus pincelátogatás meg a közhelyes szövegek helyett pinkre festett falú kóstolótér, alternatív címke és egyszerű kommunikáció van. Alternatív borászat a hagyományos pincészetek tengerében.

 

nyl_6411.jpg

 

Ráadásul számos kollégájukkal szemben úgy gondolják, hogy bár a környék alkalmas nagy formátumú vörösek készítésére is, a fehérek egyelőre nagyobb biztonsággal működnek errefelé. A vörösek szépet tudnak mutatni egy jó évjáratban, de a rosszabb évjáratokban inkább csak átlagosat.

 

Évente kb. 60 ezer palack Skizo bor készül. A Primőr Válogatáshoz tartozó alapborok (Vörös, Fehér, Rozé, Irsai) a Sándorék munkahelyét jelentő borászati üzembe érkező szőlőfajták szelekciójával készülnek. A Prémium Válogatás tagjai a kóstolóterem alatti pincében, kis tételben készülnek, és csak a legszükségesebbnek ítélt borászati beavatkozásokat végzik el rajtuk.

 

nyl_6418.jpg

 

„A bor akkor is kell, hogy működjön, ha kivesszük a környezetéből, felhozzuk a pincéből” - mondja Balázs. „Ha csak ott működik, ahol kóstolod, otthon meg nem, akkor át kell gondolni, hogy minden rendben van-e. Szerencsére a vendégek is veszik a lapot. Nem akarnak tartályokat nézegetni, amikor idejönnek, inkább arra kíváncsiak, mi van a palackban."

 

Fotók: Nyul Zsuzsanna

 

SKIZO BORHÁZ
Badacsonytördemic, Szent István u. 24.
06306980308
info@skizobor.hu

https://www.facebook.com/skizobor

 

 

Badacsonyi skizó Tovább
Címkék:bor borászat pincészet borkóstolás Balaton Badacsony Badacsonytördemic Skizobor Mező Sándor Sike Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr647079787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.19. 13:58:29

Reklámcikknek elmegy. Csak akkor kellene alá az (x) jelölés, nem?
Ja, a kézműves jelző szar, ellenben ott van helyette az alternatív. Azért megkérdezném a szerzőt, tudja-e, hogy mit jelent. Mert szerintem nem.

A Skizo vörös névre hallgató bort kóstoltam, egyszer pont elég is volt belőle.
És arra is tökéletes volt, hogy a pincészet többi borát se akarjam megkóstolni, ha lehet másat is választani.
(Nem a Varga pincészetnél edződött szakik ezek? Már csak a minőség miatt kérdezem.)

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.19. 15:34:55

"Ha csak egy pincészet nevét bírod másnap felidézni egy jól sikerült balatoni boros rendezvény után, akkor valószínűleg a Skizobor lesz az. "

Ha bármire is emlékszem az előző estéből akkor az egy rossz boros rendezvény volt. :)

NZperX 2015.01.19. 15:47:15

Belépő kategóriájú, technológiai borokról beszélünk, annak pedig teljesen rendben vannak. Mivel a cikk ennél többet sejtet, azt legalább a kommentek között szögezzük le, hogy itt messze nem a 2HA olaszrizlingjével vetekedő borélményt kínálnak, hanem az 1000 ft környéki kategória korrekt, best buy tételeit.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.19. 15:57:58

@NZperX:
Szerintem meg kb. azt a minőséget, amit a Varga pincészet hoz.
Annál azért az 1000 Ft-os kategóriában is sok jobbat lehet találni, messze nem ezek a best buy tételek.

Mercel 2015.01.19. 16:02:36

Igazi marketinges bullshit poszt.
Na ez az ami visszafelé szokott elsülni.
Köszi, hogy felhívtátok a figyelmet a cuccra ezt a bort még véletlenül sem fogom leemelni a polcról.

ergerberger 2015.01.19. 16:44:12

@NZperX: "Belépő kategóriájú"

Hova lépsz be vele, az árokba?

"technológiai borokról beszélünk"

Mi az isten... van benne Bluetooth is?!

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.01.19. 18:35:45

Bullshit generátor is írhatta volna a cikket!
Legközelebb bízzátok a robotra!

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.19. 20:07:35

@ergerberger:
Nem baszogatás, de a Bluetooth az technika, még ha sok barom sajtósegédmunkás hibásan használja is.
A technológia a gyártás menete.

Legvidámabb Balfasz 2015.01.19. 21:05:01

Na, jönnek a pohárlötyögtetős, tanninozós balfaszok, akik két kört mennek, hogy minél közelebb parkoljanak a DiVinohoz, aztán csak rozéfröccsöt vesznek, mert azzal még simán haza lehet vezetni...
A Skizo teljesen jófej banda, kellemesek a boraik. Olyan alkalmakra, amikor nem a bor a fő attrakció, hanem hogy jól érezd magad azokkal, akikkel közösen elfogyasztasz egy-két pohár valamit, azzal a tudattal, hogy eközben egy helyi termelőt gazdagítasz, nem a nagykert, és nem a szigligeti lehúzósokat.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.19. 21:24:32

@Legvidámabb Balfasz:
Fél liter szatmári szilvával is haza lehet vezetni.
Csak ne idd meg előtte.
Vagy ha mégis, akkor várj egy napot.

A jó fej banda meg a jó bor két különböző kategória.
Ismerek egy csomó jó fej embert, de bort egyik sem tud készíteni.
A boraik pedig elég gyengék.
Bort meg nem azért iszom, hogy A-t vagy B-t gazdagítsam, hanem azért, mert valami jót akarok inni. Tök mindegy, hogy a szomszéd hegyen termelték vagy Ausztráliában.

NZperX 2015.01.20. 07:40:29

@ergerberger: Micsoda hatalmas poén! (Nem.)
Azok a technológiai borok, amelyek nem a termőhely jellegét, hanem a fajtát hangsúlyozzák, igazodva a bortípusok népszerű sztenderdjeihez. Jellemzően acéltartályos erjesztésűek, a cél, hogy mielőbb piacra kerüljenek és azonnali fogyasztásra valók.
Ebben a kategóriában bőven vannak vállalható, sőt örömmel fogyasztható tételek, pl. Csopak környékén a Homola 100% Balaton (rizlingalapú házasítás), vagy Egerben a St. Andrea Kutyafáját (vörös cuvée).

ergerberger 2015.01.20. 12:15:54

@NZperX: Aztán olyat lehet-e, hogy én mondjuk jó ívesen egy hatalmasat beleszarok ebbe az okoskodó boros buzulásba?

NZperX 2015.01.20. 13:16:47

Nekem aztán édesmindegy. Szerintem senki se kényszerített eddig se, hogy ne szarjál bele ívesen.

Sike BAlázs 2015.02.16. 20:31:42

Ingerküszöb kétséget kizárólag átlépve, köszi a magas, építő kritikát :-).
süti beállítások módosítása