A hely, ahol bárki borász lehet

A hely, ahol bárki borász lehet

Az őszi Balatonnal egyszerűen nem bírunk betelni. Tömeg és sorban állás helyett nyugalom van, a levegőben mustillat terjeng, és szinte több a nyitva tartó borászat, mint élelmiszerbolt (legalábbis az északi parton biztosan.) Badacsony (vagyis közigazgatásilag most már Badacsonytomaj) és környéke ideális úti cél egy őszi hétvégére. Főleg, ha a pincéket nemcsak kívülről szeretnénk megnézni.

ib1_1.jpg

Bár a fénye kissé megfakult a kilencvenes években még jellemző kevésbé igényes borkiméréseknek köszönhetően, a borvidéken évről-évre számos csúcsbor születik, és már rég nem a kannás édes szürkebarátról és az olaszrizlingről szól. Meg fogsz lepődni, ha nem jártál itt az elmúlt évtizedben. Egyre több olyan borász van, ahol a családi tradíciók elszántsággal és komoly szakértelemmel találkoznak.

Az Istvándy Pincészet egyik legújabb ötlete, a Borműhely éppen a kannás szürkebarátok egykori Mekkája, a Római út badacsonyi részére esik. A helynek egy felújított,1900-as években épült villa pincéje ad otthont. Eredetileg csak egy borüzletet akartak nyitni, de aztán arra gondoltak, hogy legyen itt még valami egyedi, valami plusz is. Így született a műhely gondolata, ahol bárki, de tényleg bárki borász lehet egy kicsit, és elkészítheti a saját cuvée-jét, meséli Istvándy Gergő, borász, a Borműhely házigazdája.

ib9_1.jpg

ib3_1.jpg

Ehhez először is különféle illatmintákat kell felismerni, aztán meg kell kóstolni a cuvée alapjául szolgáló borokat - egy muskotályt, egy olaszrizlinget és egy félszáraz szürkebarátot. Aztán újra, egészen addig, amíg ki nem találjuk, mik legyenek az arányok. Ha elkészült a nagy mű, a palackozást is nekünk kell elvégezni egy dugózó szerkezettel, és nem marad más, mint egy retró írógéppel címkét készíteni a saját borunknak.

ib5_1.jpg

ib6_1.jpg

A borászkodás persze nem kötelező program, enélkül is megér egy sétát a hely. A terasz gyönyörű, és végig lehet kóstolni a pincészet összes borát. A Hárslevelűt, a Bizsergés nevű habzóbort és a könnyű Lazát mindenképp érdemes letesztelni, és ha már itt jársz, a kéknyelűt se hagyd ki, mivel a kéknyelű szőlő az egész világon csak a Badacsony lankáin és a Balaton-felvidéken terem.

ib7_1.jpg

Az Istvándy-család több mint kétszáz éve foglalkozik borkészítéssel. Káptalantóti és Badacsonytomaj között található borászatukban már jó ideje asztalt kell foglalnia annak, aki biztosra megy. Ott vannak a káptalantóti piacon és nyáron a révfülöpi mólón is, ahol bárzongorista adja a hangulatot az iváshoz.

ib4_1.jpg

Cuvée-t készíteni ősszel és télen is lehet, de előtte ne felejts el bejelentkezni.

Istvándy Borműhely
Villa Ria, 8261 Badacsony, Római út 155.

0036702304713 

A hely, ahol bárki borász lehet Tovább
Címkék:balaton programok badacsony kéknyelű cuvée bor borászat pincészet borkóstolás borkészítés habzóbor Balaton Istvándy

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr876761373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása