A keszthelyi grófok is imádták volna a Balaton legmenőbb fagyiját

A keszthelyi grófok is imádták volna a Balaton legmenőbb fagyiját

A gyenesdiási Bringatanya fagylaltjai tarolnak: az egyik nemzetközi versenyen vesz részt Olaszországban, egy másikat pedig a Balaton legjobbjának választottak. Ez utóbbit Festetics György több mint 200 éves tortareceptje ihletette.

br1.jpg

A Bringatanya sok éve megkerülhetetlen megálló a balatoni bringakörút gyenesdiási szakaszán. Az idén azonban országos szintű elismeréseket is begyűjtött a hely, és a nemzetközi fagyiszíntéren is meg fog jelenni: az Il mio cioccolato nevű fagyijával megnyerte ugyanis a Gelato World Tour magyarországi versenyét. 70,5 százalékos étcsoki van benne, amibe maracuját kevertek,a fagyi tetejét pedig kakaóbabbal és karamellizált ostyalappal borították. (A verseny másik győztese a székesfehérvári Damniczki Cukrászda fekete tea-pisztácia -bergamot-málnafagyija, ez a két alkotás képviseli majd Magyarországot a júliusi döntőn Olaszországban).

br8.jpg

br2.jpg

A Bringatanya egy másik műve pedig megkapta a Balaton fagyija címet is: ez a Festeticsék mandulás csókja, amihez egy antikváriumban felfedezett, több száz éves tortarecept adta az inspirációt. Ez nem más, mint Festetics György gróf, a keszthelyi Georgikon alapítójának kedvenc receptje, amit nem az arisztokrata idejében, hanem egy évszázaddal később jegyeztek le. Eredetileg egy mandulás-habcsókos süti volt, a készítői mandulás madártej fagyit hoztak létre ez alapján, csokival és házi piskótával.

A fagyik „elkövetői”, a Somogyi-család 30 éves rutinnal találja ki a különféle ízeket. A választék elképesztő, a fehércsokis rózsás málnától a kardamomos karamellás kávén át a sportszeletig egészen durva a felhozatal, esélytelen, hogy mindent végigkóstolj egyetlen alkalommal.

br4.jpg

br7.jpg

A tesztelőcsapat szerint (mert ehhez az kellett) a Vanília, a már említett Festeticsék mandulás csókja és a Túrórudi nagyon ott van, de az After Eight-tel és a Joghurttal sem lehet mellélőni. Az Il Mio cioccolato szintén alap, ha döntésképtelen vagy, ezt mindenképp próbáld ki.

Akkor is ehetsz itt fagyit, ha valamilyen étel-intoleranciád van, vagy cukormentes étrended van. A cukormentes meggyfagyi egy picit édesebb volt, mint amire számítottunk, jó hír viszont, hogy a tejmentes választék itt nemcsak vizes sorbet-fagyikat jelent. Ha eddig csak ezekkel kellett beérned, igazi ünnep lesz, hogy a gyenesi fagyitemplomban tejmentes csokis fagyi is van.

br6.jpg

A Bringatanya egyébként nem az a rohanós műfaj. Először is, sorban kell állnod, mivel szinte minden erre eltekerő bringás, a piacra vagy a strandra induló, vagy onnan jövő betér, de legalább van időd kitalálni, hogy milyen fagyit akarsz enni. Itt mindenkiből előjön egy kicsit az ötéves, aki nem hiszi el, hogy végre annyi fagyit ehet, amennyit akar, aztán a végén nem is tud dönteni. Tényleg tök szívás, de választani kell - vagy visszajönni többször.

br5.jpg

Bringatanya
Gyenesdiás, Madách u 45.

A keszthelyi grófok is imádták volna a Balaton legmenőbb fagyiját Tovább
Címkék:keszthely nyaralás fagyi gasztronómia gasztró gyenesdiás fagyizó Balaton Balaton fagyija bringatanya

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr8412624431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása