A legjobb balatoni étterem nyomában: Fricska

A legjobb balatoni étterem nyomában: Fricska

Nagyon hosszú utat tett meg a veszprémi Fricska: a közösségi térből, ahol egy darabig nem a gasztronómia volt a főszerep, rendhagyó bisztró lett.  

fr2.jpg

Természetesen már a hely is imádni való: egy mesébe illő völgy, ahová már rég nem csak a veszprémiek járnak ki piknikezni és élvezni a nyugalmat. Mindenhol gyerekek, kutyák, lelazult emberek. Ez mind szép és jó, de a tulajdonosok úgy gondolták, a helynek fejlődni kell, különös tekintettel a gasztronómiára.

Persze a belső terek is megújultak, „bisztrósodtak”, bár ez pont egy olyan tényező, amit a nem a forró nyári napokon fogsz megnézni. És a kicsit hűvösebbeken sem, ha lesz ilyen egyáltalán ezen a nyáron, hiszen nem nagyon lehet annál jobbat elképzelni, hogy egy patak folydogál melletted, amíg a sörödet vagy a koktélodat iszod, és egy hazai Michelin-csillagos éttermeket (Onyx és a Costes) is megjárt séf főztjét eszed. És ezzel el is érkeztünk a Fricska eddigi életének egyik legfontosabb mérföldkövéhez, ami nem más, mint Mede Ádám séf csatlakozása a csapathoz.

fr10.jpg

fr9.jpg

Az étlap a Kamramustrával kezdődött, amikor ott jártunk. Helyi sajtok, szalámik, savanyított zöldségek, mangalicaválogatás, házi lekvár, a kézműves hívószóval. Az előételeknél és a leveseknél már látszott, hogy a konyhán valami nagyon nagy változás történt - cékla sóágyon, sülttyúkleves gombával és risztésztával, gazpacho -, de a magyaros vonal is hangsúlyos lett. Itt a pacalpörkölt házi kenyérrel pl. egy nem szokványos előétel. De minden fogásban van valami szokatlanul izgalmas, pl. a serpenyős malactarját sárgaborsó és tamarind, a konfitált kacsacombot (lent) zsálya és savanyú káposzta kíséri.

fr1.jpg

fr4.jpg

fr3.jpg

Külön étlapot kapott a Grillterasz, ahol nyáron látványpultban készülnek a fogások. A Fricska burger talán az egyik ikonikus fogás, közepesen megsütött húspogácsából, sült baconból, sajtból, hagymalekvárból és szószból áll. Nekünk kicsit hiányzott belőle a zöldség, vagy a saláta, de ezt leszámítva megéri kipróbálni.

Szintén nem jön szembe az országnak ezen a részén az emberrel a bao, ez a tajvani eredetű szendvicsféleség, ami a street food újra és újra felfedez magának. A bao, vagyis gőzbuci gőzölt tésztáját eredetileg disznóhússal töltötték meg, de a hozzávalóknak csak a fantázia szab határt. A Fricskában sertés hasaalja, csirke, ecetes gombasaláta, kínai kel, hoisin szósz szerepelt a választékban (most már nem ezek vannak). A kissé édeskés tésztát elsőre talán nehéz elhelyezni a főleg hazai fogások között, de ha szereted az ázsiai ízeket, ne hagyd ki. A tofus vega verzió így festett: 

fr5.jpg

fr6.jpg

Van, aki imádja az új Fricskát, és van, aki visszasírja a régit. Tény, hogy talán több a stressz, mint a bográcsgulyásos időszakban, de érdemes kipróbálni a már nem is olyan új séf ételeit. És a Völgy fagyizó is a közelben van.

1001.jpg

A mai cikket a Lidlben kapható, Ballino vaníliás jégkrém támogatja, amelyet 08. 03-tól 79 forintért lehet megvásárolni a Lidl bármelyik balatoni üzletében!

 

Fricska
Veszprém, Miklós u. 10.
(88) 794 331

A legjobb balatoni étterem nyomában: Fricska Tovább
Címkék:programok veszprém gasztronómia gasztró burger bao fricska Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr3112709676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása