A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: Liszkay Borkúria

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: Liszkay Borkúria

Liszkay Mihály csaknem 50 év után költözött vissza Magyarországra, és menő borászatot varázsolt egy elhagyott Balaton-felvidéki pincéből. Imád szembemenni az árral, és ütős vörösborokat készít.

A Káli-medence egyik legeldugottabb települését, Monoszlót általában két okból választja úti célnak az ember. Az egyik, hogy meg akarja „mászni” a Hegyestűt, vagy tényleg le akar menni a térképről, de úgy hogy azért a Balaton ne legyen túl messze, és jó borokért se kelljen sokat túrázni.

liszk4.jpg

Van egy harmadik ok is: az, hogy eltéved. Ez történt Liszkay Mihállyal is, a Borkúria tulajdonosával és vezetőjével, aki a kétezres évek elején vetődött erre egy vadászat miatt, és eredetileg nyaralónak vette az elhagyott pincét. A Borkúria ma egy igazi komplexum: borászat, pince, 9 szobás, medencés luxus szálláshely. Nem hiszed el, hogy nem Toszkánában vagy, ha körülnézel a teraszról.

liszk6.jpg

Liszkay Mihály a 70-en is túl van, de ez egyáltalán nem látszik rajta, kora reggeltől késő estig pörög. Néha még tovább is, mert gyakran ad koncerteket – elismert zongoraművész. Nem szívesen adja ki a kezéből az irányítást, és alig van ideje pihenni.

liszk1.jpg

16 évesen hagyta el Magyarországot. A szerencsén múlt csak, hogy 1956-ban át tudott szökni a határon, és nem lőtték le, mint a társát. Hollandiába került, Maastrichtban vendéglátóipari főiskolát végzett, megtanult négy nyelvet. 24 évesen már éttermet nyitott, sikeres üzletember és zongoraművész lett. 1975-ben Kanadába költözött, és egy hatalmas birtokot igazgatott a Sziklás-hegységben. Amikor megjegyzem, hogy filmet kellene forgatni az életéből, mosolyogva mondja, hogy a könyv már készül. És hozzáteszi azt is, hogy máshogy tekint az egészre ennyi év távlatából. „Az, hogy 1956-ban teljesen új életet kezdhettem, tett azzá, aki ma vagyok” – mondja.

liszk3.jpg

Amikor megvette a monoszlói birtokot, nem voltak borászattal kapcsolatos ambíciói. Aztán kiderült, hogy a terület a természeti adottságainak köszönhetően az ország legértékesebb dűlői közé tartozik. Már az ókori rómaiak is imádták a környéken készült vörösborokat. Igen, vöröseket, itt ugyanis a kék szőlő volt őshonos. „Amikor kitaláltam, hogy borász leszek, a barátaim azt hitték, megbolondultam” – meséli Mihály. Tudtam azt is, hogy nem fogok rizlinget telepíteni, hanem vörösbort akarok készíteni. Szembemenni az árral egyébként is tipikus Liszkay-tulajdonság.”

liszk5.jpg

Így pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot terem a 10 hektáros birtokon, az egyetlen fehér fajta a szürkebarát. A borok a nemzetközi borversenyeken is arattak (a 2008-as Cabernet Franc ezüstérmes lett a londoni Decanter World Wine Awards-on és arany a Nemzetközi „Páneurópa” Vörösborversenyen, stb.) Liszkay Mihály szerint akár világhírű is lehetne az itteni vörösbor, ha a környék átállna ennek a fajtának a telepítésére.

liszk2.jpg

A Borkúriában hatféle bort lehet megkóstolni, bejelentkezésre. Amit mindenképp érdemes, az a tulajdonos személyes nagy kedvence, a Giulia nevű cabernet franc. Nemcsak azért, mert üt, hanem azért is, mert nem kapható máshol. És ha ezzel kiülsz a teraszra, rájössz, hogy nem is kell elutazni Toszkánáig.

Liszkay Pincészet és Borhotel

Monoszló, Hrsz. 48/2
www.liszkay.com
06303982777

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: Liszkay Borkúria Tovább
Címkék:cabernet franc bor szállás luxus borászat pincészet vörösbor Balaton Balaton-felvidék Liszkay Mihály Monoszló Liszkay Borkúria

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr917231163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása