Ahol a bor és a jazz találkozik

Ahol a bor és a jazz találkozik

Homola Szabolcs, a Homola pincészet alapító-tulajdonosa mindig is imádta a Balaton-felvidéket. A tó közepéről, egy vitorlásról nézte ki annak idején a Paloznak felett található Hajnóczy-dűlőt. Először csak egy nyugis helyet akart egy kis szőlővel, aztán rákattant a borkészítésre. Hat éve készült el az első önálló évjárat.

hom1.jpg

Szabolcs tisztában volt vele, hogy a bor egyelőre nem tartozik azok közé a dolgok közé, amikben profi, viszont elég maximalista volt ahhoz, hogy ne csak hobbiborászatot vigyen. Ezért 2011-ben felkérte szakmai vezetőnek az elismert tokaji borászt, Homonna Attilát, aki borászati ismeretei bővítése és tapasztalatszerzés céljából beutazta a fél világot, a dél-franciaországi és kaliforniai pincészetektől Üzbegisztánig, és saját, erdőbényei birtokán mesés száraz furmintokat és hárslevelűket készít. 

attilaszabolcs-1024x682.jpg

„Balatoni panoráma, kékfrankos, erre hülyeség nemet mondani” - meséli Attila, miért vállalta el 2011-ben a távolság ellenére is a megbízást. Azóta Tokaj és Paloznak között ingázik. Mindig is vonzotta a „flying winemaker” nevű foglalkozás, amit utazó borászati tanácsadónak lehetne fordítani.

nyl_5481_01.JPG
4 évvel ezelőtt tehát új irányt vett a pincészet. Áttértek a kézműves borkészítésre, és  a hagyományos borkészítés (hordós erjesztésű Csopaki Kódex Rizling, Sáfránykert Olaszrizling) mellett a kísérletezés is belefér (Shiraz, Syrah). Amivel a legnagyobb eséllyel találkozunk a birtokon kívül is, az a könnyed 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé). Szabolcs rengeteget tanul a borászatról. "Egyszerre előny és hátrány, hogy ilyen profi csapattal dolgozom, mert nem vagyok rákényszerülve, hogy tanuljak, ezért kicsit lassabban haladok" - mondja Szabolcs. "A cél az, hogy 50 éves koromra megtanuljak minőségi borokat készíteni. Még van 7 évem".

homonna_attila_nyl_5471_01.JPG

Ami Attila szerint igazán izgalmas itt, az a kékfrankos. Az olaszrizling mellett ebben a vörös fajtában látja a borvidék jövőjét. Véleménye szerint a rizling jó alapborokat ad, de nemzetközi szinten nem fog átütő sikereket elérni. A tihanyi Belső-tó melletti területek mikroklímája kifejezetten kedvez a kékfrankosnak, és ha visszamennénk az időbe kétszáz évet, a borvidék nagy részén kék szőlőt találnánk. „Az itt készült kékfrankos nemzetközi vakteszteken is bizonyított, és ugyanazt a tisztaságot hozza, mint az osztrák kékfrankosok” - mondja Attila. 

nyl_5447_01.JPG

A Homola pincészet vörös borainál az elegancia a fontos, ezért könnyedek, az alkoholtartalom nem magasabb 12,5 foknál. „A Balaton mindig nyáron jut eszébe mindenkinek, ehhez hangoljuk a vörösöket” - mondja Attila. Vagyis nyári csillagnézős alkalmakra is tökéletesek, így nem kell attól tartanod, hogy két pohár vörösbor kiüt az augusztusi hőségben.

nyl_5488_01.JPG

Ide bármikor jöhetsz kóstolni és pincét látogatni. Állandó nyitva tartás nincs, viszont be kell jelentkezni. Tavasszal megnyílik a pince mellett a panorámás, laza hangulatú Borterasz, a faluban pedig borétteremmé alakul egy régi vendéglő, mesél Szabolcs a tervekről.

hom3.jpg

A Jazz, Bor, Piknik fesztivál fellépőiről Szabolcs egyelőre nem árul el semmit, azt viszont igen, hogy az idén egy harmadik, akusztikus koncerteknek helyet adó színpad is lesz. A fesztivál nem lesz hosszabb, mert nem szeretnének lejjebb adni a minőségből. A fesztivál kiváló alkalom arra, hogy felfedezd a hely hangulatát, de ha ránk hallgatsz, eljössz akkor is, amikor semmilyen rendezvény nincs errefelé. Vagy tavasszal. 

Homola Pincészet

Vincellér utca 0534. hrsz, Paloznak, 8229

+36703608169

 

Ahol a bor és a jazz találkozik Tovább
Címkék:olaszrizling furmint kékfrankos bor borászat pincészet borkóstolás Balaton Paloznak Csopaki Kódex Homola Szabolcs Homonna Attila Jazz bor piknik Homola pincészet 100% Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr147170667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása