Édességfüggők, hedonisták, tejérzékenyek, diétázók, paleók, szevasztok - itt tényleg mindenkinek jár egy kis gasztronómiai orgazmus.
fotó: Villa Gréta Facebook-oldala
A Szilágyi házaspár, Ágnes és Lajos Nagykőrösről költöztek Siófokra, hogy Ágnes mesébe illő desszertjeit ne csak a család és a barátok ismerjék és élvezzék. A helyszín a Petőfi sétány nyugisabb része, egy dizájnos kockaépületben, terasszal. Tavaly októberben nyitottak, és természetesen mindenki azt gondolta, hogy őrültek, és hogy szomorú vége lesz az őszi szezonkezdésnek. Hát nem így lett: a cukrászda időjárástól függetlenül zarándokhely lett.
Már az első percekben kiderül, hogy a személyzet tökéletesen tisztában van azzal, hogy a sokféle sütiből melyek azok, amelyeket megehetnek a liszt-, tejcukor, stb. érzékenyek, cukormentes étrendet követők, paleók, stb. Ez sajnos ma sok helyen még nem alap, itt viszont tényleg szinte mindenki talál magának az étrendjébe beilleszthető sütit, és nem kell beérnie egyféle ilyen-olyan mentes desszerttel, még választhat is. Helyet foglalunk a lila székekben, és munkához látunk.
A Gréta szelettel kezdünk, ami főzött vaníliás habbal készül, eperrel, szőlővel, barackkal. Egyáltalán nem olyan az íze, mint a hasonlóan kinéző krémeseknek: nem édes, hanem lágyan savanykás, igazi nyári süti.
Ez a körtés csoda brownie tésztával, tejszínben felfőzött liofilizált (fagyasztva szárítva tartósított) körteporral készül, és nem igazán tudjuk visszaadni, hogy mennyire bejön:
A vaníliás borzast kávéhoz ajánlják. Ha szétvágod, gyümölcsös töltelék folyik ki belőle.
Ahogy írtuk, a cukrászda paleo vonalon is erős. A paleo sütik általában nem arról híresek, hogy finomak, ezért sok paleós inkább nem eszik olyan desszertet, amit nem ő maga készít. Na itt más a helyzet, ez egy igazi paleo paradicsom. Az aszalt szilvás paleo szeletet mondjuk csak annak ajánljuk, aki itt már nem akar többet enni, sőt az elkövetkező órákban egyáltalán nem akar enni, olyan laktató. A Sacher torta pedig az, amit mindenki megehet, mert nem került bele tejtermék és cukor - és még paleo is.
És egy sütiért 450-590 forintot kérnek, ami összehasonlítva a porokból gyártott, illetve cukros-margarinos, félig műanyag cuccokhoz képest korrekt ár (a paleósok kicsit drágábbak).
És a fagyik. Ha még tudsz helyet szorítani legalább egy gombócnak, ne hagyd ki. Itt is megvan a paleo volal, a sárgadinnye fagyi például a szentjánoskenyérlisztnek köszönhetően olyan lágy, mintha tejes lenne.
És néhány fontos infó: augusztus 25-ig a kapacitásuk korlátozottsága miatt, elvitelre sajnos nem tudank süteményt adni, csak helyben sütizés lehetséges, Ági nem tud nagyüzemi mennyiségeket készíteni a kézműves sütikből, viszont szeretnék mindenkinek biztosítani a kóstolás lehetőségét.
A Villa Gréta ősztől csütörtök délutántól vasárnap estig tart majd nyitva, egy kis szeptemberi pihenő után.
Villa Gréta
Siófok, Petőfi sétány 38.