A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: 2HA

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: 2HA

Egy birtok, ahol még a toszkánai vörösbor is jól érzi magát, és ahol a borász nem bánja, ha a profik kritizálják.

 

Egy balatoni borfesztiválon ismertem meg néhány évvel ezelőtt. Soha nem fogom elfelejteni az első találkozásunkat, ami visszafogottnak indult, aztán hajnalig tartó, nyaralókulcs-keresős bulival végződött. A nevére szerencsére azért emlékeztem másnap. Így kezdődött a viszonyom a Tabunellóval, a toszkánai eredetű, Szent György-hegyen készült brutálisan finom vörösborral. Az igazi neve egyébként sangiovese, és a badacsonyi borvidékre Török Csaba, a 2HA szőlőbirtok tulajdonosa hozta el.

 

nyl_8461-1.jpg

Csaba tervei között nem szerepelt az, hogy borokat készítsen. A Balaton-felvidékre járt lovagolni, és egy olyan helyet keresett, ahol lovakat tarthat. Amikor megtudta, hogy eladó a Szent György-hegy déli lejtőjén az akkor még csak apró birtok, nem várt a vásárlással. Tényleg mesés hely Hegymagas és Kisapáti között, szigligeti panorámával és nagy terasszal. Aztán ló helyett maradt a szőlő, meséli Csaba.

 

nyl_8455.jpg

 

Először csak magának akart bort, el elkezdett könyvekből tanulni. Az első 60 literes tétel 2003-ban készült el, és 4 év telt el az első kereskedelmi forgalomba kerülő borok palackozásáig. Flying winemakert is hívott (utazó borász szaktanácsadónak lehetne fordítani), mert fontosnak tartja, hogy őszinte véleményt kapjon egy profitól. „Az elején nehéz volt lenyelni a kritikát. Az ember hamar összebarátkozik a saját termékeivel, és nem veszi észre a borhibákat” - mondja Csaba. Ezenkívül a boroknál is vannak trendek, irányvonalak, amelyekről így lehet időben infókat szerezni.

 

nyl_8521.jpg

 

A 2HA (2 hektár) Csaba szerint egy butikborászat. A „kézműves” jelző már nem fejezi ki azt, ami itt történik – organikus gazdálkodás, drasztikus hozamkorlátozás, kézi szüret, hordós érlelés. A birtok 1+1 hektárral indult (most sem nagyobb 4 és fél hektárnál), innen a névválasztás. Egy jó pincészetnév ma már egyébként sem személyhez kötődik, vallja Csaba.

 

nyl_8662.jpg

 

Azok közé a borászok közé tartozik, akik szembemennek az árral, és úgy gondolják, hogy a filoxéravész előtti hagyományokat követve inkább a vörösborokra kellene fektetni hangsúlyt a Balaton-felvidéken. Készít olaszrizlinget és szürkebarátot is, de itt nem ez az, ami izgalmas, hanem a cabernet franc, a merlot, a shiraz és természetesen a sangiovese (itt Tabunello).

 

nyl_8639.jpg

 

A sangiovese egy ősi etruszk eredetű fajta, amihez Csaba Olaszországból rendelt oltványokat. A telepítést tudományos kutatás és földmintavétel előzte meg, és a borász olasz szakembereket is megkérdezett arról, mit gondolnak az ötletről. Aztán el sem akarta hinni, hogy a sangiovese a hazájától északra is így tud működni. Mert Kaliforniától Chiléig telepítik, de ritkán találja meg magát ennyire, mint itt, a Szent György-hegyen. Szubmediterrán mikroklíma, sok napsütés, nem csoda, hogy otthon érzi magát. (Annyira szubmediterrán, hogy Csaba olajfái is kihúzzák a telet.)

 

nyl_8606.jpg

 

„Azt szeretném megtalálni, hogy melyik az a vörös fajta, amelyik jól tud adaptálódni ehhez a területhez” - mondja Csaba. „Ez nyilván nem egy év munkája lesz”.

 

nyl_8668.jpg

 

Addig is érdemes idejönni kóstolni, amíg ez kiderül. Mivel a borász nincs itt minden nap, ezért jelentkezz be, mielőtt találkozni akarsz a 2HA boraival. És csak óvatosan, különösen a Tabunellóval!

  

2HA Szőlőbirtok és Pincészet
Szent György-hegy
GPS N 46  50.039’ EO 17 27.341’
06302033039
info@2HA.hu

A legmenőbb balatoni pincészet nyomában: 2HA Tovább
Címkék:shiraz olaszrizling cabernet franc bor szürkebarát borászat pincészet borkóstolás 2ha tabunello Balaton Szent György-hegy Török Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr817252747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása