A legjobb balatoni étterem nyomában: Chianti

A legjobb balatoni étterem nyomában: Chianti

A Chianti Veszprém külvárosában, panelházak között található, de ez semmit nem vesz el az élményből. Mert onnantól, hogy belépsz a kerthelyiségbe, egy mediterrán kisvárosban érzed magad.

A Chianti konyhája egyszerre mediterrán és magyaros, nem az itthon sokszor erőltetett olasz vonalat viszi. Francia konyhai technológiákat is alkalmaznak, és a mediterrán konyha hozzávalói mellett helyi alapanyagokat is beépítenek a menübe, így jól megfér egymás mellett az étlapon a kecskesajt és a wasabi, a mangalica és a garnéla. Persze nem egyetlen fogásban.

Ez nem az a hely, ahol tányérról lelógó rántott húst és rizibizit lehet rendelni, itt kacérkodnak a csúcsgasztronómiával. A halmokban álló kalóriabombák helyett geometrikusan elrendezett, dizájnos kajákra számíts, amelyek nem a méretükkel fognak lenyűgözni, hanem a gondosan megkomponált ízekkel. Ez a te helyed, ha nem borulsz ki a téglatest alakú halaktól és a henger alakú húsoktól, és fontos neked, hogy az étel esztétikai élményt is nyújtson.

Az étlap rövid, ahogy az a friss alapanyagokkal dolgozó éttermekben alap. Három előétel, ugyanennyi saláta és leves, kb. nyolc főétel, öt tészta, hétféle pizza négy desszert közül választhatsz, ezenkívül napi ajánlat is van. A sznobok ínyencek mindig innen rendelnek, vagy a kérnek egy degusztációs menüt, ami öt fogásból áll, és az étterem ars poeticáját, illetve a konyhafőnök tehetségét hivatott bemutatni.

De térjünk a lényegre. A ház borával indítottunk, ami itt egy kifejezettem a Chiantinak készített rizlinget jelent a csopaki Jásdi pincészettől. Amíg vártuk az első fogást, üdvözlőfalatot kaptunk – ez egyébként mindenkinek jár, aki itt asztalt foglal itt. Fogadjunk, nem fogod kitalálni, hogy a képen egy kacsamájterrine szerepel feketekagylóval, mellette egy nyúlkolbász friss turbolyával, a harmadik kupac pedig kecskesajt. Olyan alapanyagok randevúznak itt egyetlen tányéron, amelyekről soha nem gondoltad volna, hogy együtt is meg lehet őket enni. Szokatlan, de élvezhető ízélményt adtak.

Ezennel befejezzük a fentiekhez hasonló gasztrosznob szöveget, ha ilyet akarsz olvasni, veszel majd magadnak valamilyen drága magazint vagy nekiállsz étteremkritikákat böngészni. Azt viszont meg kell említeni, hogy a medvehagyma-krémleves csodás volt, leszámítva a habszerűséget a tetején. Ez utóbbinak is inkább a látványa, mint az íze volt zavaró egy kicsit. Kora nyári erdő, friss illatok, stb. jutottak eszünkbe róla, de nem fejtjük ki részletesen, mert az előbb tettünk egy ígéretet.

A másik előételt, a tőkehal-mignont édesburgonya-salátával a napi ajánlatból választottuk. A mennyisége szinte főételnek is beillett volna, és eszméletlenül finom volt. A vargányarizottó, annak ellenére, hogy nincs benne hús, szintén nagyon laktató volt. Mi itt feladtuk, de ha te ezek után be tudsz nyomni egy válogatást a Bakony legjobb sajtjaiból, vagy egy stíriai metéltet tárkonyos tejfölöntettel és málna fagylalttal, te vagy a király.

A felszolgálók vérprofik, pontosan tudják, mikor kell megjelenni az asztalnál és mikor kell lelépni, milyen hangulatban vagy és mennyi udvarias poént engedhetnek meg maguknak. A sommelier egy két lábon járó lexikon, mindenhez tud bort ajánlani neked, és még a borászokról is sztorizik, ha van rá igény.

És ha már a boroknál tartunk, itt megkóstolhatod a balatoni borok színe-javát, de más borvidékek palackjaiból is válogathatsz. Az étterem mellett delikátbolt is működik, ha ízlett a bor, itt megveheted sok más különleges hozzávalóval együtt.

A Chinati abszolút a régió élmezőnyében van. Nem tartozik az olcsó helyek közé (egy főétel 3-6 ezer forintba kerül), de ezért olyan kulináris élményt kapsz, amire szívesen emlékezel vissza a nyaralás után is. Egyébként a Chianti csapata viszi a korábban letesztelt Baricska csárdát Balatonfüreden. Teljesen más a koncepció, de az közös, hogy a minőségből nem hajlandóak engedni.

Trattoria Chianti
Veszprém, Csermák Antal utca 13.
0688410385

Csatlakozz az I love Balaton 415 ezres facebookos csoportjához
, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

A legjobb balatoni étterem nyomában: Chianti Tovább
Címkék:veszprém gasztró

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr306659641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása