Ha csak egy pincészet nevét bírod másnap felidézni egy jól sikerült balatoni boros rendezvény után, akkor valószínűleg a Skizobor lesz az. Nemcsak a név és a címke miatt „lóg ki a sorból”. Mező Sándor és Sike Balázs egyáltalán nem misztifikálják túl a borkészítést, viszont fontosnak tartják, hogy az alapboraik mindenki számára elérhetőek legyenek.
Egy turista általában nem utazik direkt Badacsonytördemicre (pedig kellemes hely), a külföldiek pedig már a helységnév kiolvasásánál feladják. A Skizobor a falu főutcáján található, egy kovácsoltvas kapu mögött, házőrzőnek kikiáltott, ámde barátságos kutyával és nem túl nagy udvarral.
Átszállunk a terepjáróba, és felmegyünk a szőlőbe. Nemcsak a naplemente miatt éri meg. A helyszín a Badacsony kissé vadregényes és elfelejtett nyugati oldala, ahol régen kőbánya működött, és kevesebb kiváló adottságú terület maradt művelésben. Most jönne az a rész, amikor elmeséljük, hogy kerül két fiatal borász erre a mesés vidékre. De nincs különösebb sztori. „Nem kiégett közgazdászok és menedzserek vagyunk, akik vidéki romantikára vágytak, vagy belecsúsztak a nihilbe. Eleve ezzel foglalkoztunk”- meséli Balázs, aki a környékről származik. A Kertészeti Egyetem elvégzése után visszaköltözött. Egy 170 hektáros birtok szakmai vezetője lett a Balaton déli partján, aztán váltott, és főállásban most egy környékbeli borászatnál dolgozik, ahol Sándorral munkatársak.
Sándor családi öröksége volt a Skizobor bázisa, a 3 hektáros kis szőlőbirtok. A bor a nyolcvanas években egy nyolcadik kerületi kocsma vendégeit boldogította. Sándor nem ezt a vonalat akarta továbbvinni, szőlész-borász szakmérnöki végzettséget szerzett, és többek között Új-Zélandon, és Nyári Ödön Szent György-hegyi pincészetében szerzett szakmai tapasztalatokat.
A koncepció - termőhelyhangsúlyos borok készítése – már régóta megvolt, sokkal előbb, mint a pince vagy az infrastruktúra. Balázs nagyüzemi munkája mellett is készített saját borokat, szerelemből. Innen jött a Skizo név is. „Egy barátom dobta fel ezt a nevet” - mondja Balázs. "Mert egy kicsit tudathasadásos állapot az, hogy dolgozol egy nagyüzemben, aztán meg pár száz palack miatt átautózol a déli partról Badacsonytördemicre".
A Skizo elnevezés ugyanakkor a borkészítés nagy dilemmáira is vonatkozik. Ahogy a hitvallásukban is szerepel: iparszerű bortermelés kontra daccal és büszkeséggel művelt, évszázados apró dűlők, modern technológia vagy az „apáink is így csinálták” szellem, a világ borvidékein bizonyított szőlőfajták vagy a Kárpát-medencei szőlőfajták, stb. A Skio-filozófia szerint ezek nem egymás ellen ható fogalmak, hanem külön-külön és egyszerre is igazak.
A Skizo nemcsak a névválasztással megy szembe az árral. Sándor szerint a bor egy sokrétű termék, nem szentség, és éppen ezért nem kell túlmisztifikálni. Nem használják a „kézműves” kifejezést, ez mára már annyira üres, sok mindent jelent, inkább a „hagyományos borkészítés” az, ami a termőhelyi boraikat jellemzi. Fahordós erjesztés, rusztikus pincelátogatás meg a közhelyes szövegek helyett pinkre festett falú kóstolótér, alternatív címke és egyszerű kommunikáció van. Alternatív borászat a hagyományos pincészetek tengerében.
Ráadásul számos kollégájukkal szemben úgy gondolják, hogy bár a környék alkalmas nagy formátumú vörösek készítésére is, a fehérek egyelőre nagyobb biztonsággal működnek errefelé. A vörösek szépet tudnak mutatni egy jó évjáratban, de a rosszabb évjáratokban inkább csak átlagosat.
Évente kb. 60 ezer palack Skizo bor készül. A Primőr Válogatáshoz tartozó alapborok (Vörös, Fehér, Rozé, Irsai) a Sándorék munkahelyét jelentő borászati üzembe érkező szőlőfajták szelekciójával készülnek. A Prémium Válogatás tagjai a kóstolóterem alatti pincében, kis tételben készülnek, és csak a legszükségesebbnek ítélt borászati beavatkozásokat végzik el rajtuk.
„A bor akkor is kell, hogy működjön, ha kivesszük a környezetéből, felhozzuk a pincéből” - mondja Balázs. „Ha csak ott működik, ahol kóstolod, otthon meg nem, akkor át kell gondolni, hogy minden rendben van-e. Szerencsére a vendégek is veszik a lapot. Nem akarnak tartályokat nézegetni, amikor idejönnek, inkább arra kíváncsiak, mi van a palackban."
Fotók: Nyul Zsuzsanna
SKIZO BORHÁZ
Badacsonytördemic, Szent István u. 24.
06306980308
info@skizobor.hu
https://www.facebook.com/skizobor