Tényleg él szörny a Balatonban?

Tényleg él szörny a Balatonban?

Ha van előtted egy bazi nagy tó, aminek nem látsz rá az aljára, elkezdesz sejteni benne dolgokat. Olyan lényeket, amiket képtelenség megmagyarázni, de szerencsére ilyesmire nincs is szükség, hiszen még soha nem másztak ki a partra, hogy boncolást kelljen végezni rajtuk, esetleg Voight-Kampff tesztet, elég elfogadni, hogy amit nem látunk, az rettenetes és máris kész a Balatoni Szörny.

Természetesen még soha, senkinek nem harapta le a lábát, nem jelent fenyegetést a környéken élőkre, de időről-időre akad valaki, aki megtalálja a maradványát (tehát megdöglött), készít róla egy fotót (feltámadt), vagy csak elmesél róla egy sztorit.

Ezek alapján megpróbáljuk felállítani a Balatoni SZÖRNY személyiségrajzát.

Itt van például ez a fosszília, amit egy tízéves fiút talált úszkálás közben még 2000-ben. A balatonakarattyai Peák István azóta se tudja, hogy mi volt ez, de 25 millió forint kér érte, ha esetleg valakinek szüksége lenne rá. Állítólag még a biológiatanárok sem tudták megmondani, hogy mit guberált ki az iszapból, de akad, aki szerint valami őskígyó vagy ősgyík maradványa lehet.

97498.jpg

Ez egyébként már csak azért sem kizárt, mert a mezozoikum idején a Balaton mostani öble felett pont a Tethys-óceán hullámzott, a vízben meg ilyen jószágok éltek:

MosasaurMaastricht080910.JPG

Mosasaur-dinosaurs-28881734-616-498.jpg

cretaceous_marine_predators2_800.jpg

A képen egy moszaszaurusz látható, a lény akár 17,5 méteresre is megnőtt, ráadásul ők voltak a kígyók legközelebbi rokonai, ami elég izgalmas, ha figyelembe vesszük, hogy a 2000-ben előkerült csontvázra is azt mondták, hogy ősgyík vagy őskígyó maradványa lehet. A moszaszaurusz meg pont ez a kettő az egyben.

És nyilván minden szörnymonda úgy indul, hogy élt itt régen valami őslény, ami máshol kihalt, de nálunk kibekkelte az elmúlt néhány százmillió évet, szóval a moszaszaurusszal az alapsztori adott, lássuk, hol tartunk most.

Időnként készítenek például ilyen képeket:

szornybalaton.jpg

Aztán volt 2009-ben egy vicces összeállítás a témában a Kultúrparton, eszerint “1981-ben rejtélyes módon süllyedt el a japán kultúrattasé huszonötöse, a Cseresznyevirág, az utasok egy több méter hosszú, tüskés hátú gyíkszerű lényt láttak a hajó körül. 1992-ben egy Christian McCliff nevű skót szörfös jelezte a hatóságoknak, hogy „egy óriáshal, amelynek lábai vannak, le akarta rántani.” A 2007-es kékszalag versenyzői a pálkövei öböl magasságában hosszú elnyúlt testet láttak mely csupasz nyakban végződött.”

Hogy ezek a sztorik mennyire megalapozottak, az kérdéses, viszont tény, hogy ez a fickó valamitől nagyon összeszarta magát:

 

A bizonyítékok szerint abból kell kiindulnunk, hogy a szörny feje olyan, mint egy polipé, közeli rokona a moszaszaurusznak, vannak karjai, amikkel le tud rántani a mélybe skót szörfösöket, és hosszú a nyaka. Megkértük a fantomképrajzoló részlegünket, hogy a fentiek alapján gyártsák le nekünk a Balatoni Szörnyet és nagyon úgy fest, hogy valami ilyesmi él a tóban:

szorny.jpg
De gyorsan szögezzük le, hogy ez nem baj. A szörny jó. Turisztikai szempontból haszonállatnak tekinthető, hiszen amelyik tóban szörnyet sejtenek, ott megélénkül az idegenforgalom az első kettéharapott turistacsoport felbukkanásáig. 

Tény, hogy a szörnykérdést máig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni, és viszonylag ritkán látták még józanul a lényt, de a Loch Ness-i példából kiindulva tisztán látszik, hogy további kézzelfogható bizonyítékok nélkül is érdemes lehet időben ráfeküdni az izé turisztikai hasznosítására. 

Tényleg él szörny a Balatonban? Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr696655133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyelv-ész 2014.11.03. 13:04:24

Anyósom úszik teliholdkor. Mi ezzel a baj?

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2014.11.03. 13:20:53

Én arról a tóról bármit eltudok képzelni, még a szörnyet is, sőt leginkább azt.

Netuddki. 2014.11.03. 14:03:15

Á, a skótok minden tóban szörnyet látnak.

Mellesleg a balatoni szörnyek szabad szemmel nem láthatók. Múltkor is meghajtotta valamelyik az öbölátúszókat...

barli 2014.11.03. 15:01:20

A legnagyobb bizonyítékot kihagytátok, a dolly roll már a mezozoikumban énekelt róla. Hullámszörny, németes nevén Windszörny.

2014.11.03. 15:22:08

Instant nagypapa volt aki az urnából összeállt valami hallal hetyegni osztán tessék
máris itt a világszenzáció.

191919 2014.11.03. 17:12:52

Feltétlen szükségünk van egy balatoni szörnyre. Persze kell találni neki egy jó kis nevet. Kedveset, nem rémisztőt. Aztán indulhat a szörnyfigurák gyártása. A Balaton kabala állata.
Minden évben kell néhány sztori róla, én bízom az internetezők fantáziájában.

A többi a Magyar Turizmus Rt. dolga. Pl. pályázatot ír ki a legjobb fényképre. Szerintem a Balatoni Hajózási Rt.-re is számíthatunk, nekik se jön rosszul egy saját szörny.

Netuddki. 2014.11.03. 17:52:05

@191919: Nyugdíjügyi gabika most úgyis ráér...

torró 2014.11.03. 18:10:13

A nyáron hallottam, egy nő mondta ott valakinek, hogy legyen szíves ne mutogassa azt a szörnyeteget:)))
Amúgy én ott lakom és nagyon sokat voltam vízen, horgászat, vitorlázás stb. Ezt a szörny históriát most hallom először. Nem mondom, nyaranta lehet néha látni egy két szörnyellát, de mást nem. Mondjuk az igaz, hogy a tóban van jó sok nagytestű 40-50kg -s busa, ha csak azzal nem találkoztak. Néha bejönnek nyáron a hajó alá, majd feldöntik.

monddazigazatmar 2014.11.03. 21:55:14

"Tény, hogy a szörnykérdést máig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni, és viszonylag ritkán látták még józanul a lényt,"
Tehát akkor piál a lény. Érdemes körülnézni a parti kocsmákban, hátha ott van.

lutria 2014.11.03. 21:57:33

Most nem azért,de ez a "lelet"már volt vagy 2 hónapja a bulvárban,egy szakértő megállapította hogy az egy-bognártüske-nevezetű csont ami egy extra nagy méretű ponty,harcsa,vagy csukáé lehetett.
Amúgy meg elég érdekes lenne ha egy "fosszíliát"egy olyan helyen találnának amit valszeg rendszeresen kotornak vagy eleve az elmúlt évtizedekben rakódott le az az iszapréteg amiben találták.

Asidotus 2014.11.03. 23:46:23

Éppenséggel egy mázsa körüli harcsa, ha megközelíti a vízfelszínt, elég ijesztő tud lenni. Kb két és fél méter hosszú, vagyis egy embernél hosszabb

reaktív páncél 2014.12.09. 14:28:25

Nagyon érdekes ez is, bár a Bors-online cikke a teljes, jellemzően az eredeti BORS-online cikkében a megkérdezett szakértő aki a minisztériumnak készítette el szakvéleményét a fotón látható állkapocsról, azt írta, hogy az nem állkapocs hanem egy hal BOGNÁRTÜSKÉJE, az Interneten viszont nem létezik olyan, hogy "BOGNÁRTÜSKE"! Mindez azért is érdekes, mert a nyilatkozó "szakértő" a Természet Tudományi Múzeum Paleontológus szakértője volt.
Csak azt lenne jó tudni, hogy az állítólagos szakértő libáért vagy hizott disznóért vette a diplomáját? meg az is érdekes lehet, hogy a BORS-online ujságírója hogyan írhatott le ilyen nagy hazugságot? Esetleg ez természetes náluk?
Üdv.

alte trottel 2014.12.13. 23:24:25

@reaktív páncél:
Néha a bulvárfirkonc is szok igazat írni, ha RETTENETESEN bé van baszva!

reaktív páncél 2014.12.14. 05:14:41

Elvétetten ez elöbbi hozzászólásnál, elnézést érte, A szakértő nem az általam leírt "bognártüskének" mondta a Balatonban talált állkapcsot,hanem "BOGNÁRTÖVIS" nek! Bognártövis az, nincs.
Bemásolom a közvetlen linket az eredeti állkapocs hírdetés közvetlen eléréséhez, hátha érdekel valakit:

galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/egyeb-regiseg/9748/600000-9-millio-eves-allkapocs-3-sor-foggal-Antik-szenza/

Mint írtam már, NINCS olyan mint amire a "szakértő" és a BORS-online "újságírói" hivatkoznak! Nincs olyan, hogy hal BOGNÁRTÖVIS", ez egyszerűen nem létező fogalom az Interneten, értelem szerint ebben a témáéban Nincs, nézzetek utána nyugodtén: BOGNÁRTÖVIS !
Vagyis, van “szörny” a Balatonban! Esetleg volt szörny a Balatonban vagy elődjében pár százezer éve !
Üdv.
süti beállítások módosítása