Gasztrotrip kacsanyelvvel és téli Balatonnal

Gasztrotrip kacsanyelvvel és téli Balatonnal

Váratlan belsőségek, gombának kinéző süti és téli balatoni panoráma a balatonfüredi Nem Kacsában.

Míg a legtöbb balatoni helyen a "szezon" előtt szokás megnyitni az új helyeket, Balatonfüreden a hagyományos értelemben vette szezon után, végén, vagy azon kívül is simán nyitnak új helyek - a Nem Kacsa ősszel, a Morzsa Bisztró pedig télen kezdte meg remélhetőleg hosszú karrierjét. Ez is tökéletesen alátámasztja, hogy olyan, mint "szezon", már nincs a Balatonon. A gasztrokínálat felfedezése ilyenkor sokkal nyugisabb, nem kell annyit várni, nem csattognak a mokaszinok a sétányon, és ilyenkor a kevésbé ismert és népszerű alapanyagokból is izgalmas dolgok készülnek.

nk_hal.jpg

A Nem Kacsát az általunk (is) egekig magasztalt Bistro Sparhelt csapata nyitotta, Elek Balázs mellett Takács Lajost kérték fel kreatív séfnek. Őt a budapesti Olimpiából és a Laci!Pecsenyéből ismerheted. (Azt már kevesebben tudják róla, hogy ő is a Balaton-felvidékről származik, és régi vágya volt, hogy visszatérjen főzni a régióba).

nk_2.jpg

Az étlap nem hosszú: 5 előétel, 3 leves, 4 főétel, amihez 5 köret közül választhatunk, és 3 olyan főétel, ami egy kerek, egész kompozíció körettel együtt, plusz 3 desszert. Nem kell túlmisztifikált dolgokra gondolni: van pontyhalászlé, húsleves, kacsacomb párolt káposztával és almával, rántott sertéstarja, szalonnás túrós csusza, stb., aki pedig nem vágyik a magyarosabb vonalra, választhat sütőtökös rizottót munster sajttal és aszalt gyümölccsel, vagy egy keleties ízvilágú halat - de erről később.

nk1_2.jpg

Rendelés után üdvözlőfalat érkezik, egy kacsabelsőség. Épphogy megkóstolod a helyi bort, vagy a kimérve is kapható pezsgőt (ami a "Kacsapezsgőfürdő" fejezetben található a menüben), egy kisebb tálnyi, tejszínes szószban úszó kacsanyelvet helyeznek az asztalodra, és ezzel egy gasztronómiai trip veszi a kezdetét. Az első állomás, a kacsanyelv esetében el kell távolítanod a csontos részt, és már csak el kell felejtened, mit is készülsz megenni - ha zavarna esetleg a nyelvfogyasztás ténye. 

nk_3.jpg

Pontyhalászlét kérünk, ami nem egy fotogén étel, ezért most eltekintünk a fotótól. A boldogságunk teljesebb lett volna, ha kicsit kevesebb a leves és egy kicsit több a hús, de így is rendben volt. Ez a fogás magában hordozza azt a veszélyt, hogy nagyjából jóllaksz vele, ezért ne ezzel kezdj, ha valami komolyabb ízélményre vágysz.

Pl, az Édes csilis halra, tamarinddal és kelbimbóval. Soha nem jutott eszünkbe, hogy a tamarind és a kelbimbó valaha egy tányéron találkozhat, és hogy ez jó lesz. Az eredmény egy gyönyörű kompozíció, ahol minden egyes alapanyag speciális kapcsolatban van a többivel, és mindent meg kell kóstolni mindennel, még a külön köretként rendelt vajas, zöldfűszeres répa is illik a történetbe.

nk_5.jpg

A desszert - Csokoládés fatörzs - pedig egy egész mese. Pontosabban egy erdő, ha már a tripeknél tartunk. A fatörzsön kívül csokifagyi és gombának kinéző habcsókszerű kreációk is helyet kapnak.

nk_6.jpg

A Nem Kacsa tehát szuper helyszín, hogy mélyebben is elmerülj a téli balatoni gasztronómiában. Az asztalodról közvetlenül a kikötőre látsz, ha belefér, nézd meg közelebbről is a vizet. Nyáron lehet, hogy nagyon sokan lesznek.

Nem Kacsa
Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca
(70) 364 7800

Gasztrotrip kacsanyelvvel és téli Balatonnal Tovább
Címkék:bor kacsa étterem halászlé hal balatonfüred gasztronómia gasztró desszert Balaton Takács Lajos kacsanyelv Nem kacsa

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr1712252534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása