Beach food golfosítva!

Beach food golfosítva!

2015-ben új gasztroműfaj született a strandokon, a beach food. Hogy mi kellett ehhez? Egy szabadstrand fizetőssé tétele és egy szomorú, esős nyár. A fövenyesi Kalóz megbillent, és el kellett dönteni, hogy a tulajdonosok újra összerakják, vagy eladják. Golyán-Nagy Nikoletta, a tulajdonos-házaspár női tagja akkor már évek óta Borbás Marcsi műsorait szerkesztette a különböző televíziókban. Egymást érték az inspirációk, voltak és lettek elképzelései.

Következő nyáron pedig elindult az új strandbüfé, balatoni street food ételekkel. Kézműves burgerek, harcsakrumpli a hekk helyett, lepények a lángos helyett, grillezett termelői kecskesajt, kolbászok a kenesei Pörcből, gofri a gofrisütő platniról. Benne igazi lekvár és olyan nutella, amit nutella feliratú dobozból vettek ki. Tehát nem barna krémféleség, amit nutella feliratú dobozba lapátoltak bele. Micsoda különbség!

És ehhez jött a tábla a heti kínálattal, meleg és hideg levesekkel, salátákkal, húsételekkel, könnyű édességekkel. Hamarosan jött a következő bisztró Badacsonytomajon, de ezt idén inkább bezárták, és kinyitották a Kalóz Sportbisztrót a balatonudvari golfpályán.

20180618_143019.jpg
20180618_150657.jpg
A két bisztróhoz igazoltak egy igazi séf fenegyereket Kisuti Dávid személyében, aki a szakmát Londonban tanulta ki, ezért aztán nehezen találta a helyét a narancskarikás ételekkel feldobott magyar vendéglátásban.

20180618_150741.jpg
A sportbisztró reggel 8-kor nyit, házi granolával, joghurttal és gyümölccsel, bundáskenyérrel, french toast-tal, tojásételekkel és saksukával, vagyis izraeli lecsóval. Aztán ahogy közelít az ebéd, a fövenyesi és az udvari bisztró már hasonlót produkál. Talán csak a látvány más. Az egyik kulisszája a Balaton különböző kék árnyalatai, a másiké egy golfpálya harsogó zöldje.

20180618_142858.jpg
20180618_151254.jpg
Gyorsan felhajtottam egy pohár szőlőlevet a Dobosi pincészet ajánlásával, és már kezdődhetett is a kóstolás. Rebarbarás málnakrémlevessel kezdtem az ebédet. A rebarbara egy furfangos növény, ha az ember nem tud bánni vele, akkor botrányos az íze. De ha érzéssel főzik, egy kis cukorral, mézzel, megbolondítják vaníliával, szegfűszeggel, kis fahéjjal, máris más a tekintet kóstolás után. Egy kis tejszíntől kapja a vastagságát, a pirított mandulától a vad vörös kontrasztját, tőlem a pincér az elismerést.

20180618_152450.jpg
Másodiknak jött a tökfőzelék kecskesajtos halgolyókkal. Az első meglepetés: a séf a tököt széles csíkokra gyalulta, nem lehet csak úgy kanalazni, késsel-villával érdemes kezdeni az étel elfogyasztását. A hosszú csíkok, és a rövid készítési idő azonban roppanós, friss állagot adnak a zöldségnek, ami igazi gyönyörűséggé teszi az étkezést. A főzelék vastagságát az új módi szerint nem a rántás, hanem a tök egy részének besűrítése adja meg, amit vajon, hagymán megfuttattak, és alighanem egy kis balatoni olaszrizlinggel is megbolondítottak. A harcsagolyó kívül roppan, belül lágy, harcsahús, kenyér, fokhagyma, kecskesajt lehetnek a fő összetevői. Mikor a pincér elvitte a tányért, megdicsértem az ötletet, hogy egy kis tökmagolajjal színesítettek a főzelékemen. Ő megköszönte az elismerést, és elárulta, hogy a tökmagolajom fokhagymás parajolaj.

20180618_152532.jpg
Amikor kihozták a lecsós gerslit sült oldalassal, már tudtam, hogy bajban vagyok. Jóllaktam, de az oldalasnak ki tud ellenállni? A köret nem bonyolult, de nagyszerű. Ha a lecsó jó, a gerslit nem főzik túl, pont olyan szaftos, mint a rizottó, és rá egy jó cupákos oldalas… Az a mennyország, legalábbis nekem. A hús teteje roppan, valószínűleg a szalamandernek köszönhetően, a belseje lágy, a hús leszédül a csontról. Az ételnek egyébként úri nevet is lehet adni, hiszen egy golfpályán vagyunk. Mondjuk: Hántolt árparizottó sertésoldalassal. De mi maradjunk a lecsós gerslinél.

20180618_154815.jpg
A végén kikértem egy „Fövenyesi panna cottát”. Van a névben erő, el kell ismerni. A pincér kihozta, „egy tejfölpuding rendel!” Na ez annyira ízlett, hogy megkérdeztem a séftől, hogyan készül. A krém fele tejföl, fele tejszín, van benne méz és citromhéj. Kicsi zselatin. A tetejére gyümölcs. Na de mi benne a titok? Kisuti Dávid szerint az, hogy az emberek szeretik a tejfölt. Ennyi!

Elindult a Balaton első strandbisztrójának és golfpályás kistestvérének 2018-as évada. Új séffel, új ételekkel. A sport úri, a bisztró azonban mindenkié. Nyugodtan oda lehet biciklizni, autózni, ki lehet ülni a teraszra, nézni a csodás tájat, a zöldben guruló golfkocsikat. Más minden olyan, mint egy átgondolt, kreatív étteremben.

Kalóz Sportbisztró
Balatonudvari, golfpálya

Beach food golfosítva! Tovább
Címkék:balaton gasztronómia kalóz balatonudvari burger fövenyes dobosi beach food

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr9514062799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.06. 12:25:07

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása