Fura lények a Balatonban: a vándorló polip

Fura lények a Balatonban: a vándorló polip

Fogadjunk, hogy sose gondoltad volna, polipok is élnek a Balatonban. Na jó, nem klasszikus polipra kell gondolnod, a tóban élő fajt úgy hívják, hogy hidroidpolip (Cordylophora caspia).

03_9.jpg

Ezt az inváziós fajt nem is olyan régen, 2001-ben fedezték fel, egy telepes csalánozóról van szó. Ahogy a latin nevéből is remekül látszik, a Kaszpi- és Fekete-tenger vidékéről származik, ennek ellenére édesvizekben is remekül érzi magát, és gyakorinak számít.

A faj terjedése hajófenékre, növényekre és egyebekre tapadva történt, bejárta a tengereket, folyókat, mindent. Megtelepedéséhez szilárd aljzatra van szükség, a Balatonban a köveket, fadarabokat és kagylóhéjakat kedveli.

02_9.jpg

A parti övben megtalálható hidroidpolip elágazó telepeket alkot, az ágak végén ülnek a kis polipok - ezek az elágazódás mértékétől függően lehetnek első-, másod-, harmad- és negyedrendűek.

A táplálkozását tekintve ragadozó, apró rákokat, férgeket, rovarlárvákat, vízi atkákat fogyaszt. Ősszel úgynevezett áttelelő képleteket képez, amelyek a gyökerekbe húzódnak vissza, tavasszal aztán a gyökerekből fejlődnek ki a polipok.

01_9.jpg

Áttelelő állapotban a telepes hidroidpolip könnyen tud passzív módon vándorolni, ilyenkor nagy távolságokra is eljuthat. A kolóniák nagyon érzékenyen reagálnak a hőmérséklet-változásra és a fény erősségére - de ez legyen az ő bajuk, nem igaz?

Még több fura lény itt.

(via Balatoni természetkalauz, szerk.: Dr. Vörös Lajos)

Fura lények a Balatonban: a vándorló polip Tovább
Címkék:balaton élővilág Balaton balatoni lények

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr857733658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spinat 2015.09.02. 07:15:52

a név félrevezetö, ez ugyanis egy csalánozó (lásd medúza) és nem puhatestü (lásd oktopusz, amit magyarul általában polipnak hívnak).
süti beállítások módosítása